|
|
Stranica: 27/46.
|
[ 1129 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Bogata Hercegovina
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 07 vel 2022, 18:03 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Bogata Hercegovina je napisao/la: Grade se autoceste kroz Hercegovinu, Vlada BiH najavljuje i sanaciju duga mostarske bolnice i sad bi kao Hercegovci trebali biti zahvalni Vladi BiH, a zapravo su Hrvati u Hercegovini odavno platili te autoceste i dugove mostarske bolnice. Vladina ulaganja u Hercegovinu kroz ceste su čista kompenzacija zbog ogromnog isisavanja novca iz Hercegovine. Pa dobro, kompenzacija je bolja od pljačke.  Hercegovina bi na osnovu prikupljenih izravnih i neizravnih poreza trebala imati proračun u iznosu od dvije milijarde maraka, ali nažalost veći dio tih ubranih poreza prosljeđuje u BiH zajedničku blagajnu gdje se onda sve to nakaradno raspodjeljuje. Hercegovini treba visok stupanj autonomije koji će joj omogućavati da sama odlučuje o potrošnji novca kojeg prikupi, a s ovim kompenzacijama, kompromisima, donacijama i milostinjama neka se bave muslimani među sobom.
|
|
Vrh |
|
 |
Bogata Hercegovina
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 07 vel 2022, 18:06 |
|
|
Top 10 ZHŽ kompanija po izvozu:
TT Kabel Širok.........ima filijalu u Hrvatskoj MIVIKO Posušje...... Grafotisak Grude..... ima filijalu u Hrvatskoj Feala Široki.............ima filijalu u Hrvatskoj Weltplast Posušje.....ima filijalu u Hrvatskoj Bernina Široki......... Emerus Široki..........ima filijalu u Hrvatskoj Violeta Grude..........ima filijalu u Hrvatskoj FEMIS Posušje.........ima filijalu u Hrvatskoj EZ engineering ŠB.....ima filijalu u Hrvatskoj __________________________________________________
Samo ovih 8 hercegovačkih izvozničkih firmi preko svojih filijala uplate pola milijarde kn izravnih i neizravnih poreza u proračun Hrvatske i onda index portal tvrdi kako HDZ Vlada daje njihov ljevičarski novac (39 mil. kn) bolnici u Mostaru.
Index-bando, sve to mi Hercegovci plaćamo, ništa se nama ne poklanja!
|
|
Vrh |
|
 |
espresso
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 07 vel 2022, 19:20 |
|
|
Zanimljivo Ljubuški niti jedna u top 10
Al evo sad im Feal otvara firmu pa bi ista mogla nekada u budućnosti visoko kotirati po prihodima/izvozu
|
|
Vrh |
|
 |
BAN2020
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 07 vel 2022, 22:50 |
|
|
Bogata Hercegovina je napisao/la: BAN2020 je napisao/la: Krenuo si sa Zagorjem i Međumurjem i nabrajao hdzove uspješne gradove, a pored njih ostavio jednako uspješne sdpeove gradove i naselja, imaš i primjer Koprivnice malo dalje, isto uspješna a nije hdzova. Nisam nabrajao gradove i općine gdje je HDZ vlast, već sam naveo gospodarski najaktivnije gradove i općine u nekim županijama gdje je gle čuda HDZ na vlasti. Da sam isticao Koprivničko-križevačku županiju kojom vlada HDZ sa svojim kaoalicijskim partnerima, kao najrazvijeniju sredinu bi naveo Križevce jer je taj Grad poduzetnički produktivniji od Koprivnice, a tko vlada Križevcima? HDZ i nezavisni gradonačelnik Rajn. Prihodi poduzetnika - prihod per capita: HDZ Križevci: 4,166 mlrd. kn - p.c. 218.664 kn SDP Koprivnica: 6,06 mlrd. kn -p.c. 211.679 kn Mala usporedba s poduzetnički najaktivnijim općinama Zap. Hercegovine u kojima dominira HDZ (2021.): Posušje: 4,632 mlrd. kn - p.c. 305.984 kn Grude: 3,126 mlrd. kn - p.c. 225.297 kn Široki: 6.176 mlrd. kn - p.c. 212.965 kn Dakle, reagiram s činjeničnim statističkim podacima i za to dobijem etiketu bota od onih koji prodaju svoje osobne nebulozne percepcije koje veze nemaju s realnosti. Zanimljivo je tvoje objašnjenje, ALI ne stoji, tendeciozno i pristrano, imaš puno drugih zagorskih gradova i općina koje su jednako uspješne a nisu HDZove, nisam nikakav obožavatelj SDPa ali puno je uspješnih sredina gdje je SDP na vlasti, Koprivivnica nije samo podravka, tu je belupo i puno drugih uspješnih firmi. Kad bih ja mogao odlučiti rađe bih da je svuda HDZ umjesto SDPa. Križevci nisu ni blizu Koprivnici nemoj više, imam osjećaj da pristrano montiraš podatke, izgleda to treba dobro provjeriti.
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 07 vel 2022, 22:52 |
|
|
Bogata Hercegovina je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Pa dobro, kompenzacija je bolja od pljačke.  Hercegovina bi na osnovu prikupljenih izravnih i neizravnih poreza trebala imati proračun u iznosu od dvije milijarde maraka, ali nažalost veći dio tih ubranih poreza prosljeđuje u BiH zajedničku blagajnu gdje se onda sve to nakaradno raspodjeljuje. Hercegovini treba visok stupanj autonomije koji će joj omogućavati da sama odlučuje o potrošnji novca kojeg prikupi, a s ovim kompenzacijama, kompromisima, donacijama i milostinjama neka se bave muslimani među sobom. Apsolutno se slažem. 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1197 of 2558 - 46.79%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
Bogata Hercegovina
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 07 vel 2022, 23:22 |
|
|
BAN2020 je napisao/la: Bogata Hercegovina je napisao/la: Nisam nabrajao gradove i općine gdje je HDZ vlast, već sam naveo gospodarski najaktivnije gradove i općine u nekim županijama gdje je gle čuda HDZ na vlasti. Da sam isticao Koprivničko-križevačku županiju kojom vlada HDZ sa svojim kaoalicijskim partnerima, kao najrazvijeniju sredinu bi naveo Križevce jer je taj Grad poduzetnički produktivniji od Koprivnice, a tko vlada Križevcima? HDZ i nezavisni gradonačelnik Rajn.
Prihodi poduzetnika - prihod per capita: HDZ Križevci: 4,166 mlrd. kn - p.c. 218.664 kn SDP Koprivnica: 6,06 mlrd. kn -p.c. 211.679 kn
Mala usporedba s poduzetnički najaktivnijim općinama Zap. Hercegovine u kojima dominira HDZ (2021.): Posušje: 4,632 mlrd. kn - p.c. 305.984 kn Grude: 3,126 mlrd. kn - p.c. 225.297 kn Široki: 6.176 mlrd. kn - p.c. 212.965 kn
Dakle, reagiram s činjeničnim statističkim podacima i za to dobijem etiketu bota od onih koji prodaju svoje osobne nebulozne percepcije koje veze nemaju s realnosti.
Zanimljivo je tvoje objašnjenje, ALI ne stoji, tendeciozno i pristrano, imaš puno drugih zagorskih gradova i općina koje su jednako uspješne a nisu HDZove, nisam nikakav obožavatelj SDPa ali puno je uspješnih sredina gdje je SDP na vlasti, Koprivivnica nije samo podravka, tu je belupo i puno drugih uspješnih firmi. Kad bih ja mogao odlučiti rađe bih da je svuda HDZ umjesto SDPa. Križevci nisu ni blizu Koprivnici nemoj više, imam osjećaj da pristrano montiraš podatke, izgleda to treba dobro provjeriti. Čekaj malo, jel ti to Podravinu trpaš u Zagorje? U Zagorju SDP drma Županijom, ali je gospodarski tamo najjača Krapina kojom upravlja HDZ. Što se Koprivnice tiče, stavljam podatke FINAe. Podravka i Belupo zajedno uprihode 2,9 milijardi kn što je 48% udjela u poduzetničkim prihodima Koprivnice. Uz državnu Podravku ovo su najjače firme u Koprivnici: MAUTHNER Koprivnica -prhod 325,6 mil. kn - vlasnik Austrijanac CARLSBERG Koprivnica- prihod 319 mil. kn - vlasnik Šveđanin HARTMANN Koprivnica -prihod 221 mil. kn - vlasnik Danac Domaći privatnici su na 20 do 25% prihoda. Zar te pogađa to što državno-strano dominira u Koprivnici?
|
|
Vrh |
|
 |
Bogata Hercegovina
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 07 vel 2022, 23:30 |
|
|
Na primjeru Koprivnice vidimo kako glasuju ljudi koji rade u jednoj velikoj državnoj firmi i tako je manje više na razini cijele Hrvatske.
Radnici u industriji koju kontrolira država za šefa imaju HDZ-ovca jer je HDZ vlast u državi, ali zaposlenici na izborima preferiraju lijeve stranke jer su u državnim firmama od šefova HDZ-ovaca jači lijevi sindikati koji su slizani s SDP-om te ostalim crvenim grupacijama.
Zbog HDZ-ovaca koji dođu na čelo javne firme mediji stvaraju mitomanije o uhljebljivanju tzv. desničara, Hercegovaca i Bosanaca, a 80% zaposlenika u javnim firmama je zapravo uhljebljeno preko ljevičarskih baba i stričeva koji dominiraju još od vremena Jugoslavije u sindikatima i raznim odborima koji odlučuju koga primiti u radni odnos kada su obična birokracija i radnici u pitanju. Zato npr. SDP laganini osvaja redovito Koprivnicu.
|
|
Vrh |
|
 |
BAN2020
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 08 vel 2022, 00:07 |
|
|
Bogata Hercegovina je napisao/la: Projekcije proračuna ZDK i Hercegovine (ZHŽ+HNŽ) za 2022.
ZDK: 333.212 stanovnika Proračun Zeničko-dobojskog kantona: 438.3 mil. KM Udio ZDK uplate neizravnog poreza koji se raspoređuje po kantonima: 227.8 mil. KM ZDK iz raspodjele neizravnog poreza dobiva: 237.3 mil. KM
Hercegovina: 264.880 stanovnika Proračun Hercegovine (ZHŽ+HNŽ): 383,1 mil. KM Udio HNK uplate nezravnog poreza koji se raspoređuje po kantonima: 268.19 mil. KM ZHŽ+HNŽ iz raspodjele neizravnog poreza dobivaju: 206.8 mil. KM
Proračuni kakvi bi trebali biti od donekle poštene raspodjele neizravnih poreza: Zeničko-dobojski kanton: 428.8 mil. KM Hercegovina (ZHŽ+HNŽ): 444.4 mil. KM _____________________________________________________________________________
Hercegovina ekonomski raste, stvara novac i stvarno žalosti kad Vlada Hrvatske donacijama pomaže mostarsku bolnicu zbog čega se u javnosti stvara dojam nekakve hercegovačke ovisnosti o Hrvatskoj, a istina je kako sama Hercegovina može iz svoje gospodarske aktivnosti imati dvije mostarske bolnice i podmirivati sve njihove potrebe.
U čemu je onda problem?
Sarajevo pljačka Hercegovinu!
Hercegovini se uzme na raspodjeli PDV-a po kantonima 60 do 70 mil. KM. Na raspodjeli PDV-a po općinama se uzme općinama Hercegovine 10 do 20 mil. KM. Hercegovina u otplati BiH duga sudjeluje s 84 mil. KM iz svog djela PDV-a. Vlada BiH sebi uzme 170 do 200 mil. KM od PDV-a iz Hercegovine, a gdje su još stotine milijuna maraka od trošarina te carina iz Hercegovine koje završavaju u BiH blagajni (cca 250 do 300 mil. KM) i koliko se vrati Hercegovini tog novca kojeg uplati?
Možda 30% do 35% kroz uplate u kantonalne i općinske proračune. TOČNO JE DA SARAJEVO PLJAČKA HERCEGOVINU, i zato nebismo trebali pristrano braniti HDZ (u ovom slučaju HDZ BiH), koji o tome šuti, to je stvar koju jednostavno treba staviti na razinu problema biranja predstavnika u predsjedništvu ili biranja Hrvata u DN. Ali pazi ni rječi o tome od strane bilo kojeg hrvatskog političara, pa kako to objasniti?
|
|
Vrh |
|
 |
BAN2020
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 08 vel 2022, 00:08 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
BAN2020
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 08 vel 2022, 00:17 |
|
|
Bogata Hercegovina je napisao/la: BAN2020 je napisao/la: Zanimljivo je tvoje objašnjenje, ALI ne stoji, tendeciozno i pristrano, imaš puno drugih zagorskih gradova i općina koje su jednako uspješne a nisu HDZove, nisam nikakav obožavatelj SDPa ali puno je uspješnih sredina gdje je SDP na vlasti, Koprivivnica nije samo podravka, tu je belupo i puno drugih uspješnih firmi. Kad bih ja mogao odlučiti rađe bih da je svuda HDZ umjesto SDPa.
Križevci nisu ni blizu Koprivnici nemoj više, imam osjećaj da pristrano montiraš podatke, izgleda to treba dobro provjeriti.
Čekaj malo, jel ti to Podravinu trpaš u Zagorje? U Zagorju SDP drma Županijom, ali je gospodarski tamo najjača Krapina kojom upravlja HDZ. Što se Koprivnice tiče, stavljam podatke FINAe. Podravka i Belupo zajedno uprihode 2,9 milijardi kn što je 48% udjela u poduzetničkim prihodima Koprivnice. Uz državnu Podravku ovo su najjače firme u Koprivnici: MAUTHNER Koprivnica -prhod 325,6 mil. kn - vlasnik Austrijanac CARLSBERG Koprivnica- prihod 319 mil. kn - vlasnik Šveđanin HARTMANN Koprivnica -prihod 221 mil. kn - vlasnik Danac Domaći privatnici su na 20 do 25% prihoda. Zar te pogađa to što državno-strano dominira u Koprivnici? Ajde nemoj izvrtati, kad smo pričali o zagorskim gradovima jesam lijepo rekao imaš malo dalje (ili imaš u blizini) Koprivnicu. Evo sad ću ti reći ovako, imaš malo dalje Virovitičko-podravsku županiju, koja je gotovo cijela HDZova i puno je neuspješnija od SDPovog Zagorja ili Koprivnice, pa me sad pitaj jel ja Viroviticu trpam u Zagorje?
|
|
Vrh |
|
 |
BAN2020
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 08 vel 2022, 00:23 |
|
|
Ako hoćeš raspravljaj normalo raspravljaj, ako ne nezanima me, na prvi spomen HDZa si se narogušio, pa koga bi se moglo preispitivati za sve naše probleme ako ne HDZ?
|
|
Vrh |
|
 |
Bogata Hercegovina
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 08 vel 2022, 00:29 |
|
|
BAN2020 je napisao/la: Bogata Hercegovina je napisao/la: Čekaj malo, jel ti to Podravinu trpaš u Zagorje?
U Zagorju SDP drma Županijom, ali je gospodarski tamo najjača Krapina kojom upravlja HDZ.
Što se Koprivnice tiče, stavljam podatke FINAe.
Podravka i Belupo zajedno uprihode 2,9 milijardi kn što je 48% udjela u poduzetničkim prihodima Koprivnice.
Uz državnu Podravku ovo su najjače firme u Koprivnici:
MAUTHNER Koprivnica -prhod 325,6 mil. kn - vlasnik Austrijanac CARLSBERG Koprivnica- prihod 319 mil. kn - vlasnik Šveđanin HARTMANN Koprivnica -prihod 221 mil. kn - vlasnik Danac
Domaći privatnici su na 20 do 25% prihoda.
Zar te pogađa to što državno-strano dominira u Koprivnici?
Ajde nemoj izvrtati, kad smo pričali o zagorskim gradovima jesam lijepo rekao imaš malo dalje (ili imaš u blizini) Koprivnicu. Evo sad ću ti reći ovako, imaš malo dalje Virovitičko-podravsku županiju, koja je gotovo cijela HDZova i puno je neuspješnija od SDPovog Zagorja ili Koprivnice, pa me sad pitaj jel ja Viroviticu trpam u Zagorje? Ma čovječe, objasnio sam kristalno jasno kriterije po kojima sam izdvajao uspješne gradove i općine. Ti u sumnju dovodiš moje podatke koje crpim iz jedne financijske agencije. Naravno da partija ima vlast u uspješnim gradovima i općinama, ali ukupno gledano HDZ ima vlast u gospodarski najaktivnijim sredinama i uhljebljuje daleko manje nego ljevičarske opcije i ekipe u javnim službama i firmama, ali ljevičarski mediji imaju tu moć izvrtanja teza i prodavanja lažne percepcije na račun HDZ-a koju masa ljudi puši.
|
|
Vrh |
|
 |
Bogata Hercegovina
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 08 vel 2022, 00:30 |
|
|
BAN2020 je napisao/la: Ako hoćeš raspravljaj normalo raspravljaj, ako ne nezanima me, na prvi spomen HDZa si se narogušio, pa koga bi se moglo preispitivati za sve naše probleme ako ne HDZ? HDZ se može kriviti za sve i svašta, ali teze kako HDZ uništava općine gdje vlada jednostavno ne stoje jer HDZ 95% općina koje osvoji i u kojim vlada dulje razdoblje, redovito obrani na novim izborima jer su ljudi u njihovim lokalnim zajednicama zadovoljni i što je najbolje HDZ ljevici preotme redovito par manjih općina na svakim lokalnim izborima. HDZ svoju snagu crpi iz malih i srednjih općina koje podiže u dogovoru s domaćim privatnim sektorom što im ljudi honoriraju na izborima, pogotovo na sjeveru Hrvatske.
|
|
Vrh |
|
 |
Bogata Hercegovina
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 08 vel 2022, 00:33 |
|
|
BAN2020 je napisao/la: Bogata Hercegovina je napisao/la: Projekcije proračuna ZDK i Hercegovine (ZHŽ+HNŽ) za 2022.
ZDK: 333.212 stanovnika Proračun Zeničko-dobojskog kantona: 438.3 mil. KM Udio ZDK uplate neizravnog poreza koji se raspoređuje po kantonima: 227.8 mil. KM ZDK iz raspodjele neizravnog poreza dobiva: 237.3 mil. KM
Hercegovina: 264.880 stanovnika Proračun Hercegovine (ZHŽ+HNŽ): 383,1 mil. KM Udio HNK uplate nezravnog poreza koji se raspoređuje po kantonima: 268.19 mil. KM ZHŽ+HNŽ iz raspodjele neizravnog poreza dobivaju: 206.8 mil. KM
Proračuni kakvi bi trebali biti od donekle poštene raspodjele neizravnih poreza: Zeničko-dobojski kanton: 428.8 mil. KM Hercegovina (ZHŽ+HNŽ): 444.4 mil. KM _____________________________________________________________________________
Hercegovina ekonomski raste, stvara novac i stvarno žalosti kad Vlada Hrvatske donacijama pomaže mostarsku bolnicu zbog čega se u javnosti stvara dojam nekakve hercegovačke ovisnosti o Hrvatskoj, a istina je kako sama Hercegovina može iz svoje gospodarske aktivnosti imati dvije mostarske bolnice i podmirivati sve njihove potrebe.
U čemu je onda problem?
Sarajevo pljačka Hercegovinu!
Hercegovini se uzme na raspodjeli PDV-a po kantonima 60 do 70 mil. KM. Na raspodjeli PDV-a po općinama se uzme općinama Hercegovine 10 do 20 mil. KM. Hercegovina u otplati BiH duga sudjeluje s 84 mil. KM iz svog djela PDV-a. Vlada BiH sebi uzme 170 do 200 mil. KM od PDV-a iz Hercegovine, a gdje su još stotine milijuna maraka od trošarina te carina iz Hercegovine koje završavaju u BiH blagajni (cca 250 do 300 mil. KM) i koliko se vrati Hercegovini tog novca kojeg uplati?
Možda 30% do 35% kroz uplate u kantonalne i općinske proračune. TOČNO JE DA SARAJEVO PLJAČKA HERCEGOVINU, i zato nebismo trebali pristrano braniti HDZ (u ovom slučaju HDZ BiH), koji o tome šuti, to je stvar koju jednostavno treba staviti na razinu problema biranja predstavnika u predsjedništvu ili biranja Hrvata u DN. Ali pazi ni rječi o tome od strane bilo kojeg hrvatskog političara, pa kako to objasniti? Latentno prozivam HDZ BiH zbog zakona iz 2006. i nepravde prema Hercegovini jer od tog zakona velike koristi imaju proračuni PK, K10 i SBK preko kojih se pomaže Hrvatima u tim kantonima. Sad zamislimo da se sutra idu ukidati njihovi privilegirani statusi, HDZ i Hercegovce bi se optuživalo za mržnju prema Hrvatima van Hercegovine. Priča bi išla u smjeru kako Hercegovina uzima novac koji HBŽ i PŽ stvaraju što je nonsens, ali takve teze bi se promovirale. Vrhuška HDZ-a BiH šuti jer bi si samo život zakomplicirali otvaranjem tih poreznih tema. Misle si: "ZHŽ je pun love, neće im ništa biti, mogu bez svih tih milijuna u proračunima, glavno da smo HNŽ koliko toliko spasili novim zakonom o raspodjeli neizravnih poreza".
|
|
Vrh |
|
 |
BAN2020
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 08 vel 2022, 01:00 |
|
|
Bogata Hercegovina je napisao/la: BAN2020 je napisao/la: Ajde nemoj izvrtati, kad smo pričali o zagorskim gradovima jesam lijepo rekao imaš malo dalje (ili imaš u blizini) Koprivnicu.
Evo sad ću ti reći ovako, imaš malo dalje Virovitičko-podravsku županiju, koja je gotovo cijela HDZova i puno je neuspješnija od SDPovog Zagorja ili Koprivnice, pa me sad pitaj jel ja Viroviticu trpam u Zagorje?
Ma čovječe, objasnio sam kristalno jasno kriterije po kojima sam izdvajao uspješne gradove i općine. Ti u sumnju dovodiš moje podatke koje crpim iz jedne financijske agencije. Naravno da partija ima vlast u uspješnim gradovima i općinama, ali ukupno gledano HDZ ima vlast u gospodarski najaktivnijim sredinama i uhljebljuje daleko manje nego ljevičarske opcije i ekipe u javnim službama i firmama, ali ljevičarski mediji imaju tu moć izvrtanja teza i prodavanja lažne percepcije na račun HDZ-a koju masa ljudi puši. Zašto me nakon nekoliko spominjanja Koprivnice i sa moje i sa tvoje strane pitaš jel ja to trpam Koprivnicu u Zagorje? Nisi ništa objasnio, moglo bi se tako tendeciozno izvlačiti podateke za bilo što. Nije tema Hrvatska, lijepo smo raspravlji dok nisi počeo braniti HDZ.
|
|
Vrh |
|
 |
BAN2020
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 08 vel 2022, 01:06 |
|
|
Bogata Hercegovina je napisao/la: BAN2020 je napisao/la: Ako hoćeš raspravljaj normalo raspravljaj, ako ne nezanima me, na prvi spomen HDZa si se narogušio, pa koga bi se moglo preispitivati za sve naše probleme ako ne HDZ? HDZ se može kriviti za sve i svašta, ali teze kako HDZ uništava općine gdje vlada jednostavno ne stoje jer HDZ 95% općina koje osvoji i u kojim vlada dulje razdoblje, redovito obrani na novim izborima jer su ljudi u njihovim lokalnim zajednicama zadovoljni i što je najbolje HDZ ljevici preotme redovito par manjih općina na svakim lokalnim izborima. HDZ svoju snagu crpi iz malih i srednjih općina koje podiže u dogovoru s domaćim privatnim sektorom što im ljudi honoriraju na izborima, pogotovo na sjeveru Hrvatske. Nisam rekao da HDZ uništava općine, već si ti počeo navoditi uspješne zagorske hdzove općine a izostavio neke uspješne sdpove. Većina usporedbi koje si nave ne stoje. Navedeš uspješnu Krapinu a pored nje izostaviš jednako uspješan Zabok? Ne želim opovrgavati hrpu podataka koje si napisao, a nije ni tema.
|
|
Vrh |
|
 |
BAN2020
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 08 vel 2022, 01:10 |
|
|
Bogata Hercegovina je napisao/la: BAN2020 je napisao/la: TOČNO JE DA SARAJEVO PLJAČKA HERCEGOVINU, i zato nebismo trebali pristrano braniti HDZ (u ovom slučaju HDZ BiH), koji o tome šuti, to je stvar koju jednostavno treba staviti na razinu problema biranja predstavnika u predsjedništvu ili biranja Hrvata u DN. Ali pazi ni rječi o tome od strane bilo kojeg hrvatskog političara, pa kako to objasniti?
Latentno prozivam HDZ BiH zbog zakona iz 2006. i nepravde prema Hercegovini jer od tog zakona velike koristi imaju proračuni PK, K10 i SBK preko kojih se pomaže Hrvatima u tim kantonima. Sad zamislimo da se sutra idu ukidati njihovi privilegirani statusi, HDZ i Hercegovce bi se optuživalo za mržnju prema Hrvatima van Hercegovine. Priča bi išla u smjeru kako Hercegovina uzima novac koji HBŽ i PŽ stvaraju što je nonsens, ali takve teze bi se promovirale. Vrhuška HDZ-a BiH šuti jer bi si samo život zakomplicirali otvaranjem tih poreznih tema. Misle si: "ZHŽ je pun love, neće im ništa biti, mogu bez svih tih milijuna u proračunima, glavno da smo HNŽ koliko toliko spasili novim zakonom o raspodjeli neizravnih poreza". Kad bi postojala mogućnost da se spriječi tako veliko oporezivanje Hercegovine, nakon toga bi trebalo tražiti rješenje da se pomogne hrvatskoj posavini i srednjoj bosni, odnosno krajevima koji su na nepovoljnijim strateškim pozicijama.
|
|
Vrh |
|
 |
BAN2020
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 08 vel 2022, 01:30 |
|
|
U svakom slučaju ću za BiH izbore glasati za HDZ (HNS) dopisno iz Zagreba ako slučajno ne budem tu, jer tu nema drugog izbora dok je ovakva situacija, ali za hr izbore nikako.
Možeš li još jednom dati nekakav rezime ili ukratko prezentirati koliki je iznos uplaćanih poreza iz dvije Hercegovačke županije i povrta u iste. Na nekakav način koji možda biti svima malo razumljiviji? I nećeli se to ipak promjeniti nakon promjene pondera za Sarajevo? Pa to staviši i na druge slične i čitanije teme.
|
|
Vrh |
|
 |
BAN2020
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 08 vel 2022, 23:49 |
|
|
Violeta preuzela Lastu iz Čapljine, ulaganje preko 20 mil KM, proizvodnja poboljšana i automatizirana, ambicije su velike i cilj prodrijeti dublje u tržiste EU. Krov tvornice prekriven solarnim panelima i izgleda impresivno. 
|
|
Vrh |
|
 |
BAN2020
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 17 vel 2022, 18:08 |
|
|
https://ljubuski.net/33593-zhz-iz-eu-fo ... una-marakaCitat: Zapadnohercegovačka županija (ZHŽ) u proteklih nekoliko godina povukla je preko 10 milijuna maraka nepovratnih sredstava iz fondova i kroz projekte Europske unije (EU).
Po riječima ravnatelj Ureda za europske integracije (EUI) Vlade ZHŽ-a Ivana Jurilja, europski fondovi imaju velik značaj za gospodarski i društveni razvoj, a njihova vrijednost je i u tome što mogu biti pokretači nečega što želite, a niste u kapacitetu samostalno realizirati vlastitim sredstvima.
Citat: Turizam je najbolji prostor, odnosno najjednostavnije je napraviti tu neku prekograničnu suradnju kada je u pitanju turizam, tako da je ZHŽ u tom kontekstu dobrim dijelom iskoristila programe Europske unije, prije svega programe prekogranične suradnje. Imali smo projekte koji su napravili iskorak u segmentu turizma, konkretan primjer je projekt "Adriatic Canyoning" koji je financiran iz programa trilateralne prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora, gdje su u potpunosti nove lokacije, koje do tada nisu bile dio ponude, stavljene u turističku ponudu, kao što su Peć mlini u Grudama i Borak u Širokom Brijegu - navodi Jurilj.
|
|
Vrh |
|
 |
Bogata Hercegovina
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 19 ožu 2022, 15:19 |
|
|
M. T. Abraham Group planira velika ulaganja u elektrane na obnovljive izvore energije. https://www.vecernji.ba/vijesti/m-t-abr ... je-1572131 - http://www.vecernji.baCitat: Aluminij je jedan od najvećih potrošača električne energije u BiH. Za postrojenje treba osigurati sigurnu i stabilnu opskrbu električnom energijom od 8760 sati godišnje. Ulaganjem u solarnu fotonaponsku elektranu Aluminij Industrija u sklopu M. T. Abraham Group zadovoljit će potrebe za električnom energijom ljevaonice, anoda i upravne zgrade. Solarna fotonaponska elektrana će proizvoditi više od 68.000 MWh godišnje. Aktivnosti ishođenja potrebnih dozvola i definiranja financijskog modela za financiranje izgradnje solarne fotonaponske elektrane već su u tijeku.
Za ovaj će projekt M. T. Abraham Group, kako doznajemo, osigurati kapitalna ulaganja i sredstva za operativne troškove u iznosu većem od 63 milijuna KM. U manje od tri mjeseca od početka proizvodnje Aluminij Industrija certificirana je prema standardima ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 te je postala dio Aluminum Stewardship Initiative i European Aluminium. Dodatno, Aluminij poduzima europske korake i djeluje u skladu s Pariškim sporazumom te nastoji imati minimalan CO2 otisak. Kako bi bio u skladu s navedenim ugovorom, Aluminij posjeduje certifikat koji jamči da svaki MWh električne energije dolazi iz obnovljivog izvora energije. M. T. Abraham Group u potpunosti je predan kontinuiranom razvoju tehnologije i stalnom smanjenju emisije ugljika i održava ih na gotovo nultim razinama. Korištenjem recikliranog aluminija i isključivim oslanjanjem na obnovljive izvore energije, značajno doprinosi postizanju ovih ciljeva, a također pruža potporu ubrzanoj zelenoj i digitalnoj transformaciji Europe.
|
|
Vrh |
|
 |
Bogata Hercegovina
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 19 ožu 2022, 15:24 |
|
|
Bogata Hercegovina je napisao/la: M. T. Abraham Group planira velika ulaganja u elektrane na obnovljive izvore energije. https://www.vecernji.ba/vijesti/m-t-abr ... je-1572131 - http://www.vecernji.baCitat: Aluminij je jedan od najvećih potrošača električne energije u BiH. Za postrojenje treba osigurati sigurnu i stabilnu opskrbu električnom energijom od 8760 sati godišnje. Ulaganjem u solarnu fotonaponsku elektranu Aluminij Industrija u sklopu M. T. Abraham Group zadovoljit će potrebe za električnom energijom ljevaonice, anoda i upravne zgrade. Solarna fotonaponska elektrana će proizvoditi više od 68.000 MWh godišnje. Aktivnosti ishođenja potrebnih dozvola i definiranja financijskog modela za financiranje izgradnje solarne fotonaponske elektrane već su u tijeku.
Za ovaj će projekt M. T. Abraham Group, kako doznajemo, osigurati kapitalna ulaganja i sredstva za operativne troškove u iznosu većem od 63 milijuna KM. U manje od tri mjeseca od početka proizvodnje Aluminij Industrija certificirana je prema standardima ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 te je postala dio Aluminum Stewardship Initiative i European Aluminium. Dodatno, Aluminij poduzima europske korake i djeluje u skladu s Pariškim sporazumom te nastoji imati minimalan CO2 otisak. Kako bi bio u skladu s navedenim ugovorom, Aluminij posjeduje certifikat koji jamči da svaki MWh električne energije dolazi iz obnovljivog izvora energije. M. T. Abraham Group u potpunosti je predan kontinuiranom razvoju tehnologije i stalnom smanjenju emisije ugljika i održava ih na gotovo nultim razinama. Korištenjem recikliranog aluminija i isključivim oslanjanjem na obnovljive izvore energije, značajno doprinosi postizanju ovih ciljeva, a također pruža potporu ubrzanoj zelenoj i digitalnoj transformaciji Europe. Dakle, Aluminij Mostar će postati prva hercegovačka kompanija s milijardu KM prihoda godišnje možda već od ove godine. Već sad je Aluminij najveći BiH uvoznik i izvoznik. Uvoz: Azija(Indija), Europa (Sjeverna Makedonija), Bliski Istok (Azerbajdžan). Izvoz: EU (Italija, Njemačka) i SAD. Čini se da Rusija neće imati utjecaja na poslovanje Aluminija Mostar jer vlasnik Izraelac preko svojih poslovnih partnera dobavlja Aluminij iz desetak zemalja širom svijeta.
|
|
Vrh |
|
 |
Bogata Hercegovina
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 19 ožu 2022, 15:33 |
|
|
Evo još zanimljivih poslovnih vijesti iz Hercegovine.
Poslovanje javnih firmi u Mostaru 2021.:
JP HT Mostar Prihod: 190 mil. KM +1,5% Dobit: 213.000 KM __________ JP HZHB Mostar Prihod: 478,9 mil. KM +54,5% Dobit: 42,9 mil. KM _________ JP HP Mostar Prihod: 28,3 mil. KM +5,2% Dobit: 342.000 KM _______________________________________
Aktivnosti privatnog sektora:
Feal Široki Brijeg ulaže u vjetropark Tušnica i solarni park Zvizdan (vrijednost projekta je oko 120 milijuna eura). _________ Feal Široki Brijeg u Ljubuškom gradi proizvodni pogon za preradu aluminija i aluminijskih konstrukcija vrijedan 8 milijuna KM. _______________________________________ iFORM Široki Brijeg je dogovorio suradnju s njemačkim gigantom Mosolf grupom te ima ekskluzivna prava na distribuciju Tropos električnih vozila u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.
Također kompanija iFORM uvelike sudjeluje i u razvoju električnih gospodarskih vozila tako što dio troposove šasije nastaje u Širokom Brijegu. _______________________________________ LAGER Posušje je sklopio suradnju i zastupništvo za Hrvatsku, Sloveniju, Sj. Makedoniju i BiH sa svjetskim proizvođačem Dynapac sa sjedištem u Švedskoj.
LAGER grupa Posušje uprihoduje godišnje 200+ mil. KM _______________________________________ Elcor Grude, trenutno najbrže rastuća firma u Hercegovini je pri kraju izgradnje svog skladišno-proizvodnog objekta u gospodarskoj zoni Pogana Vlaka koji će Elcoru omogućiti još snažniji rast. __________ Rolar Grude je još jedna kompanija koja je svoj novi proizvodni pogon napravila u gospodarskoj zoni Pogana Vlaka. Od strane Zagrepčana ismijavana Pogana Vlaka će vrlo brzo postati središte novih i jakih Zapadnohercegovačkih kompanija. _______________________________________ Violeta Grude u 2022. godini nastavlja ulagati u razvoj novih proizvoda te postojeći asortiman proizvoda, a u planu je i akvizicija jedne kompanije u Zapadnoj Europi kako bi Violeta ojačala svoju konkurentnost i izvoz.
Violeta Grude grupa uprihoduje godišnje 400+ mil. KM. _______________________________________ Pivac Vrgorac u Ljubuškom na 20.000 četvornih metara gradi kompleks vrijedan 30+ mil. KM koji će sadržavati skladište svježeg mesa, skladište zamrznutoga mesa, pogon rasijecanja, pogon pakiranja svježeg mesa, pogon narezivanja, sušnicu, proizvodnju mesnih prerađevina, diskont, maloprodaju, administraciju i komercijalu te odjel prijevoza. _______________________________________ Kompanija Šišović mesna industrija je prva u BiH uspjela zadovoljiti visoke standarde i kriterije za izvoz junećeg mesa na tržište UEA. Nakon uspješne realizacije izvoza u Tursku, ovo je drugo tržište za plasman svježeg mesa izvan BiH i još jedna velika potvrda kvalitete Šišović proizvoda.
Šišović Posušje grupa uprihoduje godišnje 50+ mil. KM _______________________________________ Njemačka kompanija Simtech je registrirala firmu u Ljubuškom te je kupila zemljište nedaleko od Ljubuškog za svoju tvornicu. Riječ je o 4.000 metara četvornih prostora na kojem se planiraju značajna ulaganja njemačke kompanije koja proizvodi elektroničke dijelove i uređaje za tvrtke iz prometnog sektora, strojarstva, akustike i informatičke industrije. _______________________________________ Hering Široki Brijeg je dobio posao vrijedan 38 milijuna eura. Ugovor s Heringom uključuje izvođenje radova na izgradnji dijela brze ceste između petlje Vitez – izlaz iz poslovne zone i petlje Nević Polje.
Hering grupa uprihoduje godišnje 90+ mil. KM _______________________________________ Union Foods Čitluk želi u Posavini izgraditi pogon za proizvodnju tortilja vrijedan 15 milijna €.
Union Foods Čitluk grupa uprihoduje godišnje 70+ mil. KM _______________________________________ JUR PROM Ljubuški je pri kraju dogradnje skladišno-poslovnog objekta u Ljubuškom koji će omogućiti još veći rast te kompanije. JUP PROM je najjača izvozna firma u Ljubuškom.
JUR PROM Ljubuški uprihoduje godišnje 40+ mil. KM. _______________________________________ KS Tueren Široki Brijeg povećava proizvodnju i izvoz zahvaljujući svom novom proizvodnom objektu u Širokom Brijegu. KS Tueren 90% svojih prihoda zahvaljuje izvozu. _______________________________________ Weltplast Posušje na površini od 8.000 m2 proširuje svoje proizvodne kapacitete u Posušju.
Weltplast Posušje grupa uprihoduje godišnje 50+ mil. KM (90% prihoda ostvaruje kroz izvoz) _______________________________________ Agencija Kamir Široki Brijeg i Delta security Čitluk bilježe snažan rast prihoda u zadnje 3 godina. Kompanije pružaju usluge tehničke zaštite i općenito pružaju zaštitu objekata, osoba i imovine.
Kompanije HercegBosne sve više ulažu u sigurnost i zaštitu svoje imovine.
|
|
Vrh |
|
 |
PCM
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 19 ožu 2022, 16:48 |
|
|
Pohvala Lastinim proizvodima, Violeta je odradila opet dobar posao...
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
 |
Bogata Hercegovina
|
Naslov: Re: Gospodarstvo Hercegbosne Postano: 19 ožu 2022, 17:20 |
|
|
PCM je napisao/la: Pohvala Lastinim proizvodima, Violeta je odradila opet dobar posao... Nakon mjesec dana rada, već su uveli i drugu smjenu. Potražnja za lastinim proizvodima u BiH je totalno nadmašila početna očekivanja. Svaka čast Ćorluki, stvorio je preko brenda Violeta totalno novu industriju u Hercegovini i još je modernizacijom te velikim ulaganjima vratio u život staru prehrambenu i konditorsku industriju kojom se nekada ponosila Hercegovina.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|