zet je napisao/la:
Uvoz roba je povecan za 3.0% a izvoz roba je porastao za 6.3%.
Uvoz/izvoz usluga je u negativnom omjeru.
Znam, no zanimaju me dugoročne stvari, a ne prošli kvartal, ne samo on. Kao i tebe vidim.
No kad smo kod njega, nije dobro da izvoz usluga pada jer unutra nije samo turizam već i IT.
Općenito, sada se i ne može očekivati da nam izvoz bogzna što raste jer su nam glavni izvozni partneri, redom bogate zemlje EU-a, svi u recesiji. Ali izvoz nam inače nije u centru ekonomskih politika, iako sada za njega nije pravo vrijeme.
Ono što kažeš za industriju visoke dodane vrijednosti, potpisujem.
Slovenci se, kao promućurni i razumni, uvijek uspoređuju s razvijenijima od sebe. Da smo to (bili) mi, uspoređivali bi se oni i prije s nama. Ipak smo im mi kulturološki bliži od Austrijanaca, no Austrijanci su, s pravom, veći izazov.
Kod Slovenaca je problem, koliko pratim, što su dosegli određenu razinu razvijenosti i ne mogu preko nje. Više ne rastu brže od prosjeka EU 27. I dosta su frustrirani oko toga.
P.S. Čitam da su rastu u prošlom kvartalu, koji je bio oko 3 posto, europski fondovi doprinijeli, što izravno, što neizravno, oko 1.5 posto.
P.P.S. U ovoj godini Hrvatska povećala izvoz u BiH za 23 posto.
https://ba.ekapija.com/news/4941368/hrvatska-povecala-izvoz-u-bih-za-228Slovence ćemo u idućim godinama pregaziti s Leopardom, mislim ekonomski prije svega.