HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 sij 2025, 15:39.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3755 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 151  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vojne fotke
PostPostano: 24 tra 2013, 12:07 

Citat:
Karmelo je pomenuo Jurofajtera u smislu cene (da nije tolika razlika za golu mašinu) a da je u pitanju daleko sposobniji avion (i EF i Rafal)...

20% veća cena, a 200% bolji avion.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 12:10 

Kolika je cijena golog Eurofightera?? Mislim da ti miješaš opremljenog Gripena sa bazičnim Eurofighterom...

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 12:14 

Mislim da goli Gripen ima 2/3 cene golog EFa. Osim ako ne bi ugovorili da se dobije neka ranija tranša EF, onda bi bila i manja razlika.

Ali je razlika u održavanju nebo i zemlja koliko sam čitao ljude koji se nešto razumeju (ja očigledno nisam međ' njima).

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 12:24 

Citat:
Nabavka M2 sve izglednija, ViPVO delegacija posetila Eurocopter, planovi za G-4 modernizaciju idu dalje

BEOGRAD – Dnevne novine Blic danas kao temu dana donose informaciju da bi prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić krajem aprila trebalo da dogovori nabavku šest aviona MiG-29 M2 i dva nova radarska sistema. Tango Six saznaje da je delegacija ViPVO posetila Eurocopter u Francuskoj gde joj je prezentovan helikopter AS532 Puma.

Misterija “maketa” i frekventnije pominjanje nabavke novih borbenih aviona u poslednjih nekoliko dana (1,2) danas su dobili još jedan medijski impuls. Dnevne novine Blic u temi dana prenose svoja saznanja koja govore da bi “šest novih aviona tipa MiG-29 M/M2 i dva nova radarska sistema trebalo da se do kraja godine nađu u naoružanju ViPVO”. Blic navodi da će konačno definisanje te kupovine/kredita biti dogovoreno prilikom Vučićevog sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Moskvi 23 maja.

Kako je Tango Six među prvima i javio, MiG je sve bliži obnavljanju tržišta u Srbiji a naša vojska rešenju jedne hitne potrebe koja je nastala ne samo kao posledica nedovoljno kvalitetne podrške proizvođača već pre svega zbog loših odluka naše strane u prošlosti.

Još dobrih vesti

Kako Tango Six saznaje iz dobro obaveštenih izvora, ViPVO delegacija posetila je nedavno evropski Eurocopter – EADS-ovu podružnicu koja imeđu ostalih proizvodi i helikopter AS532 Pumu. Kako saznajemo, srpskoj delegaciji održana je prezentacija ove letelice kao i demo-letovi. Poseta nije imala karakter pregovaranja ili ugovaranja već neposrednije prezentacije još jedne alternative ruskim Mil helikopterima koji je do nedavno važio za isključivog favorita.

Takođe, sastanci sa firmama ponuđačima u obnovljenom procesu modernizacije Super galeba G-4 su nastavljeni. Kako saznajemo, namera vojnog vazduhoplovstva Srbije da tehnološki unapredi svoj osnovni školsko-borbeni mlaznjak sve je čvršća, što dokazuju pripremne aktivnosti i sastanci pred konačni izbor sa tri kompanije koje su u igri: EADS-ovim Cassidianom, Elbitom i Thalesom.

tangosix.rs

Oho, fino. Mada, ne znam zašto bi razmatrali Pumu pored Mi17 - možda kao način "poravnanja" istok-zapad... Ako se ne varam bilo je priče, pred raspad SFRJ, da će se uzeti licenca za taj helikopter.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 12:25 

volvoks je napisao/la:
Kolika je cijena golog Eurofightera?? Mislim da ti miješaš opremljenog Gripena sa bazičnim Eurofighterom...

Moguće da je to cena golog EF, rekao sam da nisam siguran, ali znam da sam negde pročitao cifru od 120 miliona.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 12:26 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Mislim da goli Gripen ima 2/3 cene golog EFa. Osim ako ne bi ugovorili da se dobije neka ranija tranša EF, onda bi bila i manja razlika.

Ali je razlika u održavanju nebo i zemlja koliko sam čitao ljude koji se nešto razumeju (ja očigledno nisam međ' njima).

Da, za Gripen kažu da je održavanje nekoliko puta jeftinije.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 12:29 

Naravno da nećete uzeti Pumu, to bi bio blago retardiran potez...
Dobivate helikopter s lošijim tehničkim karakteristikama (nosivost) po višekratno većoj cijeni...
Čak su i jedne NATO članice, Češka i Hrvatska, kao glavni helikopter u svojoj floti odabrale MI-171 Š...

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 12:33 

Što nema veze sa ruskim dugom i sl. stvarima... :zubati

Ali da, Puma je inferioran helikopter, osim ako nije deo nekog šireg aranžmana.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 12:34 

Oho, fino. Mada, ne znam zašto bi razmatrali Pumu pored Mi17 - možda kao način "poravnanja" istok-zapad... Ako se ne varam bilo je priče, pred raspad SFRJ, da će se uzeti licenca za taj helikopter.

Puma je mnogo skuplja od Mi17, a nije nešto naročito bolja, ako i uopšte. Mislim da bi ispali idioti kada bi ih kupili.

Što se tiče istok-zapad, mislim da smo mi suviše mala zemlja da bi to nekom bilo previše bitno.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 12:40 

Pa ima malo veze s dugom, no ostaje činjenica da imamo 10 novih helikoptera...
slika
Čeh...

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 12:42 

Ima svake veze sa dugom....

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 12:43 

Citat:
slika

MORH spreman na modernizaciju tenkova OSRH u Đuri Đakoviću

Ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Vladimir Kovačević potpisat će u srijedu, 24.travnja 2013. godine, u 16,30 sati, u Spaladium Areni u Splitu, Pismo namjere o suradnji na poslovima održavanja i modernizacije tenka M-84. Potpisivanje Pisma namjere, kao jedne od značajnijih aktivnosti na Jadranskoj izložbi vojnog naoružanja i opreme - ASDA 2013.- bit će upriličeno na izložbenom prostoru tvrtke Đuro Đaković.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 17:36 

Citat:
Kruševac -- IMK “14.oktobar”, proizveo je i montirao višecevni modularni lanser raketa LRSVM kalibra 122 i 128 milimetara za potrebe Ministarstva odbrane

Ovaj projekat je 14. oktobar proizveo u saradnji sa Vojno - tehničkim institutom, kao nosiocem razvoja projekta.

Kako je Tanjugu kazao izvršni direktor za poslovni sistem Dragiša Ivanović, reč je o potpuno automatizovanom i sofisticiranom orudju, koje je u klasi sa najmodernijim svetskim rešenjima ovog tipa namenskih proizvoda i može predstavljati izvozni adut Srbije.

“U izradu ovog proizvoda, osim 14. oktobra, kao finaliste, bilo je uključeno više renomiranih srpskih proizvodjača iz oblasti namenske proizvodnje, a ukupna vrednost iznosi oko 500.000 evra”, naveo je Ivanović.

On je objasnio da je kruševačka industrija na podvozno vozilo FAP uradila metalnu konstrukciju, a VTI automatiku i elektroniku.

Prilikom predstavljanja lansera, Ivanović je istakao da će ovo sredstvo, nakon potpune ugradnje automatike i elektronike u Beogradu, krajem maja biti predato tehničko-operativnom centru na završno ispitivanje, koje će potrajati oko šest meseci.

Posle tog ispitivanja, ukoliko bude uspešno, već iduće godine očekujemo prve ugovorene količine nulte serije. Prema našim informacijama, izradiće se šest komada za potrebe Vojske Srbije” - naveo je izvršni direktor 14. oktobra.

Takodje, u toj industriji se završava i logističko vozilo za punjenje raketnog lansera za potrebe Ministarstva odbrane.

Prema rečima izvršnog direktora, za IMK “14. oktobar” ovo će biti odlična referenca i prema najavama Ministarstva odbrane profitabilan posao, a sredstva će, kako je saopšteno, biti izložena na predstojećem Medjunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2013. “

slika

Vrh

Naslov: Naoružaj grupu...
PostPostano: 24 tra 2013, 18:03 

pinco je napisao/la:
Koja bi bila korist od ovoga.......
Bullpup puška koja se pritvara u nešto sasvin drugo upitnoga balasta, i same konverzije i razloga iste?
Zašto na terenu konvertirat pušku?, ako bi se to radilo samo u tvornici onda je klasićan model neergonomski i u debalansu..... Slika nema veze sa realnošću, neko se malo zaigra.....
...

Meni te inovacije puno ne znače,valjda stara garda još čuči u meni :zubati Nedavno sam pogledao dokumentarac,testirali su preciznost (između ostalih osobina) klasične i ove bull,ipak su ove klasik puno preciznije.

Ev' alata pravog,kako bi vi naoružali svoju grupu?:

Svakom u jurišnoj grupi po jedan...
slika

za bližu podršku...
slika

Kad ne može milom...
slika
slika

Po zgradama...
slika

Nek se nađe za podršku...
slika

I sitnog alata za bolji san ili bježaniju...
slika

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 20:33 

Stvarno stara škola... :zubati

Zašto ovo?

slika

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 20:41 

Zašto ovo?

slika

Lako se demontira-montira,sva je modularna,ubaciš je u borbeni ranac,nije teška.U određenim situacijama ne može se prići preblizu,a potreban je one shot-one kill sistem,zatvarač ne škljoca glasno kao na većim kalibrima itd.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 20:57 

Čudan si ti Biblijaš. Takvog božjeg poslanika bih volio imati pored sebe u ratu.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 21:36 

Mar-kan je napisao/la:

Zašto ovo?

slika

Lako se demontira-montira,sva je modularna,ubaciš je u borbeni ranac,nije teška.U određenim situacijama ne može se prići preblizu,a potreban je one shot-one kill sistem,zatvarač ne škljoca glasno kao na većim kalibrima itd.

Tebi je problem škljocanje zatvaraća a nije zrno koje ide tri puta brže od zvuka :)

Vrh

Naslov: Re: Naoružaj grupu...
PostPostano: 24 tra 2013, 21:47 

Citat:
Mar-kan je napisao/la:

Meni te inovacije puno ne znače,valjda stara garda još čuči u meni :zubati Nedavno sam pogledao dokumentarac,testirali su preciznost (između ostalih osobina) klasične i ove bull,ipak su ove klasik puno preciznije.

Koje, koji modeli u odnosu na koje modele?
Nebi reka da je klasika bolja u preciznosti, ovisi će to od modela do modela...... Nema realnih prednosti da bi bila preciznija po konstrukciji, naprotiv prije je obratno, ali puška A se može prilićno razlikovat od puške B, bez obzira na izvedbu..... Navedi modele inaće postaje neozbiljno....
I dalje bi bila idiotarija takva konverzija koja na VHS2 naravno nije moguća niti bi imala ikakvoga smisla..... Osim u filmovima radi efekta....
Nisan puca iz bullpup puške, ali svi se slažu da je težište bolje nego kod klasike, i da se trzaj manje osjeti.... Uz to je osnovna prednost kompaktnost oružja uz zadržavanje veće dužine cijevi. Šta samo po sebi donosi na preciznosti, pogotvo uz ove nove karabine M4 i sl.... Posebno šta 5,56 i nema neku zaustavnu moć, a u kraćoj cijevi to još više dolazi do izražaja.....

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 22:32 

pinco je napisao/la:
Tebi je problem škljocanje zatvaraća a nije zrno koje ide tri puta brže od zvuka :)

Imaš razne tipove municije,ako već hoćeš detaljisati,poput podzvučne,ali to nije za nas jer sa tom municijom se mijenja kompletna balistika itd,nema ciklike da mi puška radi u polu-auto modu,nisu to akcije za tihe likvidacije,nego prilaženje nep. položaju,30-50-100 m,gdje mi je bitno da se zvuk razbije i smanji cca 20 decibela,gdje neprijatelj ne može lako odrediti što se dešava,gdje je izvor zvuka ako je već shvatio da se nešto dešava,pogotovo noću sa IC optikom i sl.,iako je noću puno tiše nego danju kada se uvijek nešto dešava.
Već u sljedećim sekundama idu npr. ručne bombe,rpg-ovi... gdje više tišina neće biti primarna stvar...

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 22:39 

Citat:
Posebno šta 5,56 i nema neku zaustavnu moć,

Ali baš iz tog razloga, ako te pogodi sa sa dovoljne daljine, kada zrno počne da gubi kinetičku energiju, napravi ti nehumano gadnu ranu jer se rastoči i deformiše pri udaru.

A ako je neprijatelj blizu, onda saspeš rafal u njega, pa ćeš imati itekakvu zaustavnu moć.

5.56 je ozbiljan projektil, iako na prvi pogled deluje slabašno. Nisu Amerikanci budale što ga koriste.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 22:52 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Citat:
Posebno šta 5,56 i nema neku zaustavnu moć,

Ali baš iz tog razloga, ako te pogodi sa sa dovoljne daljine, kada zrno počne da gubi kinetičku energiju, napravi ti nehumano gadnu ranu jer se rastoči i deformiše pri udaru.

A ako je neprijatelj blizu, onda saspeš rafal u njega, pa ćeš imati itekakvu zaustavnu moć.

5.56 je ozbiljan projektil, iako na prvi pogled deluje slabašno. Nisu Amerikanci budale što ga koriste.

5.56 mm ima 1,767 J,dok je 7,62mm (AK) oko 2000-2100 J.(Džula).jašta da je ozbiljan,pogotovo rane:

Citat:
Do većeg pomaka u razvoju pješačkog streljiva dolazi 1963. godine uvođenjem automatske puške M-16 kalibra 5,56 mm u naoružanje oružanih snaga SAD-a. Metak 5,56x45 mm koncipiran je na balističkim istraživanjima lakih projektila velikih početnih brzina, koji pri udaru u živi cilj gotovo u pravilu izazivaju hidro-kinetički šok. Budući da je prvi put borbeno korišten u Vijetnamskom ratu, metak 5,56x45 mm pokazao se znatno ubojitijim od dotadašnjeg standardnog metka 7,62 mm NATO, pa i od sovjetskog 7,62x39 mm, jer pri udaru u cilj lako zrno velike početne brzine naglo predaje veću količinu udarne energije cilju, gubi stabilnost putanje i počinje se rotirati, znatno povećavajući razaranje tkiva kroz koje prolazi. Osim toga, ovaj metak je bio manji i lakši od sovjetskog (za oko 5 grama), pa je strijelac mogao imati i nešto veći borbeni komplet, zbog čega nakon Vijetnamskog rata metak 5,56x45 mm postaje standardni puščani i puškostrojnički metak NATO-a.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 22:55 

A opet se stalno priča o nekoj sredini između 5.56 i 7.62...

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 22:57 

A opet se stalno priča o nekoj sredini između 5.56 i 7.62...

Citat:
Unatoč sve izraženijoj unifikaciji, većina vojnih stručnjaka smatra da će još dugo za streljačko naoružanje morati postojati četiri vrste metaka - jedna za pištolje i kratke strojnice, druga za jurišne puške i puškostrojnice, treća za strojnice i četvrta za snajperske puške, međutim nove razvojne perspektive otkrivaju mogućnost daljnje unifikacije, ali i sasvim nove doktrinarne pristupe u proizvodnji streljačkog naoružanja i pripadajućeg streljiva.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2013, 22:58 

Citat:
5.56 mm ima 1,767 J,dok je 7,62mm (AK) oko 2000-2100 J.(Džula).jašta da je ozbiljan,pogotovo rane:

Pa zato su i Rusi prešli na 5.45 mm (AK 74).

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3755 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 151  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: iprodano i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: