|
|
Stranica: 22/22.
|
[ 545 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ceha
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 13 ožu 2025, 23:37 |
|
|
Gazda je napisao/la: Ceha je napisao/la: Šibenik je hrvatski grad, Knin.... Zagreb... Ima ih dosta. Samo što je normalno da su gradovi i počinjali u drugim civilizacijama.
Evo, pogledaj Vrhbosnu. PK IV je tu osnovao biskupiju, a danas ju vi svojatate.
Dubrovnik si zaboravio, u čijoj izgradnji su u velikoj mjeri sudjelovali Hrvati Hercegovine. Btw mulestinci su toliko pozvani da o tome pričaju, da su na obnovi starog mosta glavni konzervatori bili Hrvati, oni i turci su bili fizička snaga, jedini musliman što je bio sjebao krivu ćupriju morali je rušit i ponovno radit (previše našpico vrh). Dubrovnik je mix romanskog i hrvatskog, ok to stoji.
|
|
Vrh |
|
 |
maradot
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 20 tra 2025, 00:08 |
|
|
Moderna stambeno – poslovna zgrada Galo Posušje - Vaš dom iz snova: Izgradnja počinje uskoro! https://www.radioposusje.ba/content/mod ... A&sfnsn=wa
Privitak/ci: |

2000_67f8f09a4165b-ezgif.com-webp-to-jpg-converter.jpg [ 43.98 KiB | Pogledano 1785 put/a. ]
|

2000_67f8f09a5883d-ezgif.com-webp-to-jpg-converter.jpg [ 52.44 KiB | Pogledano 1785 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
 |
maradot
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 20 tra 2025, 00:14 |
|
|
Klasicizam ulazi na velika vrata. A Hercegovci su jedni od prvih klijenata

Screenshot_2025-04-20-00-12-56-081_com.instagram.android-edit.jpg [ 460.4 KiB | Pogledano 1778 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
 |
maradot
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 28 tra 2025, 22:35 |
|
|
Dom Zdravlja Žepče

IMG_20250428_223509.jpg [ 359.89 KiB | Pogledano 1577 put/a. ]
|

Screenshot_2025-04-28-22-33-15-266_com.instagram.android-edit.jpg [ 421.32 KiB | Pogledano 1577 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
 |
maradot
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 29 tra 2025, 09:29 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 29 tra 2025, 09:37 |
|
|
Iskreno malo bezveze. Prazan prostor taj plato gore. Za sta?
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
 |
zet
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 29 tra 2025, 10:26 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Prazan prostor taj plato gore. Za sta? Obicno trgovi budu namijenjeni za okupljanje vece kolicine ljudi (koncerti, bozicni sajmovi, priredbe, novogodisnji docek...). Vjerojatno je ideja imati jedno takvo mjesto za takvu namjenu u gradu.
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 29 tra 2025, 11:34 |
|
|
zet je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Prazan prostor taj plato gore. Za sta? Obicno trgovi budu namijenjeni za okupljanje vece kolicine ljudi (koncerti, bozicni sajmovi, priredbe, novogodisnji docek...). Vjerojatno je ideja imati jedno takvo mjesto za takvu namjenu u gradu. Ma znam ali obicno se u manjim mjestima ne prave trgovi ovako s praznim prostorom kao da dnevno kroz njega prolaze tisuce ljudi Radi par okupljanja godisnje nije isplativo. Isplativo bi bilo da se kad nema nista izdaju koncesije kaficima ili tako nesto cisto da taj prostor ne izgleda sablasno i da ne zjapi prazan. Opet napominjem rijec je o Tomislavgradu manjem gradicu ne o Zagrebu
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
 |
zet
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 29 tra 2025, 12:21 |
|
|
krstjanin je napisao/la: zet je napisao/la: Obicno trgovi budu namijenjeni za okupljanje vece kolicine ljudi (koncerti, bozicni sajmovi, priredbe, novogodisnji docek...). Vjerojatno je ideja imati jedno takvo mjesto za takvu namjenu u gradu.
Ma znam ali obicno se u manjim mjestima ne prave trgovi ovako s praznim prostorom kao da dnevno kroz njega prolaze tisuce ljudi Radi par okupljanja godisnje nije isplativo. Isplativo bi bilo da se kad nema nista izdaju koncesije kaficima ili tako nesto cisto da taj prostor ne izgleda sablasno i da ne zjapi prazan. Opet napominjem rijec je o Tomislavgradu manjem gradicu ne o Zagrebu A gle, i ja osobno vise cijenim lijepi kafic na lijepom mjestu, vise cijenim promenadu sa zelenilom (trava, cvijece, drvece) nego betonski plato. Iz mog osobnog zivotnog iskustva vecina takvih trgova ne ispune ocekivanja i postanu sve samo ne ugodno mjesto za boravak. Postanu suprotno od onog sto je autor ili neki dizajner zamislio tj. nacrtao. Sve to lijepo izgleda na renderima ali s vremenom se tlakavci/ploce pohabaju, iskrive, nastaju ostecenja, djeca isaraju grafitima, dolje u parkiralistu ce se nakupljati smece, prasina, nece biti ugodno ni hodati tom garazom. A na ovim renderima izgleda sve lijepo, cisto, uredno i svi su nasmijani :) S vremenom takvi trgovi postanu pusti i zapusteni prostor po kojem ni majke s djecjim kolicima nemaju zelju proci. Da se mene pita, ja sam uvijek za sto vise prirode (trava, grmlje, drvece, cvijece) a sto manje betoniranja. Dakle neki lijepi zeleni park. Klasika nikad ne zastarijeva. Najljepsi dijelovi Zagreba su i dan danas oni koje je Austrougarska napravila. Priroda uvijek izgleda lijepo, ne mozes ju isarat grafitima, sama se odrzava, ne vonja na urin itd. I jeftinija je za odrzavanje. I onda bi u srediste takvog zelenog trga uklopio jedan kafic, ili dva. Nasi ljudi vole piti kavu u lijepom okruzju, dugo piti kavu, u hladu ljeti ili na suncu zimi. Zasto ne bastiniti te vrijednosti? No da se vratim na ovaj prijedlog. Meni se isto ne svidja ali izgleda da je glavna ideja vodilja da se napravi plato, brisani prostor, koji ce moci posluziti za okupljanja velike kolicine ljudi, koliko god ona rijetka bila. E sad, treba li takvo sto Tomislavgradu ili je pametnije nesto drugo - najbolje pitati stanovnike grada Tomislavgrada. Da sam ja gradonacelnik, napravio bi kampanju, prezentirao razlicite opcije i dao ljudima da par tjedana o njima razmisljaju i onda napravio anketu/glasanje/tribinu. Simple as that.
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 29 tra 2025, 12:38 |
|
|
zet je napisao/la: krstjanin je napisao/la:
Ma znam ali obicno se u manjim mjestima ne prave trgovi ovako s praznim prostorom kao da dnevno kroz njega prolaze tisuce ljudi Radi par okupljanja godisnje nije isplativo. Isplativo bi bilo da se kad nema nista izdaju koncesije kaficima ili tako nesto cisto da taj prostor ne izgleda sablasno i da ne zjapi prazan. Opet napominjem rijec je o Tomislavgradu manjem gradicu ne o Zagrebu A gle, i ja osobno vise cijenim lijepi kafic na lijepom mjestu, vise cijenim promenadu sa zelenilom (trava, cvijece, drvece) nego betonski plato. Iz mog osobnog zivotnog iskustva vecina takvih trgova ne ispune ocekivanja i postanu sve samo ne ugodno mjesto za boravak. Postanu suprotno od onog sto je autor ili neki dizajner zamislio tj. nacrtao. Sve to lijepo izgleda na renderima ali s vremenom se tlakavci/ploce pohabaju, iskrive, nastaju ostecenja, djeca isaraju grafitima, dolje u parkiralistu ce se nakupljati smece, prasina, nece biti ugodno ni hodati tom garazom. A na ovim renderima izgleda sve lijepo, cisto, uredno i svi su nasmijani :) S vremenom takvi trgovi postanu pusti i zapusteni prostor po kojem ni majke s djecjim kolicima nemaju zelju proci.Da se mene pita, ja sam uvijek za sto vise prirode (trava, grmlje, drvece, cvijece) a sto manje betoniranja. Dakle neki lijepi zeleni park. Klasika nikad ne zastarijeva. Najljepsi dijelovi Zagreba su i dan danas oni koje je Austrougarska napravila. Priroda uvijek izgleda lijepo, ne mozes ju isarat grafitima, sama se odrzava, ne vonja na urin itd. I jeftinija je za odrzavanje. I onda bi u srediste takvog zelenog trga uklopio jedan kafic, ili dva. Nasi ljudi vole piti kavu u lijepom okruzju, dugo piti kavu, u hladu ljeti ili na suncu zimi. Zasto ne bastiniti te vrijednosti? No da se vratim na ovaj prijedlog. Meni se isto ne svidja ali izgleda da je glavna ideja vodilja da se napravi plato, brisani prostor, koji ce moci posluziti za okupljanja velike kolicine ljudi, koliko god ona rijetka bila. E sad, treba li takvo sto Tomislavgradu ili je pametnije nesto drugo - najbolje pitati stanovnike grada Tomislavgrada. Da sam ja gradonacelnik, napravio bi kampanju, prezentirao razlicite opcije i dao ljudima da par tjedana o njima razmisljaju i onda napravio anketu/glasanje/tribinu. Simple as that. O tome govorim. Zato nekad pomislim da u nasim opcinama ne postoje stvarno ljudi od struke koji bi uputili i kritike i iznijeli moguce mane vec eto samo daj nesto gradi bilo smisla nebilo. Ali na kraju kao sto kazes nek odluce stanovnici
|
|
Vrh |
|
 |
zet
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 29 tra 2025, 12:57 |
|
|
Nije to samo tako u Tomislavgradu, vecina opcina i gradova u RH jos uvijek razmislja na nacin "bolje graditi bilo sta i bilo kako nego nikako" umjesto da razmisljaju na nacin "bolje graditi kvalitetno, humano i dugorocno nego ikako drugacije". Btw., evo primjer jednog trga koji je na papiru jedno a u stvarnosti drugo. Kvaternikov trg u ZG, na renderirma je imao staklene povrsine u kombinaciji s vodoskokom i klupom za sjedenje, s nasmijanom djecicom koja se igraju a roditelji sjede i uzivaju. U teoriji dobro zamisljeno. U realnosti je danas ta klupica posrana pticjim izmetom, staklo je pozutilo, kamenac posvuda, svi to zaobilaze u sirokom luku. A da ne pricam kako je saka u oko. Dakle, totalna suporotnost od onog sto je trebalo biti.
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 12 lip 2025, 14:26 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Roko987
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 12 lip 2025, 14:40 |
|
Pridružen/a: 25 stu 2024, 14:26 Postovi: 823 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Makar drveće zasaditi, fontanu u sredinu, nekako zamaskirati prazan prostor. Ušuškati objektima sa strane. Ovo je trg u Drnišu. 
_________________ Sred je srca moga Hercegovina, kolijevka je Srednja Bosna i Posavina ponosna
|
|
Vrh |
|
 |
Hercegovac91
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 15 lip 2025, 19:41 |
|
|
Roko987 je napisao/la: Makar drveće zasaditi, fontanu u sredinu, nekako zamaskirati prazan prostor. Ušuškati objektima sa strane. Ovo je trg u Drnišu.  Lijepo.
_________________ Ljubi mi Te svaki kucaj srca I duše mi svaki topli dah, I pod hladnim ljubit će Te grobom Moj mrtvački pepeo i prah!
|
|
Vrh |
|
 |
Hercegovac91
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 15 lip 2025, 20:59 |
|
|
Treba jos neko vrijeme da dodje kod nas taj sentiment da vizura grada i okoliš utječu jako na psiholosko stanje i zdravlje ljudi opcenito. Vizualno oneciscenje i opcenita neestetika gradova svakako poticu depresiju. Depresija - više bolovanja. Trebamo se probuditi jer vidim da druge zemlje komunistickog naslijeđa "čiste" svoje gradove od ružnoće.
Bilo je nedavno da su se krenule čistiti pročelja zgrada u ZG. Dobili smo par slikica ali ne znam jeli stalo na tome.
I također trgovi, gdje su nam trgovi u Herceg-Bosni? Kao što je ovaj gore iznad mene napisao, nije to mudro slovo. Popločati, malo stabla, fontana, klupice, skulptura nekakva..
Nogostupi da ne spominjem.

IMG_1509.jpeg [ 286.68 KiB | Pogledano 1036 put/a. ]
|

IMG_1512.png [ 433.11 KiB | Pogledano 1036 put/a. ]
|
_________________ Ljubi mi Te svaki kucaj srca I duše mi svaki topli dah, I pod hladnim ljubit će Te grobom Moj mrtvački pepeo i prah!
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 16 lip 2025, 11:15 |
|
|
https://www.hercegovina.info/vijesti/bi ... km/240371/Zajednica ponuditelja Hering d.d. Široki Brijeg i KTM-Brina d.o.o. Posušje nastavlja dominaciju u projektima cestogradnje u zapadnoj Hercegovini. JP Autoceste Federacije BiH donijele su odluke o izboru najpovoljnijeg ponuditelja za dvije sekcije brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH, ukupne dužine 11,84 kilometra, a vrijednost oba ugovora premašuje 124 milijuna KM s PDV-om.
|
|
Vrh |
|
 |
maradot
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 08 kol 2025, 10:39 |
|
|
Cortez Posušje

IMG_20250808_103847.jpg [ 347.98 KiB | Pogledano 587 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
 |
Boriso
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 09 kol 2025, 11:53 |
|
|
maradot je napisao/la: Klasicizam ulazi na velika vrata. A Hercegovci su jedni od prvih klijenata Evo nešto iz Ljubuškog s neoklasičnim detaljima  

Ljubuški 530161595_1305296211252832_7247555953442790452_n.jpg [ 55.11 KiB | Pogledano 472 put/a. ]
|

Ljubuški 529171000_1305293967919723_4558566421880719694_n.jpg [ 31.79 KiB | Pogledano 472 put/a. ]
|

Ljubuški 526487953_1297980528651067_9197389803026837383_n.jpg [ 80.03 KiB | Pogledano 472 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
 |
DOS
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 09 kol 2025, 12:44 |
|
|
Znate da ja volim naše uspjehe i samopouzdanje, no gledam recimo zgrade u Mostaru, Zapadnoj Herc., na što ih spajamo, da prostiš, gdje će nam govna ići? Nadam se da znaju i da imaju održiv elaborat! Još je puno ad hoc razmišljanja i djelovanja. Radujemo se propasti BiH, a nisam siguran što ćemo mi ako budemo prepušteni sami sebi i lančanoj reakciji? Hrvatska je tu jedina nada i majka, ali...
dodatak - Osim u suhim zidovima nama trebaju argumenti i u raspravama s bošnjama. Ne dopustit da se mogu za bilo što uhvatit s naše strane, nije teško
|
|
Vrh |
|
 |
Boriso
|
Naslov: Re: Izgradnja u hrvatskim sredinama u BiH Postano: 09 kol 2025, 14:33 |
|
|
Ljubuški je 2015. pustio u rad pogon za pročišćavanje otpadnih voda i novu kanalizacijsku mrežu.
Pročistač otpadnih voda u Općini Grude je pušten u rad 2022.
Posušje trenutno gradi kanalizacijsku mrežu.
Široki Brijeg je pred završetkom kompleksa za pročišćavanje otpadnih voda.
Radi se u ZHŽ-u na komunalnoj infrastrukturi.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|