HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 kol 2026, 01:13.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 111 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vasilije Krestic: Hrvatska zeli sebi pripojiti BiH i dijelove Vojvodine
PostPostano: 29 sij 2013, 00:45 

Nemaju ni Slovenci i Nijemci neku autohtonost, došli su većinom nakon 1880...
Zagreb je tada bio Europa za bilo koje mjesto u Sloveniji, a Švabe su se u to vrijeme naseljavali u praktički svaki grad u monarhiji...

Vrh

Naslov: Re: Vasilije Krestic: Hrvatska zeli sebi pripojiti BiH i dijelove Vojvodine
PostPostano: 29 sij 2013, 00:51 

mario_cro je napisao/la:
Divlja svinja5 je napisao/la:

Pa nemaju ni druge autohtonost, osim Talijana u Istri i Mađara u Baranji.

Autohtoni su Rusini kod Vukovara,Česi-Slovaci tamo negdje kog Đakova,Nijemci-Austrijanci....

Svi oni su došli u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća. Čak su Srbi bliži tom pojmu jer su puno dulje ovdje (od 17. stoljeća). Ali meni je taj pojam i podjela na autohtone i neautohtone manjine besmislen.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 00:57 

volvoks je napisao/la:
Nemaju ni Slovenci i Nijemci neku autohtonost, došli su većinom nakon 1880...

Nijemci kontinuirano od početka 18. st do početka 20. st. naseljavaju ove krajeve, pretežno u Slavoniji, Srijemu, Baranji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. :wink

Slovenci su druga priča.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 01:00 

Većina Nijemaca se doseljava nakon 1850., i to ne direktno iz Njemačke i Austrije, nego iz raznih dijelova Ugarske (posebno Vojvodine). Dobar dio ranijih doseljenika se i asimilirao. A koji je po tebi kriterij razgraničenja na autohtone i neatohtone manjine, tj. zašto bi Slovaci to bili, a Bošnjaci ne?

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 01:01 

Svi oni su došli u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća. Čak su Srbi bliži tom pojmu jer su puno dulje ovdje (od 17. stoljeća). Ali meni je taj pojam i podjela na autohtone i neautohtone manjine besmislen.

Rusini u prvoj polovici 19. st., Česi i Slovaci također, možda i nešto malo ranije, a Nijemci već od prve polovine 18. st.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 01:05 

Većina Nijemaca se doseljava nakon 1850., i to ne direktno iz Njemačke i Austrije, nego iz raznih dijelova Ugarske (posebno Vojvodine).

Tako već da, većina, ali ne svi. :wink
A koji je po tebi kriterij razgraničenja na autohtone i neatohtone manjine, tj. zašto bi Slovaci to bili, a Bošnjaci ne?

Već sam objasnio sve kriterije, a po njima bi autohtonost uz Srbe imali Mađari i Talijani. :wink

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 01:11 

Pa s tim se slažem. Ali ja mislim da se na to ne bi trebalo previše gledati. A opet Česi ostaju bez zastupnika, pa im možda ne bi bilo drago.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 16:16 

Pa s tim se slažem. Ali ja mislim da se na to ne bi trebalo previše gledati. A opet Česi ostaju bez zastupnika, pa im možda ne bi bilo drago.

Nemaju ni sad Česi svog zastupnika, već Česi i Slovaci zajedno.

Naravno da im ne bi bilo drago, ali to je ionako samo moj prijedlog na forumu, ništa ozbiljno i teško potencijalno izvedivo u skorijoj budućnosti. :wink

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 16:18 

dudu je napisao/la:
dodjeljivanje manjinskog statusa Albancima i Bošnjacima je greška, nemaju nikakvu autohtonost u Hrvatskoj, a uz to su manjine koje doseljavanjem u Hrvatsku uvećavaju svoju brojnost, pa samim time i prava tih zajednica u Hrvatskoj. neće proći dugo vremena kad će ove dvije zajednice biti najbrojnije nakon Hrvata i eto problema.

Nema realne opasnosti niti od jednih niti od drugih.

Albanaca ima dosta katolika a i Albanija nam nije susjed (na sreću :zubati) tako da nećemo imat ˝srpski scenario˝ s njima nikad.

Muslimana ima dosta više nego Albanaca ali natalitet im nije ništa posebno i dosta se miješaju s nama i pohrvaćuju. S vremenom će bit toga sve više.

Srbi do daljnjega ostaju manjina br.1 a Romi imaju perspektivu postat manjina br.2 skoro a onda i br.1 (osim ako ih ne zadesi iseljavanje u Germaniju :D )

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 17:03 

Jesu li Romi autohtona manjina?

Vrh

PostPostano: 05 tra 2013, 10:41 

Ovisi @divlja

Recimo Romi koji žive u Međimurju su katolici. Imena su im tipa :Ivan Horvat. Oni su došli iz Slovenije. Mislim prije 100 godina.

Romi muslimani su svi iz BiH, odnosno B. Nisu dugo u Hrvatskoj, bar ovi naši iz Dubrave/Zagreba.

Za one iz Podravine i Pitomače fakat neznam.

U Dalmaciji ima jako malo Roma, mislim da u Istri također. U Lici su Romi dugo, oni su katolici. U Slavoniji ih ima mislim da stotinjak godina već žive tu sigurno.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 111 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: