Kao što znate, nekad je ćiro išao od Čapljine preko čapljinskih, neumskih, stolačkih sela prema Dubrovniku. Pruga je ukinuta 1976. što je imalo strahovit utjecaj na iseljavanje u tim krajevima. Danas se tek po grobljima vidi da je nekad tu bilo jako puno svijeta.
Netko se sjetio obnoviti prugu kojom se sad može prolaziti pješke, biciklom, a čak i autom dijelovima.
Citat:
Projekt "Bicikliranjem kroz povijest" - Revitalizacija stare uskotračne pruge "Ćiro" financira Europska unija u okviru Programa Prekogranična suradnja Hrvatska - Bosna i Hercegovina, a implementira Javno poduzeće "Vjetrenica-Popovo polje" Ravno i partneri Regionalna razvojna agencija REDAH, Regionalna razvojna agencija DUNEA, Udruga za promociju biciklizma "Hercegovina Bike", Turistička zajednica Općine Konavle, Turistička organizacija Opštine Trebinje te općine Čapljina, Ravno i Neum. Projektom je predviđeno uređenje i obilježavanje biciklističke trase od Mostara do Dubrovnika i Konalava, te do Trebinja u dužini oko 200 kilometara.
Kompletan opis puta su dali bajkeri na biciklijadi ovdje:
http://www.mtb.ba/hutovo-blato-uskotracnom-prugom/Ja sam ljetos odlučio proći tuda. Start je u Gabeli, preko dva neobnovljena mosta, napomenuo bih kako ih je moguće izbjeći startom penjanja iza dućana u Dračevu. Samo, šteta što i njih nisu podaskali. Dalje se penje vrlo dobrim makadamom i blagim usponom, lako savladivom i rekreativcima van forme. Doista me čudi da put nisu gradili tuda jer je uspon neusporedivo bolji od uspona ceste prema Hutovu, a i manje je zavoja. Makadam je izgrađen skroz do Hutova, dalje ide asfalt bivšom prugom do Zavale (špilja Vjetrenica), a dalje ne znam.
Ja sam prošao taj dio do Hutova i oduševljen sam, cestom, pogledima, poskocima usput. No, imam i zamjerki, put je bagerski odlično odrađen, no sve drugo je očajno. Oznaka nema, nikakvih, prijelaz preko mostova je adrenalinski doživljaj, u tunelima cijuću šišmiši i nimalo nije ugodno ući u njih bez vozila, fali im svjetla. Promocija ove (nesumnjivo) atrakcije 0.
Vremenom će opet propast i zarast, pa pojeo vuk magare. A šteta.