|
|
Stranica: 2/2.
|
[ 43 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 16 ožu 2024, 09:21 |
|
|
|
Bilo bi lijepo ako bi se ljudi vratili Ali je problem što se već dobar dio njih nalazi u stranim ekonomskim, socijalnim i uskoro političkim društvima Recimo kako ćeš nagovorit obitelj s dvoje djece porijeklom iz Viteza/s prebivalištem u Augsburgu da se vrati nazad u Vitez? Također u kojem postotku je to izvedivo?
Muž i žena su dobili posao gore te su ovisni o ekonomskom društvu Njemačke
Djeca su pošla u školu gore te se nalaze po defaultu u njemačkom socijalnom društvu. Iz socijalnog društva Viteza samo znaju dva rođaka koja vide dva put godišnje Žena je stekla nove prijateljice gore, a i ove stare koje ima su također našle nove prijateljice te se ravnaju po normama njemačkog socijalnog društva Muž slično, ali se zna da su ženski socijalni krugovi jači te uzimaju prevagu u većini slučajeva
Što se politike tiće, oni ni ne ovise o politici u BiH i RH. Jedino možda iz sentimentalnosti prema starom kraju i ovim spomenutim lokalnim socijalnim, političkim i ekonomskim društvima. Njima je iz njihove perspektive puno bitnije jel im dolazi Kindergeld, koliki su bavarski porezi, što će bit s migrantima te kakvi su plinski odnosi Scholza i Putina
Jedino ako se neki od ovih parametara promjeni, onda bi došlo do nekakvog povratka To se već lagano vidi na sva tri plana Ekonomski-sve veće cijene stanarina i režija, inflacija… Socijalni-nezadovoljstvo vrijednostima društva Politički-ideologija, migranti
Na kraju treba vidit na što će ljudi reagirat i zašto bi se odlučili na povratak Već je sigurno da će se bar deset posto ljudi vratit. To su ljudi koji vide gdje sve ide i odlučili bi se tako i tako na povratak A sad, ovisno o stanju gore taj se postotak može povećat na bilo di između 10-50%. To bi više manje bio neki trend odlaska gdje bi ljudi poticali jedni druge na povratak
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 16 ožu 2024, 11:58 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 17:35 Postovi: 9998 Lokacija: No Country for White Men
|
|
Slabe plaće su uzrok broj 1. Da nemam terenske satnica bi mi izašla otrpilike kao satnica zaštitara na ulazu.
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 16 ožu 2024, 12:22 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63167 Lokacija: DAZP HQ
|
Karabaja je napisao/la: Kad za neko hvali da je mlad i školovan odmah znam da je nehljebar. "Mladi i školovani" su rak rana ovog društva. Završio sociologiju, nema posla. Ili ekonomiju. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mijat_tomic_is_back
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 16 ožu 2024, 13:16 |
|
|
|
Placa prije svega, ali i etnicki cisto mjesto je jedina garancija zdravlja i opstanka hrvata na ovim prostorima. Govorim za bih. Mijesane sredine su zlo i prevara. Ili cemo mi njih pobit i protjerat ili oni nas, nema sredine
_________________ Glup, gluplji, Made in holiday inn
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 16 ožu 2024, 13:23 |
|
|
dudu je napisao/la: Karabaja je napisao/la: Kad za neko hvali da je mlad i školovan odmah znam da je nehljebar. "Mladi i školovani" su rak rana ovog društva. Završio sociologiju, nema posla. Ili ekonomiju.  Kad neko napravi grešku u životu obično se trudi da to sakrije. Ovdje ljudi mašu diplomama nekog socijalnog rada ili psihologije bez ikakvog srama. Ok druze, mozda si imao dobre namjere ali vidiš da se se zajebao, bar se prestani sramotiti i probaj ispraviti gresku.
_________________ Right-wing lives don't matter
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mijat_tomic_is_back
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 16 ožu 2024, 13:29 |
|
|
Karabaja je napisao/la: dudu je napisao/la: Završio sociologiju, nema posla. Ili ekonomiju.  Kad neko napravi grešku u životu obično se trudi da to sakrije. Ovdje ljudi mašu diplomama nekog socijalnog rada ili psihologije bez ikakvog srama. Ok druze, mozda si imao dobre namjere ali vidiš da se se zajebao, bar se prestani sramotiti i probaj ispraviti gresku. Pa i vi ste krenuli klat srbe, pa kad su vam uzeli mjeru i 60k vas gnoji zemlju vi opet 30 godina poslije prijetite srbima i hrvatima. Hocete ikad pameti doc?
_________________ Glup, gluplji, Made in holiday inn
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 16 ožu 2024, 13:38 |
|
|
mijat_tomic_is_back je napisao/la: Karabaja je napisao/la: Kad neko napravi grešku u životu obično se trudi da to sakrije. Ovdje ljudi mašu diplomama nekog socijalnog rada ili psihologije bez ikakvog srama. Ok druze, mozda si imao dobre namjere ali vidiš da se se zajebao, bar se prestani sramotiti i probaj ispraviti gresku. Pa i vi ste krenuli klat srbe, pa kad su vam uzeli mjeru i 60k vas gnoji zemlju vi opet 30 godina poslije prijetite srbima i hrvatima. Hocete ikad pameti doc? Druže...
_________________ Right-wing lives don't matter
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 16 ožu 2024, 13:45 |
|
|
Karabaja je napisao/la: Kad za neko hvali da je mlad i školovan odmah znam da je nehljebar. "Mladi i školovani" su rak rana ovog društva. Kad kaže "ja sam fakultetski obrazovan". 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1406 of 2558 - 54.96%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Salivator
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 16 ožu 2024, 14:38 |
|
|
|
Rak rana svih društava na Zapadu su visokoobrazovani. Sve obitelji imaju 1 dijete sa završenim fakultetom.
Napraviš fino troje, sve uložiš u jedno, drugo dvoje nek peru i okreću burgere.
_________________ ...and yet I find, and yet I find...repeating in my head If I can't be my own, I'd feel better dead..
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kronos
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 17 ožu 2024, 01:02 |
|
|
Ceha je napisao/la: Legionnaire je napisao/la: Većinom se ide za neto platu. Kad čuje plata 2000 evra, odmah mu se ozari u očima. Svak ko kaže da ide zbog korupcije itd, laže. Time se pravdaju kako su “morali” otići. Ima ljudi koji odu zaradi karijera, ima neki broj fanatika koji su zaljubljeni u Njemačku, ali oni su mali broj.
Doduše malo ih uzme u obzir, da su rente skupe (kriza je sa stanovima u više država), da su neki drugi troškovi veći, itd. Moguće je uistinu uštedjeti za auto (a to je gasterbajterima često cilj), ali za stan u toj državi teško.
Dakle, odgovor na pitanje je plata. Neka druga prava su tamo dobra, a neka su i bolja kod nas. Npr dužina majčinog odsustva u evropskim zemljama je znatno kraća nego kod nas (Njemačka 14 sedmica, kod nas oko godinu dana). 2000 eura je u Zagrebu ništa. Pogotovo ako imaš familiju, nešto djece. Zagreb skuplji od Beča?
_________________ Živjela naša sveta Hrvatska! Gubici Rusije i Ukrajine su 1:4. [str. 85]
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kronos
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 17 ožu 2024, 01:12 |
|
|
Karabaja je napisao/la: Kad za neko hvali da je mlad i školovan odmah znam da je nehljebar. "Mladi i školovani" su rak rana ovog društva. Ne mislim ja na tvoje medresaše jarane
_________________ Živjela naša sveta Hrvatska! Gubici Rusije i Ukrajine su 1:4. [str. 85]
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kronos
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 17 ožu 2024, 01:22 |
|
|
dudu je napisao/la: Karabaja je napisao/la: Kad za neko hvali da je mlad i školovan odmah znam da je nehljebar. "Mladi i školovani" su rak rana ovog društva. Završio sociologiju, nema posla. Ili ekonomiju.  To su ovi sa filozofskog koji do tridesete studiraju, ali ja mislim školovane iz MINT smijerova. Mathematics, IT, Natural sciences, Technology Takvi su suho zlato, i onda čitam kako čobani prozivaju jednog Matu Rimca.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 17 ožu 2024, 01:57 |
|
|
Kronos je napisao/la: Zagreb skuplji od Beča? Po hrani bome je.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kronos
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 17 ožu 2024, 02:29 |
|
|
Ceha je napisao/la: Kronos je napisao/la: Zagreb skuplji od Beča? Po hrani bome je. Nije jeftino znam ali ipak 2000€ je i za samca u Zg dovoljno da lijepo živi. Neki dan mi priča zubarica da traži medicinsku sestru za svoju kliniku ali nitkomdamse javi, i kažem joj ja da je medicinska sestra u njemačkoj poželjna kao doktorica, jel ih nema. Uglavnom guglam nabrzo i vidim da je prosječna plaća m.s. u hr oko 1000€.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 17 ožu 2024, 02:55 |
|
|
Kronos je napisao/la: Ceha je napisao/la: Po hrani bome je. Nije jeftino znam ali ipak 2000€ je i za samca u Zg dovoljno da lijepo živi. Neki dan mi priča zubarica da traži medicinsku sestru za svoju kliniku ali nitkomdamse javi, i kažem joj ja da je medicinska sestra u njemačkoj poželjna kao doktorica, jel ih nema. Uglavnom guglam nabrzo i vidim da je prosječna plaća m.s. u hr oko 1000€. Ma start više od 1000e. Alo dežurstva,noćna itd. Ide to oko 1300e.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 20 tra 2024, 19:50 |
|
|
|
Zašto dijasporaši rođeni u njemačkoj obnavljaju roditeljske kuće u HR i BiH?
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Maestro
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 20 tra 2024, 20:47 |
|
|
MiB je napisao/la: Zašto dijasporaši rođeni u njemačkoj obnavljaju roditeljske kuće u HR i BiH? Zašto pas liže svoja j**a?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Diablo
|
Naslov: Re: Prihvatljive plaće i drugi čimbenici kao poticaj za povratak / opstanak? Postano: 24 tra 2024, 18:45 |
|
|
|
U Širokom je krenuo masovniji povratak mladih obitelji nakon što se stekla mogućnost za zaradu minimalno 800-1000 eura mjesečno... Još kad zaposli ženu na neku pristojnu plaću tada se može lijepo živjeti.
Naravno da dosta pomaže i pronatalitetna politika ZHŽ-a nakon koje se roditelji puno lakše odlučuju na još "jedno"
_________________ Hrvatska ,Slovenija ,Srbija,Crna Gora ,Makedonija te Kosovo su građanski dok se jadni bošnjo bori čak i za ovakav Dayton...
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|