HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 vel 2025, 04:04.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1677 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 68  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatska - makroekonomski pokazatelji
PostPostano: 09 lis 2013, 22:09 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Citat:
Izvoz pao za 4,3% u prvih sedam mjeseci 2013.

Robni izvoz Hrvatske u prvih sedam mjeseci ove godine, iskazan u kunama, pao je za 4,3 posto, a izražen u eurima smanjen je za 4,7 posto u odnosu isto prošlogodišnje razdoblje, dok je istodobno uvoz u kunama pao za 1,2 posto, a u eurima je smanjen za 1,6 posto, pokazuju danas objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.Pokrivenost uvoza izvozom u prvih sedam mjeseci ove godine iznosila je 54,6 posto, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila 56,8 posto.

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci iz Hrvatske je izvezeno robe u vrijednosti od 39,1 milijarde kuna, a uvoz je ostvaren u vijednosti 71,5 milijardi kuna. Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u tom je razdoblju iznosio 5,2 milijarde eura, a uvoz 9,4 milijardi eura.Manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske u prvih sedam mjeseci bio je 32,4 milijarde kuna, odnosno 4,3 milijarde eura te je prema deficitu iz prvih sedam mjeseci lani porastao za 4,2 posto u kunama, odnosno 3,9 posto u eurima.Statistika pokazuje da je u prvih sedam mjeseci ove godine izvoz prerađivačke industrije, iskazan u eurima, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje pao za 5,1 posto, na 4,6 milijardi eura.Izraziti pad izvoza bilježi se u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, pod kojom statistika vodi brodogradnju, za 40,5 posto, na 215 milijuna eura. Prema djelatnostima s većim udjelom u izvozu, u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda izvoz je pao za 4,8 posto na 603,8 milijuna eura, a u proizvodnji električne opreme pao je za 6,9 posto, na 374,6 milijuna eura. Izvoz prehrambenih proizvoda smanjen za 6,8 posto, na 360,9 milijuna eura, a kemikalija i kemijskih proizvoda za 4 posto, na 299,7 milijuna eura. Istodobno se bilježi rast izvoza strojeva i uređaja za 0,6 posto, na 419,5 milijuna eura, a gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme izvezeno je za 349,3 milijuna eura, što je 20,2 posto više nego u prvih sedam mjeseci prošle godine. Izvoz osnovnih farmaceutskih proizvoda povećan je pak za 11,2 posto, na 260,4 milijuna eura.Vrijednosno su u uvozu prerađivačke industrije u prvih sedam mjeseci prednjačili uvoz kemijske industrije koji je iznosio 820,6 milijuna eura te je prema lani povećan za 1,4 posto te uvoz prehrambenih proizvoda koji je porastao za 5,7 posto, na 810,9 milijuna eura. Uvoz strojeva i uređaja povećan je za 7,6 posto, na 809,3 milijuna eura.Podaci DZS-a za prvih sedam ovogodišnjih mjeseci potvrđuju da je i nadalje najveće izvozno tržište za hrvatske proizvode Europska unija, s udjelom od 61,8 posto u ukupnom izvozu. Uvoz iz EU pak čini 73,7 posto ukupnog uvoza u Hrvatsku.Na tržišta EU Hrvatska je od početka godine do kraja srpnja izvezla roba u vrijednosti od 3,2 milijarde eura ili 1,7 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz iz EU-a istovremeno smanjen za 0,4 posto, na nešto manje od 7 milijardi eura.Pojedinačno, najveći izvoz Hrvatska je ostvarila na tržište Italije, u vrijednosti od 750,6 milijuna eura (pad za 6,8 posto) te na njemačko tržište, od 593,9 milijuna eura (rast za 1 posto).Najveći uvoz ostvaren je iz Njemačke, od 1,3 milijarde eura (0,8 posto više), Slovenije 1,2 milijarde eura (28,4 posto više) i Italije 1,1 milijarda eura (20 posto manje).U zemlje Cefte, na koje se odnosi gotovo 20 posto ukupnog izvoza, Hrvatska je u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci izvezla roba za 1,03 milijarde eura, što je 7,5 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz iz tih zemalja, koji čini manje oko 6 posto ukupnog uvoza, pao za 2,6 posto, na 582,6 milijuna eura.Među zemljama Cefte daleko najveću robnu razmjenu Hrvatska ima sa Bosnom i Hercegovinom. Hrvatski izvoz u BiH u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 647,9 milijuna eura, što je 2,1 posto manje nego u prvih sedam lanjskih mjeseci, dok je uvoz povećan za 8,9 posto, na 357,1 milijun eura.

Vrh

PostPostano: 09 lis 2013, 22:38 

Rekao bih da se čudim ovome, no lagao bih.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 09 lis 2013, 22:40 

Koliko ja kužim Linića i "kukurikavce" njih sad ekonomija uopće ne zanima. Samo surfaju po portalima i traže jel im IMF ili neka agancija dala tračak pozitivne izjave.
Ankete su u pitanju.

Vrh

PostPostano: 09 lis 2013, 22:43 

Ma sada od kada su mu odbili novu emisiju državnih obveznica u SADu za manju kamatnu stopu od 6.5 % (nudili su mu točnije 7-7.2 % ) je samo pitanje vremena kada će MMF uskočiti. Domaće tržište samo ne može financirati njegov deficit.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 03 stu 2013, 10:33 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Zanimljiv osvrt. Mobilnost radne snage, kao djelomični uzrok problema.

Citat:
Je li ovo stvarno uništilo tržište rada i industriju?

slika

VISOKI postotak kućevlasništva povezan je s visokom nezaposlenošću, pokazalo je istraživanje po kojem vlasništvo nad domovima ugrožava mobilnost tržišta rada jer se ljudi teže odlučuju na selidbu u potrazi za poslom.

Obradivši podatke iz 48 saveznih američkih država od 1950. godine do današnjih dana, profesor ekonomije Andrew Oswald sa sveučilišta Warwick utvrdio je da treba proteći i do pet godina kako bi se jasno pokazala veza porasta kućevlasništva i stope nezaposlenosti. No, unatoč tome, istraživanje je obradom milijuna podataka pokazalo da je povezanost iznimno uvjerljiva. Udvostručenje broja kućevlasništva može dovesti do udvostručenja stope nezaposlenosti.

"Došao sam do zaključka da smo poticanjem vlasništva nad kućama uništili naše tržište rada", kazao je američki znanstvenik Oswald.

On kaže kako bi ti rezultati mogli objasniti zašto je u državama poput Španjolske, u kojoj je 80 posto domova u vlasništvu onih koji u njima stanuju, nezaposlenost oko 25 posto, dok je u Švicarskoj, u kojoj je iznajmljivanje stanova uvriježeni način života i tek je 30 posto kućevlasništva, stopa nezaposlenosti samo tri posto.

"Vlasništvo nad stanom ili kućom nenamjerno stvara probleme na tržištu rada jer ljudi nisu spremni seliti se u potrazi za poslom"

Prema podacima Eurostata objavljenima u četvrtak najviše stope nezaposlenosti u EU imale su Grčka (27,6 posto u srpnju 2013.) i Španjolska (26,6 posto), a slijede Hrvatska i Portugal, sa 17,2 i 17,1 posto.

Njemačka je još jedna država u kojoj uglavnom ljudi iznajmljuju stanove umjesto da su njihovi vlasnici i ima nisku stopu nezaposlenosti, kaže američki ekonomist.

Oswald dodaje da je istraživanje koje je neovisno provedeno u Finskoj pokazalo slične rezultate za tu državu.

Vlasništvo nad stanom ili kućom nenamjerno stvara probleme na tržištu rada jer ljudi nisu spremni seliti se u potrazi za poslom zbog toga što je prodaja nekretnine dugotrajni i skupi postupak. Isto tako, vlasnici kuća nisu spremni prihvatiti posao ako moraju do njega svaki dan dugo putovati, pokazuje Oswaldovo istraživanje. Uz to kućevlasnici pružaju otpor pokretanju industrijske proizvodnje u svojoj blizini.

"To sugerira da, bez da su političari toga svjesni, visoki postotak kućevlasništva može urušiti industrijske temelje zemlje", kaže Oswald.

On kaže da bi njegovi statistički pokazatelji trebali duboko zabrinuti političare u zemljama koje su poticale kućevlasništvo raznim poreznim olakšicama i subvencijama.

http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=709269

Vrh

PostPostano: 03 stu 2013, 12:10 

Teorija baš i nema smisla, u Hrvatskoj ne postoji mjesto gdje je trenutno povećana potreba za radnom snagom, pa da bi veća pokretljivost imala pozitivne posljedice...
A i kod se ljudi općenito ne vole baš seliti ni kada nemaju svoj stan, ne da im se prebrisati cijeli život zbog veće plaće...

Vrh

PostPostano: 03 stu 2013, 13:28 

U prvi mah mi se ova teorija učinila logičnom, ali kad se dublje razmisli onda bi ovo bio samo periferni razlogić.
Kad posmatramo to u prošlosti ,npr 60-tih ili 70-tih godina je bila puno veća stabilnost karijere i nepotrebe za seljenjem prema poslu.
Karijere su se odvijale u uskom krugu življenja, čak su generacije dobijale posao u tvrtkama svojih predaka.
Potreba za "vječitim rastom" dovela je do širenja tržišta ( globalizacija) i navela ljude da putuje tj. sele za poslom.
Možda smo mi generacija koja tek počinje osjećati posljedice velikog eksperimenta globalizacije.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2013, 09:48 

Wind je napisao/la:
U prvi mah mi se ova teorija učinila logičnom, ali kad se dublje razmisli onda bi ovo bio samo periferni razlogić.
Kad posmatramo to u prošlosti ,npr 60-tih ili 70-tih godina je bila puno veća stabilnost karijere i nepotrebe za seljenjem prema poslu.
Karijere su se odvijale u uskom krugu življenja, čak su generacije dobijale posao u tvrtkama svojih predaka.
Potreba za "vječitim rastom" dovela je do širenja tržišta ( globalizacija) i navela ljude da putuje tj. sele za poslom.
Možda smo mi generacija koja tek počinje osjećati posljedice velikog eksperimenta globalizacije.

Jedna od stvari kojoj se ne mogu načuditi u, što se ovoga tiče, SR Hrvatskoj je upravo ova. Kakve hercegovačke veze, ako ičega ima - ima boldanog. Mater ode u mirovinu i zaposli sina ili kćer u istu državnu instituciju ili tvrtku, i to uopće nije rijetkost i svima je to normalno.

Evo jednog primjera koji je kao poseban, ali ja znam iz iskustva da nije:

http://www.zabranjeni.url/dinastije-na-fakultetima/264031/

Vrh

PostPostano: 04 stu 2013, 11:35 

Wind je napisao/la:

Do ne tako davno su tisuće radnika u Brodosplitu na isti način imali sigurnost. Ali je to koštalo državu i ostatak naroda silne milijarde Kuna sprđene na ništa. Pa neka hvala, ne bih ti financirao takve aktivnosti i "sigurnost".

Vrh

PostPostano: 04 stu 2013, 12:55 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Wind je napisao/la:

Jedna od stvari kojoj se ne mogu načuditi u, što se ovoga tiče, SR Hrvatskoj je upravo ova. Kakve hercegovačke veze, ako ičega ima - ima boldanog. Mater ode u mirovinu i zaposli sina ili kćer u istu državnu instituciju ili tvrtku, i to uopće nije rijetkost i svima je to normalno.

Evo jednog primjera koji je kao poseban, ali ja znam iz iskustva da nije:

http://www.zabranjeni.url/dinastije-na-fakultetima/264031/

To je istina. Zato je očito rješenje što više konkurencije i tržišta, a manje socijalističkog državnog sustava.

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2013, 13:14 

Kad bi se Katoličko sveučilište uspjelo podići na razinu od 10ak tisuća studenata...

Bilo bi jako dobro.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2013, 13:17 

Oni imaju pametnu politiku postepene ekspanzije i sposobnog rektora, tako da će za nekih 7-8 godina već biti vrlo značajni. Naravno, pod uvjetom da se ostatak crkvenih struktura ne miješa previše u cijelu priču.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2013, 13:24 

Sanjam o kampusu gdje je sad Hrvatsko vojno učilište. I možda velikoj Knjižnici kod bivše Mišića vojarne. :zubati

I recimo dobrom i poštenom Pravnom fakultetu gdje bi dekan bio naš prijatelj iz Yale-a.

Bila bi prava stvar da KC iskoristi te brojne obrazovne veze i napravi jedno moderno sveučilište na svjetskom nivou.

Pa neka od najjačih američkih sveučilišta su katolička.

Pa da se stvori konkurencija komunističkim uhljebima.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2013, 13:27 

Kampus HKS-a na Črnomercu je dovoljno velik za idućih 10-15 godina, s time da je iskorišteno možda 20% prostora. Ovo ostalo mogu samo potpisati.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2013, 13:35 

Iz vaših usta dragi prijatelji, u Božje uši.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 02 sij 2014, 14:16 

http://www.poslovni.hr/mobile/komentari/zasto-je-slovacki-bdp-41-veci-od-hrvatskoga-260138

Niđe veze članak i usporedbe iz perspektive mrava.

Po meni je posve promašeno praviti ovakve usporedbe, ili čak pisati panegirike liberalizaciji slovačke ekonomije kao uzroku vala investicija (FDI, od čega je Greenfield imao veliku komponentu).

Prava činjenica je da su određene zemlje istočne Europe u većoj ili manjoj mjeri posjedovale jaku industrijsku tradiciju i bazu koju Hrvatska jednostavno nikada nije imala. Prvenstveno tu mislim na Češku, Slovačku, Srbiju i donekle Sloveniju.

Duga tradicija lake i automobilske industrije u Češkoj i Slovačkoj, te njihova blizina Njemačkoj ih je učinila idealnim kandidatima za outsourcing njemačkih radnih mjesta, ili pak proširenju postojećih pogona u Njemačkoj i Austriji. Tu zapravo Greenfield i nije pravi Greenfield sa obzirom da se većinom radilo o prilagodbi i modernizaciji postojećih pogona. Ono što je FIAT napravio u Kragujevcu, je u Slovačkoj napravljeno na puno većoj razini, i pokretanje tih i sličnih industrija, sa pripadnim opskrbljivačima objašnjava najveći dio njihovog čuda.

Već sam dugogodišnji pesimist glede izgleda za Hrvatsku, jer sam uvjeren u limitacije i makroekonomske politike, kao i stvaranje "ambijenta" za poslovanje. Jednostavno mislim da je "prvotna akumulacija kapitala" iliti izbor industrija tijekom prvotne industrijalizacije (što je zapravo lutrija) ono što će odrediti ekonomsku budućnost i uspjeh zemlje.

Karte u bivšoj YU su pomiješane tako da je Hrvatska dobila prehrambenu industriju uz turizam, a BiH tešku i namjensku industriju.

Nažalost, stvarno ne vidim izlaza ni rješenja za hrvatske probleme, a svi oni koji koriste bilo koju zemlju kao primjer (pa bila to Irska ili Slovačka), jednostavno ne znaju o čemu pričaju.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2014, 14:35 

Slovačka uopće nema neku jaku tradiciju u automobilskoj industriji, imali su samo jednu tvornicu gdje su se u relativno malim brojevima spajale Škode. Ni Mađarska nije imala neku tradiciju pa su im opet došle tvornice. Ta industrija uostalom uopće ne zahtijeva obrazovanu radnu snagu, zato tvrtkama uopće nije problem preseliti tvornicu iz Detroita u Južnu Karolinu, makar u Detroitu ima masa stručne radne snage.

Prehrambena industrija nije ključna u hrvatskom izvozu, a u vrijeme Jugoslavije sigurno nije bila dominantna. To su ipak bile tekstilna, brodograđevna, metaloprerađivačka te kasnije i petrokemijska industrija.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2014, 14:52 

Naveo sam Češku i Slovačku zajedno jer znam da je Češka imala gro automobilske industrije, no poanta je da je Slovačka za jednu Hrvatsku bila gigant u toj branši - Tatra, Škoda (tu je pogon VW-a), Taz (Citroen-Peugeot) itd. Baza je bila tu, uz komparativnu prednost blizine Austriji i Njemačkoj.

Namjerno sam naveo "laku industriju" orijentiranu krajnjim potrošačima kao ono što Hrvatska nije imala u velikoj mjeri izuzev prehrambene, jer je sve ostalo propalitet nakon gubitka povlaštenih tržišta SFRJ i istočne Europe, i natjecanja sa Južnom Korejom i Kinom - tako da brodogradnja nije imala budućnost. Tekstilna industrija je bila predobro zaštićena, i mogla je preživjeti samo unutar povlaštenog i zaštićenog tržišta SFRJ gdje je imala komparativnu kvalitetu i monopol. Petrokemiju je glupo i spominjati ako misliš na rafinerije, koje su orijentirane rafiniranju nafte za domaću potrošnju goriva i maziva.

Poanta je da najveći R^2 iliti da se najbolje objašnjenje današnjeg uspjeha pojedinih ekonomija u tranziciji nalazi u njihovoj industrijskoj orijentaciji između 1945 i 1990, kao i zemljopismom položaju. Mislim da porezna politika, birokracija i male plaće objašnjavaju ne više od 30% uspjeha pojedinih zemalja sa FDI i Greenfield.

Ovo jeste pesimistična perspektiva jer smatram da je doista malo toga promjenjivo pod bilo kojim ekonomskim i razvojnim programom. A mogućnost privlačenja FDI kroz porezne mjere će biti sve manja zbog nastojanja EU da harmonizira korporativne porezne stope diljem cijele EU, što će konačno i zauvijek sahraniti irsko "ekonomsko čudo", a tu se dobro neće provesti ni zemlje istočne Europe.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2014, 15:07 

porezna neusklađenost je manji europski problem od recimo njemačke izvozne orjentiranosti. velike suficite u trgovinskoj razmjeni bi morale imati manje zemlje jer ni ne mogu svi biti u suficitu, a veće bi se trebale više oslanjati na unutarnje tržište i povećanu potražnju, inače će dugoročno ova situacija potpuno devastirati gospodarstva svih perifernih zemalja u EU, a takvih je više od pola. naravno, nije problem za Europu ako Njemačka ostvaruje suficit s azijskim, američkim i drugim zemljama, ali suficit unutar EU, a pogotovo eurozone, je katastrofa u najavi, kad bi oni morali biti ti koji će povlačiti najviše proizvoda iz drugih europskih zemalja. na kraju će se i Njemačkoj to vratiti kao bumerang jer će uništiti sva ta tržišta na kojima dobro zarađuje, pa neće imati kome što prodati.

što se Hrvatske tiče u dobroj mjeri se slažem s Ministrom, iako mislim da ipak još imamo prostora za određeni rast, prije svega u namjenskoj industriji od ovih profitabilnijih grana. međutim, ne znači da će išta biti od toga zato što se to napiše ili da se neće pokrenuti nešto posve treće, teško je u ovim današnjim okolnostima išta pametno predvidjeti za idućih 5-6 godina, a kamoli više.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2014, 15:56 

Ministry of Sound je napisao/la:
Naveo sam Češku i Slovačku zajedno jer znam da je Češka imala gro automobilske industrije, no poanta je da je Slovačka za jednu Hrvatsku bila gigant u toj branši - Tatra, Škoda (tu je pogon VW-a), Taz (Citroen-Peugeot) itd. Baza je bila tu, uz komparativnu prednost blizine Austriji i Njemačkoj.

Namjerno sam naveo "laku industriju" orijentiranu krajnjim potrošačima kao ono što Hrvatska nije imala u velikoj mjeri izuzev prehrambene, jer je sve ostalo propalitet nakon gubitka povlaštenih tržišta SFRJ i istočne Europe, i natjecanja sa Južnom Korejom i Kinom - tako da brodogradnja nije imala budućnost. Tekstilna industrija je bila predobro zaštićena, i mogla je preživjeti samo unutar povlaštenog i zaštićenog tržišta SFRJ gdje je imala komparativnu kvalitetu i monopol. Petrokemiju je glupo i spominjati ako misliš na rafinerije, koje su orijentirane rafiniranju nafte za domaću potrošnju goriva i maziva.

Poanta je da najveći R^2 iliti da se najbolje objašnjenje današnjeg uspjeha pojedinih ekonomija u tranziciji nalazi u njihovoj industrijskoj orijentaciji između 1945 i 1990, kao i zemljopismom položaju. Mislim da porezna politika, birokracija i male plaće objašnjavaju ne više od 30% uspjeha pojedinih zemalja sa FDI i Greenfield.

Ovo jeste pesimistična perspektiva jer smatram da je doista malo toga promjenjivo pod bilo kojim ekonomskim i razvojnim programom. A mogućnost privlačenja FDI kroz porezne mjere će biti sve manja zbog nastojanja EU da harmonizira korporativne porezne stope diljem cijele EU, što će konačno i zauvijek sahraniti irsko "ekonomsko čudo", a tu se dobro neće provesti ni zemlje istočne Europe.

O ovom boldanom sam već više puta pisao. Temeljni "problem" za EU je što za harmonizaciju poreza trebaš jednoglasnost u Vijeću ministara, i zato ti napori EK već 15 godina ne prolaze.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2014, 16:09 

SDB je napisao/la:

O ovom boldanom sam već više puta pisao. Temeljni "problem" za EU je što za harmonizaciju poreza trebaš jednoglasnost u Vijeću ministara, i zato ti napori EK već 15 godina ne prolaze.

Morat će onda ići neposredno na bilateralne metode pritiska i ciljati određene zemlje koje previše odudaraju od prosjeka, jako dugo su lomili Irsku da podigne svoju stopu sa 10% na 12.5%, što je na koncu i učinjeno.

No, da ne idemo previše u offtopic, u slučaju Irske, sve do pojave zemalja istočne Europe, ta niska porezna stopa jeste bila ogromna komparativna prednost, uz jake veze sa moćnim Ircima u SAD (jedan ogromni pogon Pfizera su dobili na intervenciju člana upravnog odbora koji je rođen u Irskoj), tako da je irski bum većim dijelom bio samo offshoot američkog buma kasnih 1990ih.

No, i dan danas profitiraju na račun diferencijala korporativne porezne stope (12.5% naspram 35%) gdje razne Tech-kompanije (Google i Facebook) koriste irske podružnice za protok prihoda - dobitak Irske je gubitak SAD-a, zero-sum game kao u mnogo toga u biznisu i ekonomiji.

Poanta je da mi je doista teško pronaći neku realnu zvijezdu-vodilju za Hrvatsku, kada god neko navede neku zemlju primjer, dovoljno je samo malo zagrebati površinu kako bi se vrlo brzo pronašao razlog za bum, kojeg je često nemoguće ponoviti u RH.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2014, 16:14 

A koji bi onda bio put za RH?

Vrh

PostPostano: 02 sij 2014, 16:17 

SDB je napisao/la:

Morat će onda ići neposredno na bilateralne metode pritiska i ciljati određene zemlje koje previše odudaraju od prosjeka, jako dugo su lomili Irsku da podigne svoju stopu sa 10% na 12.5%, što je na koncu i učinjeno.

No, da ne idemo previše u offtopic, u slučaju Irske, sve do pojave zemalja istočne Europe, ta niska porezna stopa jeste bila ogromna komparativna prednost, uz jake veze sa moćnim Ircima u SAD (jedan ogromni pogon Pfizera su dobili na intervenciju člana upravnog odbora koji je rođen u Irskoj), tako da je irski bum većim dijelom bio samo offshoot američkog buma kasnih 1990ih.

No, i dan danas profitiraju na račun diferencijala korporativne porezne stope (12.5% naspram 35%) gdje razne Tech-kompanije (Google i Facebook) koriste irske podružnice za protok prihoda - dobitak Irske je gubitak SAD-a, zero-sum game kao u mnogo toga u biznisu i ekonomiji.

Poanta je da mi je doista teško pronaći neku realnu zvijezdu-vodilju za Hrvatsku, kada god neko navede neku zemlju primjer, dovoljno je samo malo zagrebati površinu kako bi se vrlo brzo pronašao razlog za bum, kojeg je često nemoguće ponoviti u RH.

Irska je tu specifična zbog tih veza s Amerikom, jezika, itd. (o tome smo pisali i na temi o Sinn Feinu). Kratkoročno, ova vlast ide na varijantu uvaljivanja autocesta fondovima (čime pokrivaju praktički dva proračunska deficita, taman do izbora), što bi možda moglo otvoriti prostor djelomičnom smanjenju porezne presije, ali slažem se da očekivati neke velike industrijske investicije u zemlji koja nema tradiciju stvaranja finalnih proizvoda, te neefikasne administracije i skuplje radne snage nego što je slučaj recimo u Bugarskoj i Rumunjskoj (da ne pričamo istočnije), nije realno.

Ono što bi moglo biti realno je korištenje prometnog položaja za jačanje logistike i onda jačanje dijela gospodarstva koji se na to može vezati. Flandrija svoj bum u zadnjih par desetljeća duguje upravo tome (luka Antwerpen), plus bujanje SME-ova (malog i srednjeg poduzetništva), a to su stvari koje Hrvatska može dijelom kopirati. Jest da Flandrija ima puno bolji položaj, ali ni položaj Rijeke kao jedne od najpovoljnijih poveznica između Sueza i srednje Europe ne treba odbaciti. Uostalom, dovoljno smo mali da i manji pomaci za Hrvatsku mogu biti ogromni.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2014, 17:35 

doc je napisao/la:
A koji bi onda bio put za RH?

Ovako kako sad idu,i koga sve "slušaju" i čije interese brane...

Vrh

PostPostano: 06 svi 2015, 22:25 

Hrvatski izvoz: 2000. -> 2014. u tisućama kuna

Ukupno: 36 786 057 -> 78 921 288

Italija: 8 200 500 -> 10 952 217

BiH: 4 121 591 -> 9 330 832

Slovenija: 3 981 849 -> 8 949 089

Njemačka: 5 227 508 -> 8 802 473

Austrija: 2 429 129 -> 4 813 139

Mađarska: 500 983 -> 2 758 109

Rusija: 478 920 -> 2 096 976

Francuska: 1 039 120 -> 1 754 659

SAD: 746 385 -> 1 663 084

Nizozemska: 411 776 -> 1 272 931

Češka: 243 599 -> 1 197 163

V. Britanija (UK): 629 655 -> 1 181 361

Slovačka: 109 914 -> 1 159 663

Poljska: 186 439 -> 1 070 539

Belgija: 354 509 -> 1 056 873

Španjolska: 209 925 -> 1 029 918

Švicarska: 314 943 -> 912 589

Grčka: 714 168 -> 882 922

Makedonija: 488 672 -> 790 953

Rumunjska: 27 452 -> 672 252

Turska: 315 742 -> 633 774

Egipat: 161 081 -> 633 094

Malta: 413 185 -> 603 815

Švedska: 300 056 -> 581 588

Saudijska Arabija: 37 529 -> 532 407

Kakva diverzifikacija izvoznih tržišta od 2000. do 2014. :zubati

Zanimljiv je ogroman skok ostvaren u izvozu prema Višegradskoj skupini (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka).

Najveći skokovi su u izvozu u Rumunjsku i Saudijsku Arabiju.

Čudno kako je Turska ostala marginalna.

Rusija prestigla SAD kao izvozno tržište.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1677 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 68  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: