|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 43 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
doc
|
Naslov: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 18:28 |
|
|
Život Jovanke Budisavljević Broz Jovanka: Ja sam odbačena, a on hoće one djevojčure! Zahvaljujući ulomcima iz knjige “Tito-tajne vladara”, pratimo ljubavni odnos između Tita i njegove mlađe supruge Jovanke. Njezino ponašanje čak je istraživala posebna komisija, a sve je kulminiralo Titovim iseljavanjem iz zajedničkog doma Jovanka je gubila strpljenje. Patološki je voljela Tita, ali mu je upravo zbog te sljepoće priređivala neviđene scene kad joj on nije htio izići u susret. Tito je izgubio strpljenje. Jovanka je iz njegove blizine otjerala ljude u koje je on imao povjerenja: generala Miškovića, zatim Titova ađutanta generala Milana Žeželja te glavne tajnike Zdenka Štambuka, Lea Matesa i Blažu Mandića. Tito je zbog toga 22. prosinca 1973. naredio osnivanje komisije koja treba ispitati čudno Jovankino ponašanje. Istraga je trajala 75 dana.S Jovankom nitko od njih nije mogao izići na kraj. A ona je pak bila strašno pogođena i uvrijeđena što je zbog nje osnovana neka istražiteljska komisija. Plele su se i različite intrige. I onda je situacija eksplodirala. Jovanka je bila izvan sebe. Tita su već neko vrijeme masirale dvije sestre, mlade djevojke, Darjana i Radojka Grbić. Jovanka je pucala od ljubomore, između ostalog je rekla “osjećam se odbačena kao žena i supruga, i to poslije 30 godina! Umjesto mene, on /drug Predsjednik/ hoće sada ove djevojčure.” Titov ađutant i njegovi liječnici zaključili su da je u opasnosti čak i Titov život! Detaljan prikaz zapažanja i spoznaja generala Rape i osobnih liječnika, kao i njihovi prijedlozi, dani su u priloženoj zabilješci Aleksandra Šokorca od 11. veljače 1975. godine. U toj zabilješci pak stoji: „Oni svi zajedno smatraju da su zbog sadašnjih i mogućih postupaka drugarice Jovanke, život i zdravlje druga Predsjednika izravno i neizravno ugroženi. Oni su izjavili da postoji realna opasnost da ona učini nešto drugu Predsjedniku, što bi izravno ugrozilo njegov život – konkretno, da puca na njega, da ga napadne nekim tupim predmetom ili nečim drugim. Izjavili su da nisu sigurni da je ona pri sebi, u torbi ili negdje drugdje, nema revolver. Jednoglasni zaključak svih spomenutih drugova jest da bi u ovom trenutku drugaricu Jovanku trebalo hitno odstraniti od druga Predsjednika.“Sukob između Tita i Jovanke kulminirao je u travnju 1975., kad je Tito odlučio napustiti rezidenciju u Užičkoj 15 te se preselio u Bijeli dvor. Ali ni to nije prošlo bez drame. Stane Dolanc je s Petrom Stambolićem bio prisutan kad je Tito u kućnim papučama pobjegao iz Užičke 15 u Bijeli dvor. Te noći Tito ih je pozvao i zamolio da osiguraju da Jovanka ne dolazi k njemu. Svjedoci govore da je Tito pred okupljenima Jovanki čak opalio pravu pljusku. Dogodilo se to za vrijeme Konferencije nesvrstanih u Colombu na Šri Lanki u kolovozu 1976. godine. Tito je priredio veliki prijam na „Galebu“, ali nije mogao dočekati goste zbog srčane slabosti. Zato je Jovanka, uz postrojeni vod mornara, primala sve šefove država, umjesto da Tita po dužnosti zamijeni Cvijetin Mijatović, koji je zbog toga s njime i putovao. Jovanka se ponašala kao šef države. http://www.vecernji.hr/vijesti/jovanka- ... nak-603073 
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 18:32 |
|
|
|
Kod Srbalja naravno ne fali debila koji će plakati za wannabe Elenom Čaušesku. Navikao narod na španske sapunice.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 18:32 |
|
|
Počivala u miru. Ali umirem od smjeha. Sjajno je to u jednoj epizodi Vrdoljak napravio. Ne znam jel ima na youtubeu. O njihovom odnosu. Mislim da Žarko Potočnjak glumi nekog predstojnika ureda koji diktira tajnici zaključak komisije. Lom. Dobar mi je i Tomac kad je pričao da je ko mlada partijska nada ugostio Tita u nekom slavonskom selu pa im u nekoj kući seljak nudio rakiju. Popiju oni jednu. Pa pita Tita hoće još jednu. Kaže Tito naravno, za drugu nogu mu treba. I nato se Jovanka pojavi na vratima. Kaže da je Joža problijedio, spustio čašicu na stol i šmugnuo bez riječi van. Te ličke srpske partizanke to je opasnije i od Hercegovki. Udarnički.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 19:23 |
|
|
Jovanki sam sašila bijelu haljinu. Tito je uzviknuo: A gdje je špek?Tito mi je zabranio da u Americi imam modne revije pod svojim imenom. Mi smo u Jugoslaviji živjeli u komunizmu i nitko se nije smio isticati. Tito mi je ponudio da dođem raditi u jednu jugoslavensku tvornicu i da revije držim pod imenom te tvornice. To sam odbila! Naravno, tko se u to vrijeme usudio suprotstaviti maršalu. Ali ja sam bila umjetnica i nisam se dala – prepričala je Žuži. http://www.vecernji.hr/vijesti/jovanki- ... nak-630458 A za ovo drugo samo da se podsjetimo kako je to nakaradan sustav...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 19:27 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 24959 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
|
Mislim da joj sve u svemu nije bilo lako. Uz sve fanfare i počasti kao žena diktatora, ne vjerujem da je Tito više ikad tak'o, kad je prošla 30 godina.
On je volio mlade cure i to je bilo opće poznato. MOžda maksimalno 25-26 godina gornja granica je bio njegov kriterij. Ona je samo figurala kao službena supruga skoro 30 godina. Protokolarna žena.
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 19:32 |
|
|
Istina. Ali sumnjam da je i njemu bilo lako. Žao mi je što nema te epizode jer je genijalna. Ja sam umirao od smjeha kad sam prvi put gledao jer nisam imao pojma o tome. "Drug precednik se pojavio u 23 časa u dvorištvu državne vile u ...ulici u papučama i kućnom ogrtaču. Viknao je čuvarima: samo ju ne puštajte ovdje..." Ne znam jel baš službeni spis, očito je, jer se i ovdje citira otprilike tako. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Hunter
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 19:52 |
|
|
|
Tabloidi će živnuti na par dana. Move along folks...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 20:14 |
|
|
|
Ma pusti tabloide. Nasmij se i ti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Hunter
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 20:30 |
|
|
|
Da se nasmijem? Pa nije da sam baš čekao da žena umre, a da mi je pokvarilo dan - nije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 21:39 |
|
|
|
Da.
Naravno ne smrti nego dogodovštinama iz života.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 21:43 |
|
|
|
Preporuka za doca: Rišard Kapušćinjski, "Car". Nije tako sočno, ali su zanimljive crtice s dvora. Etiopskog.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 21:57 |
|
|
Daj piši hrvatski pa da te cijeli svijet i google razumije sused. Inače zahvaljujem. Ali ne znam hoću nać. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 22:02 |
|
|
Jesi li pokušao nekad da pišeš poljska imena?  Ryszard Kapuscinski.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 22:03 |
|
|
Ryszard Kapuściński. Tako bi nesrpski dio planete pisao? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 22:05 |
|
|
Aa vidim odgovorio si. Pa bolje i pisat nego pokušat izgovorit. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Whiteone
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 22:40 |
|
Pridružen/a: 13 sij 2013, 15:27 Postovi: 1660 Lokacija: Srbija Beograd
|
|
Šteta što Jovanka gore neće sresti komunističkog zlikovca ... ali ko zna možda i hoće ... dole u paklu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 22:49 |
|
|
doc je napisao/la: Aa vidim odgovorio si. Pa bolje i pisat nego pokušat izgovorit.  Inače, vidim da nije prevođen na hrvatski, ali možda naletite na kakav srpski prevod koji je preživio Sauberunge 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 22:51 |
|
Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08 Postovi: 22100 Lokacija: među zvijezdama
|
|
Na TV- u tvrde da je imala toliku moć nad Titom da smjenjuje njegove suradnike i aktuelne političare. Meni Tito ( kroz sve ispričano i pročitano do sada ) ne liči na osobu podloznu manipulaciji.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 22:54 |
|
|
Kaže Bilandžić da na Tita niko nije mogao uticati, ni SAD ni SSSR, a kamo li Jovanka... 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 22:55 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Kažu da je znala letjeti na metli.
Totalno povijesno nebitna osoba. Imala je puno vremena da napiše memorare i postane povijesno poznata. Ovako je ostala priprosta Ličanka koja je gruntala pred kraj života za malu "penziju".
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 22:57 |
|
|
Metemma je napisao/la: doc je napisao/la: Aa vidim odgovorio si. Pa bolje i pisat nego pokušat izgovorit.  Inače, vidim da nije prevođen na hrvatski, ali možda naletite na kakav srpski prevod koji je preživio Sauberunge  Treba učit svjetske jezike. Sauberunge? Mrzi me da budem Volvoks. Ja kad nešto ne znam, pitam.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 22:59 |
|
Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08 Postovi: 22100 Lokacija: među zvijezdama
|
|
Meni je čudnovato da Tito nikakvo bogastvo nije ostavio ni Jovanki, a ni djeci. Da li su se tajne sluzbe dokopale tih sefova nakon njegove smrti, pitanje je za milion €.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 23:04 |
|
|
doc je napisao/la: Metemma je napisao/la: Inače, vidim da nije prevođen na hrvatski, ali možda naletite na kakav srpski prevod koji je preživio Sauberunge  Treba učit svjetske jezike. Sauberunge? Mrzi me da budem Volvoks. Ja kad nešto ne znam, pitam. Nego, čemu ovo pominjanje Volvoksa, šta mislite da je karakteristično za njega?  On April 6th, 1933, the Main Office for Press and Propaganda of the German Student Association proclaimed a nationwide "Action against the Un-German Spirit", which was to climax in a literary purge or "cleansing" ("Säuberung") by fire.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 23:07 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Meni je čudnovato da Tito nikakvo bogastvo nije ostavio ni Jovanki, a ni djeci. Da li su se tajne sluzbe dokopale tih sefova nakon njegove smrti, pitanje je za milion €. Baš je nedavno otvoren jedan sef... Prepošteni vođa si je izgleda u posed uzeo pristojnu količinu imovine Karađorđevića.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Umrla Jovanka B. Postano: 20 lis 2013, 23:08 |
|
|
Ne znam. Samo znam da je meni njegova pamet tko zna gdje bi bio. Taj sve zna. Vi mislite da smo mi tako pedantni u plemenitim kulturnim nastojanjima poput braće Germana? Ili kako reče teta Maggie ostala ta temeljitost Hrvatima još iz austrougarske prošlosti. 
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|