Sevdalinka kao nacionalno kulturna tradicija Bosne i Hercegovine. Mnogi je vezuju za samo muslimanski zivalj, sto nije istina. Tekst sevdalinke je obicno jedna mala prica koja uvijek ima pocetak i kraj.U njoj su opjevani svi bosanskohercegovacki gradovi, rijeke i obicaji. Teme su zivotne, zabavljanje, udaja, svadba, rodjenje djeteta, radosti i zalosti...Najpoznatija sevdalinka nastala u hrvatskom zivlju ,,Koja gora, Ivo,,
Meni najdraza sevdalinka Emina, mostarskog pjesnika Alekse Santica:
Pridružen/a: 17 ožu 2021, 16:33 Postovi: 11338 Lokacija: Global South
"I ručice tvoje majko, koje su me odhranile". Ne znam da li igdje na svijetu neko može ovako, da odraslom čovjeku, pjesmom raspori srce kao nožem. Inače tekst napisao Nikola Škrba, poznati humorista sa nekadašnjeg Radio Sarajeva. Tvorac sintagme "Selo Veselo" te likova Momo i Uzeir, po kojima su nazvane dvije kule u Sarajevu. Ko bi rekao da te humorista može rasplakati.
To je španjolska (andaluzijska) muzika koju su u BiH doveli Sefardi.
Kakvi sefardi!? Sevdalinka, koju skraćeno nazivaju sevdah je turska riječ, a u prevodu znači crna žuč (duševni bol, melankolija) Nastala je u Bosni, osmanskim osvajanjem srednjovjekovne Bosne, a proširila se na Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju...
A sigurno pjevaju Srbi i Hrvati Ustaj sine Bajram je. Hrvati imaju veze sa Ustajanjem ali ne mislim na to
Sevdalinka izrazito ima orijentalan duh u sebi, istina pisalo ju je dosta pravoslavaca kao npr Aleksa Šantić ali zna se iz kojeg je naroda protekla i kakvom stilu vuče.
Nego ima li Pera Anta i Željka u sevdalinkama , realno bi bilo reći da sevdalinka nije bošnjačka ni muslimanska i više bosanska po svom stilu. Bosanska je po svojim karakteristikama. Reče neko da je zbog Sefarda nastala jest jedna pjesma kao ona Bentbaša ali ima drugih izvođenja od toga, te iste pjesme.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.