HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 stu 2024, 15:49.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 2747 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 110  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Srbija - privreda
PostPostano: 21 lip 2021, 21:37 

Hrvatska ekonomija se ne zasniva na direktnim stranim investicijama, izvozu, tehnologiji, kao kod nas, nego na prodavanju roba i usluga stranim turistima.

Vrh

PostPostano: 21 lip 2021, 21:52 

Pa vise je Modric odradio za Hrvatski BDP, nego taj Rimac,

Jednostavno, ljudi nisu u toj prici i kraj. To je primarno turisticko-ugostiteljska zemlja, kakva tehnologija i izvoz.

Vrh

PostPostano: 21 lip 2021, 22:35 

Grobar je napisao/la:
Parking 3 puta skuplji

Opet lažeš pa nije to ovo informer. Reko sam ZG 8kn I. Zona 2h

Kako vama nije jasno u tim srpskim glavama da je vaša država siromašnije od naše pa ste tako i kao narod siromašniji od nas na isti način na koji su Hrvati siromašniji od Slovenaca samo što se mi Slovencima brže približavamo nego vi nama jer smo u istim institucijama.

Dakle ako imamo duplo veće plaće logično je da imamo duplo skuplje cijene (a nemamo to sam ovdje dokazo što je za vas dodatna sramota), ali to nije sve kada se gleda snaga države gleda se i zdravstvo, infrastruktura, vozni park, vojska, mirovinski sustav itd.

U svemu smo duplo bolji od vas pa uključujući i vojno jer mi kupujemo njemački ili francuski kvalitet (jer nam se može), a vi improvizirate i sklapate nešta svoje (jer nemate alternativu) ili dobivate sadaku ili polu-sadaku iz Bjelorusije i Rusije.

Kad Hrvati budu kod vas dolazili raditi onda ću ja reći svaka čast Vule nas je nadjebo, ali dok vaša sirotinja dolazi kod nas vozit kombajne preko ljeta u Slavoniji, lopatat na baušteli u Zagrebu ili konobarit po Dalmaciji bit ćete za nas neka tamo istočna državica u rangu BiH, Albanije, CG, Bugarske.

Vrh

PostPostano: 21 lip 2021, 23:01 

Jussi je napisao/la:
Hrvatska ekonomija se ne zasniva na direktnim stranim investicijama, izvozu, tehnologiji, kao kod nas, nego na prodavanju roba i usluga stranim turistima.

Je, zato Hrvatska po glavi stanovnika izvozi 3.700 eura robe, a Srbija 2.400 eura robe.

Vrh

PostPostano: 21 lip 2021, 23:16 

Imam poznanika, zavrsio ekonomiju u Zg.
Imao dobro placeni posao, rekao "jebes sve, ode natrag u Dubrovnik"..
Zivi od place u opcini + ima 2 apartmana.

Od ta 2 apartmana(dobra lokacija), koja su puna skoro 3 mjeseca.
90 dana * recimo 120 po apartmanu je cca 20000 eura godisnje.
Placa nekakav sitni paušal od poreza, covjek zivi ko car, nema stresa, zajebancije..

Nije turizam losa grana...

Vrh

PostPostano: 21 lip 2021, 23:22 

1986 je napisao/la:
Grobar je napisao/la:
Parking 3 puta skuplji

Kako vama nije jasno u tim srpskim glavama da je vaša država siromašnije od naše pa ste tako i kao narod siromašniji od nas na isti način na koji su Hrvati siromašniji od Slovenaca samo što se mi Slovencima brže približavamo nego vi nama jer smo u istim institucijama.
.

Interesantan je odnos Hrvata i Slovenaca, živio sam dosta u pograničnoj zoni i NIKAD nije bilo podjebavanja ni sa jedne ni sa druge strane. Imam dosta poznanika, i nešto rodbine. Slovenac koji radi za 2x veću plaću od Hrvata neće zajebavat. Nema toga, popije se piće, počasti. Postoje razlike naravno, između sebe nešto Slovenci žubore, al nije to "ja imam veći--" djetinjastoj razini..

Vrh

PostPostano: 21 lip 2021, 23:31 

1986 je napisao/la:
Grobar je napisao/la:
Parking 3 puta skuplji

Dakle ako imamo duplo veće plaće logično je da imamo duplo skuplje cijene (a nemamo to sam ovdje dokazo što je za vas dodatna sramota), ali to nije sve kada se gleda snaga države gleda se i zdravstvo, infrastruktura, vozni park, vojska, mirovinski sustav itd.

U svemu smo duplo bolji od vas pa uključujući i vojno jer mi kupujemo njemački ili francuski kvalitet (jer nam se može), a vi improvizirate i sklapate nešta svoje (jer nemate alternativu) ili dobivate sadaku ili polu-sadaku iz Bjelorusije i Rusije.

Kad Hrvati budu kod vas dolazili raditi onda ću ja reći svaka čast Vule nas je nadjebo, ali dok vaša sirotinja dolazi kod nas vozit kombajne preko ljeta u Slavoniji, lopatat na baušteli u Zagrebu ili konobarit po Dalmaciji bit ćete za nas neka tamo istočna državica u rangu BiH, Albanije, CG, Bugarske.

Ne moze nasa drzava biti siromasnija, brkas pojmove, mozda su pojedinacno ljudi siromasniji, ali drzava vec ima ukupno veci BDP (PPP), a za najkasnije 3 godine i veci nominalni u eurima. Ovo je zbog razlike u populaciji na nasu korist.

Onda, kakve veze imaju institucije sa bilo cim, ekonomija ima svoje principe rasta, a to su izvoz, direktne strane investicije, potrosnja, drzavna potrosnja. To sto vi dobijete par milijardi EU sadake-grantova godisnje, ne menja apsolutno nista, niti utice na ove glavne makro-ekonomske principe i temelje koji su na snazi svuda u svetu.

Sve vam je skuplje ne samo zbog plata, nego zbog vaseg glavnog ekonomskog motora, turizma. Cilj je sto vise para uzeti turistima, dok su oni tu, pa su zato i cene vece. To je prosta stvar ekonomije, pare sa strane stvaraju vam jace cene i inflaciju.

Srbija, ne samo da raste ekonomski najbrze u Evropi, nego naravno da svi ti parametri koje si naveo prate takodje, i zdravstvo, miljarde u nove klinicke centre i rekonstrukcije bolnica sirom Srbije, onda infrastruktura, 8 autoputeva u isto vreme gradimo, celu zemlju poplacavamo brzim prugama od Subotice do Preseva, nove mostove, tunele, brze saobracajnice, aerodrome, recne luke, i td, i td...

Ovo za vojsku je najsmesnije, pa nemate vi veci vojni budzet za stotine miliona evra, nego mi, i ne, ne potrazujemo isključivo Ruske stvari, iako Rusi imaju drugu najrazvijeniju vojnu industriju na svetu. Od 12 novih stavki koje trenutno potrazujemo, mozda su 4 iz Rusije, 4 iz Kine, 4 iz Francuske, i 1 iz Spanije. I da, ponosimo se na nasu namensku industriju, najrazvijeniju u celom sirem regionu.

Ovo sto si rekao za baustelu u Zagrebu su tek price za malu decu. Pa plate na gradjevini u Beogradu su daleko vece nego one u Zagrebu, cak i u Novom Sadu, jednostavno trziste ne moze da isprati koliko se sve ovde gradi, kao nikada u istoriji, na gradjevini su plate i preko 1000e u tim gradovima, dolaze nam Bosnje, Albanci, Pakistanci i Nepalci. Ne pada na pamet nekome ici raditi u Zagrebu za jos manju platu, to je presmesno i bajkovito.

Vojvodina je tu negde sa Slavonijom, ja stvarno, iskreno ne vidim zasto bi nekao vozio kombajne tamo za 50-100 evra razlike u platama. Jedino si ovo za konobare, na moru, donekle bio u pravu. Toga ima, ali sve manje i manje.

Vrh

PostPostano: 21 lip 2021, 23:54 

Jussi je napisao/la:
Srbija, ne samo da raste ekonomski najbrze u Evropi, nego naravno da svi ti parametri koje si naveo prate takodje, i zdravstvo, miljarde u nove klinicke centre i rekonstrukcije bolnica sirom Srbije, onda infrastruktura, 8 autoputeva u isto vreme gradimo, celu zemlju poplacavamo brzim prugama od Subotice do Preseva, nove mostove, tunele, brze saobracajnice, aerodrome, recne luke, i td, i td...

Samo bi se referencirao na infrastrukturu, tj. autoputeve. Kod nas su 2000ih autoputeve gradile domace firme sa domacim ljudima, tada je bilo ljudi na gradjevini, demografska slika je bila puno bolja...isto ko u Srbiji tada. Sada u Srbiji grade kinezi, nepalci..jer nema domaćih firmi ni ljudi. Sa tim autoputevima mi smo jako dobro prošli. Naravno da se kralo, al uz sve to, novac je ostao u Hrvatskoj + tada je cijena gradjevinskog materijala bila niza. Uglavnom efekt gradnje infrastrukture je tada bio puno kumulativniji, nego da sve ode strancima. Sad kad pogledam cifre za autoput do 2010ih, to su smijesno male cijene i uvecane za inflaciju. U Srbiji cijena km autoputa kroz ravnicu veca nego ko kroz Velebit..
I jako kvalitetno se gradilo...posebno Zagreb-Split.
Efekt gradnje infrastrukture, kao nacin podizanja BDP brzo pocne padati kad se model potroši.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2021, 00:13 

tucepi je napisao/la:
Jussi je napisao/la:

Samo bi se referencirao na infrastrukturu, tj. autoputeve. Kod nas su 2000ih autoputeve gradile domace firme sa domacim ljudima, tada je bilo ljudi na gradjevini, demografska slika je bila puno bolja...isto ko u Srbiji tada. Sada u Srbiji grade kinezi, nepalci..jer nema domaćih firmi ni ljudi. Sa tim autoputevima mi smo jako dobro prošli. Naravno da se kralo, al uz sve to, novac je ostao u Hrvatskoj + tada je cijena gradjevinskog materijala bila niza. Uglavnom efekt gradnje infrastrukture je tada bio puno kumulativniji, nego da sve ode strancima. Sad kad pogledam cifre za autoput do 2010ih, to su smijesno male cijene i uvecane za inflaciju. U Srbiji cijena km autoputa kroz ravnicu veca nego ko kroz Velebit..
I jako kvalitetno se gradilo...posebno Zagreb-Split.
Efekt gradnje infrastrukture, kao nacin podizanja BDP brzo pocne padati kad se model potroši.

Rade 30% domace mafijaske firme, 70% Kinezi, takvi su ugovori uglavnom. Ima jos dosta radne snage, pogotovo u unutrasnjosti.

Cene po km su velike jer se krade. Ali to sto se pokrade, se sve posle vrati kroz Beograd na Vodi, Novi Sad na Vodi, Novi Beograd na Vodi, i td, ako me razumes. Isti ljudi, iste firme. BDP samo udara ko lud.

Mi u Srbiji smo razvili unikat ekonomski model, koji nema nigde drugde. Inace, kupci za sve te stanove su IT-ovci, strani ulagaci, region, ovi inzinjeri sto rade u novim Zapadjim firmama gde su plate 1000-2000e.

Nekoliko ljudi iz mog grada zgrnulo milione evra samo na konto firmi gradjevinskog materijala koje imaju. Ludilo.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2021, 00:16 

Vucic plati Kinezina 1 milijardu iz Budzeta, za autoput koji realno kosta 500m. Ostalih 500m smulja i to zavrsi u Beogradu na Vodi kao "Arapski investitor".

Vrh

PostPostano: 22 lip 2021, 00:27 

Jussi je napisao/la:
Vucic plati Kinezina 1 milijardu iz Budzeta, za autoput koji realno kosta 500m. Ostalih 500m smulja i to zavrsi u Beogradu na Vodi kao "Arapski investitor".

Mislim ne bas direktno iz budzeta, nego potpise kredit, to je rashodna strana budzeta. Na to sam mislio.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2021, 06:58 

Grunf je napisao/la:
2 različita auta koja govore o 2 različita stupnja tehnologije, 2 različita stupnja razvijenosti ekonomije, 2 različita stupnja razvijenosti države.

slika

slika

Tako je, razlike su ogromne.

Ovaj gore prodat u 8 komada za 10 godina, a ovaj dole u 800 komada dnevno.. :smijeh

Tako će biti i kad krene Litijum u Srbiji.
Mi 500K El. Automobila godišnje, a Rimac 3 branika godišnje.. :laugh

.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2021, 07:04 

1986 je napisao/la:

Svašta si ti nešto rekao pa smo ti se smejali.

Beograd, zona I cena 60 dinara

Zagreb, zona I cena 12 kuna (190 dinara)

https://www.zagrebparking.hr/djelatnost ... -karta/229

slika

Dakle, kao što rekoh, tri puta skuplji.

1986 je napisao/la:

Vi niste do sada kupili ništa, samo imate donacije.
Srbija s druge strane kupuje od svih, pa i od tih vaših Francuza(H145 i mistral) ... :)

1986 je napisao/la:

Pa i dolazite da radite kod nas u rijalitije... :)

300€ nedeljno je honorar, ali to tek sledeće sezone.. :)
U početku dolazite i za džabe, samo da se proslavite, poput Paule.. :laugh

Srbi ti konobarišu i u CG, šta to inda znači.. ?
Ja kad sam bio šanker, hteo sam.da idem na Kubu da odradim sezonu, to ne znači da je Kuba razvijena, već samo ima more... :laugh

.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2021, 11:16 

Grobar je napisao/la:
Pa i dolazite da radite kod nas u rijalitije... :)

300€ nedeljno je honorar, ali to tek sledeće sezone.. :)

Reality.Koji argument čovječe.
Kad nemaš argumente prelaziš na šalu

Vrh

PostPostano: 22 lip 2021, 11:18 

Pa i vi se šalite sa našim konobarima, koji idu i u CG da odrade sezonu.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2021, 11:25 

Grobar je napisao/la:
Pa i vi se šalite sa našim konobarima, koji idu i u CG da odrade sezonu.

Ja mislio da svi konobari idu u Niš preko sezone jer je tamo zarada sjajna?

Gdje god da je, ljudi idu tamo gdje je atraktivna plaća. Jednostavno.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2021, 11:33 

Konobari ne žive od "plaća" nego od bakšiša, a najatraktivnija "plaća" za konobare je Beograd.
Ja sam, dok sam radio kao šanker mlatio po 100€ dnevno.

Problem je u tome što se preko leta svi beogradski klubovi(osim splavova) sele na more.
Stefan Braun se kompletni seli u Budvu i zato se ide da se odradi sezona.

Sledeći... :D

.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2021, 11:34 

Ajmo nova tura djenocajda.. :)

Srbija privukla 3,4 milijarde dolara stranih investicija, a BiH samo 371 milion

https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /210621141

Posle se pitaju kako.. ?

Citat:
Srbija je privukla 3,44 milijarde dolara stranih direktnih investicija u prošloj godini, što je više od polovine u Jugoistočnoj Evropi, a koje su iznosile 6,11 milijardi dolara, podaci su izvještaja Konferencije UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Srbija zauzima treće mjesto među ekonomijama u tranziciji po prilivu stranih direktnih investicija u prošloj godini, a ispred nje su Rusija sa iznosom od 9,7 milijardi dolara i Kazahstan sa 3,9 milijarde dolara.

Od zemalja regiona, strana direktna ulaganja u Hrvatskoj dostigla su prošle godine 1,3 milijarde dolara, u Albaniji 1,1 milijardu, u Sloveniji i Crnoj Gori po 529 miliona dolara, u BiH 371 milion, a u Sjevernoj Makedoniji 274 miliona dolara.

Inače, Vučić je mazao ajvar na krišku danas sa ekipo iz Štadlera.
Naručili smo brze vozove od njih, a šuška se da otvaraju svoju fabriku u Srbiji...

Vučić: U divnom ambijentu o budućim Štadlerovim investicijama u Srbiji FOTO

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1879064

.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2021, 12:14 

Evo friskih vijesti.
Trgovacki lanac na 3-4 mjestu u Hr. digao je osnovnu placu trgovcima, zenama na kasama na 6000 kn za 35 satno vrijeme, cca 100 eura neto povecanje. dodatni sati vikendi se extra placaju. Oni koji rade na kruhu,peku pocinju sa 7000 kn za 35 sati.

Za posljedicu svi dizu place u trgovini.
Znaci u praksi zena SSS na kasi zaradjuje 900 eura neto.
Ista firma u njemackoj 1200 - 1300 eura neto.

Moj poznanik koji radi u konkurentskoj firmi kao voditelj, kaze da ce morati i oni dizati..pratiti

Vrh

PostPostano: 22 lip 2021, 12:23 

Kakve to ima veze sa temom, Srbija-privreda.. ?
Imate li vi neku temu o privredi Hrvatske.. ? :)

.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2021, 13:08 

Masa Srba dolazi radit u Hrvatsku za vrijeme sezone. Zadovoljni su zaradom i uvjetima
Hvala Vam, zato još uvijek ne moramo gledat Nepalce, Pakistance, Filipince, Afgane i ostalu ekipu.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2021, 13:08 

Jussi je napisao/la:
Ovo sto si rekao za baustelu u Zagrebu su tek price za malu decu. Pa plate na gradjevini u Beogradu su daleko vece nego one u Zagrebu, cak i u Novom Sadu, jednostavno trziste ne moze da isprati koliko se sve ovde gradi, kao nikada u istoriji, na gradjevini su plate i preko 1000e u tim gradovima, dolaze nam Bosnje, Albanci, Pakistanci i Nepalci. Ne pada na pamet nekome ici raditi u Zagrebu za jos manju platu, to je presmesno i bajkovito.

Pa u Osijeku Nepalci rade za 1000€ na novom stadionu, a ti se hvališ za Beograd...

A na nekim gradilištima sam sreto i ljude iz Šida i Sr. Mitrovice, to sam već spominjo.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2021, 13:11 

Ajmo svi napisati da je Hrvatska idealno mesto za život, da se nas ne smaraju više.. :)

Pozivam i 300.000 mladih Hrvata koji su otišli od Nemačke pa sve gore do kišovite i hladne Irske, samo u zadnjih 7 godina, da se registriraju na forum i da pohvale idealnu Hrvatsku.

Nadam se da nisu zaboravili jezik.. :)

.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2021, 13:16 

Grobaru, da sutra Srbija uđe u EU, dogodilo bi vam se isto kao Rumunjima i Bugarima. Najmanje milijun bi vas ošlo u Njemačku, Irsku, Austriju itd.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2021, 13:17 

Nadam se da nikada nećemo ući. I ne samo zbog odliva ljudi.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2747 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 110  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 39 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: