Vidim po raznim temama da ljudi (točno) osjećaju da Hrvatsku istočna Europa ipak nije uspjela preteći po standardu života, naspram određenih parametara kojima se nekad nastoji pokazati da je Hrvatsku pretekla i Rumunjska.
Konačno imamo i podatke koji objedinjuju ono što svi ipak znamo kroz intuiciju. Ovo je superiorniji pristup od BDP-a (čak i kad se uzme PPP). Ja bih rekao da cijene nekretnina igraju veliku ulogu, a i trebale bi, jer je sve to dio bogatstva/imetka. Može se osporiti podatke, čini se da ne funkcionira najbolje za minijaturne zemlje sa manje od 1.000.000 stanovnika. Zanimljivo je npr na primjeru USA vidjeti razliku između prosjeka (average) i srednje vrijednosti (medijana) kao najbolji prikaz ekstremne koncentracije bogatstva.
Podaci su od Credit Suisse i obzir uzimaju "total wealth" (nekako mi prijevod "imetak" nikad nije legao). Da bi se izbjegle ekstremne devijacije što se tiče zemalja gdje je ta imovina neravnomjerno raspoređena, treba gledati ovaj "Median wealth". Hrvatska je po tome negdje oko oko europskog (ne EU) prosjeka, a na području istočne i srednje Europe je četvrta (iza Slovenije, Slovačke i Estonije).
Postavljam podatke za cijeli svijet. Predpostavljam da će svi odmah skočiti na EX-YU pa da izdvojim.
Slovenija - $34,403
Hrvatska - $17,131
Crna Gora - $12,060
BiH - $6,762
Makedonija - $5,640
Srbija - $4,903
(Europski prosjek $18,153).
Za nove forumaše iz Hrvatske, ekskluziva je bila za ovaj forum, jer sam se prvi dokopao izvještaja.