HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 vel 2025, 04:41.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 60 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: DORA
PostPostano: 25 vel 2021, 22:09 

Rika sv Vida je napisao/la:
Da, a ovo nije tragedija. Neki američki pop na engleskom i muški plesači u majicama od najlonki. Nikakve veze s Hrvatskom. Ništa.

Pogledaj one izraelske debeljuce koje su pobjedile.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2021, 22:21 

njemački pobjednik :D

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 28 vel 2021, 01:32 

Zanimljivo da je Albinin plesač Luciano Plazibat i to ni više ni manje brat od hrvatske legende Kick-boxa Antonia pozatijeg kao Plaza odnosno kamatar :zubati

Ne da Vevo stavljanje YT direkt linka:
https://www.youtube.com/watch?v=c8IM3Y5gY9E

Luciano
slika

Antonio
slika
slika
slika

Vrh

PostPostano: 28 vel 2021, 13:18 

Neverovatno je koliko Hrvata pesmu ''rijeka'' Nine Kraljić svrstava u srpski melos, te u vizantijski. :eek

Ne razumem čemu ta kriza identiteta i ta želja da se po svaku cenu pobegne od Balkana i slovenskih korena.

Pritom ja nisam pristalica da smo mi narodi koji imaju samo taj slovenski identitet i da smo dodjoši u ovom regionu, već da smo mešavina autohtonih naroda koji su potomci Ilira i vinčanske civilizacije i drugih, ali i slovenskog naroda, kao najsvežijeg pečata identiteta što je oblikovalo naše jezike.

Ninina pesma uopšte nije srpski melos, ali jeste slovenski etno koji je blizak svim slovenskim narodima, a na trenutke ona podseća na irsko etno vokalno izvodjenje, što tek nema veze ni sa slovenskim, ni sa vizantijskim ni sa srpskim melosom.

Što se tiče balkanske teritorije, Srbija se na Balkanu nalazi sa 65% svoje teritorije, dok Hrvatska sa 46 %, ako vas tih 19% čini toliko manjim Balkancima onda u redu.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2021, 18:25 

Blitz je napisao/la:
Neverovatno je koliko Hrvata pesmu ''rijeka'' Nine Kraljić svrstava u srpski melos, te u vizantijski. :eek

Ne razumem čemu ta kriza identiteta i ta želja da se po svaku cenu pobegne od Balkana i slovenskih korena.

Pritom ja nisam pristalica da smo mi narodi koji imaju samo taj slovenski identitet i da smo dodjoši u ovom regionu, već da smo mešavina autohtonih naroda koji su potomci Ilira i vinčanske civilizacije i drugih, ali i slovenskog naroda, kao najsvežijeg pečata identiteta što je oblikovalo naše jezike.

Ninina pesma uopšte nije srpski melos, ali jeste slovenski etno koji je blizak svim slovenskim narodima, a na trenutke ona podseća na irsko etno vokalno izvodjenje, što tek nema veze ni sa slovenskim, ni sa vizantijskim ni sa srpskim melosom.

Što se tiče balkanske teritorije, Srbija se na Balkanu nalazi sa 65% svoje teritorije, dok Hrvatska sa 46 %, ako vas tih 19% čini toliko manjim Balkancima onda u redu.

Nisam muzikolog ni povjesničar, al probat ću ti objasnit neke pojmove...

Balkan nije teritorijalni izraz, već kulturoški...dolazi od hrvatske riječi balia (balo, bale, balega...) označava prljave ljude (ne samo fizički) nego duhovno-kulturoški. Koristi se većinom za muslimane (brisanje guzice rukom, jesti rukom, poligamija...) a djelomično i za one kršćane (raju) koji rade za muslimane.
Balia+han (han označava teritorij) baliahan > balkan

Recimo navijači Crvene Zvezde su sami izabrali da se zovu Delije.
Delije su bili muslimanski plaćenici koji su ratovali i pljačkali protiv kršćana za Otomansko Carstvo, a zauzvrat bi dobili dio plijena, zato se zovu Delije od riječi diliti-deliti.

Navijači po Hrvatskoj se zovu Torcida, Bad Blue Boys, Armada, Kohorta, Ultrasi... znači kulturoški aspekt je u samoj srži potpuno drukčiji.

Istočne zemlje koje se zovu kolokvijalno balkan (iako bi to danas bili samo BiH i Albania) nisu imale ni Barok ni Renesansu...

Znači vi niste imali Operu, pa koristite američke izraze mjuzikl iako to ne postoji, takav sadržaj je poznat odavno i zove Opereta (to znam i ja koji sam jednom bio na Operi u životu)

Što se tiče Ilira (ilirizam se u Hrvatskoj širi pod utjecajem rusa) oni mogu bit eventualno po Panoniji, a cijeli ovaj prostor su držali Dalmati...dovoljno je pogledat grobove, nigdje nema napisa o Alahu il Bizantu, al zato često piše ovdi počiva xxx "Prave vire Rimske"...
Zato kaže pisma "nek ti kušin bude stina, al Hrvatsku sine voli"

Što se tiče Nine dovoljno je poslušat tradicionalnu hrvatsku glazbu i odma ti je jasno od kud joj motivi...problem je što ona to gura pod balkansku, da bi dobila koji glas od vas srba i muja...

Međimurske popevke

Lika tradicionalni napjev mixano s modernim zvukom

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2021, 20:19 

Citat:
Balkan nije teritorijalni izraz, već kulturoški...dolazi od hrvatske riječi balia (balo, bale, balega...) označava prljave ljude (ne samo fizički) nego duhovno-kulturoški. Koristi se većinom za muslimane (brisanje guzice rukom, jesti rukom, poligamija...) a djelomično i za one kršćane (raju) koji rade za muslimane.
Balia+han (han označava teritorij) baliahan > balkan

Ovo je nevidjena laž. hahahahaha
Evo i hrvatski izvori te demantuju
Regija je dobila ime po planini Balkanu (Bugari je zovu Stara Planina), koja ide kroz središnju Bugarsku i prelazi u istočnu Srbiju, dok samo ime "Balkan" dolazi od turske riječi za planinu. Nekad se ta planina zvala Haemus Mons, što vjerojatno dolazi od tračke riječi Saimon, koja znači "lanac".
https://hr.wikipedia.org/wiki/Balkanski_poluotok

Citat:
Recimo navijači Crvene Zvezde su sami izabrali da se zovu Delije.
Delije su bili muslimanski plaćenici koji su ratovali i pljačkali protiv kršćana za Otomansko Carstvo, a zauzvrat bi dobili dio plijena, zato se zovu Delije od riječi diliti-deliti.

Navijači po Hrvatskoj se zovu Torcida, Bad Blue Boys, Armada, Kohorta, Ultrasi... znači kulturoški aspekt je u samoj srži potpuno drukčiji.

Navijači CZ su se oduvek zvali i danas se zovu cigani. To delije je pokušao da uvede Arkan, zato što je bio kompleksaš, kao i svaki šovinista.
Inače reč jeste turskog porekla, a označava ratnika.

Ti si se uhvatio samo jednog naziva navijačke grupe i to još nezvaničnog. A šta je sa komunjarskim nazivom vašeg najvećeg kluba Dinama ? Pa Tudjman je bio apsolutno u pravu kada je hteo da promeni taj komunjarski naziv, ali ipak nije uspeo. Kako ti to ne smeta ?
Skoro sve navijačke grupe imaju imena koja imaju negativnu konotaciju, evo kod mene u kraju grobari imaju podgrupu koja se zove ''Padinjak Jugend''.
slika

slika
Severni deo grada je išaran njihovim grafitima.

Citat:
Istočne zemlje koje se zovu kolokvijalno balkan (iako bi to danas bili samo BiH i Albania) nisu imale ni Barok ni Renesansu...

Znači vi niste imali Operu, pa koristite američke izraze mjuzikl iako to ne postoji, takav sadržaj je poznat odavno i zove Opereta (to znam i ja koji sam jednom bio na Operi u životu)

Mani se tih komunističkih gluposti. Da li ti znaš da je Beograd bio samo 20 godina duže pod Turcima od carskog grada Budimpešte ? Osmanlije su samo Makedoniju držali 500 godina, a držali su i veći deo Hrvatske od 150-200 godina.
A jedan deo Hrvatske su Turci držali čak 400 godina, to je region današnje Herceg Bosne, dakle duplo duže nego što je Beograd bio pod okupacijom.

Citat:
Što se tiče Ilira (ilirizam se u Hrvatskoj širi pod utjecajem rusa) oni mogu bit eventualno po Panoniji, a cijeli ovaj prostor su držali Dalmati

Kakav apsurd, pa Dalmati su ilirsko pleme. Naravno da vučemo poreklo od različitih ilirskih plemena.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2021, 20:25 

Normalni Hrvati mrze Balkan i smatraju to kao stranu blisku prijetnju za Hrvatsku.

Mi ne bježimo od Balkana, mi smo granična zemlja prema Balkanu. Samo nemamo kineski zid da nas odvoji od tog balkanskog divljaštva.

A taj orijentalni melos mi se osobno gadi. Ne mogu ga podnijeti. Horor za uši.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 05 ožu 2021, 19:14 

Citat:
Ovo je nevidjena laž. hahahahaha
Evo i hrvatski izvori te demantuju
Regija je dobila ime po planini Balkanu (Bugari je zovu Stara Planina), koja ide kroz središnju Bugarsku i prelazi u istočnu Srbiju, dok samo ime "Balkan" dolazi od turske riječi za planinu. Nekad se ta planina zvala Haemus Mons, što vjerojatno dolazi od tračke riječi Saimon, koja znači "lanac".
https://hr.wikipedia.org/wiki/Balkanski_poluotok

Ta teorija je realna koliko i moja, zato se i zove teorija (nešto nedokazano, pretpostavka)
Inače sam znao da ćeš to potegnut i drago mi je, jer apsolutno ne postoje pisani tragovi u povijesti o planini Balkan, čak je ni bugari uz hrvate najstariji narod nisu tako zvali prije...

Dalmati (delmati) ne mogu bit ilirski narod kad su iliri nastanjivali Panoniu, to je totalno druga regia. Ilirizam je nešto što se proširilo hrvatskom oko 1840-tih osnivanjem Ilirskog pokreta, neki ga zovu Ilirski preporod. To je ubiti početak širenja panslavenizma ili ti ga kasnije Jugoslavije.
Sve dobro financirano od Carske Rusije da bi proširila svoj utjecaj u tada najbogatiji dio Svijeta srednju Europu. Preciznije da dobije kontrolu nad hrvatskim lukama Rijekom (tada treća luka u Europi) i Bokom i naravno općenito hrvatskim morem.

Taj projek Ilirskog preporoda je propo baš zbog Dalmacije koja to nije prihvatila, nego se držala svoje tradicije dalmatinske odnosno Croatie...ko što nije prošo projekt germanizacije Dalmacije niti islamizacije Dalmacije.

Citat:
Mani se tih komunističkih gluposti. Da li ti znaš da je Beograd bio samo 20 godina duže pod Turcima od carskog grada Budimpešte ? Osmanlije su samo Makedoniju držali 500 godina, a držali su i veći deo Hrvatske od 150-200 godina.
A jedan deo Hrvatske su Turci držali čak 400 godina, to je region današnje Herceg Bosne, dakle duplo duže nego što je Beograd bio pod okupacijom.

Mađari su bili slabi ratnici, sama činjenica da Budim zovu Budimpešta dodajući mu naziv turskog vojnog logora dovoljno govori o njima ko narodu...da ne pričamo da hrvata Nikolu Zrinskog zovu mađarom Miklašom.
O tome da su hrvati razbili opsadu Budima i doveli svježu vojsku i namirnice i opet izašli iz Budima pod "opsadom" dovoljno govori o toj epizodi.

Nikola Jurišić pod Kesegom njegov učenik Nikola Zrinski pod Sigetom, Hajduci po Hercegovini dovoljno govore koje pobjedio turke u ratu i zaustavio njihov prodor u Europu.
(Naravno tu su i Austrijanci i Poljaci, pa i njemci, španjolci, al zna se di je bila granica i Siscia, Karlstadt, Ragusa itd.)

Najveći rat u povijesti Rima je bio protiv Dalmata trebalo im je 14 rimskih legia (smatra se da je tada Rim imo 21 legiu sveukupno) da bi pobjedili dalmate i sam Marko Aurelije je bio smrtno ranjen i njegovi vojnici su svojim tijelima ga zaštitili od sigurne smrti. Nakon što su ga izvukli sa bojnog polja oporavljo se 2 godine od posljedica i kasnije postao Car Rima i oženio je Kleopatru po čemu ga Svijet pozna.

Tako je Dalmatia dobila ime po ratnicima kakve Rim nikad prije ni poslije nije vidio. Regia Dalmatia je sve od Alpi do Drima, to se podudara sa drevnim hrvatskim grobovima koje ljudi zovu bilig, stećak, mašete, kami...znači da ima djelomično i pokriće u činjenicama.

Da nebi neko reko da Hrvatska nije postojala za vrijeme Austrie...
slika
slika

A evo i školice za Muziku 1827 god.
https://www.hgz.hr/

Malo o Dinamu i hrvatskoj
https://hr.wikipedia.org/wiki/Marcel_Kiepach

Da nebi bilo skroz OFF TOPIC...jučer sam tražio video sa Plazom (Antoniom) što Kamber snima, a izbaci mi Luciana i Albinu...pa eto da stavim

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2021, 02:19 

BLM likovi u spotu zbog...

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 15 sij 2025, 12:20 

LELEK - The Soul of my Soul

Zanimljivo.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje