HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 vel 2026, 18:56.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 81 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: pitanje:cije je kosovo?
PostPostano: 23 sij 2010, 10:49 

caporegime je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Pa dobro, bilo je više bježanja, bježalo sve na sve strane, kako kad...

srbi kao srbi su s kosova masovno izbjegli 1690.
prijašnja kretanja vlaha od kojih su nastali srbi, kao turskih pomoićnih četa treba tumačiti i gledati na drugi način koji je međutim doveo faktički do stvaranja srba i njihove brojnosti na područjima rh i bih koja su bila što turska što pod upravom AU u prostoru vojne krajine.

Dosta sa glupostima, Srbi su kao i hrvati doneli svoje ime jos naseljavanjem Balkana. Otrcani su ti fazoni

Vrh

PostPostano: 05 vel 2010, 13:38 

Srbi su novo pridoslice u Hrvatskoj, BIH i Vojvodini. Sami njihovi udzbenici velicaju SRBSKE SEOBE za vrjeme Turskih ratova. Zahvaljujuci tome ukrali su Madarsku i hrvatsku zemlju(u zemunu do prije 50 god. je bilo 70% Hrvata)

Priznajte Hrvatskoj Srijem i mi cemo vama Kosovo.
Sve dotle je KOSOVO NEZAVISNO ILI ALBANSKO!!! ZDS!

Vrh

PostPostano: 05 vel 2010, 16:49 

Hrvatski_Zrinjski je napisao/la:
Srbi su novo pridoslice u Hrvatskoj, BIH i Vojvodini. Sami njihovi udzbenici velicaju SRBSKE SEOBE za vrjeme Turskih ratova. Zahvaljujuci tome ukrali su Madarsku i hrvatsku zemlju(u zemunu do prije 50 god. je bilo 70% Hrvata)

Ponovno isti netočan podatak.
Kosovo je povijesno srpski teritorij, isto kao što istočni Srijem to nije. Međutim, povijesni čimbenik u kreiranju granica najčešće nije ključan. Daleko je bitniji etnički čimbenik, odnosno "stanje na terenu", te podrška velikih svjetskih sila u presudnom trenutku.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2010, 22:03 

Kosovo i Raska su povjesno srpski teritoriji, ali to danas ne znaci puno, kao sto ne znaci ni to da je podrucje tzv. "turske hrvatske" povjesno Hrvatski teritorij , a danas je dio u RS a dio pod bosnjackom vecinom..

Vrh

PostPostano: 05 vel 2010, 23:46 

Tulkas je napisao/la:
Kosovo i Raska su povjesno srpski teritoriji, ali to danas ne znaci puno, kao sto ne znaci ni to da je podrucje tzv. "turske hrvatske" povjesno Hrvatski teritorij , a danas je dio u RS a dio pod bosnjackom vecinom..

Dobar primjer. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 06 vel 2010, 03:05 

Kosovo niti je nezavisno niti je albansko već je međunarodni protektorat i NATO kolonija. Druga stvar, Hrvatska ima nepravilan oblik zato što se širila tamo gde ne treba a geostrateška područja (bitna za nju) ostavila drugim narodima.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2010, 12:01 

Doista je zamorno vama i Bosnjacima stalno objasnjavat neke vrlo jednostavne stvari.. Zar ne citas druge postove?? Da ih citas shvatio bi da je Hrvatska sve do Osmanlijske okupacije zauzimala teritorij minimalno do Vrbasa (nekad ,za HR kraljeva, i istocnije a cak i za bosanskog kraljevstva veliki dio danasnje bos. Krajine smatran je HR zemljom)... Kasnije je raznim politickim igrama velikih sila(kako to kod nas Hrvata cesto biva) Bosna ostala do Une i Save (kako je Osmanlije prosirise) a Hrvatska se "pretvorila" u sustini u ono sto je i danas.. Da mi u politici gubimo i svoje dajemo da bi drugi dobili pokazao je i zadnji rat kada smo vratili Srbima sve od Banjaluke do Kupresa, da bi Bosnjaci dobili ostatak Sarajeva od Srba i koridor do Gorazda.. Ko nam je kriv kad imamo vazda blesavo politicko vodjstvo

Vrh

PostPostano: 08 vel 2010, 02:45 

Tulkas je napisao/la:
Doista je zamorno vama i Bosnjacima stalno objasnjavat neke vrlo jednostavne stvari.. Zar ne citas druge postove?? Da ih citas shvatio bi da je Hrvatska sve do Osmanlijske okupacije zauzimala teritorij minimalno do Vrbasa (nekad ,za HR kraljeva, i istocnije a cak i za bosanskog kraljevstva veliki dio danasnje bos. Krajine smatran je HR zemljom)... Kasnije je raznim politickim igrama velikih sila(kako to kod nas Hrvata cesto biva) Bosna ostala do Une i Save (kako je Osmanlije prosirise) a Hrvatska se "pretvorila" u sustini u ono sto je i danas.. Da mi u politici gubimo i svoje dajemo da bi drugi dobili pokazao je i zadnji rat kada smo vratili Srbima sve od Banjaluke do Kupresa, da bi Bosnjaci dobili ostatak Sarajeva od Srba i koridor do Gorazda.. Ko nam je kriv kad imamo vazda blesavo politicko vodjstvo

Ok, znam elementarnu istoriju. Ja nisam bio dovoljno konkretan u prethodnom postu, ali evo: Srem bi neki pripojili Hrvatskoj, a Bihać stoji kao nož na grlu Hrvatskoj. Deo oko Karlovca bi Slovenci ili Bošnjaci mogli da preseku u nekom hipotetičkom ratu i da podele Hrvatsku na pola. Niko se nije setio da traži malo "trbuha" nego traži državu oblika Čilea.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2010, 08:32 

Alex je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

Ok, znam elementarnu istoriju. Ja nisam bio dovoljno konkretan u prethodnom postu, ali evo: Srem bi neki pripojili Hrvatskoj, a Bihać stoji kao nož na grlu Hrvatskoj. Deo oko Karlovca bi Slovenci ili Bošnjaci mogli da preseku u nekom hipotetičkom ratu i da podele Hrvatsku na pola. Niko se nije setio da traži malo "trbuha" nego traži državu oblika Čilea.

niti sada nisi konkretan jer se hrvatska nije širila nego je tek malo pomalo vraćalo ono što je uvijek bilo njezino.
stjecajem povijesnih okolnosti nije vratila nešto što se sada ispostavlja da je bilo jako važno.
pri tome srijem ima tek folklorno značenje u smislu da i mi zemlju povijesnu izgubljenu imamo i to od najvećeg suparnika koji je pak stvorio cijelu narodnu predaju oko toga kako je izgubio vekovne teritorije.
iskreno, ne bi uzeo srijem ni da mi ga na pladnju nude.

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 12:41 

Citat:
Krasnići:Jug Srbije za sever Kosova
10. februar 2010. | 11:35 | Izvor: Tanjug
Priština -- Ako Srbi sa severa Kosova žele otcepljenje treba da znaju i da su Albanci iz Preševa i Bujanovca spremni na priključenje Kosovu, kaže Jakup Krasnići.

"Ukoliko jedan deo Srba nije spreman da živi u severnom delu i misle da mogu da se odvoje od Kosova, onda su i Albanci iz ’Preševske doline' spremni da se pripoje Kosovu", izjavio je predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasnići, medijima u Prištini.

Projekat strategije Vlade Kosova i Međunarodne civilne kancelarije za sever, je po oceni Krasnićija, “veoma važan za kosovske Srbe“, jer, kako kaže, stvaranje nove opštine severna Mitrovica je alternativa koja bi funkionisala mnogo bolje nego što je sada slučaj.

"Najbolje bi bilo, Mitrovica kao jedina opštinska celina, međutim tako nešto trenutno je nemoguće. Stvaranje novih opština i integrisanje Srba ne podrazumeva podelu, ali nije ni spajanje. To je jedan pokušaj kako bi se uspostavio red i mir", tvrdi Krasnići.

Citat:
"Odluka MSP-a, šansa za dijalog"
9. februar 2010. | 14:21 | Izvor: Beta
Beograd -- Ambasador Španije Injigo de Palasio Espanja veruje da će ocena MSP-a otvoriti šansu za novi dijalog kako bi se pronašlo prihvatljivo rešenje za pitanje Kosova.

"Španija se u potpunosti slaže sa stavom Vlade da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, koje se očekuje do leta, pruža važnu priliku za ponovno pokretanje dijaloga, što nam svima može pomoći da pronađemo funkcionalno, održivo i obostrano prihvatljivo rešenje za pitanje Kosova koje je, po našem mišljenju, i dalje nerešeno", rekao je De Palasio.

Na pitanje da li je realno očekivati da vlasti u Prištini, koje su proglasile nezavisnost i dobile priznanje jednog broja zemalja, prihvate takav dijalog, Palasio je kazao da je pitanje statusa veoma "širok pojam".

"Verujem da bi bilo u interesu svih nas, uključujući Prištinu, da se reši pitanje punopravnog članstva Kosova u međunarodnoj zajednici, što danas nije slučaj, jer Kosovo nije članica UN, ima teškoće da se integriše u regionalne organizacije, a priznala ga je otprilike trećina međunarodne zajednice. Bilo bi u interesu Prištine da traži put i način kako da se dođe do rešenja u bilateralnom dogovoru sa Beogradom", rekao je ambasador.

slika

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 16:57 

Citat:
"Ukoliko jedan deo Srba nije spreman da živi u severnom delu i misle da mogu da se odvoje od Kosova, onda su i Albanci iz ’Preševske doline' spremni da se pripoje Kosovu", izjavio je predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasnići, medijima u Prištini.

Nećemo menjeti svoje za svoje. Mislim da im je poruka poslata relativno skoro:

Vrh

PostPostano: 13 vel 2010, 08:21 

Bivši nemački komesar za proširenje EU je pre neki dan u oproštajnom intervjuu još jednom zapečatio poznati stav da je Srbiji bolje da ni ne pomišlja na podelu, ukoliko želi u EU.
Naveo je primer Turske i Kipra kao poredbenu situaciju (kakvo licemerstvo, reći da bi Turska koliko sutra bila u EU kada bi priznala Kipar).

Ovaj deo intervjua o ekspresnom primanju Rumunije i Bugarske je takođe zanimljiv:

Citat:
Rumuni i Bugari u Evropskoj uniji zahvaljujući Kosovu

Bivši nemački komesar za proširenje EU Ginter Ferhojgen kaže da su Rumunija i Bugarska dobile popust za ulazak u Uniju zbog svoje uloge u konfliktu oko Kosova u proleće 1999. godine.

– Neki ljudi sada pričaju da je otvaranje pregovora i, kasnije, prijem Bugarske i Rumunije u EU bio greška, ali oni zaboravljaju da smo imali jasan geopolitički razlog za početak pregovora s te dve zemlje: rat na Kosovu! Ne smemo da zaboravimo da je stabilnost u tom delu Evrope tada bila briga broj jedan u EU. Rumunija i Bugarska su u proleće 1999. odigrale suštinsku ulogu za stabilnost regiona.

Nisu dopustili ruskim vojnim avionima da prelete njihov vazdušni prostor i pridruže se ruskim snagama koje su bile na aerodrumu Slatina u Prištini?

– Tačno. Oni su tada stoprocentno odradili svoj deo posla, sve ono što smo mi očekivali. Zato se ne usuđujem ni da pomislim šta bi se dogodilo na Zapadnom Balkanu da Rumunija i Bugarska nisu imale jasnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji.

p.s. Toliko o podršci anglo-saksonske i ine mašinerije Srbiji :kava

slika

Vrh

PostPostano: 13 vel 2010, 16:42 

u politici nema ljubavi. dok im je razvoj situacije odgovarao kroz povijest, britaniji je odgovarala jaka srbija.
promijenile se okolnosti i očito im više ne odgovara.
nekoć su vas nosili na dlanu sad će vas otresti ko čik đonom
nothing personal-just bussiness

Vrh

PostPostano: 14 vel 2010, 18:43 

caporegime je napisao/la:
u politici nema ljubavi. dok im je razvoj situacije odgovarao kroz povijest, britaniji je odgovarala jaka srbija.
promijenile se okolnosti i očito im više ne odgovara.
nekoć su vas nosili na dlanu sad će vas otresti ko čik đonom
nothing personal-just bussiness

to meni ne moraš da objašnjavaš. nisu nas ni "nekoć nosili na dlanu", al ko će sad ovde pisati traktate, nije tema.
objasni tvojim sunarodnjacima i ljubiteljima Stoljeća rata.

slika

Vrh

PostPostano: 14 vel 2010, 22:16 

Mene zanima kakvo je to malterisanje monaha i patrijarha dolje u Pećkoj patrijaršiji. Čitam danas gluho bilo, pa to je KFOR dolazio da ih rastavlja. Bože sačuvaj.

Broj forumaša na ignore : 5

Vrh

PostPostano: 15 vel 2010, 14:04 

Ernani je napisao/la:
Mene zanima kakvo je to malterisanje monaha i patrijarha dolje u Pećkoj patrijaršiji. Čitam danas gluho bilo, pa to je KFOR dolazio da ih rastavlja. Bože sačuvaj.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2010, 08:40 

Bumbi, nije li malo ljigavo da se netko vječito poziva kulturu dijaloga čim bude zakačen nekim tonom koji mu ne odgovara a pola konverzacije se svodi na vrijeđanje, omalovažavanje onih koji ne misle isto?
I to oni koji su sa smješkom pratili rušenje svake katoličke crkve i cvijećem ispraćali tenkove?
Ako je konačni cilj prikazati srpko licemjerje na djelu onda shvaćam ali da se netko toliko udomaći da počne izvoljevati i zahtjevati a istodobno te mrzi do dna duše to je stvarno gadljivo.
što se mene tiče, otkad sam gledao precizno ciljanje crkve u sarvašu već tada me zabolila ona stvar za svaku srpsku svetinju.
Ne smeta mi ni ako u velikim dečanima otvore ljetnju školu kremšnitarstva.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2010, 08:45 

Znam Capo, da se ne radi o crkvama ne bi dirao ništa, a ovako preružno izgleda, a video govori sam za sebe...

Vrh

PostPostano: 16 vel 2010, 08:51 

istina crkva je crkva...ali to ću samo nekima reći.
nekima ću se ako treba naslađivati pa makar ne mislio tako.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2010, 09:53 

@Ernani je već dokazao svoju sklonost ka primitivnom vređanju,(izbrisano) tako da moj odgovor(koji je takođe izbrisan) nije slučajan niti je plod trenutnog pucanja filma.
@caporegime se elegantno nadovezao na ovaj trend i poput hijene koristi priliku.
Sukob sveštenika nije prijatan niti za pohvalu, ali to nije opravdanje za bezočnost.
Toliko.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2010, 12:18 

Der_Stürmer je napisao/la:
puntar je napisao/la:
pitanje je u prvon redu za moje sunardnjake hrvate tu,ali i muslimanski useri mogu iznit misljenje naravno.bas me zanima kako ce izpasti ovo. :ujko znaci:jeli srpsko ili albansko?

Po povijesnom pravu Kosovo je sprsko, na Kosovu je kolijevka Srbije, Pećka patrijaršija, manastri Žića gdje su se krunili srpski kraljevi... Ali povijesno pravo danas ništa ne vrijedi.
Albanci su velika većina na Kosovu 92%, dok Srba ima 4% i imaju većinu u općinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok, te u Štrpcima. U prve tri općine Srbi su apsolutna većina (iznad 66%) dok u Štrpcima Albanci su jako blizu da ih preteknu, ako ih već nisu pretekli, inače Štrpci se nalaze daleko na jugu pa je teško za očekivat da bude nešto od njih, dok su ove tri na sjeveru.

Kosovo nema pravne osnove za proglašavanje neovisnosti, UN je izglasao da ovaj slučaj ode na međunarodni sud pravde. Ako se prizna Kosovska neovisnost, mogla bi prozvesti lančanu reakciju, iako trenutno nije službeno neovisna.
Neovisnost Kosova su priznale 62 članice UN-a od 192 manje od 30%, a treba joj 97.
Kosovo će vjerojatno doći u jednom trenutku do 97 priznanja, ali sad kakva će biti presuda mađunarodnog suda pravde ne znam.
U slučaju da Kosovo ipak dobije 97 priznanja, i bude pozitivna presuda međunarodnog suda, Republika Srpska će vjerojatno proglasiti neovisnost i moglo bi doći do raspada BiH.

Ja osobno mislim da bi Srbi trebali priznat neovisnost Kosova pod uvjetom da dobiju sjeverne općine gdje su Srbi većine.
Kakvu Srbi sad imaju demografiju, kad bi ostalo Kosovo u Srbiji, Srbi bi postali manjina u vlastitoj zemlji do 2050.

Mogu se stati u red oni koji bi se mogli pozivati na povistno pravo nad Kosovom. Ako bi se računalo do 1913., Srbija bi bila na začelju iza Bugara, Bizanta, pa i Turaka.

Raška je ovladala Kosovom oko 1180. za vrime velikog župana raškog Nemanje. U sastavu srbske sridnjovikovne države Kosovo je bilo do 1445. kada ga srbski despot Durađ Branković konačno gubi.

Dakle nikih 265 lita.

I kolivka sridnjovikovne srbske države nije Kosovo već stara Raška koja se dosta poklapa s nekadašnjim Novopazarskim sandžakom prid diobu između Crne Gore i Srbije 1913.

Nakon srbskog osvajanja Kosova oko 1180. činjenica jest da se centar srbske države iz Rasa seli na Kosovo, virojatno zbog trgovine i bogatstva rudama.

Ali rekoh, trajalo je to svega 265 lita.

A što se tiče priznanja Kosova, Srbija će to morati kad-tad učiniti. Čeka se da se sve to ohladi. Amer je odlučio.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2010, 12:25 

bumbar92 je napisao/la:
Znam Capo, da se ne radi o crkvama ne bi dirao ništa, a ovako preružno izgleda, a video govori sam za sebe...

Ma ništar čudno. Potukli su se i na Kristovu grobu u Jeruzalemu.
E sad koji su, ne sićam se točno. Mislim da su bili Grci i Armenci.

"Kršćanski duh" ... bi se reklo.

:glare

Vrh

PostPostano: 16 vel 2010, 12:36 

teranova je napisao/la:
@Ernani je već dokazao svoju sklonost ka primitivnom vređanju,(izbrisano) tako da moj odgovor(koji je takođe izbrisan) nije slučajan niti je plod trenutnog pucanja filma.
@caporegime se elegantno nadovezao na ovaj trend i poput hijene koristi priliku.
Sukob sveštenika nije prijatan niti za pohvalu, ali to nije opravdanje za bezočnost.
Toliko.

A što bi tribali?? Suosićat s vama zarad tučnjave monaha??

Dobro vam je Caporegime rekao.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2010, 13:11 

Hadeka je napisao/la:
teranova je napisao/la:
Toliko.

A što bi tribali?? Suosićat s vama zarad tučnjave monaha??

Dobro vam je Caporegime rekao.

Nije poenta u tuči monaha, već u komentarima onog provokatora koji se krije iz izraelske zastave. Moderator je to izbrisao.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2010, 13:15 

Alex je napisao/la:

Kosovo niti je nezavisno niti je albansko već je međunarodni protektorat i NATO kolonija. Druga stvar, Hrvatska ima nepravilan oblik zato što se širila tamo gde ne treba a geostrateška područja (bitna za nju) ostavila drugim narodima.

Hrvatska ima nepravila oblik jer je bil predziđje krščanstva. Branila je Krščanski svjet od turaka i njihovih janjičara(SERVA, bugara...)
Također htjeli vi ili ne Kosovo je nezavisno, a pošto je ovo Hrvatska pričaona onda se držite Hrvatskih pravila(jer Hrvatska je priznala nezavisnost Kosova).
ZDS!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 81 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: novosve i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: