HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 sij 2025, 10:44.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Zasto nije uspjela zapadnjacka pacifikacija "zapadnog Balkana"?
PostPostano: 29 srp 2023, 22:04 

Postedicu vas dugog uvoda jer se neke stvari podrazumjevaju a neke bi - akobogda - trebale postati vidljive u toku diskusije, zato samo kratak izlet u noviju historiju evropskog kontinenta i ono sto se izdogadjalo a sta ocekivalo nakon pada Sovjetskog Saveza.

Prosirenje EU na istok je poslijedica zebnji da bi se te zemlje - nakon urusavanja CCCP kao stabilizirajuceg faktora (uloga i policajca ali i predvodnika jednog bloka) - mogle vratiti u psiholosko stanje iz dvadesetih godina 20. vijeka. Naime, mnostvo ratova je tada potresalo taj dio Evrope a svi oni su se izrodili iz revizionistickih fantazija kojima je okosnica bio pridjev "veliko". Velikopoljska, Velikomadjarska, Velikogrcka, itd.. da ne nabrajam. Poljaci su vodili rat protiv CCCP-a tada a zalog je bila danasnja zapadna Ukrajina, uglavnom. Madjari su vodili rat protiv Rumuna radi gubitka Transilvanije koja je bila vecinski naseljena etnickim Madjarima. Turci i Grci su vodili rat koji je okoncao velikom katastrofom i gubitkom Smyrne itd. za Grke, i "humanim" preseljenjem tj. etnickim ciscenjem s obje strane. I kod njih je postojala revizionistcka predstava o nekadasnjoj moci i velicini (Bizantsko carstvo npr.), dok su i Turci pak bili u specificnoj situaciji nakon raspada OC.

Bile su dvije opcije na stolu. Jedna, a meni licno se cini da je to za EU iz danasnje perspektive bila bolja opcija, o nekoj vrsti "asocijacijskih ugovora" i odnosa u kojem bi se te zemlje vezale za EU ali nebi bile punopravne clanice tj. nebi imale pravo veta i slicno (kost koja je Briselu i ovima na zapadu Evrope plus BRD u medjuvremenu vise puta stala u grlu..npr. orbanove ucjene, braca Kacinski).

Kao sto znamo ta opcija je pala u vodu i umjesto nje su na snagu nastupila punopravna clanstva. Ideja koja se valjala iza toga je bila da ce - na osnovu iskustava BRD nakon 1945. godine - putem "prenosa zivotnog standarda" (Nijemci cak za to imaju i imenicu: Wohlstandstransfer) doci neminovno do pacifikacije i smirenja ("nizih") strasti. Ili ko sto je rekao Rambo Amadeus: do 2500 eura ide nacionalizam a od 2500 eura mjesecno zadovoljavanje hedonistickih prohtjeva. To je nesto (interesantna tematika ali za nju sad nema mjesta jer bi otisli predaleko) sto je uglavnom morala na plecima vlastite ekonomije iznijeti BRD (time dobija i na geopolitickoj moci uprkos smanjenju kontraproduktivnih izdataka tipa "vojska" > naizgled WinWinSituacija).

Dakle, upumpavanje novca i nada da ce taj novac putem tkzv. "Trickle-Down" efekta procuriti odozgo prema dole i dici zivotni standard obicnih ljudi tako da im vise ne budu na umu kojekakve nacionalisticke sanjarije i jebade, snovi o prosirenjima, i kakve vec sve ne predstave o lbuducem lijecenju "fantomskih bolova" > odsijecene teritorije itd., vidi danasnja Srbija kao protuprimjer), vec razmisljanja o tome na kojem kontinentu ce se provesti slijedeci godisnji odmor i kojim airlines-om dotamo odleprsati.

Pogledamo li zemlje poput Poljske, Slovacke, Ceske, pa cak i balticke, ili Sloveniju i donekle cak i Hrvatsku, mozemo reci da je taj plan dobrim dijelom urodio plodom. Zemlje poput Rumunije i Bugarske su pak dovoljno male da se njihov "visak bijede" kompenzira time sto ce im biti pruzena prilika da nadnice po "pravoj" Evropi. Djelimicno je to i slucaj s Hrvatskom - pogledamo li samo koliko je ljudi napustilo tu zemlju od ulaska u EU do danas.

Vratimo se pak na uvodno pitanje, plus malenu sugestiju s moje strane: Zasto to u BiH i Srbiji, pa i Makedoniji ili na Kosovu, nije uspjelo? Cak ni u CG. Ja mislim da je to zbog toga sto je izostao "Trickle-Down" efekat i sto novac upumpan u te zemlje (naravno, ne uvijek iz cisto "altruistickih razloga", tu je i profit kao motiv "investitora") nije procurio do sirih narodnih slojeva vec je zapeo u rukama jedne manjine, tajkuna, oligarha, svejedno kako da ih zvali. To podupiru politicki krugovi moci koji su naravno povezani s ovim tajkunima, a djelimicno upraznjavaju istovremeno obje funkcije, npr. porodica Dodik ili njihovi pandani na hrvatskoj i bosnjackoj strani.

(Da, kad kazem da nije uspjela paficikacija ne mislim na to da nije uspjela povrsno: ne puca se, vec nije uspjela u glavama ljudi. Ovaj forum mi je gotovo svakodnevno odlican dokaz toga.)

Sta mislite vi?

Vrh

Naslov: Re: Zasto nije uspjela zapadnjacka pacifikacija "zapadnog Balkana"?
PostPostano: 29 srp 2023, 22:16 

Nema šta da pacifikuju zapadni Balkan kada ne cveta cveće ni u njihovo preduzeće.

Gomilu levičarskih nacionalizma, od Katalonskog, Baskijskog, Irskog, Škotskog i poneki desni poput Flamanskog su blizu ili jednako prisutni kao Balkanski nacionalizmi čak i sa basnoslovnim platama i standardom života.

Ta Rambova izjava je čista glupost i suštinska neistina, imaš imućne ljude koji su po ideologiji nacionalisti, a imaš i sirotinju koja nije. Sve je relativno

Vrh

PostPostano: 29 srp 2023, 22:20 

Bosonosorg je napisao/la:
Nema šta da pacifikuju zapadni Balkan kada ne cveta cveće ni u njihovo preduzeće.

Gomilu levičarskih nacionalizma, od Katalonskog, Baskijskog, Irskog, Škotskog i poneki desni poput Flamanskog su blizu ili jednako prisutni kao Balkanski nacionalizmi čak i sa basnoslovnim platama i standardom života.

Ta Rambova izjava je čista glupost i suštinska neistina, imaš imućne ljude koji su po ideologiji nacionalisti, a imaš i sirotinju koja nije. Sve je relativno

Nisam siguran da je stanje u navedenim zemljama usporedivo sa stanjem u nasim banana drzavicama. Tamo postoje te tendencije, da, ali one ne dominiraju apsolutno javnim narativom, pa tako logicno i u glavama ljudi, kao sto je to kod nas slucaj.

Drugo, kao sto rekoh, u istocnim clanicama EU je to ocigledno funkcionisalo.

A Ramba nebi trebali shvatati bukvalno. Htio je reci da je lakse osiromasen puk nafurati na nacionalisticke price nego imucnije koji imaju vise za izgubiti (sto ne znaci da nema i "vakih" i "nakih").

Vrh

PostPostano: 29 srp 2023, 22:20 

Levičarski nacionalizam uz LGBT .

Vrh

PostPostano: 29 srp 2023, 22:24 

Haram je napisao/la:
Vratimo se pak na uvodno pitanje, plus malenu sugestiju s moje strane: Zasto to u BiH i Srbiji, pa i Makedoniji ili na Kosovu, nije uspjelo? Cak ni u CG.

BiH, Makedonija, tzv Kosovo i CG zbog etničke heterogenosti i sekterijanizma, kao i slabih institucija koje nisu sposobne da se nose sa time, a u Srbiji isključivo zbog Kosova (mada smo objektivno miljama daleko od svih navedenih ako gledamo rast, ulaganja iz Turske, Kine, EU, Rusije, Amerike...)

Haram je napisao/la:
tajkuna, oligarha, svejedno kako da ih zvali. To podupiru politicki krugovi moci koji su naravno povezani s ovim tajkunima, a djelimicno upraznjavaju istovremeno obje funkcije, npr. porodica Dodik ili njihovi pandani na hrvatskoj i bosnjackoj strani.

To je tako u svakoj državi na svetu, nije ništa drugačije ni po tim "evropskim". Ono što jeste drugačije je startna pozicija, kao i to da su većina gorenavedenih država svoju nezavisnost provele u političkim turbulencijama, što je opet produkt multikulti propagande i manjak političke svesti kod naroda koji je 50 godina živeo pod čvrstom rukom diktature.

Haram je napisao/la:
(Da, kad kazem da nije uspjela paficikacija ne mislim na to da nije uspjela povrsno: ne puca se, vec nije uspjela u glavama ljudi. Ovaj forum mi je gotovo svakodnevno odlican dokaz toga.)

Ovaj forum je ono što bi neoliberali pežorativno nazvali "desničarski", što je logično s obzirom da je sam pojam Herceg Bosne u svojoj osnovi desna opcija (kao i Srpska ili praktički sve etničke teritorije van svoje matice), stoga je i logično da je retorika prilagođena time. em to em druga stvar većinu ljudi koje zanimaju istorija i dnevna politička dešavanja na Balkanu su desno, stoga je i logično da je takav sled okolnosti.

Uglavnom EU nit može nešto da promeni, nit je promenila nešto u bilo kojoj državi koja je postala članica. Šargarepa na štapu, nešto što daje smisao postojanja malim i nebitnim država. Srbi pokušavaju da se izdignu iz te crvotočine.

Vrh

PostPostano: 29 srp 2023, 22:33 

Haram je napisao/la:
Vratimo se pak na uvodno pitanje, plus malenu sugestiju s moje strane: Zasto to u BiH i Srbiji, pa i Makedoniji ili na Kosovu, nije uspjelo? Cak ni u CG.

BiH, Makedonija, tzv Kosovo i CG zbog etničke heterogenosti i sekterijanizma, kao i slabih institucija koje nisu sposobne da se nose sa time, a u Srbiji isključivo zbog Kosova (mada smo objektivno miljama daleko od svih navedenih ako gledamo rast, ulaganja iz Turske, Kine, EU, Rusije, Amerike...)

Haram je napisao/la:
tajkuna, oligarha, svejedno kako da ih zvali. To podupiru politicki krugovi moci koji su naravno povezani s ovim tajkunima, a djelimicno upraznjavaju istovremeno obje funkcije, npr. porodica Dodik ili njihovi pandani na hrvatskoj i bosnjackoj strani.

To je tako u svakoj državi na svetu, nije ništa drugačije ni po tim "evropskim". Ono što jeste drugačije je startna pozicija, kao i to da su većina gorenavedenih država svoju nezavisnost provele u političkim turbulencijama, što je opet produkt multikulti propagande i manjak političke svesti kod naroda koji je 50 godina živeo pod čvrstom rukom diktature.

Haram je napisao/la:

Ovaj forum je ono što bi neoliberali pežorativno nazvali "desničarski", što je logično s obzirom da je sam pojam Herceg Bosne u svojoj osnovi desna opcija (kao i Srpska ili praktički sve etničke teritorije van svoje matice), stoga je i logično da je retorika prilagođena time. em to em druga stvar većinu ljudi koje zanimaju istorija i dnevna politička dešavanja na Balkanu su desno, stoga je i logično da je takav sled okolnosti.

Uglavnom EU nit može nešto da promeni, nit je promenila nešto u bilo kojoj državi koja je postala članica. Šargarepa na štapu, nešto što daje smisao postojanja malim i nebitnim država. Srbi pokušavaju da se izdignu iz te crvotočine.

Nisam mislio naglabati se oko opstepoznatih stvari tipa, da je kupovna moc pojedinca u Poljskoj veca od one u Bosni npr. Jebiga, uprkos svim poremecajima, ne moze se negirati cinjenica da je kod njih IPAK i za ove "nize slojeve" porastao standard otkako su usli u EU. Tj. nakon sto su se "uvezali" s Briselom.

Takodjer ne mislim voditi diskusiju o tome da li je ok samo postojanje EU. Moji ideoloski stavovi su poznati i zna se kakva sam ja "vrsta internacionaliste" (zasigurno ne "liberalno gradjanski").

Meni se samo cini da je opstanak nacionalizma kao faktora koji doslovno gushi ta "nasa", tj. "vasa" (ja ne zivim dole) drustva, ipak produkt besperspektivnosti i opstaje, tj. podgrijava se samo zato sto politicke kaste nisu u stanju da ponude ljudima nista osim tog placebo efekta. Ustvari je to takodjer "drustveno identitetska politika", poput ovih dzender-rasprava i rasprava o pravima polarnih medvjeda u EU, samo na drugaciji nacin. Jebote, valjda je i najveca budala do sad morala skuziti da se evo u 2023. prdi o apsolutno istim stvarima ko i prije petnaestak godina.

Da je zivotni standard "procurio" i do vecine ljudi, a ne ostao u rukama nekolicine (iskreno: nisam brojao ali mislim da sam u Sarajevu vidio vise "bjesnih kola" nego u austrijskom gradu u kojem zivim), pitanje je da li bi politicari bili na neki nacin i prisiljeni da igraju igru koju igraju, kao sto je to danas slucaj. Ja i sta bi drugo radili da nema toga? Je li iko od njih ima odgovor na ijedno od tekucih pitanja svih ljudi dole: demografija, tj. emigracija (odlazak), ekonomija, urusavanje socijalnog i zdravstvenog sistema, skolstvo...? Imam cak i osjecaj, sudeci ne samo po forumu vec i po onim sto bi izbacuju mediji koje djelimicno pratim, da te tematike skoro da i ne postoje ili se u najmanju ruku tretiraju kao drugorazredne.

Vrh

PostPostano: 29 srp 2023, 22:35 

Haram je napisao/la:
Nisam siguran da je stanje u navedenim zemljama usporedivo sa stanjem u nasim banana drzavicama. Tamo postoje te tendencije, da, ali one ne dominiraju apsolutno javnim narativom, pa tako logicno i u glavama ljudi, kao sto je to kod nas slucaj.

Isto je, samo što oni imaju tradiciju demokratije i sposobniji su normalno da izraze svoje političke želje. Na Balkanu su većina tih tobože nacionalističkih, desnih pokreta ex komunistički

Haram je napisao/la:
Drugo, kao sto rekoh, u istocnim clanicama EU je to ocigledno funkcionisalo.

Bugari imaju izbore na svaka tri meseca pošto ne mogu krštenu vladu da naprave, EU i NATO ih drži za gušu zbog Rusa, a standard im se nije preterano povećao od ulaska u istu. Dovoljno je proći kroz Sofiju i videti stanje stvari.

Što se tiče Rumuna, oni su jedini pravoslavni narod koji je deo kulturološkog zapadnog sveta, prvo zbog romanske kulture, a drugo zbog istorijski jakog uticaja Germana. Njima je čak i predsednik etnički Nemac, germanofilija je sastavni deo rumunskog identitet. Takođe, kao prilično etnički homogena država sa homogenom ideologijom gde 90+% stanovništva podržava EU i NATO naravno da neće imati nikakvih turbulencija.

Haram je napisao/la:
A Ramba nebi trebali shvatati bukvalno. Htio je reci da je lakse osiromasen puk nafurati na nacionalisticke price nego imucnije koji imaju vise za izgubiti (sto ne znaci da nema i "vakih" i "nakih").

Nacionalizam je uglavnom stvar porodičnog vaspitanja, neke porodice su tradicionalno levičarske (u kontekstu nas jugofilične), a neke desnije. S druge strane, bogatstvo neke familije može u jednoj generaciji da se stekne, a takođe i da nestane.

Rambo je završio filozofiju tako da je u skladu sa njegovom profesijom ovaj citat, čisto filozofski i malo empirijski dokazan.

Vrh

PostPostano: 29 srp 2023, 22:45 

Haram je napisao/la:
Meni se samo cini da je opstanak nacionalizma kao faktora koji doslovno gushi ta "nasa", tj. "vasa" (ja ne zivim dole) drustva, ipak produkt besperspektivnosti i opstaje, tj. podgrijava se samo zato sto politicke kaste nisu u stanju da ponude ljudima nista osim tog placebo efekta. Ustvari je to takodjer "drustveno identitetska politika", poput ovih dzender-rasprava i rasprava o pravima polarnih medvjeda u EU, samo na drugaciji nacin. Jebote, valjda je i najveca budala do sad morala skuziti da se evo u 2023. prdi o apsolutno istim stvarima ko i prije petnaestak godina.

(Za neke) bolna istina je to da narod stvara političke opcije, ono što želi da čuje Jovan iz Pirota ili Joze iz Šibenika je ono što će one pričati.

Ukoliko Jovan i Joze žele da slušaju nacionalne priče, ratnohuškaču retoriku itd. to će političari i pričati. Ako bi preko noći nacionalizmu značajno opala popularnost, s time u vezi bi se promenila i retorika. Najradikalniji primer toga je Milo Đukanović, koji je preko noći od srpskog nacionaliste postao "crnogorski" nacionalista (ono što kod Srba zovemo komita ili dukljanin) na talasu nezadovoljstva prema centralnim institucijama SCG i željom dela ljudi za nezavišnošću.

Haram je napisao/la:
Da je zivotni standard "procurio" i do vecine ljudi, a ne ostao u rukama nekolicine (iskreno: nisam brojao ali mislim da sam u Sarajevu vidio vise "bjesnih kola" nego u austrijskom gradu u kojem zivim), pitanje je da li bi politicari bili na neki nacin i prisiljeni da igraju igru koju igraju, kao sto je to danas slucaj. Ja i sta bi drugo radili da nema toga? Je li iko od njih ima odgovor na ijedno od tekucih pitanja svih ljudi dole: demografija, tj. emigracija (odlazak), ekonomija, urusavanje socijalnog i zdravstvenog sistema, skolstvo...? Imam cak i osjecaj, sudeci ne samo po forumu vec i po onim sto bi izbacuju mediji koje djelimicno pratim, da te tematike skoro da i ne postoje ili se u najmanju ruku tretiraju kao drugorazredne.

Možda bi se manje bavili tim pitanjima, ali ona ostaju nedovršena. Glavna razlika je što je na većini zapad nacionalizam i nacionalna retorika taboo tema, dok je na Balkanu opšteprihvaćena.

Takođe, ekstremni kompleks niže vrednosti naroda "istočno od Berlinskog zida", čiji je izvor vekovna okupacija od strane drugih. Lično znam gomilu tobože nacionalista srbenda koji pričaju o Kosovu, dok nemaju pojma kakav je status i život Srba dole i dok im deca žive i rade po Zapadu zato što smo mi (citiram) "Nesposobni za bilo šta". Sa takvim mentalitetom nikad se ništa ne može postići.

Vrh

PostPostano: 30 srp 2023, 02:43 

Kako nije uspjela pacifikacija.

Vidi mlak odgovor Hrvata na Platformu.

Vidi 150 penzionera ispred OHR kako prosvjeduju protiv prebacivanja Federacije iz ruku Muslimana u ruke Hrvata.

Vidi Dodika kako u Konjicu psuje genocid i nitko agresivno ne reagira.

Vidi Srba u Mitrovici kako mirno gledaju kako albanski gradonačelnik podže zastavu Kosova.

Dejton je ekstremno uspješan sa sigurnosnog aspekta.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 30 srp 2023, 11:39 

Robbie MO je napisao/la:

Vidi 150 penzionera ispred OHR kako prosvjeduju protiv prebacivanja Federacije iz ruku Muslimana u ruke Hrvata.

Vidi Srba u Mitrovici kako mirno gledaju kako albanski gradonačelnik podže zastavu Kosova.

Nemam mnogo vremena posto krecem na put, samo kratko: Uspjela je naizgled ali ne i u glavama ljudi. Velika je razlika izmedju prezentnosti revizionistickih tematika u javnom narativu jedne Madjarske i npr. jedne Srbije.

I u BiH se sve tri strane manje vise trude da na politicki nacin revidiraju upravo taj Dejtonski sporazum, sto se pak opet odrazava na stanje u glavama mnogih pojedinaca. Ja sta je drugo no revizionizam sanjarenje o "sto posto BiH", tj. bez entiteta, ili osamostaljenje RS. Ciljevi koji se nisu ispunili ratom + mirovnim sporazumom. Ovo samo primjer.

Naravno, postoje takve tendencije svugdje. U BRD imas cak i one blentave "Reichsbürger" sto sanjaju o povratku Ostpreussen ali to su ekstremne manjine. EU je to - koliko god ja licno da imao protiv oblika i prirode unije, ipak uspjela. Ne treba im strazar. Sudija.

Vrh

PostPostano: 30 srp 2023, 12:07 

Robbie MO je napisao/la:

Pa da što manja baza manje eksalacija .

Vrh

PostPostano: 30 srp 2023, 12:38 

Haram je napisao/la:
Nemam mnogo vremena posto krecem na put, samo kratko: Uspjela je naizgled ali ne i u glavama ljudi. Velika je razlika izmedju prezentnosti revizionistickih tematika u javnom narativu jedne Madjarske i npr. jedne Srbije.

Pitam se zašto si baš naveo te dve države

Mogao si i Poljsku, ona je takođe trn u oku Evropskim neoliberalnim globalistima, koji ne žele da EU bude savez suverenih država, već njihova privatna prćija.

Haram je napisao/la:
I u BiH se sve tri strane manje vise trude da na politicki nacin revidiraju upravo taj Dejtonski sporazum, sto se pak opet odrazava na stanje u glavama mnogih pojedinaca. Ja sta je drugo no revizionizam sanjarenje o "sto posto BiH", tj. bez entiteta, ili osamostaljenje RS. Ciljevi koji se nisu ispunili ratom + mirovnim sporazumom. Ovo samo primjer.

Nebrojivo manje Srba je za nezavisnu Srpsku nego što je Muslimana za unitarnu. U Srpskoj to otcepljenje preovladajuća tema, spomene se samo sporadično kada mora da se angažuje desnica.

Haram je napisao/la:
Ne treba im strazar. Sudija.

Ne treba ni BiH, ja mislim da bi Srbi, Muslimani i Hrvati mogli da se dogovore u BiH bez ikakvih visokih predstavnika i ostalih trećerazrednih diplomata koji dođu sa ciljem da jedu ćevape na Baščaršiji i seru o Evropskim vrednostima. Dodik isto tako misli, ali Muslimanima i delu Hrvata odgovara neokolonijalni položaj Bejha od strane zapada zbog PTSDa od Srba. Znači u 21. veku 2023. godine dobar deo ljudi u državi podržava kolonijalizam, i onda se čude što ne napreduju.

Vrh

PostPostano: 30 srp 2023, 12:43 

Pitanje u uvodu je potpuno krivo postavljeno- trebalo je pacificirati samo jednu zemlju.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 30 srp 2023, 12:47 

Flamel je napisao/la:
Pitanje u uvodu je potpuno krivo postavljeno- trebalo je pacificirati samo jednu zemlju.

Albaniju?

Vrh

PostPostano: 30 srp 2023, 12:52 

Ameriku

Vrh

PostPostano: 30 srp 2023, 13:28 

Flamel je napisao/la:

Misliđ slaba Srbija jak regiJun .
Ne prikazuje se više taj film .

Vrh

PostPostano: 11 kol 2023, 17:55 

Haram je napisao/la:

Mogao si i Poljsku, ona je takođe trn u oku Evropskim neoliberalnim globalistima, koji ne žele da EU bude savez suverenih država, već njihova privatna prćija.

Haram je napisao/la:

Nebrojivo manje Srba je za nezavisnu Srpsku nego što je Muslimana za unitarnu. U Srpskoj to otcepljenje preovladajuća tema, spomene se samo sporadično kada mora da se angažuje desnica.

Haram je napisao/la:
Ne treba im strazar. Sudija.

Ne treba ni BiH, ja mislim da bi Srbi, Muslimani i Hrvati mogli da se dogovore u BiH bez ikakvih visokih predstavnika i ostalih trećerazrednih diplomata koji dođu sa ciljem da jedu ćevape na Baščaršiji i seru o Evropskim vrednostima. Dodik isto tako misli, ali Muslimanima i delu Hrvata odgovara neokolonijalni položaj Bejha od strane zapada zbog PTSDa od Srba. Znači u 21. veku 2023. godine dobar deo ljudi u državi podržava kolonijalizam, i onda se čude što ne napreduju.

Citat:

Naveo sam te dvije drzave jer su dobar primjer. Nisam rekao da su jedini. I Srbija i Madjarska su na neki nacin revizionisticke drzave. Tj. drzave koje u svom nacionalnom prozimanju teze ka revidiranju rezultata rata. Srbija ne zeli da prihvati nezavisnost Kosova, dok madjarski nacionalisti sanjaju o povratku danas rumunskih teritorija. Jedino sto su oni integrisani u NATO i EU pa im to ne igra toliku ulogu i nije im jedna od glavnih tema. Kad upalim medije iz Srbije to je ipak cesto tema nr. 1.

Citat:

I ja mislim da bi se - ne samo narodi u BiH vec i na prostoru bivse SFRJ - mogli i trebali dogovoriti bez stranih faktora. Ali to su nasi narodi izabrali na manje vise demokratski nacin odlucivsi se za rat a ne mirnu tranziciju iz socijalistickog u kapitalisticko drustvo. (Da ne pomislis da podrzavam tu vrstu transformacije - ali ne moze Juga biti Kuba u sred Evrope)

Ja ne znam ko bi trebao da ucini prvi korak ali mislim da bi se trebali podhitno maci i odmaci od ratnih tema i svega sto je u skladu s tim i koncentrisati se na buducnost. Niko mrtve vise nece oziviti. To zarad zivih. A buduce generacije nek onda jednom rijesavaju te tematike na nivou prepucavanja historijsko naucnih razmjera. To je moj stav i taj stav se kosi sa vecim dijelom narativa koji praktikuje bosnjacka javnost.

No, ni srpsko maslo nije za ramazana. Ako nista, onda se barem nebi trebali srati i pisati po "genocidu" i nabijati ga na ***.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2023, 18:01 

Pacifikacija Hrvatske je izrazito uspjela, za ostatak regije to ide teže jer ti narodi i ne pripadaju Zapadu nego vuku na Istok.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2023, 18:22 

daramo je napisao/la:
Pacifikacija Hrvatske je izrazito uspjela, za ostatak regije to ide teže jer ti narodi i ne pripadaju Zapadu nego vuku na Istok.

Cisti evrocentrizam koji nema veze sa stvarnoscu. Zapad su ti i gejparade. Podrzavas li i njih?

Vrh

PostPostano: 11 kol 2023, 20:19 

Haram je napisao/la:
daramo je napisao/la:

Cisti evrocentrizam koji nema veze sa stvarnoscu. Zapad su ti i gejparade. Podrzavas li i njih?

Evrocentrizam koji je baziran na frustracijama prema ostalim EXYU narodima kojima duboko znaju da teže. Hrvati ne veruju u zapadne vrednosti, ali ih trpe zarad "višeg cilja".

Mozak im se napinje da ide u Mitteleuropu i zapad, a srce ostaje na Balkanu.

Vrh

PostPostano: 13 kol 2023, 02:46 

Hrvati su zanimljiva kombinacija. Danas su velikim dijelom balkanskog mentaliteta, ali su i neupitan dio zapadnog svita. Dovoljno im je pogledati imena, religiju i povijest, kao i sadašnjost.
EU, Schengen, eurozona, bez viza za Ameriku, Kanadu i Britaniju, NATO - jedino Hrvatska i Slovenija su dio svega ovoga od svih zemalja na Balkanu, izuzev Grčke jer se Grčka sama i ne smatra dijelom tog Balkana.
Dovoljno rečeno.

Vrh

PostPostano: 14 kol 2023, 20:20 

na bakanu nije dovršen proces stvaranja nacionalnih država, ngo je sve heterogeno i sumanuto, a k tome i siromašno

i to je odgovor

Vrh

PostPostano: 14 kol 2023, 20:47 

daramo je napisao/la:

Kako ?
Pa imati više nacionalnog u sebi od svih ostalih naroda zajedno .
Kod vas je akcija kupuj hrvatsko ,a kod nas kupuj domaće
I svaka institucija ima prefiks hrvatski kod nas retko koja ima prefiks srpski .
Da su vas denacionalizovali promeili bi vam imena institucija .

Vrh

PostPostano: 15 kol 2023, 09:38 

Evrocentrizam koji je baziran na frustracijama prema ostalim EXYU narodima kojima duboko znaju da teže. Hrvati ne veruju u zapadne vrednosti, ali ih trpe zarad "višeg cilja".

Mozak im se napinje da ide u Mitteleuropu i zapad, a srce ostaje na Balkanu.

zaparavo ne, Hrvati u prosjeku prihvaćaju sve što dolazi sa Zapada, možda u prvom trenutku to ne prihvaćaju intimno, ali s vremenom da.

tako da Hrvati malo pomalo počinju vjerovati u zapadne "vrijednosti". Jednostavno kad predugo gutaš ***, naučiš se na okus i zavoliš ga

Vrh

PostPostano: 15 kol 2023, 09:44 

sera je napisao/la:
Kako ?
Pa imati više nacionalnog u sebi od svih ostalih naroda zajedno .
Kod vas je akcija kupuj hrvatsko ,a kod nas kupuj domaće
I svaka institucija ima prefiks hrvatski kod nas retko koja ima prefiks srpski .
Da su vas denacionalizovali promeili bi vam imena institucija .

ti ne razumiješ zapad, pa tako ni njihov model denacionalizacije. Neće oni mijenjati imena, nego sadržaj.

tako recimo imaš francusku nacionalnu nogometnu reprezentaciju. Ona i dalje ima isto ime, ista obilježje, istu himnu i sve kao nekad, ali sadržaj je promijenjen.

To što vi vidite kao nacionalno u Hrvatskoj je forma, folklor, simbolika (iako se i to gasi sve češće kao ZDS). No sadržajno, Hrvatska je nacionalno potpuno uškopljena. Provodi se zamjena domicilnog stanovništva potpuno alohtonim, nema svoje valute, nema kontrole nad vlastitim granicama, ne donosi vlastite zakone nego provodi upute iz Bruxellesa, vojska je obična kompnenta međunarodnog vojnog saveza, političari su ispostava stranih centara moći itd...

Sve se to i dalje zove Hrvatska, samo što nije. Sadržajno nije, a sutra ni biološki neće biti.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: