HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 25 tra 2024, 02:35.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: »Nezavisne« istražuju: Klubovi u BiH pretrpani, zaštita »tanka«
PostPostano: 05 tra 2012, 08:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 pro 2011, 21:58
Postovi: 9127
Lokacija: Zagreb
slika


BANJALUKA, SARAJEVO - Bh. noćne klubove često karakterišu pretrpanost, nedostatak alternativnih izlaza i protivpožarnih uređaja, ali i nestručnost osoblja da reaguje u vanrednim situacijama, kao što su požari.
Stav je to koji prevladava u vatrogasnim društvima, ali i među posjetiocima takvih lokala, koji opominju da iz tragedije u novosadskom disko-klubu "Kontrast", gdje je u požaru stradalo šestoro mladih, bh. ugostitelji moraju da izvuku pouku i povećaju bezbjednost u svojim objektima.
DJ iz Banjaluke, koji nas je zamolio da mu ne navodimo ime, tvrdi da je, sa bezbjednosnog aspekta, situacija u bh. klubovima "katastrofalna".
"Radio sam u desetinama klubova u BiH, na primer, u Bihaću, Prijedoru, Gradišci, Banjaluci... Pa, u Banjaluci samo dva objekta imaju alternativni izlaz. Često su klubovi i pretrpani. Ne daj bože požara, nastao bi pravi stampedo, a zatim i tragedija", upozorava naš sagovornik.
Da u klubovima i diskotekama hitno treba pojačati bezbjednosne mjere, slaže se Milimir Doder, direktor Republičke uprave Civilne zaštite RS.
"Mislim da, iako preduzimamo preventivne mjere, treba pojačati nadzor u takvim objektima. Diskoteke moraju imati i uređaje za dojavu o požaru, koji treba da budu direktno povezani sa vatrogascima, ali je neophodno da tu budu i obučeni ljudi, kako bi djelovani do dolaska vatrogasaca", kaže Doder.
Mile Međed, predsjednik Skupštine Vatrogasnog saveza RS, upozorava na pohlepu za brzom zaradom, odnosno preopterećenost u takvim lokalima.
"Postavlja se pitanje ko je dao odobrenje za rad lokalima u kojim nema odgovarajućih mjera u slučaju požara. Ima i pretrpanosti, ako ćemo biti konkretni. Iskreno, mnogo je primjera koje treba kontrolisati", kaže on.
Komentarišući ovu tematiku, i Asmir Buljubašić, komandir Vatrogasne jedinice Tuzla, ističe da je nemar prisutan.
"Međutim, mi smo tu nenadležni, smo samo čisti operativci", kaže on.
U BiH su podijeljene nadležnosti u vezi sa prevencijom i kažnjavanjem neregularnosti, tako da se u FBiH tim poslom bave inspektorati zaštite od požara pri MUP-ovima, a u RS Republička uprava za inspekcijske poslove.
"Mi redovno vršimo inspekcijski nadzor, a to se odnosi na instalacije, ispravnost opreme za gašenje požara, prohodnost evakuacionih puteva, njihovu obilježenost odgovarajućim znacima, te utvrđivanje kapaciteta svih ulazno-izlaznih vrata u odnosu na kapacitet", uvjeravaju u Inspektoratu zaštite od požara MUP-a USK.
Sa druge strane, U Republičkom inspektoratu za inspekcijske poslove potvrđeno nam je da su tokom proteklih godina uočene brojne nepravilnosti.
"Inspektori su u redovnim kontrolama ugostiteljskih objekata izricali razne mjere, kao što je otvaranje rezervnog izlaza, sprovođenje obaveznih mjera zaštite od požara, obuka radnika, pregled sredstava i opreme za gašenje i izvedenih instalacija i slično", kaže Radenko Popović, glavni republički inspektor za zaštitu od požara RS.
Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, apeluje na ugostitelje, posebno vlasnike klubova i diskoteka, da maksimalno posvete pažnju zaštiti od požara.
"Nisam siguran da se tome posvećuje dovoljno pažnje. Tačno je da se u takve objekte prima mnogo više gostiju nego što bi trebalo", ne poriče Hadžić, i upozorava da bi, prema standardima, u diskotekama svaki gost trebalo da ima pola kvadratnog metra "svog prostora", što se često ne poštuje.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 127 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO