HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 vel 2025, 13:07.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 154 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Muzika za idiote kao pokazatelj muslimansko-srpske kulturne povezanosti
PostPostano: 24 sij 2024, 12:55 

Vladimir RUS je napisao/la:
Ovo što mi na Balkanu slušamo, Turske vidjelo nije. Provejava i turski melos, ali nije turska muzika, već melos iz Bugarske, Rumunije i drugih istočnoevropskih zemalja.

sve je to osmanski isprdak, koju god cajku slušaš ko da mujezin zavija, a i melodika je bliskoistočna.

čista zaostavština osmanlija koja se sad pomješala sa zapadnim electro ritmovima i instrumentarijom.

izvan osmanskog kulturnog domašaja toga nema.

Vrh

Naslov: Re: Muzika za idiote kao pokazatelj muslimansko-srpske kulturne povezanosti
PostPostano: 24 sij 2024, 13:05 

Kao da melos iz Bugarske i Rumunjske nije bio pod utjecajem turskog i bliskoistočnog.
Kršćani pod osmanskom vlašću nisu niti smjeli pjevati niti svirati, tako da nisu niti mogli razviti neki melos nego su preuzeli od komšija muslimana bliskoistočno zavijanje i lelekanje.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2024, 13:09 

Ne znam tko normalan može slušati to osmansko zavijanje, nisam zato da se zabrani, ali to jest smeće, bolje slušati Armina Van Buurena i Markusa Schulza:

https://www.youtube.com/watch?v=-GLEQZNQgjY&t=15s

https://www.youtube.com/watch?v=SDbKrH6zE2Q

Vrh

PostPostano: 24 sij 2024, 13:25 

aleksije radicevic je napisao/la:

Sta kod Srba ima. Srpski Rolling Stones. Traju pet decenija, dede, a muzika im je aktuelna. Rok u brzom ritmu, tehnicki savrseno odradjen koncert.

Ali oni cute i rade, a ne kukaju da se sve drugo zabrani, da je sve drugo idiotsko...
Srecom ima i Hrvata koji su sposobni da dokazu kvalitet tako sto ih prihvati regionalna publika. Ono sto zavrsi u hrvatskim granicama i nema kvalitet, cak ni onoliki koliki ima srpski narodnjak. :neznam

Ma ima... Ali izumiru, i to već pomalo kao redovna pojava. Ipak godine ine svoje.

Nema nikoga na vidiku. Ovo ostalo je bezveze i neusporedivo.

Ali opet, nije ni rock mjerilo. Mjerilo su Oliveri, a njih baš i nema.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 24 sij 2024, 13:28 

Salivator je napisao/la:
Diablo je napisao/la:
Hoćeš rec da je 95% tvog Mostara potpuni idiotizam?
Upravo dole je glavno leglo turbo folka , možda ste jači i od sarajeva po imenima koja dolaze :zubati

Glavno leglo došljaka sa upitnim ukusom u glazbi. Golden club je nekoć bio pun, a nigdje cajke.
Nije samo do potražnje već i do ponude.

Hrvatska rock scena poslije devedesetih je bila najjača u ovom dijelu europe, tako i rap.
Gdje je taj elan nestao? Gdje su ti mladi, urbani ljudi?

Ostarili. Nemaju inspiracije.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 24 sij 2024, 13:33 

Diablo je napisao/la:

Kad budeš imao viška vremena de samo upali CMC i vidi kakve ljudi hitove izbacuju =))

Točno. Neslušljivo. Jedine koje nešto mogu su Severina i Lile, a to je zasluga zna se već čega.

Prljavo kazalište, nakon što se podijelilo, izbacilo je album sa Bogovićem, ali ni to nije slušljivo. Apsolutno ne pokreće nikakvu emociju u meni to što su napravili.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 24 sij 2024, 13:47 

zapadna civilizacija je kulturno pukla, pa se osmanski ciganlukj širi po svuda

Vrh

PostPostano: 24 sij 2024, 13:50 

Upozorenja: 2
divizija je napisao/la:

Daj nam neku dobru hrvatsku pjesmu a da nije o protjerivanju Srba :D

Vrh

PostPostano: 24 sij 2024, 13:55 

Ko je slušao portugalsku fado muziku, primjetiće da ista podsjeća na sevdah. Gdje je sve turska okupacija prodrla, to je nevjerovatno. Od juga Rusije, preko Balkana pa sve tamo dole duž južne Evrope, a gore sve do Beča. U Ukrajini gradovi poput Bahmuta i Avdijevke, to su turski nazivi. Mi često čujemo neku pjesmu, pomislimo turska pjesma, a ono, ima neka slična, da ne kažem ista u Grčkoj, Bugarskoj itd. Osim toga, muzika je šarolika i ne postoji tursko pjevanje, niti postoji naše izvorno pjevanje. Naša muzika je pod uticajem i turske muzike, koja je pod uticajem arapske. Pored turskog, vidljiv je i italijanski, njemački, pa čak i da kažem ruski, francuski, mađarski i engleski srednjovijekovni uticaj. Malo smo mi područje da bi imali svoju muziku. To je sve pod uticajem velikih carstava: od Rima, Vinzantije, Otomana, Napoleona, Austrougara, srednjeg vijeka, starih slovena itd. Sve se to pomiješalo. Inače, Bugari crkvu Svetog Save u Beogradu u šali zovu najvećom i najljepšom bugarskom crkvom, a Albanci kažu da je to albanska pravoslavna crkva, a javljaju se i Turci koji kažu da ta crkva liči na neke njihove džamije u Turskoj. Zajedničko za sve ovo je vinzantijski stil, u kojem su mnoge pravoslavne crkve građene, pa čak i neke džamije. Ima neka istorijska tajna veza, jer su jedni druge poklapali, ali često se preuveličava nečiji uticaj. Nije to toliko turska muzika koliko mi mislimo. Čak ni kafa koju mi nazivamo turskom, nije turska već obična brazilska kafa, koju npr. Englezi zovu ground coffee i ne samo to, Turci više piju čaj, nego kafu i to neki jaki, u velikoj čaši, krigli ili šta li je već. Dok smo mi još u nekom mentalitetu kao da smo još uvijek pod Turcima, Turci su se već odavno pogospodili, da ne kažem pozapadili.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2024, 14:00 

divizija je napisao/la:
Sad je propali Zapad kriv za to što Hrvati vole Mitra Mirića i Cecu, a ne Vatru, Detour i Silente?

Razradi malo tu krivnju, tko je to nametnuo, je li Soros, masoni ili francuske i britanske službe? Je li krajnji cilj toga stvaranje četvrte Jugoslavije?

Vrh

PostPostano: 24 sij 2024, 22:16 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Sad je propali Zapad kriv za to što Hrvati vole Mitra Mirića i Cecu, a ne Vatru, Detour i Silente?

Razradi malo tu krivnju, tko je to nametnuo, je li Soros, masoni ili francuske i britanske službe? Je li krajnji cilj toga stvaranje četvrte Jugoslavije?

nije to pitanje krivnje, nego zakon spojenih posuda.

kulturni prostor ne može ostati prazan. s obzirom da zapadna civilizacija kulturno više ne proizvodi ništa relevantno, istok to popunjava.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2024, 22:20 

Mi često čujemo neku pjesmu, pomislimo turska pjesma, .

nije tu stvar u Turcima kao etničkoj skuini, već o osmanskom kulturnom krugu kao mediju kojim se cigansko-bliskoistočno zavijanje i arlaukanje proširilo k nama.

a onda ste ga vi križali sa zapadnim elektro-stilovima i nastao je ovaj jezivi bastard koji sad omladina guta jer joj se ništa drugo ne nudi.

doslovce muzika za debile.

Vrh

PostPostano: 25 sij 2024, 00:06 

To je sve arapska ljestvica koja je Europljanima, kakvi god bili- strana.

Ne želeći ići u neke silne potrage, to je ovo:

A muzika Europljana je uglavnom ovakva:

Vrh

PostPostano: 25 sij 2024, 00:19 

Valjda bi za Skandinaviju bio prikladniji Avicii.

Vrh

PostPostano: 25 sij 2024, 00:21 

Besmislice, Pravi Hrvat i Desničar voli cajke. I to ne ovo popfolk sranje za adolescente od Aleksandre Prijović, nego hardcore oldschool odvrtanje žarulja i razbijanje čaša.

Možemovci, socijaldemokrati i briselsko krilo HDZ-a ne vole cajke, nego preferiraju samo pjesme na engleskom jeziku.

Gle koliko god smijesno zvucalo ima istine i u ovom sto pises. Recimo slazem se pokretacem teme da su danas mladi hendikepirani sto se tice muzike, ja svojoj djeci kod kuce na youtube i tvu dopustam samo "zdravu" muziku, zabavno znaci oliver, graso, gibonni, crvena jabuka... Prednjaci taj dalmatinski melos, jednostavno mi dalmosi mi imaju najvise taj neki muzicki gen. A djeca iako su jos mala i nisu krenula u skolu vidim da imaju smisla za muziku (na starog :zubati ) pa ne zelim da ostanu hendikepirana ako se uhvate u kostac s ovim turskim smecem. Jos i razumim donekle da moras trpit to smece vani, ali covjece onaj retardirani jala brat ima milijune preplatnika na youtube, a institucija oliver ima na nekim pjesmama svega par lajkova. To samo govori koliko su hrvati hendikepirani od muzike. S druge strane imas ove "mozemo" idiote i isprane mozgove koji furaju nekakvo ljevicarsko smece tipa elemental i slicna smeca, pa rado bi i njih zatukao cekicem prije nego ove prve :zubati

Vrh

PostPostano: 25 sij 2024, 00:40 

mijat_tomic_is_back je napisao/la:
Besmislice, Pravi Hrvat i Desničar voli cajke. I to ne ovo popfolk sranje za adolescente od Aleksandre Prijović, nego hardcore oldschool odvrtanje žarulja i razbijanje čaša.

Možemovci, socijaldemokrati i briselsko krilo HDZ-a ne vole cajke, nego preferiraju samo pjesme na engleskom jeziku.

Gle koliko god smijesno zvucalo ima istine i u ovom sto pises. Recimo slazem se pokretacem teme da su danas mladi hendikepirani sto se tice muzike, ja svojoj djeci kod kuce na youtube i tvu dopustam samo "zdravu" muziku, zabavno znaci oliver, graso, gibonni, crvena jabuka... Prednjaci taj dalmatinski melos, jednostavno mi dalmosi mi imaju najvise taj neki muzicki gen. A djeca iako su jos mala i nisu krenula u skolu vidim da imaju smisla za muziku (na starog :zubati ) pa ne zelim da ostanu hendikepirana ako se uhvate u kostac s ovim turskim smecem. Jos i razumim donekle da moras trpit to smece vani, ali covjece onaj retardirani jala brat ima milijune preplatnika na youtube, a institucija oliver ima na nekim pjesmama svega par lajkova. To samo govori koliko su hrvati hendikepirani od muzike. S druge strane imas ove "mozemo" idiote i isprane mozgove koji furaju nekakvo ljevicarsko smece tipa elemental i slicna smeca, pa rado bi i njih zatukao cekicem prije nego ove prve :zubati

U mom životu muzika nikad nije igrala neku bitnu ulogu, i pomalo mi je komično kad se oko tog dubokoumno drami. No što sam slušao, bilo klasike, bilo zabavne, bilo prave narodne raznih naroda - uvijek su mi bile lijepe Inke i sl. melodiozne- nikad nisam mogao podnijeti bliskoistočnu, arapsko-tursku.

To je odbojan melos i neko bezvezno tulenje koje je sigurno prirodno tim narodima i kulturnim krugovima, no da to neki Europljanin sluša- to je znak poremećaja. Čak i kad se radi o profinjenoj egipatskoj pjevačici Umm Kulthum- to je uistinu strano, i normalni zapadnjak to može odslušati jedino uz napor i fokus.

I da nema dvojbe- nije bitno drugačija buka jazza Milesa Davisa i sličnih, što je jednostavno- buka. Dok su hip hop i sl. samo buka i blebetanje i ništa više. To doslovno omekšava mozak i pretvara ga u kašasto smeće.

Vrh

PostPostano: 25 sij 2024, 00:55 

Ko je slušao portugalsku fado muziku, primjetiće da ista podsjeća na sevdah. Gdje je sve turska okupacija prodrla, to je nevjerovatno. Od juga Rusije, preko Balkana pa sve tamo dole duž južne Evrope, a gore sve do Beča. U Ukrajini gradovi poput Bahmuta i Avdijevke, to su turski nazivi. Mi često čujemo neku pjesmu, pomislimo turska pjesma, a ono, ima neka slična, da ne kažem ista u Grčkoj, Bugarskoj itd. Osim toga, muzika je šarolika i ne postoji tursko pjevanje, niti postoji naše izvorno pjevanje. Naša muzika je pod uticajem i turske muzike, koja je pod uticajem arapske. Pored turskog, vidljiv je i italijanski, njemački, pa čak i da kažem ruski, francuski, mađarski i engleski srednjovijekovni uticaj. Malo smo mi područje da bi imali svoju muziku. To je sve pod uticajem velikih carstava: od Rima, Vinzantije, Otomana, Napoleona, Austrougara, srednjeg vijeka, starih slovena itd. Sve se to pomiješalo. Inače, Bugari crkvu Svetog Save u Beogradu u šali zovu najvećom i najljepšom bugarskom crkvom, a Albanci kažu da je to albanska pravoslavna crkva, a javljaju se i Turci koji kažu da ta crkva liči na neke njihove džamije u Turskoj. Zajedničko za sve ovo je vinzantijski stil, u kojem su mnoge pravoslavne crkve građene, pa čak i neke džamije. Ima neka istorijska tajna veza, jer su jedni druge poklapali, ali često se preuveličava nečiji uticaj. Nije to toliko turska muzika koliko mi mislimo. Čak ni kafa koju mi nazivamo turskom, nije turska već obična brazilska kafa, koju npr. Englezi zovu ground coffee i ne samo to, Turci više piju čaj, nego kafu i to neki jaki, u velikoj čaši, krigli ili šta li je već. Dok smo mi još u nekom mentalitetu kao da smo još uvijek pod Turcima, Turci su se već odavno pogospodili, da ne kažem pozapadili.

Kako ste vi cajkani jadni!! Kog briga jel tursko? Bitno je to da to nemoze slusat nitko ko je ikad imao ijednu apstraktnu misao u životu! Isto vrijedi i za one kafanske jadnike kao zečić i slicni!
Lile,severina sve je to skoro pa cajka .
Opet cajke nemoze slusat nitko uman,neide. Kome se misli vrte oko bilo cega level iznad ID-a nemoze to slusat,misi na visoj frekvenciji,nevata to normalan mozak.

Vrh

PostPostano: 25 sij 2024, 00:57 

Hroboatos je napisao/la:

Za debilne cajkane!!!

Ovo prvo je na bazi ritma dok je za ovo drugo bitan sklad!

Znaš ono "sklad"? Npr. da se neoblaci sako na trenerku =)) i negleda glazba kroz dernek!

Vrh

PostPostano: 25 sij 2024, 01:38 

Ovo je od zabave jako, nema veze od kada:

Vrh

PostPostano: 25 sij 2024, 01:50 

Upozorenja: 2
Hroboatos je napisao/la:

Prvo je bolje jedno 10 puta.Europska muzika je tesko neibspirativno sranje

Vrh

PostPostano: 25 sij 2024, 02:25 

Vi Hrvati ste pravi kulturni zapadnjaci, sa prefinjenim osecajem za muziku, umetnost i kulturu uopste.
Neverovatno je kako ste superiorni u odnosu na nas istocnjake, a u svemu ravni Germanima. Ne znam koju rec divljenja da upotrebim. Blago vama sto ste zapadna civilizacija, a ne neka druga. :001_cool

Vrh

PostPostano: 25 sij 2024, 02:42 

Karabaja je napisao/la:
Hroboatos je napisao/la:

Prvo je bolje jedno 10 puta.Europska muzika je tesko neibspirativno sranje

Normalno da ti je prvi ljepse. Svako svome jatu leti :palacgore1

Vrh

PostPostano: 25 sij 2024, 03:52 

Vi Hrvati ste pravi kulturni zapadnjaci, sa prefinjenim osecajem za muziku, umetnost i kulturu uopste.
Neverovatno je kako ste superiorni u odnosu na nas istocnjake, a u svemu ravni Germanima. Ne znam koju rec divljenja da upotrebim. Blago vama sto ste zapadna civilizacija, a ne neka druga. :001_cool

E hvala ti.
Teško se poistovjetiti s istočnjačkim orijentalnim masama kojima je zavijanje kao prirodno, a naš melos kao zapad.

Od rocka preko popa do tradicionalne glazbe, Hrvatska ima kvalitetnu glazbu, no 10 do 15 godina scena miruje.
Od dalmatinskih izvođača do zagrebačkog rocka, talenta i evergreenova ima.

Srbijom je hrvatska glazba harala, a dan danas čujem Olivera, Grašu, Danijelu, Doris, Magazin, Gibu na radiju, a Colonia i ET i dalje bude emocije kod Srba koji su ðuskali vani 2000ih. O Prljavcima, Parnom Valjku da ne govorimo.

Vrh

PostPostano: 25 sij 2024, 09:17 

Segrt Hlapic je napisao/la:

E hvala ti.
Teško se poistovjetiti s istočnjačkim orijentalnim masama kojima je zavijanje kao prirodno, a naš melos kao zapad.

Od rocka preko popa do tradicionalne glazbe, Hrvatska ima kvalitetnu glazbu, no 10 do 15 godina scena miruje.
Od dalmatinskih izvođača do zagrebačkog rocka, talenta i evergreenova ima.

Srbijom je hrvatska glazba harala, a dan danas čujem Olivera, Grašu, Danijelu, Doris, Magazin, Gibu na radiju, a Colonia i ET i dalje bude emocije kod Srba koji su ðuskali vani 2000ih. O Prljavcima, Parnom Valjku da ne govorimo.

Točno tako, Hrvati su stvarali evergreene na ovim prostorima, još od ranih šezdesetih. Ja se sa one strane ne sjećam ničeg što mi je ostalo u uhu, osim Bijelog Dugmeta (uzgred, sastavljeno skoro samo od Hrvata) i Riblje Čorbe. A da ne spominjem raznovrsnu glazbenu kulturnu baštinu iz svih krajeva Hrvatske. U Sloveniji se tradicionalno jodlalo uz harmoniku, a istočno od nas su zavijali svi od reda. Jedina iznimka su nam bili Hercegovci i Dalmatinski Vlaji, ali neka imamo i toga :zubati
Evo, donedavno sam vjerovao da su Kemalov "Vino i gitare" njegova, odnosno bosanska pjesma. Kad ono, naša. Kemo je prepjevao.
Tako da za hrvatsku glazbu nemajte brige, mladi će ludovati uz istočnjačko zavijanje, ali nikad iz njih neće ispariti bogato glazbeno naslijeđe (iz Dalmatinaca klape, iz Međimuraca popevke,...), a ovi drugi će ostati tamo gdje jesu. I civilizacija koja jesu.

Vrh

PostPostano: 25 sij 2024, 09:29 

pa čuj, ako tebe veseli biti u osmansko-cigansko-arapskom kulturnom krugu, to je razumljivo, ipak ste vi Srbi pravoslavni Osmanlije. Eno vas i Rusi Ciganima zovu.

ali nas, koji smo iskusili nešto bolje od toga, ne može veseliti kad tonemo u isti glib u kojem ste vi.

to ti je kao kad povališ stvarno zgodnu žensku, ne veseli te kad ti poslije ostaju samo gabori. Onog kome su gabori jedino što je tako, ne razumije taj osjećaj giubitka.
Tako i vi, s obzirom da ste p.o.t.u.r.č.e.n.i prije više stoljeća, ni ne sjećate se kako je to bilo dok ste bili civilizirani.

Nažalost, Hrvati se danas spuštaju na razinu Srba, Cigana, Arapa i sličnog jada, i to ne može čovjeka nego žalostiti.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 154 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: