HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 ruj 2025, 09:59.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 55 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Razvijeniji dio Ex-Yu (Slovenija, Hrvatska) vs. Češka
PostPostano: 15 sij 2025, 16:05 

dudu je napisao/la:
Pokazuje se da nije baš bajan ekonomski put forisiranje masovne industrije i izvoza, sve su sad te zemlje u stagnaciji, Mađarska, Češka, Slovačka. Možda je bilo dobro u nekoj fazi razvoja da su ljudi zaposleni i da nema masovnog odljeva koji se nama dogodio, ali ovisnost o masovnoj proizvodnji gdje ti je uglavnom Kina konkurent i nije neka sreća očito. Je li ima smisla da Slovačka ima 4 puta veći izvoz roba od Hrvatske, ogroman plus u bilanci izvoza i uvoza, a preko 200 eura manju prosječnu plaću? Za manje države to očito nije ispravan razvojni put, a mislim da ni mlađe generacije ne maštaju o radu u tvornicama što je klasična boomerska mantra.

I zašto je onda Hrvatsku nakon ulaska u EU napustilo 400 000 ljudi, a Češka i Slovačka imaju čak i povećanje broja stanovnika u odnosu na 1990. ?

Vrh

PostPostano: 15 sij 2025, 16:07 

Gazda je napisao/la:
Pejtonac sa juga je napisao/la:

Primjera radi, minimalna plata u Češkoj iznosi 790 eura brutto. U Hrvatskoj taj iznos je 970 eura, u Ljubljanu ili Kopru čak 1250. Te brojke su zapravo bliže Bosni i Hercegovini (650 eura RS, prema novoj odredbi u FBiH 800) nego SLO i HR.

Otkad je 800 eura tisuću maraka, ako je kod tebe takav tečaj ja sam mušterija, taman mi trebaju euri.

Mislio je na bruto, u Federaciji je 1000 maraka neto minimalac, a 800 eura je bruto. I mene zanima zašto se onda Česi ne iseljavaju iz zemlje a imaju manji minimalac nego u BiH? Očito taj podatak sam po sebi ništa ne znači i dokaz je da se ekonomsko blagostanje ne može postići državnim mjerama preko noći.

Onda bi u Africi svi predsjednici mogli sutra odrediti da je 1000 eura minimalac i odjednom svi Afrikanci bogati preko noći.

Vrh

PostPostano: 15 sij 2025, 18:17 

Kaftanzoglio je napisao/la:
dudu je napisao/la:
Pokazuje se da nije baš bajan ekonomski put forisiranje masovne industrije i izvoza, sve su sad te zemlje u stagnaciji, Mađarska, Češka, Slovačka. Možda je bilo dobro u nekoj fazi razvoja da su ljudi zaposleni i da nema masovnog odljeva koji se nama dogodio, ali ovisnost o masovnoj proizvodnji gdje ti je uglavnom Kina konkurent i nije neka sreća očito. Je li ima smisla da Slovačka ima 4 puta veći izvoz roba od Hrvatske, ogroman plus u bilanci izvoza i uvoza, a preko 200 eura manju prosječnu plaću? Za manje države to očito nije ispravan razvojni put, a mislim da ni mlađe generacije ne maštaju o radu u tvornicama što je klasična boomerska mantra.

I zašto je onda Hrvatsku nakon ulaska u EU napustilo 400 000 ljudi, a Češka i Slovačka imaju čak i povećanje broja stanovnika u odnosu na 1990. ?

Ne znam za Slovačku, Česi većinom teoretski mogu onako doći na posao u DE ili A, i ne moraju se seliti.

Čak imaš u nekim pograničnim mjestima situaciju da postoje firme koje rade neke uslužne djelatnosti gotovo samo sa Njemcima, tj. cijeli biznis im se zasniva na njihovom dolasku.

Vrh

PostPostano: 15 sij 2025, 18:21 

Haso je napisao/la:
Šleska sa Ostravom najrazvijeniji je dio Češke i najudaljeniji

Pored blizine Njemačke imaš i blizinu njemačkim područjima unutar Češke, što je dosta uticalo da se prošire ideje iz zapadne evrope, osnove za industriju i biznis i tkd.

slika

Ovo je karta većinsko-njemačkih gradova prije, s tim da su u Pragu isto činili većinu elite iako su bili teška manjina.

Vrh

PostPostano: 15 sij 2025, 20:19 

Zapetljano je. Njemačka granica se povukla zapadno u korist Poljske i sada je najveći dio Šleske u Poljskoj a manji u Češkoj. Šleska je bila valjda naseljena nekim slavenskim plemenom Šlezanima a početkom industrijske revolucije već postala najrazvijenije područje sa jakom sirovinskom bazom i industrijom, bila je i kulturološka cjelina.
U Češkoj Šleskoj imate i manjine nacionalne koje su bliže Poljacima a na malom prostoru, a Moravska ima sjeverna sa Olomouc i južna sa Brnom kao glavnim centrom. Oba razvijena grada, i Moravci govore moravski ali ih to ne čini jedinstveno i zasebnom nacijom. U Moravskoj imate plemena i to uglavnom Slavenskog porijekla poput Laha a ima i Valaha koji su Vlasi iz Rumunjske. Razlikuju se po tradicionalnim nošnjama. Uz rijeku Vah koja je ujedno granica sa Slovačkom imaju i Povaški Slovaci, a Češki dio je kompaktan bez nekih raznolikosti. Nijemaca i Židova je do polovine 19. stoljeća bilo posvuda u Češkoj ali su eksplozijom češkog nacionalizma bili prisiljeni napustiti Češku i ostali su prisutni u Sudetima do 1945. Iz Češke je onaj Židov otac moderne psihologije, kako se ono vabio?

Vrh

PostPostano: 17 sij 2025, 09:47 

zet je napisao/la:
Udaljenost od Ceske do Beca je kao od Zagreba do Karlovca.
Do Berlina kao od Zagreba do Rijeke.
Do Frankfurta kao od Zagreba do Zadra.

Sa tri strane prakticki imaju europsku ekonomsku i demokratsku top klasu nadohvat ruke.

Prag - Bec = 355Km
Zagreb Karlovac = 55Km

Prag - Berlin = 348Km
Zagreb - Rijeka = 166 Km

Ne provaljuj se !!

Bio sam par puta u Ceskoj.
Los natalitet bi in mogao kostat.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2025, 11:41 

VUKsaJUGA je napisao/la:
zet je napisao/la:

Sa tri strane prakticki imaju europsku ekonomsku i demokratsku top klasu nadohvat ruke.

Prag - Bec = 355Km
Zagreb Karlovac = 55Km

Prag - Berlin = 348Km
Zagreb - Rijeka = 166 Km

Ne provaljuj se !!

Češka = Prag?

Vrh

PostPostano: 17 sij 2025, 12:10 

VUKsaJUGA je napisao/la:
zet je napisao/la:

Prag - Bec = 355Km
Zagreb Karlovac = 55Km

Prag - Berlin = 348Km
Zagreb - Rijeka = 166 Km

Ne provaljuj se !!

Alo momak, mjerio sam od granice Ceske i Njemacke do tih velikih njemackih gradova.
I dodao udaljenosti od Zagreba do drugih hrvatskih gradova da se bolje uvidi o kojim (relativno malenim) udaljenostima je rijec.

Ako ne razumijes napisano onda nemoj komentirat.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2025, 12:24 

Brno je na dva sata vremena od Beča, to je drugi najveći grad u Češkoj.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2025, 16:19 

zet je napisao/la:
VUKsaJUGA je napisao/la:
Prag - Bec = 355Km
Zagreb Karlovac = 55Km

Prag - Berlin = 348Km
Zagreb - Rijeka = 166 Km

Ne provaljuj se !!

Alo momak, mjerio sam od granice Ceske i Njemacke do tih velikih njemackih gradova.
I dodao udaljenosti od Zagreba do drugih hrvatskih gradova da se bolje uvidi o kojim (relativno malenim) udaljenostima je rijec.

Ako ne razumijes napisano onda nemoj komentirat.

Onda neznas mjerit, najblize cesko naseljeno mijesto (hevlin) je 75Km od Beca.
Sa druge strane ne kontam kakve to veze ima i sa to donosi ceskoj i prosjecnom Cehu sto mu je pogani Berlin tako blizu.
Nekad je to mozda bilo i dobro kad si imao Wehrmacht u komsiluku ali sad i nije.

BTW najblize tacke Austrije i Hrvatske su 36km pa ? Koja korist ?

Vrh

PostPostano: 17 sij 2025, 17:11 

VUKsaJUGA je napisao/la:

Nisu isto Varaždin i Sinj ili Županja ili Beograd

Vrh

PostPostano: 17 sij 2025, 18:35 

VUKsaJUGA je napisao/la:
Sa druge strane ne kontam kakve to veze ima i sa to donosi ceskoj i prosjecnom Cehu sto mu je pogani Berlin tako blizu.

Biti u utrobi trece ekonomije svijeta i biti obgrljen sa 90 milijuna Germana, ma kakva korist od toga.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2025, 18:40 

estoyAqui je napisao/la:
VUKsaJUGA je napisao/la:

Tko je ikada bio u Medjimurju ili Varazdinu, tocno vidi razliku u odnosu na ostatak Hrvatske. Uredne ulice, fasade, urbanizam sa smislom, sve posisano, pic mic, kao u Austriji. Ljudi radisni, nista im nije tesko, lijenost nepoznat pojam. Nezaposlenost obje zupanije u top 5 najboljih u Hrvatskoj.

Ma neee, nema to nikakve veze s blizinom Austrije i povijesnim zbivanjima....Potpuno je svejedno jesi li Imotski ili si Cakovec, geolokacija je posve nebitna, koga briga gdje je pogani Bec :zubati

Vrh

PostPostano: 17 sij 2025, 18:45 

Zamisli ovo povijesno zbivanje: Pocetak novog stoljeca, EU trziste se siri na istok, treca ekonomija svijeta, gladna zvijer, trazi prostor za sirenje, za optimizaciju proizvodnje, za radnom snagom...A ti si mala siromasna slavenska drzava u utrobi tog powerhousea, daleko najbliza toj zvijeri, koja upravo ulazi na zajednicko EU trziste i Schengen. Hmmm, pitam se hoce li biti benefita za tebe? :zubati

Vrh

PostPostano: 17 sij 2025, 18:46 

zet je napisao/la:
Zamisli ovo povijesno zbivanje: EU trziste se siri na istok, treca ekonomija svijeta, gladna zvijer, trazi prostor za sirenje, za optimizaciju proizvodnje, za radnom snagom...A ti si mala siromasna slavenska drzava u utrobi tog powerhousea, daleko najbliza toj zvijeri, koja upravo ulazi na zajednicko EU trziste i Schengen. Hmmm, pitam se hoce li biti benefita za tebe? :zubati

To je tajna Češke koja već danas nije više ispred Hrvatske. Pomalo sramotnom

Vrh

PostPostano: 17 sij 2025, 18:48 

Da netko ne bi krivo shvatio - Imocani su meni zakon ljudi, jako sposobni, radio sam s njima i svi su me odusevili koliko su sposobni i radisni.

Pricam o geolokaciji i kako to utjece na razvojnu perspektivu neke sredine.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2025, 21:06 

Imotski i Imotska krajina imaju sasvim pristojan standard. Ako ne uživo, uvik se može otići na Google Street View i prošetati se.

Vrh

PostPostano: 18 sij 2025, 01:31 

zet je napisao/la:
estoyAqui je napisao/la:

Tko je ikada bio u Medjimurju ili Varazdinu, tocno vidi razliku u odnosu na ostatak Hrvatske. Uredne ulice, fasade, urbanizam sa smislom, sve posisano, pic mic, kao u Austriji. Ljudi radisni, nista im nije tesko, lijenost nepoznat pojam. Nezaposlenost obje zupanije u top 5 najboljih u Hrvatskoj.

Ma neee, nema to nikakve veze s blizinom Austrije i povijesnim zbivanjima....Potpuno je svejedno jesi li Imotski ili si Cakovec, geolokacija je posve nebitna, koga briga gdje je pogani Bec :zubati

Ne znam, ja sam bio dosta po Hrvatskoj, i mislim da ipak Dubrovnik šiša svu ostalu državu po uređenosti bilo čega.
I danas i prije.

A nema nikoga da bude udaljeniji od Austrije od njih.

Vrh

PostPostano: 18 sij 2025, 02:13 

Možda za Pejtonca ima više nade nego za crnog žohara.

Vrh

PostPostano: 18 sij 2025, 12:23 

zet je napisao/la:

Ne znam, ja sam bio dosta po Hrvatskoj, i mislim da ipak Dubrovnik šiša svu ostalu državu po uređenosti bilo čega.
I danas i prije.

Ali je zato Dubrovnik prekrcan Austrijancima i sličnima. A kad primaš takve goste silom prilika se urediš, jerbo što si uređeniji to će ti ovi više novaca donositi...

Vrh

PostPostano: 18 sij 2025, 14:55 

Ma sami Česi kažu, Češka je Balkan baa, šta vam je baa..

Vrh

PostPostano: 18 sij 2025, 19:15 

dane-croatia je napisao/la:

I danas i prije.

Ali je zato Dubrovnik prekrcan Austrijancima i sličnima. A kad primaš takve goste silom prilika se urediš, jerbo što si uređeniji to će ti ovi više novaca donositi...

Shvatam šta hoćeš da kažeš, no imaj na umu da tamo ne bi ni bilo Austrijanaca da to u startu nije bilo uređeno dobro...
Znači, prvo je bilo uređeno, pa su onda privukli njih...

Vrh

PostPostano: 18 sij 2025, 19:23 

Haso je napisao/la:
Ma sami Česi kažu, Češka je Balkan baa, šta vam je baa..

De malo konstruktivnijih doprinosa temi, hvala.

Nisam insunirao da je Dubrovnik pod većim balkanskim uticajem, ali primarni kulturni uticaj tamo sigurno nije austrijski kao što je to slučaj u centralnoj Hrvatskoj.

Dubrovačka republika je tek početkom 19. vijeka otišla u historiju, i tek onda poslije Napeleonovog intermeca je dubrovačka regija postala dio A-U. Stradun je pod Austrijancima bio isto dugo koliko i Kotor.

Vrh

PostPostano: 18 sij 2025, 20:47 

zet je napisao/la:
VUKsaJUGA je napisao/la:

Biti u utrobi trece ekonomije svijeta i biti obgrljen sa 90 milijuna Germana, ma kakva korist od toga.

40 milijuna trans germana i 40 milijuna arapa turaka šiptara muslića ... vrh nema šta

OVO JE ZEMLJA HRVATSKA !

Vrh

PostPostano: 18 sij 2025, 20:49 

zet je napisao/la:
Da netko ne bi krivo shvatio - Imocani su meni zakon ljudi, jako sposobni, radio sam s njima i svi su me odusevili koliko su sposobni i radisni.

Pricam o geolokaciji i kako to utjece na razvojnu perspektivu neke sredine.

Imoćani imaju prirodni prirast stanovništa jel ima medjimurje ?
Imoćani za prvo dijete dijele 1500 drugo 2500 treće i svako ostalo po 10 000 eura .
Gdje je bogati zagreb i medjimurje ?

OVO JE ZEMLJA HRVATSKA !

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 55 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: