HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 22:10.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Blagaj
PostPostano: 07 svi 2020, 22:41 
Offline

Pridružen/a: 30 sij 2020, 20:18
Postovi: 2340
Ispod naselja se nalazi izvor Bune, koji je najveći krški izvor u Europi (Vrelo Bune). Pored njega se nalazi čuvena sufijska tekija, a u njegovoj okolici su prapovijesno nalazište Zelena pećina, ribogojilište i restorani, te dvorac iz 15. stoljeća, dok se u samom mjestu nalaze brojne građevine koje su proglašene za nacionalni spomenik BiH[2]. Dana 12. studenoga 2007. godine Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je nominiralo Blagaj za upis na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi[3].

U Blagaju, na gotovo nepristupačnoj lokaciji, iznad izvorišta rijeke Bune, smještena je Zelena pećina - prahistorijsko pećinsko naselje. Nalazi iz ove pećine pripadaju dobu neolita i vežu se za hvarsko-lisičićku grupu.

U antici je na području Blagaja je postojala ilirska utvrda i rimski castrum. Organizirana kršćanska zajednica u Blagaju nazočna je još od 5. ili 6. stoljeća, što je također potvrđeno i novijim istraživanjima.[4] Tragovi su i u toponimima, poput uzvisine Veliki križ (127 m) kod Podgrađa, Dračevice i Jarka. U vrijeme bizantskog carstva car Justinijan je dao izgraditi nekoliko utvrđenih gradova na tom poručju. Blagaj se spominje Konstantin Porfirogenet u svom djelu De administrando imperio („O upravljanju carstvom”) kao Bona, dio Zahumlja. Za vrijeme Stefana Nemanje Zahumlje je bilo pod dominacijom Raške države, i krajem 12. stoljeća zahumski župan Jurko za kneza Miroslava dao je podići crkvu svetog Kuzme i Damjana, koju je 1194. posvetio dubrovački nadbiskup Bernardin. Povijesno vrelo za taj događaj je Blagajska ploča, jedan od najstarijih pisanih spomenika na hrvatskom jeziku.[5][4] Zahumlje postaje dio bosanske države u 14. stoljeću u vrijeme bosanskog bana Stjepana II. Kotromanića. Tijekom 15. stoljeća Sandalj Hranić Kosača i njegov sinovac Stjepan Vukčić Kosača vladaju područjem Huma i Blagaja sve do dolaska Osmanlija 1466. godine. Do tada je Blagaj pripadao području Bišća, a područje je bilo poznato kao rezidencijalno mjesto hercegovačkih vladara i roda Hranića i Kosača. U povijesnim izvorima Blagaj je prvi put spomenut koncem veljače i početkom ožujka 1423. god. u prepisci između dubrovačkih poslanika i njihove vlade u Dubrovniku, a u svezi misije koju Nikola Gučetić i Blaž Đorđić obavljaju kod vojvode Sandalja Hranića Kosače.

Tijekom Osmanlijskog razdoblja Blagaj je bio sjedište Blagajskog vilajeta, potom kadiluka i podijeljen je na nekoliko mahala, među kojih su Carska, Hasanagina, Bunska i Galičići. Grad je imao sedam džamija, dva hana, četiri musafirhane, medresu, dva mekteba, tekiju, četiri kamena mosta na rijeci Buni, jedan na Bunici i dva na ponornici Posrt, kiraethanu i sedam mlinica s dvadeset osam mlinova. Do 1835. godine muslimani čine većinu stanovništva, no za vrijeme austrougarskog razdoblja kršćana (katolika i pravoslavaca) je dvostruko više. U to doba izgrađene su pravoslavna crkva sv. Vasilija Ostroškog (1893.) i rimokatolička crkva Presvetog Trojstva (1908. god.). Poslije su dograđeni zvonici 1933. do katoličke i 1934. god. do pravoslavne crkve.

Nisam nigde našao temu, ako ima, praštajte. I prebacite (brišite) lagano!

Otvorih samo zbog ovog prekrasnog stvora. :tt1 :clap

Naravno i sam lokalitet je geografski, kulturno i istorijski više nego zanimljiv.


ZAŠTIĆENA VRSTA
U Blagaju ponovno stanuje bjeloglavi sup koji je u BiH iskorijenjen prije dvije godine

https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /200507176

Nakon dvije godine u Blagaju ponovo stanuje bjeloglavi sup koji je iz kanjona Uvca, nakon 15 dana boravka u prirodi, potpuno iscrpljen pronađen u Olovu.

Za njega brinu članovi Omladinskog kluba Novi val u Eko centru Blagaj, gdje je posljednji par bjeloglavih supova u BiH obitavao prije dvije godine.

Predsjednik udruženja Novi val Adnan Đuliman za Klix.ba kaže kako je bjeloglavi sup po imenu Luka u vlasništvu Republike Srbije i u Blagaju je samo privremeno na oporavku od iscrpljenosti.

''To je ptica koja je markirana i puštena 7. maja u prirodu. Mi smo ga pratili sa ekipom iz Srbije jer je na sebi imao GPS. Proveo je 15 dan na području Olova i vidjelo se da se kreće'', kaže Đuliman.

No, iznenada je stigao poziv od veterinara iz Olova kojem je javljeno da su pored puta našli pticu, ne znajući o kakvoj se vrsti radi.

''On je izvršio determinaciju, pregledao ga i ustanovio da je u pitanju iscrpljenost. Kupio je meso i nahranio pticu, te putem interneta tražio udruženje koje se brine o takvim pticama i došao je do nas'', pojašnjava Đuliman.

Istog dana je s ekipom iz Udruženja otišao u Olovo i u transportnom kavezu za divlje životinje Luku dovezao u Blagaj.

''Ptica je sada dobro i mora se oporaviti, ali definitivno neće ostati ovdje. Čim se oporavi ide u prirodu jer je to ptica iz prirode i po zakonu se ne može držati u zatvorenom", naglašava Đuliman.


Cijelu priču i aktivnosti spašavanja ptice pratio je Federalni inspektor za zaštitu prirode. Tako će po svim evropskim direktivama, s obzirom na to da je markirana i ima GPS u koordinaciji sa ljudima iz Republike Srbije, ptica nakon oporavka biti predata njima ili puštena u prirodu negdje oko Blagaja.

Podsjetimo da su posljednji par bjeloglavih supova u BiH bili ženka Lily i mužjak Jablan koji su obitavali u Eko centru Blagaj. Uginuli su 23. novembra 2018. od posljedica trovanja.

Bjeloglavi sup je vrsta ptica grabljivica iz porodice jastrebova s rasponom krila od 2,40 - 2,80 m. Jedna je od najvećih ptica na svijetu s dužinom od oko 100 cm i masom šest do 13 kilograma. Ove ptice su zaštićena vrsta i značajne su u prirodnom lancu jer se hrane leševima uginulih životinja i čistači su prirode.


Pazite ga dobro. :zubati :thumbup1

_________________
Pogled Joca Vujičića


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blagaj
PostPostano: 07 svi 2020, 22:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
Ko nije bio neka pogleda dok još postoji.
Kad mi poplavimo Nevesinjsko polje, više neće postojati. :zubati

Citat:
Utvrđeno je da vode Nevesinjskog polja otiču u pravcu Bune i Bunice

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO