|
|
Stranica: 29/39.
|
[ 960 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
ManInBlack
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 20 ruj 2016, 17:52 |
|
|
BBC je napisao/la: Databazama ne smeta toliko masa tema koje su prosječno velike. Ali smeta kad jedna ima 23.000 komentara. Dodaje svoje milisekunde, i ako upravo na tu temu istovremeno puno osoba klikne refresh dodaje masu milisekundi. Inače databaza ne zna što je trolanje i ne zanima je to. Ljudi se na to žale zbog reda na forumu i sebe, ne zbog baze. Izvini, no nisi upravu, baza podataka se poziva samo pri kreiranju / izmjeni sadržaja, nakon čega se koristi cachirani sadržaj. Ovaj forum koristi file cache sistem, koji je sporiji od nekih drugih 'in memory' cache solucija, ali i dalje je dosta brzi od pozivanja relacijskih podataka izravno iz baze podataka. Ovdje fali veći RAM i brži HD (ssd) i CPU.
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 20 ruj 2016, 18:12 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ne može biti. Svaki novi komentar poništi taj dotični cache. I svaki pregled/refresh/reload/pregled (Pregled) mora nanovo osvježiti bazu. U biti na posjećinijim i klikanim temama cache praktično i ne radi. I tako mora biti.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
ManInBlack
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 20 ruj 2016, 18:18 |
|
|
BBC je napisao/la: Ne može biti. Svaki novi komentar poništi taj dotični cache. Točno, svaki put kada se kreira ili uredi postojeći post, nakon spremanja briše se stari cache file i na njegovo mjesto dolazi novi. Dakle odmah nakon kreiranja sadržaja. Zato imaš onu reload stranicu (na kojoj čekaš par sekundi) tijekom kojih se kreira novi cache file. BBC je napisao/la: I svaki pregled/refresh/reload/pregled (Pregled) mora nanovo osvježiti bazu. U ovom slučaju se koristi podaci iz cache sistema, nema pozivanja baze podataka. BBC je napisao/la: U biti na posjećinijim i klikanim temama cache praktično i ne radi. I tako mora biti. Sve je u cache. Ako korisnik prvi put pristupi nekoj temi, aplikacija u pozadini prvo provjerava ima li cache za taj upit, ako nema poziva se baza podataka, kreira se cache file i podaci se serviraju posjetitelju. Ako postoji cache, onda se preskače baza podataka.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 20 ruj 2016, 18:31 |
|
|
Razvukli smo bezveze. Samo kažem da je preko 20.000 odgovora po temi nepotrebno ako se da regulirati. Pogotovo ako tema nema dokumentarnu svrhu. Otvori se nova i to je to. U zadnje vrijeme sam vidio nekoliko MySQL grešaka.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
ManInBlack
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 20 ruj 2016, 18:39 |
|
|
20.000 upisa je ništa za bazu podataka, pogotovo jer se po upitu izvlači tek 20 redova ili koliko ih je već po stranici. Problem je u serveru, tj hardverskom paketu koji se trenutno koristi.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 20 ruj 2016, 18:56 |
|
|
Kako možeš to reći (20.000 upisa je ništa za bazu podataka) u istoj rečenici sa "cache". I opet forum koči svako malo. Svaka sitnica se treba poboljšati.
A radio vam OK i brzo do prije nekoliko mjeseci. Ne znam što se dogodilo. Prije par godina je bilo više i ljudi na forumu i više i komentara, bar mislim nemam statistike.
Vidite kako vam spiders pretražuju forum. Odavno ste turbo popularni na Google i mislim da samo njihov spider svaki dan visi na forumu i gleda što ima novo. Ako vam oni kaos i nered prave pretražujući sve linkove i prave udar na databazu nekako ih ograničite. Jednom dnevno, jednom tjedno, nemam pojma. Nemam čitavu sliku.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
ManInBlack
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 20 ruj 2016, 19:02 |
|
|
BBC je napisao/la: Kako možeš to reći (20.000 upisa je ništa za bazu podataka) u istoj rečenici sa "cache". I opet forum koči svako malo. Svaka sitnica se treba poboljšati.
A radio vam OK i brzo do prije nekoliko mjeseci. Ne znam što se dogodilo. Prije par godina je bilo više i ljudi na forumu i više i komentara, bar mislim nemam statistike.
Vidite kako vam spiders pretražuju forum. Odavno ste turbo popularni na Google i mislim da samo njihov spider svaki dan visi na forumu i gleda što ima novo. Ako vam oni kaos i nered prave pretražujući sve linkove i prave udar na databazu nekako ih ograničite. Jednom dnevno, jednom tjedno, nemam pojma. Nemam čitavu sliku. Rekoh problem je u dijeljenom hardveru, dobili smo vjerojatno susjede čija aplikacija jede zajednički RAM i CPU. Samo tabela za spremanje ovih komentara ima preko jedan milijun redova. i search botovi čitaju iz cache-a
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 20 ruj 2016, 19:11 |
|
|
To vServer hosting ?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
ManInBlack
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 20 ruj 2016, 19:21 |
|
|
Tako nekako, danas je sve virtualno pa i serveri u data centrima.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
cvv35
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 24 ruj 2016, 00:49 |
|
Pridružen/a: 06 pro 2015, 23:50 Postovi: 680 Lokacija: Okupirani teritorij
|
Djeljeni hardware je sranje, ne znam koliko placate taj vhost ali ako je 15-20€/mo. vrijedilo bi razmisliti o dedicated serveru, jer stvarno board cesto steka. Hetzner ( https://serverboerse.de/index.php?country=DE) ima dosta dobre rabljene dedicated servere. Imam jako dobra iskustva s njima, jednom samo imao samo downtime u godini dana. Na aukcijama se moze dobit solidna masina za 20-30 €/mo.
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=yBEVC-YZTVU pax tibi marce evangelista meus
Non bene pro toto libertas venditur auro!
Srbi RAUS!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Metemma
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 20 lis 2016, 18:15 |
|
|
Uvedite automatsko spajanje uzastopnih poruka...
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Tuta
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 15 vel 2017, 05:44 |
|
|
Zašto više ne postoji gumb "zapamti me", pa se svaki put moram iznova logirat...?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 15 vel 2017, 09:59 |
|
|
Tuta je napisao/la: Zašto više ne postoji gumb "zapamti me", pa se svaki put moram iznova logirat...? I mene zanima. Ovo je genocid nad nama, lenjim ljudima.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
kiler
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 15 vel 2017, 20:53 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7476 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
mene modem izlogira svaku večer oko 20:15 i mislio sam da je zbog toga samo kod mene to,da se moram uvijek iznova ulogirati na forum...
_________________ Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 15 vel 2017, 20:55 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60261 Lokacija: DAZP HQ
|
ovo je nepodnošljivo kad se spajaš s mobitela, najprije sam mislio da mi se dobro ne loada stranica.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Tuta
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 15 vel 2017, 23:53 |
|
|
dudu je napisao/la: ovo je nepodnošljivo kad se spajaš s mobitela, najprije sam mislio da mi se dobro ne loada stranica. Ja sam mislio da me Mar-kan po stoti put baniro zbog loših manira nekih...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 28 tra 2017, 13:25 |
|
|
Jel vama forum trokira danas ?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ksenija
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 28 tra 2017, 22:28 |
|
|
Meni konstantno. Palo mi je na pamet da glavni unapređuju opcije foruma pa sam bila strpljiva.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ksenija
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 06 svi 2017, 00:18 |
|
|
Pre par dana dobila sam na mail obaveštenje da imam dve privatne poruke. Kada sam htela da ih vidim pisalo je (i dalje piše)
Imaš 2 privatnih/e poruka/e “na čekanju” [mapa je puna]. Učitavanje svih “poruka na čekanju”... Bit će raspoređene [po odredišnim] mapama ukoliko je oslobođeno dovoljno prostora...
Ispraznila sam sanduče, prostora je dovoljno a ovo obaveštenje i dalje stoji. Zbog čega i gde su "2 privatnih/e poruka/e koje su "na čekanju"?
Unapred se zahvaljujem na odgovoru.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Challenger__
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 29 pro 2017, 17:24 |
|
|
Kad ću moći komentarisati?
_________________ "We can easily forgive a child who is afraid of the dark; the real tragedy of life is when men are afraid of the light." Plato
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ksenija
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 20 ožu 2018, 20:48 |
|
|
Challenger__ je napisao/la: Kad ću moći komentarisati? Još ništa?! ![slika](https://imgfast.net/users/2511/13/64/50/smiles/1369909122.gif) Pitanje: Zbog čega su mi ograničene opcije potpisa? Osim reči ništa ne mogu staviti, ni fotografiju ni YT, ma ni smajlić. Evo šta piše: Citat: Opcije BBKod je isključen [img] je isključen [flash] je isključen [url] je isključen Smajlići su uključeni Sve je isključeno pa i smajlići iako piše drugačije. Zbog čega? Unapred se zahvaljujem. ________________________ https://www.youtube.com/watch?v=s7yIEXI0I_M
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
ManInBlack
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 24 ožu 2018, 10:40 |
|
|
Ksenija je napisao/la: Challenger__ je napisao/la: Kad ću moći komentarisati? Još ništa?! ![slika](https://imgfast.net/users/2511/13/64/50/smiles/1369909122.gif) Pitanje: Zbog čega su mi ograničene opcije potpisa? Osim reči ništa ne mogu staviti, ni fotografiju ni YT, ma ni smajlić. Evo šta piše: Citat: Opcije BBKod je isključen [img] je isključen [flash] je isključen [url] je isključen Smajlići su uključeni Sve je isključeno pa i smajlići iako piše drugačije. Zbog čega? Unapred se zahvaljujem. ________________________ https://www.youtube.com/watch?v=s7yIEXI0I_Mzato sto slike / yt u potpisu nemaju svrhu i bezveze trose promet korisnicima mobilnog interneta
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ksenija
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 25 ožu 2018, 14:14 |
|
|
Sve što postoji ima svoju svrhu, gospodine ManInBlack.
Ako ste odlučili da se takva opcija ukine onda nije lepo da neki potpisi opstaju, u kom slučaju je jasno da nemate isti tretman prema forumašima, dok neki ne mogu postaviti ni pišljivi smajli.
Na kraju, a što se mene tiče, možete ukinuti i opciju avatara, smajlije, postove, ma možete ukinuti i HB.
Hvala!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 25 ožu 2018, 14:39 |
|
|
Postavi youtube link kao tekst.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ksenija
|
Naslov: Re: Tehničko pitanje Postano: 25 ožu 2018, 15:03 |
|
|
A ja to kao ne znam? He...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|