HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 15:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: 15. Mediteran Film Festival - Široki Brijeg: 27-30.8.2014
PostPostano: 25 kol 2014, 18:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
slika

Citat:
Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu krasi jedinstvena atmosfera – mješavina opuštenosti, turizma, zabave, ritma i filmova. Festival je stoga zakratko postao ljubimcem filmskih radnika i publike. Onaj tko jednom osjeti miris Mediterana u ovome filmskom gradiću, uvijek mu se vraća. Atmosfera ispred kinodvorane u kojoj se održavaju projekcije je uvijek vrlo zanimljiva, a nakon projekcija pleše se po cijele noći uz ritmove urbane glazbe. Festival je pokretač novih odnosa u svijetu kulture, na njemu nema elitizma, VIP loža i privilegija. U proteklim godinama uspjeli smo stvoriti ambijent u kojemu se nitko ne osjeća stranim, manje vrijednim ili manje pozvanim biti dijelom ovog događaja.

MFF je i najstariji festival dokumentarnog filma u regiji obzirom da se na njemu natječu isključivo dokumentarni filmovi, a i veći dio popratnog programa baziran je na dokumentarcima. Jedan je od rijetkih festivala koji novčano nagrađuje pobjednike festivala te im na taj način pomaže u ostvarivanju novih filmskih projekata. U sklopu samoga MFF-a organizira se i škola Filmske kulture s relevantnim predavačima. Svake godine u MFF radionici nastane i kratki dokumentarni film koji prikažemo na zatvaranju festivala.

Pored filmskih projekcija na MFF-u se nude i brojni drugi programi. Prije svega turistički, čime se razvija nova, nepostojeća grana u Hercegovini - kulturni turizam. U sklopu turističkog dijela programa organiziraju se obilasci najzanimljivijih mjesta u Hercegovini koja mogu poslužiti kao lokacije za snimanje filmova.

Organiziraju se i posjeti najznačajnijim turističkim potencijalima Hercegovine (Međugorje i Mostar), upoznajemo goste festivala s izvanrednim arheološkim lokacijama, te ih upoznajemo s potencijalima etno turizma. U suradnji s Turističkom zajednicom organiziramo upoznavanje s hercegovačkom gastronomijom - izvanrednom kuhinjom koja je zadržala iskonski okus i nije podlegla modernim kulinarskim novitetima, a koja spada u vrlo zdravu prehranu.

Mediteran Film Festival traje šest dana dana, a svi naši gosti, iz kojeg god dijela Mediterana došli, poželjet će ponovo vratiti se ovdje.


Citat:
Od 27. do 30. kolovoza u Širokom Brijegu biti će održan 15. Mediteran Film Festival – jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji. I ovu godinu uz snažan dokumentarni program, na kojem je i naglasak Mediteran Film Festivala, pripremili smo i velika filmska ostvarenja za ljubitelje domaće produkcije, filmove iz regije, tu su i velika imena nagrađena Oscarom, svjetske premijere, kao i program glazbenog dokumentarnog filma, što je na neki način naša filmska pjesma posvećena za ovih 15 godina iza nas.

Krenimo redom. U srijedu 27. kolovoza u programu van konkurencije prikazujemo 'Filmove domaćih autora', dokumentarce 'Znatiželju' Stjepana Skoke i 'Bolnicu Inkognito' Zdenka Jurilja, koji nam iznova dokazuju da naša mala filmska sredina ne miruje. Svečano otvaranje 15. MFF pripalo je svjetskoj premijeri dokumentarnog filma 'Izgubljeno dugme', redatelja Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala. Film je to koji uz ovu našu festivalsku, slavi i jednu drugu obljetnicu, 40 godina od nastanka kultnog rock benda 'Bijelo dugme'.

U kasnijim projekcijama, prvog festivalskog dana krećemo i s programom u konkurenciji – dokumentarnim filmovima iz zemalja Mediterana. Od pristiglih 300 filmova, selektor festivala Damir Čučić izabrao je 22 filmska ostvarenja, po 11 filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta i dugometražnog – iznad 30 minuta.

Ono što ovom Festivalu daje slavljeničku notu jesu i glazbeni dokumentarci koje ćemo prikazati u suradnji s DORF-om, jedinstvenim regionalnim festivalom glazbenog dokumentarnog filma iz grada prijatelja - Vinkovaca.

U programu posebnih projekcija MFF predstavlja kratki dokumentarac 'Autofokus', Borisa Poljaka te igrani film Kristijana Milića 'Broj 55', nagrađivanu ratnu dramu utemeljenu na istinitim događajima u kojoj glavne uloge igraju Goran Bogdan, Marko Cindrić, Slaven Knezović...

O najboljima odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 30. kolovoza u dvorani kina Borak izabrati pobjednike 15. Mediteran Film Festivala i dodijeliti Grand prix MFF projektor i drugu nagradu MFF projektor, tradicionalno treću nagradu glasanjem dodjeljuje publika.

Sami kraj Festivala, obilježit ćemo ponovno jednim glazbenim ostvarenjem - film zatvaranja 15. Mediteran Film Festivala biti će Oscarom nagrađeni dokumentarac – ''Potraga za Sugarmanom''.

Neizostavni dio Mediteranskog festivala, uz opuštenu atmosferu i dobru zabavu, jesu i filmski kvizovi, radionice, nagrade i partiji koji čine ovaj Festival nezaobilaznim kulturnim odredištem regionalne scene. Dobrodošli na 15 MFF!


Raspored:

slika

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 15. Mediteran Film Festival - Široki Brijeg: 27-30.8.2014
PostPostano: 25 kol 2017, 19:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68263
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Sto se može pogledati:

http://www.dnevnik.ba/vijesti/evo-sto-n ... -festivala

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO