Južni tok je mrtav. Turski tok, koji ide kroz Crno more u Tursku, iz Tirske u Grčku, iz Grčke u S. Makedoniju, iz Makedonije u Srbiju, iz Srbije u Mađarsku i iz Mađarske u Austriju je ggotov i operativan. Bugari su zaobiđeni jer su jeli govna i slušali Amerikance, a mi smo dobili tranzitnu cev u svakom slučaju.
Turska sad postaje nestabilno područje.
U Ukrajini se ratuje već sedam godina, pa gas i dalje teče.
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38023 Lokacija: Gl. grad regije
Песма Јутро је, Златана Ибрахимобића. Разумлјива на бугарском.
Српски:
Citat:
Јутро је Уз тебе сам хтела љубав бити Црне очи место вина пити Уз тебе сам хтела остарити!
Рефрен: Јутро је, јутро је Кад те нема боље Да се нисам ни пробудила Нема места на јастуку Које нисам љубила Жељо моја, жељо моја Жељо моја!
Уз тебе сам хтела љубав бити У грудима своју нежност крити Уз тебе сам хтела остарити!
Рефрен
Уз тебе сам хтела љубав бити Цбећем нашу кућу испунити Уз тебе сам хтела остарити!
Бугарски:
Citat:
Сутрин е Исках да бъда с теб, любов Черни очи вместо вино за пиене Исках да остарея с теб!
Припев: Сутрин е, сутрин е Когато не си по-добър Ако дори не се бях събудил Няма място на възглавницата Което не обичах Моето желание, моето желание Моето желание!
Исках да бъда с теб, любов Скрийте нежността си в гърдите си Исках да остарея с теб!
хор
Исках да бъда с теб, любов Искам да напълня къщата ни Исках да остарея с теб!
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
Oduvek su srpski pevači dobro prolazili u ovoj zemlji, ali u poslednje vreme Bugarska je postala oaza za naše pevače.
- U Bugarskoj je u poslednje vreme mnogo bolje nego bilo gde u Evropi. Bolja je kinta! Ne zato što su Bugari bogatiji, već zato što su veći veseljaci. I vole da daju bakšiš, što je danas posebno značajno - kaže Aca Ilić, koji u Bugarskoj peva u restoranima i na privatnim veseljima.
- Evropa je prezasićena. Pevača je mnogo, nema više klubova i mnogih mesta na kojima smo ranije nastupali. Pored toga, došlo je i do smene generacija, pa za mnoge od nas tamo više nema hleba. Velike koncerte u Bugarskoj mogu da prave samo velike zvezde poput Šabana, Miroslava Ilića, Brene, Dragane Mirković. Za nas ostale, tu su restorani, trgovi, privatna veselja. Uglavnom, imamo kome da pevamo - dodaje Ilić.
Šaban Šaulić kaže da pozivi za gostovanja u toj zemlji pljušte kao kiša. Samo tokom prošle nedelje dobio je nekoliko ponuda.
- U Bugarskoj uvek bude neverovatno dobro. Znam da me publika obožava, kao što i ja obožavam Bugare. Prošle godine gostovao sam sa Ildom na jednom njihovom izletištu i bilo je nezaboravno. Pevao sam pred 30.000, 40.000 ljudi. Svako gostovanje u Bugarskoj je za pamćenje. Imao sam velikog prijatelja, Bugarina, koji je umro pre dve godine, od srca, sa 42 godine. Nikada ga neću prežaliti, njegovu sliku držim na zidu i svaki put kad neko spomene Bugarsku, ja pomislim na njega - priča Šaban i ističe da ga za ovu zemlju vezuju najlepša sećanja.
Temperamentnog Nišliju Bobana Zdravkovića bugarska publika doživljava kao svog, pa ne čudi što često nastupa u ovoj zemlji.
- Nedavno sam u Staroj Zagori pevao pred 5.000, 6.000 ljudi. Imam nekoliko nastupa u okviru manifestacije Sofija mezi, koja je nešto poput naše nekadašnje Pesme leta. Pored pevača iz Srbije, gostuju i pevači iz drugih zemalja, iz Rumunije i Grčke. Organizacija je odlična, publika fantastična. Imaju pravo oni koji kažu da nam je ostalo, možda, još samo bugarsko tržište - kaže Zdravković.
Jelena Kostov, koja je rođena i odrasla u Dimitrovgradu na samo pet kilometara od srpsko-bugarske granice, čest gost je u ovoj zemlji.
- Nedavno sam gostovala u Bugarskoj i te večeri sam 20 puta pevala numeru "Plači zemljo". Bugari obožavaju i naše stare pesme. Bliski smo jedni drugima po temperamentu i senzibilitetu, pa nije ni čudo što jedni bez drugih ne možemo - kaže Jelena, koja ne bira mnogo kada su gostovanja u pitanju, pa je u Bugarskoj pevala i na zabavama i privatnim veseljima.
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62043 Lokacija: DAZP HQ
Carmello Šešelj je napisao/la:
Junuz Djipalo je napisao/la:
Turska sad postaje nestabilno područje.
U sred rata s vama smo uredno povukli tenkove s vukovarskog ratišta poslali ih u Kuvajt po ugovoru o prodaji koji je potpisan sa SFRJ. Doduše od Kuvajta smo dobili zauzvrat granate i dijelove da osposobimo preostale tenkove koje smo imali u Đuri Đakoviću.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
U sred rata s vama smo uredno povukli tenkove s vukovarskog ratišta poslali ih u Kuvajt po ugovoru o prodaji koji je potpisan sa SFRJ. Doduše od Kuvajta smo dobili zauzvrat granate i dijelove da osposobimo preostale tenkove koje smo imali u Đuri Đakoviću.
Kao što je poznato, bugarski socijalizam je bio mnogo tvrđi od jugoslovenske verzije, pa je slušanje "zapadne" pop-muzike na javnim mestima i radio stanicama bilo moguće tek od kraja sedamdesetih. Ipak, osamdesetih je država promovisala bugarsku verziju pop, pa čak i rok muzike, ali smatrali smo ih previše mekim i ne naročito autentičnim. Folk muzika koja se čula na radiju i televiziji takođe je bila neautentična. Tradicija gradskog folklora, ono što u Srbiji zovete starogradska muzika, uništena je još pedesetih, kao previše buržoaska. U tim uslovima, jugoslovenski folk pevači, poput Brene i drugih, dobro su došli da oslobode suspregnute strasti i da razvesele narod na okupljanjima poput svadbi, rođendana, maturskih večeri, ispraćaja u vojsku. Najpopularnija je svakako bila Brena, ali takođe i Vesna Zmijanac, Boban Zdravković i Šaban Šaulić. I sve to je imalo ime – "surbsko". Kad bi žurka bila na vrhuncu, neko bi rekao: "Pusni malko srubsko" i tada bi počela prava zabava. "Surbsko" se čulo sa svih strana tokom kasnih osamdesetih i početkom devedesetih – u restoranima, javnom prevozu. Kasete su donosili uglavnom ljudi koji su putovali u Jugoslaviju i vozači kamiona. Ta profesija smatrana je privilegovanom – putovali su u inostranstvo i bili plaćani u američkim dolarima. Takođe, veoma su bili popularni bugarski prepevi grčkih i jugoslovenskih pesama. Najpoznatiji primer je bugarska verzija Tozovčeve pesme Ti si me čekala, koju je na bugarskom snimio Mustafa Čaušev ili Cecina Kukavica, u izvođenju Neline i sa nazivom Kukuvica.
Zahvaljujući tome, polovina Bugara razume srpski, pošto su tako mnogo slušali o "volim te, laži me, sanjam te" itd. Naravno, čuven je Brenin koncert u Sofiji kada je na stadion "Levski" sletela helikopterom. Prvom bugarskom turbo folk (ovde tu muziku zovemo čalga) pesmom smatra se Kamanite padav, koju je 1988. snimio Andon Subev. Godine 1990. pojavila se Toni Dačeva, kojoj je očigledan uzor bila Brena. Taj period se sada naziva retro-čalga, a u poslednje vreme se često organizuju nostalgične žurke na kojima se pušta samo ova muzika. I dan-danas bugarski pevači kopiraju način pevanja kakav imaju Brena i drugi pevači. Nisam muzički ekspert, ali bugarski i srpski imaju drugačiji izgovor. Međutim, kada pevači u Bugarskoj danas pevaju čalgu, oni pevaju tako da im je čak i izgovor nekih bugarskih reči kao da su iz Srbije.
Hm, ne znam, Bugarska je internacionalno puno jači brand nego Srbija.
po čemu? Bugari su baš raspad, u svemu su postali trećerazredni.
To nama koji smo blizu i koji ih doživljavamo kao sirotinju iz susjedstva. Bugarska je stara nacija s kontinuitetom, za razliku od Srbije koja kao samostalna država postoji od 2006. Imaju i more. Nikad nisu bili negativci u holivudskim filmovima.
po čemu? Bugari su baš raspad, u svemu su postali trećerazredni.
To nama koji smo blizu i koji ih doživljavamo kao sirotinju iz susjedstva. Bugarska je stara nacija s kontinuitetom, za razliku od Srbije koja kao samostalna država postoji od 2006. Imaju i more. Nikad nisu bili negativci u holivudskim filmovima.
Lol, samostalna država od 2006. I Rusija postoji kao samostalna država od 1992.... Da se Škotska odvojila, Engleska bi postojala kao samostalna država od 2016. Kakve sve kretenluke ovde možeš da pročitaš.
Postojala je neka ideja tokom SFRJ ali je odbačena. Obje zemlje imale su svoju istoriju prije Otomana i željele su da je imaju nakon toga. Srbija i Grčka su recimo izrazito prijateljske zemlje dok su Srbija i Bugarska rivalske zemlje. Meni je logičnije ujedinjenje Slovenije i Hrvatske.
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38023 Lokacija: Gl. grad regije
Lutorčina je napisao/la:
Postojala je neka ideja tokom SFRJ ali je odbačena. Obje zemlje imale su svoju istoriju prije Otomana i željele su da je imaju nakon toga. Srbija i Grčka su recimo izrazito prijateljske zemlje dok su Srbija i Bugarska rivalske zemlje. Meni je logičnije ujedinjenje Slovenije i Hrvatske.
Pa ujedinjeni smo, sad kad se uvede € i ukine schengenska granica kakva je točno razlika u odnosu na Yu? Vojska zajednička, tržište rada, valuta, granice... Više smo ujedinjeni nego RS i Federacija.
Vi ste Bugarima ipak zapad i pomoć za obranu od muslimana a oni vama put u EU i izlaz na more. Fakat mi nije jasno kako ne vidite prednosti ujedinjenja sa njima. Puno više nego s Kosovom, Albanijom ili BiH.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.