|
|
Stranica: 3/4.
|
[ 85 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 03 ruj 2012, 20:36 |
|
|
Ova sevdalinka mi je vrh... nebrojeno puta narucio u kafani, kad alkohol pocne da preliva u ganglije Evergreen...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 03 ruj 2012, 22:12 |
|
Pridružen/a: 09 sij 2012, 03:15 Postovi: 5112 Lokacija: Mali noćni razgovori
|
ZlatkoZG je napisao/la: Sayuri je napisao/la: Jedna od najpoznatijih
Lijepa sevdalinka samo ju je veliki Himzo Polovina osakatio "slučajno" za 3. strofu Ustaj isprati me, moram da putujem, U Srbiju idem svome rodnom gradu, Za tobom ću Kiko mnogo da tugujem, Zašto sam te samu ostavio mladu. O, zločesti, zločesti Himzo!!!
_________________ Pomozite mi da vas ne ubijem!
|
|
Vrh |
|
|
Bošnj@k
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 03 ruj 2012, 22:19 |
|
Pridružen/a: 19 kol 2012, 12:14 Postovi: 372 Lokacija: Evo me u kući
|
DzoniBG je napisao/la: Ova sevdalinka mi je vrh... nebrojeno puta narucio u kafani, kad alkohol pocne da preliva u ganglije Evergreen... Tu pjeva i Nedžad Salković, mislim da to i jeste njegova pjesma.
_________________ Naše ja nije nepromjenjivo. Svaki dan treba ga stvarati, i braniti, izvjesne osobine odbacivati, druge stvarati.
|
|
Vrh |
|
|
Bošnj@k
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 03 ruj 2012, 22:28 |
|
Pridružen/a: 19 kol 2012, 12:14 Postovi: 372 Lokacija: Evo me u kući
|
Moja omiljena:
_________________ Naše ja nije nepromjenjivo. Svaki dan treba ga stvarati, i braniti, izvjesne osobine odbacivati, druge stvarati.
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 04 ruj 2012, 00:59 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Sayuri je napisao/la: O, zločesti, zločesti Himzo!!! Nego šta nego je zločest , tu pjesmu kao i onu "Pođoh Bosnom kroz gradove" je napravio Šumadinac Dragiša Nedović , volite pjevat i slušat al` elegentno izbacite dio gdje autor spominje svoju domovinu i samog autora iz zaborava, veoma multietnički. Danas 90% ljudi misli da su to muslimanske pjesme pa se kao i Emina Alekse Šantića više i ne pjeva i sluša kod Srba, s druge strane niko nije kriv što su u jugoslavenskom zanosu takve pjesme i stvorili ,ruku na srce.
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 04 ruj 2012, 01:03 |
|
|
I šta ima još?
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 04 ruj 2012, 01:11 |
|
|
Sayuri je napisao/la: I šta ima još? Ima, da ne zaboravim Goraždanca Radu Jovanovića koji je stvorio Safeta Isovića.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 04 ruj 2012, 01:38 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Sayuri je napisao/la: O, zločesti, zločesti Himzo!!! Nego šta nego je zločest , tu pjesmu kao i onu "Pođoh Bosnom kroz gradove" je napravio Šumadinac Dragiša Nedović , volite pjevat i slušat al` elegentno izbacite dio gdje autor spominje svoju domovinu i samog autora iz zaborava, veoma multietnički. Danas 90% ljudi misli da su to muslimanske pjesme pa se kao i Emina Alekse Šantića više i ne pjeva i sluša kod Srba, s druge strane niko nije kriv što su u jugoslavenskom zanosu takve pjesme i stvorili ,ruku na srce. Prvi izvođači sevdalinki su prvo sigurno bili prvenstveno Cigani , a posle i Srbi i Hrvati, jer ljubavne pesme ovog tipa su teško mogle biti izvođene od strane muslimana znajući njihov islamski moral i pizdarije. Sličan slučaj je i kod vojvođanske i slavonske tamburaške muzike(bećarci i ostalo) , tu su takođe odigrali glasvnu ulogu Cigani jer teško je bilo zamislivo da neko iz narodnih hrišćanskih zajednica peva okolo za pjane ljude ljubavne i opscene pesme jer time bi postao nemoralan,lud,budala,....ma sve ono što se do gotovo današnjih dana se mislilo za umetnike,glumce,pevače,...u našim narodima. Tako je i flamenko u Španiji nastao od strane Cigana , jer ko bi pored jakog katoličkog morala mogao izvoditi one plesove i svirati onu muziku osim cigana iz Andaluzije. Da nije bilo braće Cigana ne bilo tzv.urabene muzike , a urbana muzika su sevdalinke,narodnjaci,..... , a narodna muzika tj.pesme su nešto sasvim drugačije i iz drugog menataliteskog i društvenog miljea.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 04 ruj 2012, 01:51 |
|
|
Sad već prelazite u dosadu. Zašto jednostavno ne možete slušati muziku neopterećeni time čija je koja pjesma i ko je prvi pjevao, ko koju strofu izbacio. Ja sam postavljala i sevdalinke koje su izvodili i Srbi i Hrvati, pa....... Boli me briga za vaša naglabanja. A sad jednu za laku noć, pa pričajte kako to da age piju vino
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 04 ruj 2012, 01:58 |
|
|
joe enter je napisao/la: Prvi izvođači sevdalinki su prvo sigurno bili prvenstveno Cigani , a posle i Srbi i Hrvati, jer ljubavne pesme ovog tipa su teško mogle biti izvođene od strane muslimana znajući njihov islamski moral i pizdarije. Sličan slučaj je i kod vojvođanske i slavonske tamburaške muzike(bećarci i ostalo) , tu su takođe odigrali glasvnu ulogu Cigani jer teško je bilo zamislivo da neko iz narodnih hrišćanskih zajednica peva okolo za pjane ljude ljubavne i opscene pesme jer time bi postao nemoralan,lud,budala,....ma sve ono što se do gotovo današnjih dana se mislilo za umetnike,glumce,pevače,...u našim narodima. Tako je i flamenko u Španiji nastao od strane Cigana , jer ko bi pored jakog katoličkog morala mogao izvoditi one plesove i svirati onu muziku osim cigana iz Andaluzije.
Da nije bilo braće Cigana ne bilo tzv.urabene muzike , a urbana muzika su sevdalinke,narodnjaci,..... , a narodna muzika tj.pesme su nešto sasvim drugačije i iz drugog menataliteskog i društvenog miljea. Ma znam brate @Joe , i tapan i zurlu su donijeli Cigani u 11.stoljeću ali ko god čuje te zvuke misli da su to donijeli Turci ,niđe veze. Stvar je percepcije , Sevdalinka se percipcira kao muslimanska muzika , kad to kaže (a zna da pritom laže) i rahmetli Safet Isović tada znaš da je riječ o prisvajanju. U Vojvodini se pjevaju sve pjesme ali se zna kojem autoru ili etničkoj grupi pripadaju, tako često i Zvonko Bogdan prije izvođenja (ako zna) navede i autora ili iz kojeg naroda pjesma dolazi ,ali se sve sluša i nema problema ,to se zove POŠTOVANJE. Ovdje tu se radi da se pod krinkom "bosanstva" prisvaja stvaralaštvo Srba i Hrvata Bosanaca , ispada da su oni ostali samo na guslama i na šargiji (nemam problema s instrumetima ,dapače) ,ko još zna da je poznata sevdalinka "Kad ja pođoh na Bembašu" sefarda židovska pjesma?
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 05 ruj 2012, 00:24 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: ko još zna da je poznata sevdalinka "Kad ja pođoh na Bembašu" sefarda židovska pjesma?
Postavio sam jos pre nekog vremena... http://www.youtube.com/watch?v=sdchsOWa5hMU objasnjenju ispod snimka je detaljno sve receno... devojci svaka cast, peva carski
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 05 ruj 2012, 00:32 |
|
|
Meni se više sviđa ovo izvođenje :) A i domaćica je bolja Inače, za prijatno veče uz meze, vlašku muziku i Zaječarsko pivo preporučujem "Vlašku kuću" kod Kladova... pade mi na pamet zbog još jedne pjesme koju Mirjana odlično izvodi:
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 05 ruj 2012, 00:36 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 23902 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Je li ovo sevdalinka?
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 05 ruj 2012, 00:53 |
|
|
Metemma je napisao/la: Meni se više sviđa ovo izvođenje :) A i domaćica je bolja Inače, za prijatno veče uz meze, vlašku muziku i Zaječarsko pivo preporučujem "Vlašku kuću" kod Kladova... pade mi na pamet zbog još jedne pjesme koju Mirjana odlično izvodi: Lepa Mira, ko bombona...a glas ko ukras... Nisam je do sad primetio...
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 05 ruj 2012, 01:01 |
|
|
lider30 je napisao/la: Je li ovo sevdalinka?
Tamburaska sevdalinka
|
|
Vrh |
|
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 21 vel 2013, 06:19 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 13:01 Postovi: 3675 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
Volim sevdalinke , no ja mislim da je bila tema ,i sad googlam i nema je... Prije nekih dvije godine je jedan naš čovjek iz Tuzle tu u Vinkovcima napravio zabavu ,pozvao je jednog Bošnjaka svirača(neznam okle) i cijelu večer su svirale sevdalinke pretežno + poneka njegova izvedba Halida Bešlića i još nekih novijih stvari. Tu večer sam čuo izvedbu Višegrade Grade ,koju nikad neću zaboravit. Na youtube nema ništa slično ,taj ritam ,glas...Rijetko je čut nešto poznato u boljoj izvedbi od nekog noname harmonikaša. Evo i Pero voli sevdah. Jedna od boljih moj favorit.. Tuzlak
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
Vrh |
|
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 21 vel 2013, 06:26 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Tamburaska sevdalinka Jedina Hercegovačka sevdalinka zapravo. Neznam da li je tko gledao onaj intervju sa Safetom u kojem priča o životu a i pjeva. Čovjek je puno puta naglasio da je jedan Hrvat iz Kiseljaka imao nemjerljiv i ogroman doprinos u sakupljanju sevdalinki -tekstova,učio je pjevati sve velike majstore Sevdalinke ,kao što je Zaim ,Safet,Nedzad itd. Po zanimanju pekar , Jozo Penava... Mislim da se ne bi trebali odricat ovog,mislim činjenica je da su u toj vrsti glazbe dominantni Bošnjaci ,uvijek i bili . No i druga dva naroda su imali velik udio... Već spomenuti Jozo Penava iz Kiseljaka, pa onda Rade Jovanović , Aleksa Šantić -Emina...
|
|
Vrh |
|
|
Zenicanin
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 23 vel 2013, 22:21 |
|
Pridružen/a: 20 svi 2011, 02:39 Postovi: 1184 Lokacija: Bosna i Hercegovina (Herceg Bosna)
|
Najbolja
|
|
Vrh |
|
|
pozitivac
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 24 vel 2013, 11:44 |
|
Pridružen/a: 29 lis 2011, 04:29 Postovi: 2550 Lokacija: Glavni stan
|
Zenicanin je napisao/la: Najbolja Sa ovom sam pjesmom doživljavao sprdnje od članova vlastite familije zbog tobožnje veze sa jednom Eminom, a bila je riječ samo o usputnom ašikovanju. Mada i danas me čudno gleda kad se sretnemo
|
|
Vrh |
|
|
pozitivac
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 24 vel 2013, 11:47 |
|
|
Sayuri je napisao/la: A sad jednu za laku noć, pa pričajte kako to da age piju vino Na melodiju ove sevdalinke je u vrijeme popularnosti kluba Metalac Sisak napravljena navijačka pjesma: Na Metalcu usred Željezare vino piju sisačke budale... A sad pogodi odakle su doseljenici u dotičnom kvartu
|
|
Vrh |
|
|
pozitivac
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 24 vel 2013, 12:12 |
|
|
neke od meni omiljenih, mada ova prva možda više spada u starogradske...
|
|
Vrh |
|
|
pozitivac
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 24 vel 2013, 12:28 |
|
|
BBC je napisao/la: Odvratna turska ostavština kojoj nije mjesto u Europi. Koja si ti šupčina bečki *********, neka kola iz hrvatskih mjesta zvuče još više istočnjački, a ako ti smeta nabijem te na *** majmune A s obzirom da kažeš kako živiš u Austriji, prestani živjeti kao bubble-boy i posjeti neki hrvatski kirbaj kojih tamo ima na pretek, pa ćeš čuti masu tog "istočnjačkog" melosa
|
|
Vrh |
|
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 24 vel 2013, 12:39 |
|
|
pozitivac je napisao/la: BBC je napisao/la: Odvratna turska ostavština kojoj nije mjesto u Europi. Koja si ti šupčina bečki *********, neka kola iz hrvatskih mjesta zvuče još više istočnjački, a ako ti smeta nabijem te na *** majmune A s obzirom da kažeš kako živiš u Austriji, prestani živjeti kao bubble-boy i posjeti neki hrvatski kirbaj kojih tamo ima na pretek, pa ćeš čuti masu tog "istočnjačkog" melosa Interesantno je da su i Tamburice turski instrument...
|
|
Vrh |
|
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 24 vel 2013, 12:41 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: ZlatkoZG je napisao/la: ko još zna da je poznata sevdalinka "Kad ja pođoh na Bembašu" sefarda židovska pjesma?
Postavio sam jos pre nekog vremena... http://www.youtube.com/watch?v=sdchsOWa5hMU objasnjenju ispod snimka je detaljno sve receno... devojci svaka cast, peva carski Vrhunska izvedba,oduševljen sam.
|
|
Vrh |
|
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Sevdalinke Postano: 24 vel 2013, 13:02 |
|
|
Nije sevdalinka,ciganska je,ali ova cura gore je ovo otpjevala ...nevjerovatno.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|