|
|
Stranica: 6/64.
|
[ 1580 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Metemma
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 29 lis 2012, 21:17 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Možeš mislit. Hrvati i ne potenciraju nešto posebno te priče, niti ih mogu potencirati zbog toga što su preslabi. Kao što je i utvrđeno, prvenstveno ih potenciraju Srbi. Međutim, činjenica što Hrvati loše prolaze u Srbiji ne leži u tome što podržavaju neku autonomnu Vojvodinu, nego zbog predrasuda i netrpeljivosti (narod koji nam je neprijatelj, koji progoni Srbe, koji hoće podijeliti Srbiju itd.). I tako Hrvati (p)ostali dežurni krivci zbog činjenice da dio Srba u Srbiji osjeća neku regionalnu posebnost i želi samostalno uređenje nekih svojih poslova.  Problem sa manjinama u Vojvodini je to što ne poštuju svoju državu Srbiju. I prosječan Srbin nije lud da to ne primjeti. Te pojave još i najmanje ima među Mađarima, a ima je čak i među Slovacima, Rusinima ili Rumunima koji nikad nisu imali nekih posebnih problema sa Srbima. Evo ko se udružio s ovom crvenom bagrom iz Vrliovog posta, Berisavljevićem i sličnim gmazovima, Šandor Egereši iz SVM. E sad, šta prosječan Srbin da misli o takvom Mađaru? Proces izgradnje poštovanja i povjerenja mora da bude obostran. Ne mogu manjine da se svrstavaju uz onoga ko je u Srbiji maksimalno omražen tipa tih Brozovih mumija ili Nenada Čanka, i onda se čude što se o njima ne misli najbolje. Ali uprkos svemu, mislim da u Srbiji ne postoji neki poseban aktivan negativan odnos prema bilo kojoj manjini u Vojvodini, pa ni prema Hrvatima. To što u anketama neko kaže da nam Hrvati kao narod nisu prijatelji odnosi se više na događanja u RH i BiH u proteklih 20 godina.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
 |
Metemma
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 29 lis 2012, 21:19 |
|
|
puntar2.0 je napisao/la: Pa mozda san ja glup, ali Srbija se 91 itekako "petljala" u Vukovar, i pitala izkljucivo Srbe za misljenje, a Hrvate su JNA i cetnici na malo drugaciji nacin pitali za misljenje. Znaci ako hoces usporedjivati, to je kao da HV danas upadne u Suboticu, poubija i pohapsi Srbe koje moze, i proglasi slobodnu Vojvodinu? Zlatko, ako bi ja uzeja ozbiljno sto iz Srbije dolazi u vezi Dubrovnika, Srba katolika, Dalmacije, Slavonije, ako bi ja te price uzeja kao stvarno misljenje Srba, a jebiga, mora bi vas mrziti 24/7. O cemu mi pricamo, iz RH ne dolazi nikakvo podupiranje Canku, ili san ja nesto propustija? To je druga prica, sve da Hrvati i Madjari hoce slobodnu Vojvodinu, pa vodeci tog pokreta su Srbi? Nisu Hrvati Vukovara izjasnili volju da padnu pod srpsku vlast? Di je tu veza? Promašio si ceo fudbal. Rekao sam da je tvrdnja "Vojvodina je pitanje Vojvođana, ne miješajte se ostali Srbi u to" kao kad bi neko 91. rekao "Vukovar je pitanje Vukovaraca, molim da se ostali Hrvati ne miješaju u to". I to je to, ništa više. Nisam poredio dešavanja u Vojvodini i dešavanja u Vukovaru, nisam rekao da se HR miješa u Vojvodinu kao što se Srbija miješala u Vukovar, niti sam implicirao nešto više.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
 |
puntar2.0
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 29 lis 2012, 21:28 |
|
|
A dobro, hajd.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
 |
Vujadin
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 29 lis 2012, 21:52 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Vujadin
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 29 lis 2012, 21:54 |
|
|
Metemma je napisao/la: Problem sa manjinama u Vojvodini je to što ne poštuju svoju državu Srbiju. I prosječan Srbin nije lud da to ne primjeti. Taj problem je kroz par decenija demografski nepostojeći. 
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 29 lis 2012, 22:07 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 18:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Vujadin je napisao/la: Metemma je napisao/la: Problem sa manjinama u Vojvodini je to što ne poštuju svoju državu Srbiju. I prosječan Srbin nije lud da to ne primjeti. Taj problem je kroz par decenija demografski nepostojeći.  Pa ne pričamo o demografiji BiH , manjine tamo nisu nikakva prijetnja nekom balansu ,nego ih trebamo pridobit. S ovakvim stavovima ih samo stavljamo u kamp Titovih mumija 
|
|
Vrh |
|
 |
Vujadin
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 29 lis 2012, 22:12 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Taj problem je kroz par decenija demografski nepostojeći.  Pa ne pričamo o demografiji BiH , manjine tamo nisu nikakva prijetnja nekom balansu ,nego ih trebamo pridobit. S ovakvim stavovima ih samo stavljamo u kamp Titovih mumija  "Demografski" znači i asimilacija kroz mješovite brakove, gospodine Zlatko. Mada su pojedine manjine trebale biti kažnjene za svoje Dunavske racije i rušenje fruškogorskih manastira odmah nakon WW2 iseljavanjem. 
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 29 lis 2012, 22:17 |
|
|
Vujadin je napisao/la: "Demografski" znači i asimilacija kroz mješovite brakove, gospodine Zlatko. Mada su pojedine manjine trebale biti kažnjene za svoje Dunavske racije i rušenje fruškogorskih manastira odmah nakon WW2 iseljavanjem.  Mađari su i više nego kažnjeni u Trianonu kada im je oduzeto 68% teritorija , ko nebi pošandrco? Dunavska racija i zločini mađarskih revanšista ne mogu biti zločin cijelog mađarskog naroda 
|
|
Vrh |
|
 |
Vujadin
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 29 lis 2012, 22:22 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Vujadin je napisao/la: "Demografski" znači i asimilacija kroz mješovite brakove, gospodine Zlatko. Mada su pojedine manjine trebale biti kažnjene za svoje Dunavske racije i rušenje fruškogorskih manastira odmah nakon WW2 iseljavanjem.  Mađari su i više nego kažnjeni u Trianonu kada im je oduzeto 68% teritorija , ko nebi pošandrco? Dunavska racija i zločini mađarskih revanšista ne mogu biti zločin cijelog mađarskog naroda  Mađarska se samo vratila u svoje prirodne etnografske granice. I to im je puno, jer je bar trećina njih asimilirani Slovaci. A ovi drugi, jesu li kažnjeni za pljačku i skrnavljenje fruškogorskih manastira, klanja u Jameni i drugim selima oko Šida? 
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 29 lis 2012, 22:24 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Mađarska se samo vratila u svoje prirodne etnografske granice. I to im je puno, jer je bar trećina njih asimilirani Slovaci. A ovi drugi, jesu li kažnjeni za pljačku i skrnavljenje fruškogorskih manastira, klanja u Jameni i drugim selima oko Šida?  Za ove druge sam bar upoznat ,riješili Zloba i Francek humano preseljenje ,još se sjećam kad sam utrpavao kamion ko klinjo te 1994 
|
|
Vrh |
|
 |
Vujadin
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 29 lis 2012, 22:27 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Mađarska se samo vratila u svoje prirodne etnografske granice. I to im je puno, jer je bar trećina njih asimilirani Slovaci. A ovi drugi, jesu li kažnjeni za pljačku i skrnavljenje fruškogorskih manastira, klanja u Jameni i drugim selima oko Šida?  Za ove druge sam bar upoznat ,riješili Zloba i Francek humano preseljenje ,još se sjećam kad sam utrpavao kamion ko klinjo te 1994  Šta je tu humano 600.000 naspram 100.000? Ili jedan njihov "ubermensch" vrijedi 6 naših? 
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 29 lis 2012, 22:32 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Šta je tu humano 600.000 naspram 100.000? Ili jedan njihov "ubermensch" vrijedi 6 naših?  Pitaj Zlobu i Franceka ako možeš do njih kako su oni računali Ali nije tako išlo tada ,kuća za kuću je bilo. Sve kulturno sa pratnjom policije  Tada nikom Bljesak i Oluja nisu bili na pameti. Uostalom radilo se o zamjeni Srba sa prostora pod hrvatskom kontrolom u RH i Hrvata u Srijemu ,zašto je to mimoišlo Hrvate u Bačkoj ,zaista nebi mogao na to odgovorit...
|
|
Vrh |
|
 |
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 30 lis 2012, 00:49 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Mađarska se samo vratila u svoje prirodne etnografske granice. I to im je puno, jer je bar trećina njih asimilirani Slovaci. A ovi drugi, jesu li kažnjeni za pljačku i skrnavljenje fruškogorskih manastira, klanja u Jameni i drugim selima oko Šida?  A što je s četničkim klanjima po Srijemu? Koga bi trebalo za to kazniti? ZlatkoZG je napisao/la: Ali nije tako išlo tada ,kuća za kuću je bilo. Sve kulturno sa pratnjom policije Nakon što je vojvoda pročitao popis.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 30 lis 2012, 04:00 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: ZlatkoZG je napisao/la: Ali nije tako išlo tada ,kuća za kuću je bilo. Sve kulturno sa pratnjom policije Nakon što je vojvoda pročitao popis. Neki hrvatski vojvoda osim s vpskog vojvode Šešelja? Šta misliš da je to djelo samo srpsko strane ,a ne ne , to je bio dogovor dviju država.
|
|
Vrh |
|
 |
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 30 lis 2012, 10:51 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Divlja svinja5 je napisao/la: Nakon što je vojvoda pročitao popis.
Neki hrvatski vojvoda osim s vpskog vojvode Šešelja? Šta misliš da je to djelo samo srpsko strane ,a ne ne , to je bio dogovor dviju država. To je prijatelju bio čist revanšizam nad građanima susjedne države, koji su etnički također bili Hrvat (što je i jedini povod). Kao što je i otmica iz Sjeverina bio čist revanšizam Srba nad građanima Srbije, koji su islamske vjere. Ni te Sandžaklije ni srijemski Hrvati nisu htjeli imati ništa s ratom, ali su eto ipak imali nešto s ratom... Tko kaže da se biti lojalan ne isplati? Ni dan danas nema pravde za otete i mučki ubijene iz Sjeverina. Isto važi za ubojstva Hrvata po Srijemu, iz tog perioda. Kad smo kod rata, mala anegdota... pri kraju osnovne škole, pročulo se po gradu da je iz Đurđina (ili Tavankuta, ne sjećam se točno sela) jedan mladi čovjek (Hrvat, dabome) preplivao Dunav i priključio se zengama. Sve škole u gradu dobile su naređenje da se zaključavaju za vrijeme časova, jer "u gradu ima jedan ustaša". Osobno sam nosio obavijest po školi, zato se i sjećam svega jer sam se smijao po hodniku čitajući notorno prosravanje. To je bilo vrijeme hajke na sve što je hrvatsko, kako se kupavao hrvatski tjednik Glas ravnice, da ne pričam... Noćas gledam gradske vijesti, i vidim obavijest najnovije patriJotske organizacije u Subotici. Nikad prije čuo za njih... niču kao gljive poslije kiše. I naravno svakoj su nacionalne manjine prst u oku. Što znaš Zlatko, možda će ovi novi iseljavati za Hrvatsku (baš te bačke Hrvate, koje je 1991 nekim čudom obišlo).
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 30 lis 2012, 10:58 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: To je prijatelju bio čist revanšizam nad građanima susjedne države, koji su etnički također bili Hrvat (što je i jedini povod). Kao što je i otmica iz Sjeverina bio čist revanšizam Srba nad građanima Srbije, koji su islamske vjere. Ni te Sandžaklije ni srijemski Hrvati nisu htjeli imati ništa s ratom, ali su eto ipak imali nešto s ratom... Tko kaže da se biti lojalan ne isplati? Kad smo kod rata, mala anegdota... pri kraju osnovne škole, pročulo se po gradu da je iz Đurđina (ili Tavankuta, ne sjećam se točno sela) jedan mladi čovjek (Hrvat, dabome) preplivao Dunav i priključio se zengama. Sve škole u gradu dobile su naređenje da se zaključavaju za vrijeme časova, jer "u gradu ima jedan ustaša". Osobno sam nosio obaveštenje po školi, zato se i sjećam svega jer sam se smijao po hodniku čitajući priopćenje. To je bilo vrijeme hajke na sve što je hrvatsko, kako se kupavao hrvatski tjednik Glas ravnice, da ne pričam... Noćas gledam gradske vijesti, i vidim obavijest najnovije patriJotske organizacije u Subotici. Nikad prije čuo za njih... niču kao gljive poslije kiše. I naravno svakoj su nacionalne manjine prstu oku. Što znaš Zlatko, možda će ovi novi iseljavati za Hrvatsku (baš te bačke Hrvate, koje je 1991 nekim čudom obišlo). @Vrilo ,nismo ni mi bili dio pobune u Hrvatskoj , o lojalnosti neznam ali znam da su ljudi izvan tog ludila ostali sabrani ,ako te interesiraju neke stvari javi se na PM , tvrdim ti da je bio dogovor Hrvatske i Srbije, Slavonci Srbi za Hrvate Sremce , garant 100%.
|
|
Vrh |
|
 |
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 30 lis 2012, 11:03 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: To je prijatelju bio čist revanšizam nad građanima susjedne države, koji su etnički također bili Hrvat (što je i jedini povod). Kao što je i otmica iz Sjeverina bio čist revanšizam Srba nad građanima Srbije, koji su islamske vjere. Ni te Sandžaklije ni srijemski Hrvati nisu htjeli imati ništa s ratom, ali su eto ipak imali nešto s ratom... Tko kaže da se biti lojalan ne isplati? Kad smo kod rata, mala anegdota... pri kraju osnovne škole, pročulo se po gradu da je iz Đurđina (ili Tavankuta, ne sjećam se točno sela) jedan mladi čovjek (Hrvat, dabome) preplivao Dunav i priključio se zengama. Sve škole u gradu dobile su naređenje da se zaključavaju za vrijeme časova, jer "u gradu ima jedan ustaša". Osobno sam nosio obaveštenje po školi, zato se i sjećam svega jer sam se smijao po hodniku čitajući priopćenje. To je bilo vrijeme hajke na sve što je hrvatsko, kako se kupavao hrvatski tjednik Glas ravnice, da ne pričam... Noćas gledam gradske vijesti, i vidim obavijest najnovije patriJotske organizacije u Subotici. Nikad prije čuo za njih... niču kao gljive poslije kiše. I naravno svakoj su nacionalne manjine prstu oku. Što znaš Zlatko, možda će ovi novi iseljavati za Hrvatsku (baš te bačke Hrvate, koje je 1991 nekim čudom obišlo). @Vrilo ,nismo ni mi bili dio pobune u Hrvatskoj , o lojalnosti neznam ali znam da su ljudi izvan tog ludila ostali sabrani ,ako te interesiraju neke stvari javi se na PM , tvrdim ti da je bio dogovor Hrvatske i Srbije, Slavonci Srbi za Hrvate Sremce , garant 100%. To se trebalo radit dok svaki Hrvat i Srbin koji želi, može otići u svoju matičnu državu i dobit adekvatnu zamjenu za svoju nepokretnost. Lijepo, bez rata i progona. Nema promjene granica, i doviđenja. Svak' svome. Ali...
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 30 lis 2012, 11:08 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: To se trebalo radit dok svaki Hrvat i Srbin koji želi, može otići u svoju matičnu državu i dobit adekvatnu zamjenu za svoju nepokretnost. Lijepo, bez rata i progona. Nema promjene granica, i doviđenja. Svak' svome. Ali... Koji želi otići... ko će napustit svoju djedovinu u mirna vremena U Hrvatskoj je bio rat pa je bilo dovoljno psihoze , tamo dole su pustili Šešeljeve upljuhe i kabahadije da ih "podstaknu" ,jedino mi je drago što je to izvedeno gospodski za ove prostore ,nije bilo provociranje ,predaš šta moraš poneseš ostalo i doviđenja....
|
|
Vrh |
|
 |
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 30 lis 2012, 11:21 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: To se trebalo radit dok svaki Hrvat i Srbin koji želi, može otići u svoju matičnu državu i dobit adekvatnu zamjenu za svoju nepokretnost. Lijepo, bez rata i progona. Nema promjene granica, i doviđenja. Svak' svome. Ali... Koji želi otići... ko će napustit svoju djedovinu u mirna vremena U Hrvatskoj je bio rat pa je bilo dovoljno psihoze , tamo dole su pustili Šešeljeve upljuhe i kabahadije da ih "podstaknu" ,jedino mi je drago što je to izvedeno gospodski za ove prostore ,nije bilo provociranje ,predaš šta moraš poneseš ostalo i doviđenja.... Pa svi ne bi otišli, normalno, ali oni koji bi ostali morali bi prestati svojatati teritorij Hrvatske i nazivati ga srpskim.
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 30 lis 2012, 11:28 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Pa svi ne bi otišli, normalno, ali oni koji bi ostali morali bi prestati svojatati teritorij Hrvatske i nazivati ga srpskim. Gle mi tamo nikad nismo imali problema činjenicom da smo u Hrvatskoj ,već je druga stvar sa dalmatinskim Srbima ,oni realno se nisu osjećali dijelom Hrvatske a iskreno i kako će, mi smo makar bili dio banske Hrvatske a oni dio Mletačke Republike , kratkotrajna francuska vladavina ("Ilirik") pa kasnije dio austrijske carevine ,dok je ostatak bio pod krunom Sv. Stjepana. To ti je bila minijaturna verzija kosovskog problema ,ali smještenog u Hrvatskoj. Da se išlo mirnim putem ,nebi otišlo ni 5% ljudi , kod takvih stvari važna je psihoza inače ćorak...
|
|
Vrh |
|
 |
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 30 lis 2012, 12:15 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Pa svi ne bi otišli, normalno, ali oni koji bi ostali morali bi prestati svojatati teritorij Hrvatske i nazivati ga srpskim. Gle mi tamo nikad nismo imali problema činjenicom da smo u Hrvatskoj ,već je druga stvar sa dalmatinskim Srbima ,oni realno se nisu osjećali dijelom Hrvatske a iskreno i kako će, mi smo makar bili dio banske Hrvatske a oni dio Mletačke Republike , kratkotrajna francuska vladavina ("Ilirik") pa kasnije dio austrijske carevine ,dok je ostatak bio pod krunom Sv. Stjepana. To ti je bila minijaturna verzija kosovskog problema ,ali smještenog u Hrvatskoj. Da se išlo mirnim putem ,nebi otišlo ni 5% ljudi , kod takvih stvari važna je psihoza inače ćorak... Osjećao se ne osjećao, tu si gdje si... Nije ni meni life motiv neovisnost Vojvodine, suštinska autonomija i neovisna ekonomija bi bile dovoljno (naravno, bez novosadizacije Vojvodine), slobodna gospodarska i kulturna suradnja s drugim regionima i državama. Njima je to odlika državnosti... Pa i nogometni klubovi imaju svoju zastavu i grb, gostuju i dolaze im gosti. A Vojvodini seru kvake zbog toga i pale joj zastave. Investicije ti neće doći u zemlju koja se ponaša kao Sjeverna Koreja. Kad čujem mozgove koji traže od Rusa raketne sustave S300 i S500, a nemaju ni struju čime platit... NIS je poklonjen za male pare, plinovod kroz Srbiju je 51% u vlasništvu Rusa. Srbija je jedina država kroz koju će plinovod ići, a da nije ravnopravni partner Rusiji. Toliko o bratstvu pravoslavnih, jebe se Rujama za Srbiju... A Evropa im ne odgovara. Pa gdje će te onda, na nebo? Za Vojvodinu bi najbolje bilo da sama uređuje svoja unutarnja pitanja. Centralizacija će pojačati i asimilaciju mladih (nas matore možeš samo pod zemlju, ili van). Forsira se ćirilica, jeste to zvanično pismo, ali ja zvanično nisam Srbin (a bogme ni nezavanično). Pa bi valjda kao nesrbin imao pravo dobit dokument na latinici. Koji Hrvat piše ćirilicom? U razvijenim zemljama to uopće nije ni tema, a isto su nacionalne države. Jednostavno, o tome se ne talasa i ne raspravlja. Dobiješ dokument na jeziku na kojem govoriš, i bog. Pokrajina više ne smije pomagati trudnice, socijalno ugrožene, dosta ljudi je pogođeno ukidanjem pojedinih nadležnosti a nemaju veze s Pajtićem, osim što im taj Pajtićev pokrajinski proračun (koji je sad debelo u minusu, jer se ne isplaćuje ni zakonom određenih 7%) izlazi u susret i pomaže ih financijski. Činjenica je i da Vojvodina ima bolji imidž od Srbije. Prije svega u EU. Jedno vrijeme se čak planirao izvoz iz Srbije pod "Made in Vojvodina". Odustalo se, dabome.
|
|
Vrh |
|
 |
Ibar
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 30 lis 2012, 12:26 |
|
|
@Met frende dobro šta je s tobom.. Šta se žeštiš i pjeniš odma čim ˝nije po tvom˝ odnosno neko se ne slaže s tobom? Prvo ti Srbin koji nisi iz Vojvodine(iako ajde to je i nebitno odakle si) agresivnim tonom napadaš i spuštaš mene i vrila tu čovječe ko da smo neki nacist il komunist koji idemo spalit neko srpsko selo u Vojvodini eto tako zvučiš.. Ko si ti da bilo kome braniš da komentira bilo koju temu.. Jel tebi ko uskratio pravo da komentiraš ikoju na ovom forumu.. Dakle smiri tenzije .. Ovo je hrvatski forum.. Tema je o Vojvodini.. Ne srbuj, ne trolaj, ne omalovažavaj ostale forumaše.. Imaš srpske forume pa tamo pljujte po Vojvodini, autonomiji i Hrvatima do mile volje vaša stvar.. Ovdje si gost, ne domaćin i trebaš znat gdje ti je mjesto i ponašaj se u skladu s tim baba mu jadna.. Ničim izazvan iz čista mira ovdje ˝lupaš¨ po meni i vrilu i negiraš nam pravo da komentiramo o Vojvodini.. Fakat te ne kužim ni 2 posto.. Djeluješ mi ko ok lik tak da ak si se našo nešto osobno uvrijeđen il krivo shvatio reci pa da razjasnimo.. Al pristup generalno promijeni.. Nije dobar.. Što se same Vojvodine pak tiče dopusti da netko ima drugačije stajalište od tvoga.. Iznesi svoje argumente i dopusti da druga strana iznese svoje.. Srpske˝dogme˝ nas ne zanimaju.. Bar ne na ovom forumu.. Dakle što ti nije jasno.. Prije Turaka Vojvodina ima katoličku (mađarsku)većinu.. Dolaskom Turaka počinje vaše širenje i s vremenom postajete dominantan narod u Vojvodini.. I sve do naših dana ne uspijevate (što milom što silom) ostvarit (čvrstu) većinu u toj Vojvodini.. Vojvodini čiji starosjedioci(Srbi-lale) imaju puno više sličnosti sa svojim susjedima drugih naroda nego sa Srbima iz ostalih krajeva.. Dakle Vojvodina ima svoju kulturu, običaje, pjesme, tradiciju, nošnje, kuhinju, plesove, narode, jezike i za mene je to jedno bogatstvo a ne nešto loše.. Genocidima i etničkim čišćenjima katolika te sustavnim naseljavanjem Srba etnička slika Vojvodine se u zadnjih 100 godina radikalno promijenila.. Danas imamo omjere kakve imamo i ja to ne negiram.. Isto tako ne vidim zašto ideju o vojvođanskoj autonomiji vidiš kao atak na Srbiju, Srbe i maltane neki šta ˝novi genocidna Srbiju˝.. Kad sam ja ovjde uopće spominjao Srbiju.. Dakle Vojvodina je jedna prirodno-geografska cjelina, ima kulturno-političku posebnost već stoljećima.. Najveći dio svoje povijesti provela je pod okriljem katoličkih zemalja i katolički (Zapadni) kulturni krug je tu ostavio mnogo traga.. Od arhitekture, mentaliteta pa nadalje.. To je što se tiče povijesti.. A jasno je ko dan da će se ukidanjem stupnja autonomije Vojvodine i udaljavanjem iste od EU broj Hrvata i katolika tamo sve više smanjivati.. I tu sam izrazio svoje žaljenje .. Neznam što ti smeta.. I molim te da prestaneš trolat temu sa RSK, i Srbima iz HR i ostalim.. RSK (krezuba tvorevina bez ikakvog legitimiteta stvorena u krvi hrvatske djece) uopće je ić uspoređivat sa Vojvodinom je totalni epic fail.. Ti si za ukidanje autonomije Vojvodine i ja to poštujem.. Nit sam te napao, vrijeđao il se pjenio.. A ono za krokodilske suze si žešće mašio.. Ne likujem nad nikim i ničim.. Nisam nikakav srbomrzac.. Moj faktor u ovoj priči su Vojvodina odnosno u prvom redu njeni Hrvati i katolici.. Neznam što ti to smeta.. Pomalo 
|
|
Vrh |
|
 |
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 30 lis 2012, 12:49 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Ibar
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 30 lis 2012, 12:51 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Na kraju se ipak ispostavi da svi vi mislite isto. Ti si u Vojvodinu došao, ja u njoj rođen. Ti o njoj meni da popuješ, ja da ćutim i slušam. I ti sad nemoj popizdit... Da, i? Ja sam ako je vjerovati gospodinu @Pavi.B potomak čovjeka iz 1736.... da ja tako govorim bio bi proglošen četnikom ili šta već , Vojvodina je Srbija pomiri se s tim. Jesi li se ti zlatko pomirio s tim da CG nije Srbija al iskreno? Il Kosovo(južno od Ibra vrlo skoro) ? Pa zar Vojvodina kao autonomna regija nije dio Srbije? Ko kaže da nije? Ovdje se ne poteže Vojvodina-država.. Iako da je i tako.. Što ti smeta.. Samo pričamo na ˝prokletom˝ forumu i raspravljamo.. ZlatkoZG je napisao/la: @Ibar , uopće nije stvar u povlačenju do daljnjega , nego o trkeljanju ,kakva "vojvođanska" prošlost ,kultura i tradicija? Vojvodina jeste isključivo srpska tvorevina iz 1848 Vojvodsvo Serbsko i sastoji se od TRI regije Srijem ,Banat i Bačka od kojih je svaki zaseban povijesno-teritorijalni pojam , koji su svrstani zajedno iz povijesno-političkih razloga kao i Bosna i Hercegovina. Razlog postojanja Vojvodine kao takvog pojma jednostavno ne postoji i bit će postupno ukidano sa završetkom nove decentralizacije koja će se dogodit u Srbiji.
Drugo , šta misliš da bi se Srbi u Vojvodini trebali brinut o demografskoj budućnosti manjina koje tamo žive? Daj ,molim te....to nije ozbiljno.... Eto vidiš.. Dakle BiH država a Vojvodina niti autonomija? Jel to fer? Vujadin je napisao/la: Divlja svinja5 je napisao/la: A kaj ak Srbeki tamo ne žele ukidanje te Vojvodine i novu decetralizaciju? I svi ostali narodi? Koji narodi? Postoji jedan narod - srpski, i postoje nacionalne manjine (koje su jednom nogom u grobu, a drugom u maticama).  Vujo pa postoje i Srbi koju su za autonomiju.. Doduše neradi se tu o neznam kakvom broju ali postoje.. Na kraju krajeva DS je podržao autonomiju Vojvodinu a DS ima dosta glasača.. Oni možda nisu za neku veliku autonomiju ali za određenu svakako jesu.. Postoje razlike u stupnju autonomije.. Kad su u pitanju radikali, Tomini, Vojini i Dveri njihove glasače možemo računat kao izrazite protivnike autonomije tu se slažem.. Btw lijepo je da se napravilo onoliko crkava i ona koju si stavio je pravo lijepa Što se tiče Mađarske neslažem se.. Pazi Mađari su izgubili ne samo teritorij ogroman već su milijuni Mađara ostali izvan Mađarske(Slovenija, HR, Vojvodina-Srbija, Rumunjska, Slovačka, Ukrajina) dakle ne radi se o Slovačkoj koju potežeš već prvenstveno o Rumunjskoj a i svim ostalim susjedima izim Austrije.. @Met tvoje uspoređivanje Vojvodine sa Žumberkom il Vukovarom je tragikomično.. Ajd da si je usporedio sa Slavonijom il Dalmacijom pa eto.. može možda proć-što se pak RSK i RS tiče to su nepostojeće tvorevine koje prije 90-h nikad nisu postojale.. A o famoznim Krajišnicima koji su nas branili od Turaka što reć nego bolje da nikad nisu došli.. Jer odkad s udošli s njima samo problemi i redovno udaraju na svoje susjede Hrvate ubijaju, siluju, pljačkaju..Pročitaj malo o Divi Grabovčevoj koju si zavolio..  Ko ju je ubio.. Dobit ćeš neke odgovore na svoja pitanja.. A puno je takvih Diva bilo.. Turčin nam je donio samo probleme i čitav ovaj prostor trpi zbog neriješenih računa iz doba turskog vakta i tog cijelog nasljeđa.. Uključujući i onu granicu u južnoj Dalmaciji koju spominješ često  Na svu sreću Vojvodina nema (puno) takvih problema.. Tu nema džamija, islama i turskog nasljeđa.. I da se razumijemo bez obzira na zločine nad Hrvatima u Vojvodini i neprocesuiranje istih ja sam ponosan na vojvođanske Srbe jel su mi mnogi prijatelji Hrvati pričali kako su ih ovi (njihovi susjedi) štitili 90-ih pod cijenu gubljenja vlastitog ugleda, imovine i ŽIVOTA.. Prema tome o Srbima Vojvodine ne mislim ništa loše.. Nažalost svjestan sam da je zbog naseljavanja Srba odasvud i zbog jačanja nekih ultra-nacionalističkih struja tamo raširena i stanovite mržnja prema Hrvatskoj i Hrvatima..Vidlo se to dobro za vrijeme EP u rukometu i onog barbarskog divljaštva pomahnitalih pećinara i onih koji su takvo ponašanje opravdavali, i izbjegli ga osudit.. Nemam dakle idealiziranu sliku Vojvodine.. Ona je ko i svaki drugi kraj na kugli zemaljskoj puna i dobrih i loših.. (ovdje ne želim implicirat da su stari Srbi svi super a novopridošli kreteni da se odma ogradim od takvog shvaćanja tvog) @Zlatko nisam se ništa naljutio na tebe.. Sve 5.. znam da ono nisi reko u lošoj namjeri.. Uvažavam kritiku.. Super si forumaš i samo još poradi malo na tome da budeš realniji i ostaviš prostora drugima i drugačijima kad su ˝srpske teme˝ u pitanju i onda mislim da stvarno niko neće moć imat nikakvu zamjerku na tebe.. Poz 
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 30 lis 2012, 13:08 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Osjećao se ne osjećao, tu si gdje si... Nije ni meni life motiv neovisnost Vojvodine, suštinska autonomija i neovisna ekonomija bi bile dovoljno (naravno, bez novosadizacije Vojvodine), slobodna gospodarska i kulturna suradnja s drugim regionima i državama. Njima je to odlika državnosti... Pa i nogometni klubovi imaju svoju zastavu i grb, gostuju i dolaze im gosti. A Vojvodini seru kvake zbog toga i pale joj zastave. Investicije ti neće doći u zemlju koja se ponaša kao Sjeverna Koreja. Kad čujem mozgove koji traže od Rusa raketne sustave S300 i S500, a nemaju ni struju čime platit... NIS je poklonjen za male pare, plinovod kroz Srbiju je 51% u vlasništvu Rusa. Srbija je jedina država kroz koju će plinovod ići, a da nije ravnopravni partner Rusiji. Toliko o bratstvu pravoslavnih, jebe se Rujama za Srbiju... A Evropa im ne odgovara. Pa gdje će te onda, na nebo? Za Vojvodinu bi najbolje bilo da sama uređuje svoja unutarnja pitanja. Centralizacija će pojačati i asimilaciju mladih (nas matore možeš samo pod zemlju, ili van). Forsira se ćirilica, jeste to zvanično pismo, ali ja zvanično nisam Srbin (a bogme ni nezavanično). Pa bi valjda kao nesrbin imao pravo dobit dokument na latinici. Koji Hrvat piše ćirilicom? U razvijenim zemljama to uopće nije ni tema, a isto su nacionalne države. Jednostavno, o tome se ne talasa i ne raspravlja. Dobiješ dokument na jeziku na kojem govoriš, i bog.
Pokrajina više ne smije pomagati trudnice, socijalno ugrožene, dosta ljudi je pogođeno ukidanjem pojedinih nadležnosti a nemaju veze s Pajtićem, osim što im taj Pajtićev pokrajinski proračun (koji je sad debelo u minusu, jer se ne isplaćuje ni zakonom određenih 7%) izlazi u susret i pomaže ih financijski. Činjenica je i da Vojvodina ima bolji imidž od Srbije. Prije svega u EU. Jedno vrijeme se čak planirao izvoz iz Srbije pod "Made in Vojvodina". Odustalo se, dabome. Razumijem te, iako se sa određenim dijelom ne slažem , prodaja NIS-a Rusima je bila dobra odluka. Kada bi vidio rafineriju u Sisku i koliko su Magyari tamo uložili (i u INA-u općenito) i to usporediš šta su Rusi napravili u četiri godine s NIS-om , bilo bi ti sve jasno... Gledaj Pajtić i pokrajinska Vlada su otjerali Fond za investicije i banku do ruba pa ju moraju skupo dokapitalizirat i to ćeš TI plaćat... Srbiji više nije potrebna samo priča o EU i unutar toga prazna ljuštura , tu veliku krivicu snosi DS i Boris Tadić , koji nisu imali muda sprovesti prave mjere koje bi trenutno pogoršale stanje ali dugoročno bi privredu rasteretilo kao i budžet ,pa sad to mora Dinkić ispravljat koji je također odgovoran jer je nametao bespotrebne poreze ali kad je bio ministar financija je ipak konsolidirao zemlju tada (2004 il`5), da ne govorim o Agrobanci i mafijašluku DS-ovog kadra koji su se krili od tobožnje opasnoti ako oni drugi dođu na vlast... SAP Vojvodina je relikt prošlosti ,nemožeš očekivat u zemlji od 7 milijuna ljudi povratak na stanje od prije 1989 kada je SAP bila dio države od 23 milijuna ljudi... decentralizacija da al to nema veze s Vojvodinom nego s ekonomskim razvojem čitave zemlje, tu se mora promatrati cijelina.
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|