HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 14 vel 2025, 13:44.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Pitanja o gospodarstvu BiH
PostPostano: 30 svi 2011, 03:20 

Pozdrav iz prijateljskog Zagreba! :)

Pišem jedan članak u kojem ću zastupati tezu da je nepostojanje centralne države, suprotno uvriježenom mišljenju, zapravo dobro za gospodarstvo.

Postoje povijesni primjeri. Italija se dobro razvijala sedamdesetih dok su vlade trajale po šest mjeseci, Belgija već godinu dana nema vladu a ne ide im loše... želim vidjeti može li mi i BiH poslužiti kao primjer. I tu već skoro godinu dana fali vlada.

Nemam nikoga da mi opiše situaciju na terenu pa sam se registrirao ovdje, nadam se da ću naći odgovore.

Moj plan istraživanja BiH je ovakav:

1. Usporediti ću predratnu BiH i druge predratne SFRJ države i regije i njihovo današnje stanje

2. Ispitati ću koliko se trenutno vlasti u BiH miješaju u gospodarstvo i koliko ga opterećuju

Ovo prvo mogu iz literature i interneta, za ovo drugo mi treba vaša pomoć.

Zanemarimo na trenutak RS i gledajmo Federaciju. Znam da je Federacija podijeljena još na županije/kantone, a svaki kanton ima svoju vladu. Kantoni su još podijeljeni na općine, je li tako?

To se naizgled čini kao puno nivoa vladanja, ali zanima me je li to u realnosti veliko opterećenje.

Prvo što me zanima je veličina upravnog aparata, je li prevelik i kad se to stavi na papir ili ljudi samo smatraju da je prevelik (a to smatraju u svim državama). Koliko ljudi radi u kantonalnim institucijama? Jesu li te institucije posve paralelne centralnim institucijama, npr imaju li kantoni ama baš sva ministarstva? I znači li to i u praksi puno dodatnih zaposlenih?

Drugo što me zanima je kakvi porezi postoje u BiH i kakve para-porezne naknade. Npr znam da postoji PDV. Kome idu prihodi od PDV-a? Kome idu prihodi od carina? Jesu li carine visoke? Koliki su porezi na dohodak i kome oni idu (centralnoj vladi, općinama, županijama?).

Treće, kako stvar izgleda sa legislativne strane? Ima li BiH puno propisa koji reguliraju gospodarstvo? Jesu li svi zakoni "osvježeni" ili se još koriste neki iz SFRJ? Smatram to što u godinu dana nije donesen niti jedan zakon nečim jako dobrim. Je li centralna država jedina koja donosi zakone ili kantoni imaju svoje skupštine koje također donose zakone?

Je li privatizacija gotova?

Je li sudstvo funkcionalno?

Je li teško pokrenuti posao?

A stečaj?

Uglavnom... nije mi nužno da mi netko odgovori točku po točku, cijeniti ću ako podijelite sa mnom svoja mišljenja o tome je li država u BiH velika prepreka trgovini i proizvodnji ili nije.

Vrh

Naslov: Re: Pitanja o gospodarstvu BiH
PostPostano: 30 svi 2011, 10:09 

Dodatno... informacija da je proračun Federacije BiH oko 1,56 milijardi KM, što je samo 750 milijuna EUR.
Dravni proračun RH je dvadesetak puta veći, oko 15 milijardi EUR, ali hrvatsko gospodarstvo nije
dvadeset puta veće od bosanskog (možda pet-šest puta).

To bi značilo da je udio države u BDP-u u BiH manji, barem kad se radi o centralnoj državi.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2011, 10:59 

Simun je napisao/la:
Dodatno... informacija da je proračun Federacije BiH oko 1,56 milijardi KM, što je samo 750 milijuna EUR.
Dravni proračun RH je dvadesetak puta veći, oko 15 milijardi EUR, ali hrvatsko gospodarstvo nije

To bi značilo da je udio države u BDP-u u BiH manji, barem kad se radi o centralnoj državi.

Proračun svih 10 županija/kantona zajedno je veći od proračuna Federacije. Stupanj decentralizacije je visok, oko pola novca se vraća lokalnoj zajednici (županiji i općini), a ostalo ide na više nivoe.

Ovo bi ti moglo bit korisno:
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /19hrv.htm
Citat:
Članak 4.
Federaciji pripadaju prihodi, kako slijedi:
a) udio prihoda sa jedinstvenog računa, sukladno Zakonu o uplatama
na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda (vidjeti članak 6., dolje)

b) 100% od poreza na dobit banaka i drugih financijskih organizacija, društava za osiguranje i reosiguranje, te poduzeća iz oblasti elektroprivrede, pošte i telekomunikacija i pravnih osoba iz oblasti igara na sreću i zabavnih igara kojima je to jedina djelatnost;
c) naknade i pristojbe sukladno federalnim propisima;
d) novčane i druge kazne sukladno federalnim propisima;
e) prihodi od prirodnih dobara u vlasništvu Federacije;
f) prihodi od korištenja ili prodaje federalne imovine;
g) donacije; i
h) drugi prihodi predviđeni zakonom i drugim propisima Federacije.

Članak 6.

Udio prihoda sa jedinstvenog računa iz točke a) članka 4. ovog Zakona raspodjeljuje se kako slijedi:
a) financiranje funkcija Federacije 36,2%,
b) financiranje funkcija kantona 51,48%,
c) financiranje funkcija jedinica lokalne samouprave 8,42%
d) Direkcija za ceste 3,9%.

Citat:
Članak 10.

Sudjelovanje kantona u ostalim javnim prihodima

Kantonima, pored udjela u raspodjeli prihoda iz članka 6. ovog Zakona, pripadaju i drugi javni prihodi, kako slijedi:
a) 100% od poreza na dobit koji su uplatila sva poduzeća koja nisu
navedena u članku 4. stavak 1. točka b) ovog Zakona.;
b) 71,5% od poreza na plaću uplaćenog u svakom kantonu;
c) naknade i pristojbe sukladno kantonalnim propisima;
d) novčane i druge kazne sukladno kantonalnim propisima;
e) prihodi od prirodnih dobara u vlasništvu kantona;
f) prihodi od korištenja ili prodaje kantonalne imovine;
g) donacije i namjenske dotacije;
h) drugi prihodi predviđeni zakonom i drugim propisima Federacije i
kantona.

Simun je napisao/la:
Je li centralna država jedina koja donosi zakone ili kantoni imaju svoje skupštine koje također donose zakone?

Svaka razina vlasti donosi zakone iz svojih nadležnosti. Da, skupštine kantona imaju zakonodavnu moć.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 30 svi 2011, 11:25 

Evo ti teme sa sadržajima koji bi ti trebali biti od koristi

http://hercegbosna.org/forum/gospodarstvo/bosna-i-hercegovina-analize-i-izvjestaji-t1299.html

Vrh

PostPostano: 30 svi 2011, 12:32 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Simun je napisao/la:

Imam osjećaj da miješaš Federaciju BiH i BiH. Federacija BiH je samo dio države BiH i prostire se na 50,5% površine i živi oko 64% stanovništva. Ostalo se odnosi na Republiku Srpsku (48,5% površine BiH, 34% stanovništva BiH) i Distrikt Brčko (1% površine BiH, 2% stanovništva BiH).

Prvo me interesira koliko si upoznat sa organizacijskom strukturom BiH, jer će u suprotnom biti uzalud objašnjavati neke stvari.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2011, 22:56 

Hvala na odgovorima do sada.

lider30... slabo sam upoznat sa organizacijskom strukturom BiH, zato sam ovdje :)

Vrh

PostPostano: 06 lip 2011, 10:48 

Koji ti još detalji fale nakon proučavanja linkova, da probamo zajedno riješiti nepoznanice.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: