|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 34 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Hrvat
|
Naslov: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 15 srp 2010, 12:54 |
|
|
Citat: Općina Grude u Bosni i Hercegovini ima više zaposlenih nego prije rata. Sva najznačajnija poduzeća u Grudama bave se proizvodnjom i u privatnom su vlasništvu. Iz Gruda je i najpoznatiji BH-brend - tvrtka Violeta. Po broju nezaposlenih Bosna i Hercegovina je u europskom vrhu, a po gospodarskoj razvijenosti na dnu europske ljestvice. No, nije ni u BiH sve tako crno. Postoje općine u ovoj zemlji, koje su i po jednom i po drugom pokazetelju na europskoj razini. Jedna od takvih je i hercegovačka općina Grude koja sa 16 tisuća stanovnika ima više zaposlenih nego prije rata. U čemu je tajna gospodarskog procvata ove općine?
Podaci o djelatnosti najznačajnih tvrtki čije je sjedište u Grudama pobijaju rašireno mišljenje kako u Hercegovini uglavnom cvjeta trgovina. Ako je to odmah nakon rata i bilo tako, sada više nije. Gotovo sve značajnije grudske kompanije se bave proizvodnjom i sve su u privatnom vlasništvu. Grafotisak je jedna od najuspiješnijih tvrtki u grafičkoj industriji BiH, Grudska pivovara proizvodi čuveno Prima pivo, Lumen se bavi prizvodnjom svijeća, a tvrtka De Luxe proizvodnjom žaluzina i tendi. U Grudama je sjedište i tvornice Violeta, tvrtke koja je jedan od regionalnih lidera u proizvodnji higijenskih proizvoda, te vodeći bosanskohercegovački brend. Vlasnik tvrtke, ekonomist Petar Ćorluka, vlasnik je i trgovačkog lanca Prodex. Za Deutsche Welle objašnjava zbog čega je svoj kapital prije desetak godina odlučio investirati u proizvodnju.
Priča o uspjehu Violete
"Mislim da je želja svakog uspješnog trgovca pokušati proizvoditi ono što se uspješno prodaje. I mi smo nakon godina istraživanja došli do zaključka kako bismo uspješno mogli prodavati higijenske potrepštine, higijenski papir, dječje pelene, uloške. Pokrenuli smo proizvodnju i stvorili Violetu, koja nije samo bosansko-hercegovački, već i regionalni brend", objašnjava Ćorluka.
Violeta danas ostvaruje godišnji promet od 4,5 milijuna eura, upošljava oko 560 djelatnika i osim u zemlje regije, svoje proizvode izvozi na tražište Europske unije, te u Libiju. Osim u Grudama, Violeta gradi tvornicu u Zagrebu, a u tijeku su i pripreme za gradnju tvornice papira u Livnu.
Efikasna gradska uprava za efikasna poduzeća
No, za gospodarski razvoj neke općine nisu dovoljne samo ideje i spremnost ljudi da investiraju u vlastiti biznis. Načelnik Gruda Viktor Marić skromno kaže kako razvoj gospodarstva općinske vlasti potiču tako što ne prave birokratske zapreke ulagačima. No, iz onog što nam je rekao jasno je kako lokalna vlast može biti snažan vjetar u leđa poduzetnicima.
"Sve potrebne dozvole poduzetnicima nastojimo izdati u najkraćem mogućem roku, tvrtke su oslobođene većine komunalnih doprinosa, a cijena zemljišta upola je niža ako je namijenjena ulaganjima u gospodarstvo" kaže Marić.
Ali umjesto da budu nagrađane, općine poput Gruda u Bosni i Hercegovini bivaju kažnjene jer su gospodarski razvijene. "Kada je uvođen PDV na osnovu podataka iz 2005. o tome koliko je s područja općine Grude ubrano poreza, mi smo 2006. od PDV-a dobili 4,7 milijuna konvertibilnih maraka", objašnjava načelnik Gruda. No, onda su kao kriterij za raspodjelu PDV-a s jedinstvenog računa uvedeni broj stanovnika, površina općine i razvijenost. Kako su Grude gospodarski razvijena općina s malim brojem stanovnika, svake godine su dobijali sve manje novca, tako da sada od PDV-a dobivaju samo 1,4 milijuna KM. "To je po mom mišljenju velika nepravda. Zaista je apsurdno da Grude kao jedna od najrazvijenijih općina, nemaju novca za izgradnju lokalnih cesta, vodovodne ili kanalizacijske mreže", kaže načelnik Marić
No, za gospodarski razvoj neke općine nisu dovoljne samo ideje i spremnost ljudi da investiraju u vlastiti biznis. Načelnik Gruda Viktor Marić skromno kaže kako razvoj gospodarstva općinske vlasti potiču tako što ne prave birokratske zapreke ulagačima. No, iz onog što nam je rekao jasno je kako lokalna vlast može biti snažan vjetar u leđa poduzetnicima.
"Sve potrebne dozvole poduzetnicima nastojimo izdati u najkraćem mogućem roku, tvrtke su oslobođene većine komunalnih doprinosa, a cijena zemljišta upola je niža ako je namijenjena ulaganjima u gospodarstvo" kaže Marić.
"Gastarbajteri" donijeli novac i kapitalistički način razmišljanja
Gospodarski uspon ne samo Gruda, već i drugih općina u zapadnoj Hercegovini ekonomski analitičar, urednik poslovnog portala (poslovniportal.ba) Bojan Šunjić objašnjava time što je veliki broj Hercegovaca prije rata odlazio na tzv. privremeni rad u Njemačkoj. Tamo su, kaže, zaradili novac, ali i usvojili kapitalistički način razmišljanja. "U vrijeme komunizma odnosno socijalizma u zapadnoj Hercegovini nije bilo industrije kao u nekim drugim gradovima u BiH. Ono što je tada za zapadnu Hercegovinu bio hendikep, poslije rata pokazalo se kao prednost", objašnjava Šunjić. Zapadna Hercegovina nema naime velikih socijalističkih industrijskih sustava, nema dugova prema državi i radnika koji čekaju posao u propalim državnim tvrtkama. Zbog toga su ljudi u tom dijelu zemlje shvatili da im nema druge nego se osloniti na sebe samoga i to je urodilo plodom.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,57 ... 31-html-cb
_________________ Nacionalizam je ideologija i pokret koji ističe interese i prava nacije, ponajprije njezino pravo na samoodređenje.
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 15 srp 2010, 21:09 |
|
|
Gospodarski uspon ne samo Gruda, već i drugih općina u zapadnoj Hercegovini ekonomski analitičar, urednik poslovnog portala (poslovniportal.ba) Bojan Šunjić objašnjava time što je veliki broj Hercegovaca prije rata odlazio na tzv. privremeni rad u Njemačkoj. Tamo su, kaže, zaradili novac, ali i usvojili kapitalistički način razmišljanja.
e, moj, bojane. moj ćaća nikad nije rinta po jemačkoj nego učijo škole po zagrebu, ali tom mom seljaku nije bilo problem meni i braći reć: ili ćeš učit škole i radit, ili ćeš krčit doce po brdu. kava (znaju mnogi tko je taj) je u sandalama cilu zimu po sarajevu duvan švercao da bi se mogao školovat, a razarač (i njega znaju koji znaju) je gulio žuljeve u stolariji. ni stipe ni nikola nisu crnčili po njemačkoj, a ni mnogi i manji i veći firmaši po grudama, ko ni ćaće im. nije njih njemačka naučila, nego krvavi žulji po gruckim docima, duvan i nevolja.
_________________ 16.11.2012. - "...izmjena u reprezentaciji Hrvatske, izlaze Gotovina i Markač, ulaze Čačić i Sanader..."
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 16 srp 2010, 08:28 |
|
|
Ilirk@ je napisao/la: Gospodarski uspon ne samo Gruda, već i drugih općina u zapadnoj Hercegovini ekonomski analitičar, urednik poslovnog portala (poslovniportal.ba) Bojan Šunjić objašnjava time što je veliki broj Hercegovaca prije rata odlazio na tzv. privremeni rad u Njemačkoj. Tamo su, kaže, zaradili novac, ali i usvojili kapitalistički način razmišljanja.
e, moj, bojane. moj ćaća nikad nije rinta po jemačkoj nego učijo škole po zagrebu, ali tom mom seljaku nije bilo problem meni i braći reć: ili ćeš učit škole i radit, ili ćeš krčit doce po brdu. kava (znaju mnogi tko je taj) je u sandalama cilu zimu po sarajevu duvan švercao da bi se mogao školovat, a razarač (i njega znaju koji znaju) je gulio žuljeve u stolariji. ni stipe ni nikola nisu crnčili po njemačkoj, a ni mnogi i manji i veći firmaši po grudama, ko ni ćaće im. nije njih njemačka naučila, nego krvavi žulji po gruckim docima, duvan i nevolja. Zanimljivo,analitičar koji nikad nije uzeo lopatu u ruke 
|
|
Vrh |
|
 |
ivica
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 16 srp 2010, 09:06 |
|
|
gospodarski uzlet zapadne Hercegovine krenuo je po završetku rata, zbog svog položaja u ratu preko kojeg je ulazila većina roba. Tako da bi se mogla primjeniti ona uzrečica "s medom radit, a prste ne lizat". Pošto je sav promet išao preko z.hercegovine mnogi su u tim vremenima osigurali inicijalni kapital, koji se danas nakon 15 godina, uz malo poduzetničkog duha i formule "kupi jeftino prodaj skupo", višestruko oplodio.
_________________ https://youtu.be/sJnJi5tcqxQ
|
|
Vrh |
|
 |
Hrvat
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 16 srp 2010, 09:30 |
|
|
Ljudi moji, zašto komplicirate? Stvar je jednostavna: Što je u nekoj općini veći postotak Hrvata, to je gospodarski (i na svaki drugi način) uspješnija. 
_________________ Nacionalizam je ideologija i pokret koji ističe interese i prava nacije, ponajprije njezino pravo na samoodređenje.
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 19 srp 2010, 20:17 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 24309 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Ali zato i lJubuški, i Grude i Posušje i Široki Brijeg svake godine sve manje prihoda u općinske proračune imaju od indirektnih poreza (PDV, carina, trošarine). Koeficijent za raspodjelu indireknih poreza se u sve četiri općine smanjio u 2010. godini.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 19 srp 2010, 20:44 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 26185 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Citat: Gospodarski uspon ne samo Gruda, već i drugih općina u zapadnoj Hercegovini ekonomski analitičar, urednik poslovnog portala (poslovniportal.ba) Bojan Šunjić objašnjava time što je veliki broj Hercegovaca prije rata odlazio na tzv. privremeni rad u Njemačkoj. Tamo su, kaže, zaradili novac, ali i usvojili kapitalistički način razmišljanja. Ovo je budalaština. Dosta Hrvata je iz Like, Bosne, Dalmatinske zagore i dr. pasivnih krajeva masovno odlazio na rad na zapad. Činjenica da ti ostali emigracioni krajevi nisu prosperitetni (dobro, hrvatski dijelovi Bosne su najprosperitetniji dijelovi iste ali daleko je to od čuda) opovrgavaju tezu Bojana Šunjića. Osim toga, i jedan Stolac ili Čapljina su u Hercegovini, sa dosta gastabajtera, pa opet gospodarski tonu. Citat: "U vrijeme komunizma odnosno socijalizma u zapadnoj Hercegovini nije bilo industrije kao u nekim drugim gradovima u BiH. Ono što je tada za zapadnu Hercegovinu bio hendikep, poslije rata pokazalo se kao prednost", objašnjava Šunjić. Zapadna Hercegovina nema naime velikih socijalističkih industrijskih sustava, nema dugova prema državi i radnika koji čekaju posao u propalim državnim tvrtkama. Zbog toga su ljudi u tom dijelu zemlje shvatili da im nema druge nego se osloniti na sebe samoga i to je urodilo plodom.
E ovdje već ima istine. Samo... znamo svi vrlo dobro da je glavni razlog gospodarskog prosperitet Zapadne Hercegovine njena bliska povezanost sa Hrvatskom. Predstavništva, zastupništva, veleprodaje, skladišta, uprava... sve je to nekoj firmi iz HR zgodnije imati u npr Grudama nego u npr Olovu. Princip spojenih posuda jbg. A još kad su na čelu tih firmi ljudi iz Hercegovine onda je logično da će težiti poslovnoj suradnji prvenstveno sa svojim krajem.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 20 srp 2010, 08:28 |
|
|
ako su grude takve kakve jesu zbog blizine granice, kako to da je imotski postao šupak hrvatske? imaju bageraške firme i sve od reda ulažu u kućerine, stanove i auta. a radnici nemaju plaću. ostalo mrtvo.
par jačih grudskih firmi su bile prosperitetne i prije rata dok smo bili jedna država, a neke su se izdigle za vrijeme rata i to bez profiterstva i varanja države. to su časni izuzetci s kojima se ponosimo. u grafotisku, na primjer, koji ima tradiciju još iz juge, vladaju europski standardi, kako prije, tako i danas. i u firmi gdje ja radim, plaće su relativno dobre, rad se cijeni, može se i napredovati, povišice nisu ništa neobično. ima masu malih trgovačkih firmi koje upošljavaju obitelj, uredno posluju, ne zgrću bogatstvo, ali daju državi njeno i ne traže ništa natrag nego žive normalno i pristojno od svoga rada.
istina, ima i onih firmi koji su prodavali robu na fiktivne narudžbenice i prali poreze za vrijeme rata i bezvlađa, ali takvi sad grcaju u kreditima i većinom su trgovci kojima posao propada. namakli auta i kućerine, a škart više nemaju kome prodati. ima i onih koji su imetak stekli i švercom oružja, kao i onih koji su bili "gazde" dok su nosali vreće sa hrdecima i kupovali robu koju nisu znali ni imali kome prodati. kad je došlo vrijeme povrata vreća, ali u drugoj valuti, prop'o biznis dok si rekao keks.
ima svašta, ali oni koji danas čine grude takvima kakvim ih vidi naš bojan, ipak čine ljudi i firme koji su časno stekli svoj početni kapital, a neki od njih uredno i pošteno posluju i dalje, dok neki plate inspekciju pa prođi i sa stotinama neprijavljenih radnika.
ima tu svega i svačega. površina možda iz daleka izgleda uglanjcano, ali kad se malo zagrebe, vidi se da su za uspjeh ipak zaslužne i radne navike, kućni odgoj i mentalitet, baš kao što je glupost, bahatost i pohlepa za neuspjeh. nema tu nekog recepta, svugdje je to isto.
_________________ 16.11.2012. - "...izmjena u reprezentaciji Hrvatske, izlaze Gotovina i Markač, ulaze Čačić i Sanader..."
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 20 srp 2010, 19:00 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 60627 Lokacija: DAZP HQ
|
mi smo godinama surađivali s Bilotradeom iz Gruda, bit će da on spada u ovu drugu skupinu firmi, ali moram reći da su se oni uvijek isticali s poslovnošću, pravo germanski, kako se dogovorite, tako je 100%. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 08:38 |
|
|
ooo razaračevići su super ljudi. uredni, pravi radnici... jedni od dobrostojećih obitelji od starijih vremena, ali koji su nasljeđeni kapital uložili i usmjerili na obiteljski biznis i rade ko male pčelice.. :)
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 11:11 |
|
|
Ilirk@ je napisao/la: u grafotisku, na primjer, koji ima tradiciju još iz juge, vladaju europski standardi, kako prije, tako i danas.
Za Grafotisak nisam čuo dok se nije pojavio HVO. 
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 11:26 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Kad smo kod Hercegovine, čini se da su Grude, Široki, Čitluk/Međugorje i Neum najbolje iskoristili kraj komunizma, rat, tranziciju i poratno doba. Za Posušje ne znam, Ljubuški je mislim na pozitivnoj nuli (nek me ispravi lider), Čapljina, Prozor i Stolac koma. Duvno i Livno isto slabo, iako nije riječ o Hercegovini.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 11:30 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Kad smo kod Hercegovine, čini se da su Grude, Široki, Čitluk/Međugorje i Neum najbolje iskoristili kraj komunizma, rat, tranziciju i poratno doba. Za Posušje ne znam, Ljubuški je mislim na pozitivnoj nuli (nek me ispravi lider), Čapljina, Prozor i Stolac koma. Duvno i Livno isto slabo, iako nije riječ o Hercegovini. U Grudama je bila glavna logistika HVO-a.Jedno vrijeme poslije sukoba sa Abih,u Ljubuškom se nije mogao naći parking za kamion,skoro čitava FBiH je uzimala robu tu.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 11:38 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Mar-kan je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Kad smo kod Hercegovine, čini se da su Grude, Široki, Čitluk/Međugorje i Neum najbolje iskoristili kraj komunizma, rat, tranziciju i poratno doba. Za Posušje ne znam, Ljubuški je mislim na pozitivnoj nuli (nek me ispravi lider), Čapljina, Prozor i Stolac koma. Duvno i Livno isto slabo, iako nije riječ o Hercegovini. U Grudama je bila glavna logistika HVO-a.Jedno vrijeme poslije sukoba sa Abih,u Ljubuškom se nije mogao naći parking za kamion,skoro čitava FBiH je uzimala robu tu. Znam za Grude, i moje je mišljenje bilo da su puno postigli za vrijeme rata, ali je Ilirka argumentirano pokušala objasniti da nije tako. Ili za Neum, koliko bi se tu postiglo da Metković, Opuzen i Dubrovnik nisu dolazili na "duty-free" šoping skoro pa 10-ak godina, i da Srbi i Muslimani nisu prodali vikendice u bescjenje.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 11:43 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: U Grudama je bila glavna logistika HVO-a.Jedno vrijeme poslije sukoba sa Abih,u Ljubuškom se nije mogao naći parking za kamion,skoro čitava FBiH je uzimala robu tu.
Znam za Grude, i moje je mišljenje bilo da su puno postigli za vrijeme rata, ali je Ilirka argumentirano pokušala objasniti da nije tako. Ili za Neum, koliko bi se tu postiglo da Metković, Opuzen i Dubrovnik nisu dolazili na "duty-free" šoping skoro pa 10-ak godina, i da Srbi i Muslimani nisu prodali vikendice u bescjenje. Naravno,rat je učinio svoje.Većinu tih mjesta nisam poznavao do tada i poslije.Jednostavno blizina HR,položaj i ratna dejstva kumovali su x puta ubrzanijem razvoju nego inače.
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 12:38 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: U Grudama je bila glavna logistika HVO-a.Jedno vrijeme poslije sukoba sa Abih,u Ljubuškom se nije mogao naći parking za kamion,skoro čitava FBiH je uzimala robu tu.
Znam za Grude, i moje je mišljenje bilo da su puno postigli za vrijeme rata, ali je Ilirka argumentirano pokušala objasniti da nije tako. Ili za Neum, koliko bi se tu postiglo da Metković, Opuzen i Dubrovnik nisu dolazili na "duty-free" šoping skoro pa 10-ak godina, i da Srbi i Muslimani nisu prodali vikendice u bescjenje. ništa ja nisam pokušala dokazati, nego upravo demistificirati tvrdnju da smo germanski stroj. ništa drugo. a poštenih ljudi ima više nego onih koji su se obogatili na brzinu za vrijeme rata, i to je istina. kako su se bogatili, ja sam argumentirano navela nekoliko primjera, za razliku od tebe. zanimljivo kako pokušavaš zapadne hercegovce prikazati kao ratne profitere iako sam potječeš iz hercegovačkih pripizdina, ali onih siromašnijih. i onda ćeš opet po tajnim forumima pisati kako ja "mrzim bosance". aj odjebi jednom za svagda, si čul?
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 13:07 |
|
|
Ilirk@ je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Znam za Grude, i moje je mišljenje bilo da su puno postigli za vrijeme rata, ali je Ilirka argumentirano pokušala objasniti da nije tako. Ili za Neum, koliko bi se tu postiglo da Metković, Opuzen i Dubrovnik nisu dolazili na "duty-free" šoping skoro pa 10-ak godina, i da Srbi i Muslimani nisu prodali vikendice u bescjenje.
ništa ja nisam pokušala dokazati, nego upravo demistificirati tvrdnju da smo germanski stroj. ništa drugo. a poštenih ljudi ima više nego onih koji su se obogatili na brzinu za vrijeme rata, i to je istina. kako su se bogatili, ja sam argumentirano navela nekoliko primjera, za razliku od tebe. zanimljivo kako pokušavaš zapadne hercegovce prikazati kao ratne profitere iako sam potječeš iz hercegovačkih pripizdina, ali onih siromašnijih. i onda ćeš opet po tajnim forumima pisati kako ja "mrzim bosance". aj odjebi jednom za svagda, si čul? Grafotisak je profiterski ili nije?
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 13:19 |
|
|
svi su oni ratno profiterski, prvo i osnovno, kao i u Hrvatskoj, bez iznimke. dok su jedni krvarili i ratovali, drugi su u isto vrijeme stjecali prvi kapital, koji su kasnije samo oplođivali. oni koji su ostali samo na trgovini, već duže vrijeme se suočavaju s problemima. znam većinu tih firmi po Hercegovini i nema riječi da se ne radi o uglavnom sposobnim pojedincima koji su to podigli, ali isto tako je jasno da su to sve gradili dok je ostatak hrvatskog naroda patio. to obično tako biva kad je ratno stanje, pa mi i ne smeta toliko, ali se ne radi o svetim kravama da ih netko sa strane ne bi smio kritički promatrati.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
OldSkul
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 13:24 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Grafotisak je profiterski ili nije? Ma dobar je Grafo. Sigurno neš ništa loše čuti za vlasnika. Čovjek na mjestu, obitelji su to koje su odvajkada navikle raditi i sad kad su "u svili" ne smrde na lagodno bogaćenje i pripadajuću mu bahatost, već rade baš marljivo. Vlasniku te firme i danas nije problem zavrnuti Boss košuljicu do laktova, popeti se na stroj i umazati se ko automehaničar ako nitko drugi ne zna riješiti problem. Grafo jednim dijelom kamenčić u mozaiku talijanskog Fabriania, najveće svjetske tvornice papira, ima odličnu povezanost u našoj državi sa čelnim ljudima, ali uistinu mu se minijaturno nešto može zamjeriti s obzirom na broj zaposlenih, plaće odlične za današnje uvjete i sva radnička prava ispoštovana. 
_________________ Ona je-ko pjesma M.Ilića(G.Jozo)narcisoidna gđica Bijes(Juda)ima muda(P.dux)tajni agent(Junuz)vatrena(Markan)nije normalna(Ultras)vašar taštine(Gazda)rigidna(Lider)opaka(Sotto)agresivna(Hrvat).
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 13:28 |
|
|
OldSkul je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Grafotisak je profiterski ili nije? Ma dobar je Grafo. Sigurno neš ništa loše čuti za vlasnika. Čovjek na mjestu, obitelji su to koje su odvajkada navikle raditi i sad kad su "u svili" ne smrde na lagodno bogaćenje i pripadajuću mu bahatost, već rade baš marljivo. Vlasniku te firme i danas nije problem zavrnuti Boss košuljicu do laktova, popeti se na stroj i umazati se ko automehaničar ako nitko drugi ne zna riješiti problem. Grafo jednim dijelom kamenčić u mozaiku talijanskog Fabriania, najveće svjetske tvornice papira, ima odličnu povezanost u našoj državi sa čelnim ljudima, ali uistinu mu se minijaturno nešto može zamjeriti s obzirom na broj zaposlenih, plaće odlične za današnje uvjete i sva radnička prava ispoštovana.  Imam "informaciju" da je dobio cca. milijunčić i osiguran posao od HVO-a u ta doba.Sve keš.
|
|
Vrh |
|
 |
OldSkul
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 13:32 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Imam "informaciju" da je dobio cca. milijunčić i osiguran posao od HVO-a u ta doba.Sve keš.
Što reče Duduka, današnje gigant firme ponikle u tom ratnom i postratnom razdoblju sve imaju istu ili sličnu početnu priču. Pitanje je kako su kasnije razvijale ono što im je "dato". I koliko su od njihovog " profiterstva" profitirala mjesta i ljudi gdje žive. Od Grafotiska zasigurno puno. Jedan je od nositelja razvoja ovog kraja. I sad gradi treću impozantnu halu koja će zapošljavati novi broj ljudi. Kad znam da se ne izrabljuju i da im se uredno plaća, taj milijunček, ako ga je bilo, je iskoristio sasvim mudro.
_________________ Ona je-ko pjesma M.Ilića(G.Jozo)narcisoidna gđica Bijes(Juda)ima muda(P.dux)tajni agent(Junuz)vatrena(Markan)nije normalna(Ultras)vašar taštine(Gazda)rigidna(Lider)opaka(Sotto)agresivna(Hrvat).
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 13:41 |
|
|
dudu je napisao/la: svi su oni ratno profiterski, prvo i osnovno, kao i u Hrvatskoj, bez iznimke. dok su jedni krvarili i ratovali, drugi su u isto vrijeme stjecali prvi kapital, koji su kasnije samo oplođivali. oni koji su ostali samo na trgovini, već duže vrijeme se suočavaju s problemima. znam većinu tih firmi po Hercegovini i nema riječi da se ne radi o uglavnom sposobnim pojedincima koji su to podigli, ali isto tako je jasno da su to sve gradili dok je ostatak hrvatskog naroda patio. to obično tako biva kad je ratno stanje, pa mi i ne smeta toliko, ali se ne radi o svetim kravama da ih netko sa strane ne bi smio kritički promatrati. prvo, svi radimo za profit, jel tako? drugo, ratnoprofiterski način poslovanja je nemoralan, što znači da je stjecano bogastvo oštećujući i iskorištavajući stradale u ratu, a ne igrom sudbine i slučaja živio i radio u mjestu koje je svojim geografskim položajem bio nepodoban za neprijatelja. bilo bi ljudski razlikovati te dvije stvari ili barem ih odvajati kad se razbacujemo pojmovima kojima ne znamo ni pravo značenje. često čujem takve kvalifikacije, ali ne na račun konkretne firme, nego na račun cijelog naroda, pa se pitam, jesmo li mi u grudama trebali umirati od gladi i nerada zato što je narod po bosni patio? i na svakog poginulog u bosni, zaklati jednoga svoga za žrtvu bogovima rata? ja više volim konkretne podatke od onih koji generaliziraju. tko želi pričati o hvo-u i tvrtkama koje su se preko njih obogatile, neka pitaju vlasnike ondašnjih autosalona kako se to radilo i tko je, ustvari, profitirao na taj način. tragovi bi vas mogli odvesti tamo gdje se najmanje nadate, a to nije hercegovina ni njene firme, nego kompletna ondašnja hrvatska vlada, sabor, časnici i privatni džepovi. u hvo-u su papire potpisivali ljudi koji sada uživaju činove i mirovine i svi imaju svoje ime i prezime, a ni jedno nije u grafotisku, bilotradeu i sl.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 13:56 |
|
|
Ilirk@ je napisao/la: dudu je napisao/la: svi su oni ratno profiterski, prvo i osnovno, kao i u Hrvatskoj, bez iznimke. dok su jedni krvarili i ratovali, drugi su u isto vrijeme stjecali prvi kapital, koji su kasnije samo oplođivali. oni koji su ostali samo na trgovini, već duže vrijeme se suočavaju s problemima. znam većinu tih firmi po Hercegovini i nema riječi da se ne radi o uglavnom sposobnim pojedincima koji su to podigli, ali isto tako je jasno da su to sve gradili dok je ostatak hrvatskog naroda patio. to obično tako biva kad je ratno stanje, pa mi i ne smeta toliko, ali se ne radi o svetim kravama da ih netko sa strane ne bi smio kritički promatrati. prvo, svi radimo za profit, jel tako? drugo, ratnoprofiterski način poslovanja je nemoralan, što znači da je stjecano bogastvo oštećujući i iskorištavajući stradale u ratu, a ne igrom sudbine i slučaja živio i radio u mjestu koje je svojim geografskim položajem bio nepodoban za neprijatelja. bilo bi ljudski razlikovati te dvije stvari ili barem ih odvajati kad se razbacujemo pojmovima kojima ne znamo ni pravo značenje. često čujem takve kvalifikacije, ali ne na račun konkretne firme, nego na račun cijelog naroda, pa se pitam, jesmo li mi u grudama trebali umirati od gladi i nerada zato što je narod po bosni patio? i na svakog poginulog u bosni, zaklati jednoga svoga za žrtvu bogovima rata? ja više volim konkretne podatke od onih koji generaliziraju. ne mislim na hrvatski narod u Bosni, nego u globalu, niti vidim to kao hercegovački specifikum, pa isti primjer je i Vitez, o primjerima uHrvatskoj da i ne pišem. samo što onda danas pričamo o razvijenim općinama (i onda spominjemo Vitez, Grude itd.), a ovi koji nisu imali toliko sreće u općoj grabeži, e oni su neuspješni, ovakvi, onakvi. ne bih imenovao tvrtke, ali mogu i tako...npr. MAL Grizelj u Sovićima. sigurno znaš gdje mu je lociran objekt, u pripizdini, ali, što je vrlo bitno, na samoj granici s RH, skoro možeš pljunuti do Hrvatske s njegovog parkinga. i što je najbolje svaštaroš, znači možeš kupiti od CD-a do bagera. on je danas u problemima doduše, ali nekad je bio div. i ima takvih primjera i na tromeđi, i u Mostaru, u Ljubuškom znam za jednog itd. te firme su obilato iskoristile meku granicu između Hrvatske i BIH i na nezakonit način stekli svoju imovinu. bilo, pa prošlo, ali nek se zna.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 14:03 |
|
|
dudu je napisao/la: Ilirk@ je napisao/la: prvo, svi radimo za profit, jel tako? drugo, ratnoprofiterski način poslovanja je nemoralan, što znači da je stjecano bogastvo oštećujući i iskorištavajući stradale u ratu, a ne igrom sudbine i slučaja živio i radio u mjestu koje je svojim geografskim položajem bio nepodoban za neprijatelja. bilo bi ljudski razlikovati te dvije stvari ili barem ih odvajati kad se razbacujemo pojmovima kojima ne znamo ni pravo značenje. često čujem takve kvalifikacije, ali ne na račun konkretne firme, nego na račun cijelog naroda, pa se pitam, jesmo li mi u grudama trebali umirati od gladi i nerada zato što je narod po bosni patio? i na svakog poginulog u bosni, zaklati jednoga svoga za žrtvu bogovima rata? ja više volim konkretne podatke od onih koji generaliziraju.
ne mislim na hrvatski narod u Bosni, nego u globalu, niti vidim to kao hercegovački specifikum, pa isti primjer je i Vitez, o primjerima uHrvatskoj da i ne pišem. samo što onda danas pričamo o razvijenim općinama (i onda spominjemo Vitez, Grude itd.), a ovi koji nisu imali toliko sreće u općoj grabeži, e oni su neuspješni, ovakvi, onakvi. ne bih imenovao tvrtke, ali mogu i tako...npr. MAL Grizelj u Sovićima. sigurno znaš gdje mu je lociran objekt, u pripizdini, ali, što je vrlo bitno, na samoj granici s RH, skoro možeš pljunuti do Hrvatske s njegovog parkinga. i što je najbolje svaštaroš, znači možeš kupiti od CD-a do bagera. on je danas u problemima doduše, ali nekad je bio div. i ima takvih primjera i na tromeđi, i u Mostaru, u Ljubuškom znam za jednog itd. te firme su obilato iskoristile meku granicu između Hrvatske i BIH i na nezakonit način stekli svoju imovinu. bilo, pa prošlo, ali nek se zna. Baš tako.Tko je bio bliže vatri,bolje se ogrijao 
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 14:07 |
|
|
dudu je napisao/la: Ilirk@ je napisao/la: prvo, svi radimo za profit, jel tako? drugo, ratnoprofiterski način poslovanja je nemoralan, što znači da je stjecano bogastvo oštećujući i iskorištavajući stradale u ratu, a ne igrom sudbine i slučaja živio i radio u mjestu koje je svojim geografskim položajem bio nepodoban za neprijatelja. bilo bi ljudski razlikovati te dvije stvari ili barem ih odvajati kad se razbacujemo pojmovima kojima ne znamo ni pravo značenje. često čujem takve kvalifikacije, ali ne na račun konkretne firme, nego na račun cijelog naroda, pa se pitam, jesmo li mi u grudama trebali umirati od gladi i nerada zato što je narod po bosni patio? i na svakog poginulog u bosni, zaklati jednoga svoga za žrtvu bogovima rata? ja više volim konkretne podatke od onih koji generaliziraju.
ne mislim na hrvatski narod u Bosni, nego u globalu, niti vidim to kao hercegovački specifikum, pa isti primjer je i Vitez, o primjerima uHrvatskoj da i ne pišem. samo što onda danas pričamo o razvijenim općinama (i onda spominjemo Vitez, Grude itd.), a ovi koji nisu imali toliko sreće u općoj grabeži, e oni su neuspješni, ovakvi, onakvi. ne bih imenovao tvrtke, ali mogu i tako...npr. MAL Grizelj u Sovićima. sigurno znaš gdje mu je lociran objekt, u pripizdini, ali, što je vrlo bitno, na samoj granici s RH, skoro možeš pljunuti do Hrvatske s njegovog parkinga. i što je najbolje svaštaroš, znači možeš kupiti od CD-a do bagera. on je danas u problemima doduše, ali nekad je bio div. i ima takvih primjera i na tromeđi, i u Mostaru, u Ljubuškom znam za jednog itd. te firme su obilato iskoristile meku granicu između Hrvatske i BIH i na nezakonit način stekli svoju imovinu. bilo, pa prošlo, ali nek se zna. o mal grizelju znam dosta, otprilike... recimo, to je jedna od firmi koje sam već navela da su se bogatile "pranjem" poreza preko narudžbenica fiktivnih firmi, vlasnik paradirao u uniformi i u peć mlinima snimao svoje bezuspješne glazbene prvjence. ne zovu gazdu džabe "cigo", a taj nadimak nosi još od prije rata. isti je spržio milijunčeka u nekakvu svoju politički kampanju koja je propala, napravio ogromni objekt u kojem se prodaje škart roba, a sada nešto pokušava sa željezom kako bi otplatio kredite.. ima takvih još par u blizini. čak ni meka granica nije igrala ulogu. naime, carina se plati, naravno, na umanjen račun (značajno umanjen) i roba se legalno uveze, ali se pretežno radi o škart robi koja se prodavala i po 5-10x višim cijenama, a onda se na koncu, državi plati ništa jer se roba prodana za gotovinu, provede kroz narudžbenice fiktivnih firmi i tako se izbjegne plaćanje poreza na promet (sa uvođenjem pdv-a su im krila podrezana). ovo ti odgovorno tvrdim jer sam u to vrijeme imala nadzor nad tim papirima. međutim, ništa mi se ne gadi kao iskorištavanje radnika, a tu se sticao i stiče još uvijek, značajan kapital.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|