HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 30 sij 2026, 03:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Call of Duty u Hrvatskoj: Turisti zaratili u divljini napuštene baze JNA na Lastovu
PostPostano: 14 srp 2012, 14:13 

http://www.dnevno.hr/magazin/lifestyle/foto_call_to_duty_u_stvarnom_svijetu_stranci_se_igraju_rata_na_otocicu_kraj_lastova/842773.html

Call of Duty u Hrvatskoj: Turisti zaratili u divljini napuštene baze JNA na Lastovu

Na javnosti manje poznatom otočiću Mrčara kraj Lastova razvija se najnovija grana avanturističkog turizma. Stranci, mahom Australci i Amerikanci odjeveni u vojničke uniforme, uživljeni u uloge igraju se rata, a za autentičnost tu su i objekti nekadašnje JNA.

slika

Dok većina turista dolazi na Jadran kako bi uživala u toplom i bistrom moru i lijeno se izležavala na plaži, ljubitelji adrenalina, boli i krvi odabrali su skriveni nenaseljeni otočić Mrčaru kod Lastova kao bazu za svoj odmor iz snova.

Ustajanje u cik zore umjesto kasno popodne, oblačenje teške vojne opreme umjesto kupaćih kostima, te prelaženje poligona s preprekama i učenje i vježbanje tehnika preživljavanja sastavni su dio Boot Campa. Ovi ljubitelji avanturističkog i adrenalinskog turizma prošli su u nekadašnjoj vojnoj bazi JNA sastavljenoj od 150 bunkera i labirinta tisuća metara podzemnih hodnika, vojnički dril iskusnih instruktora iz Švedske, SAD-a i Hrvatske.

Izraelski komandos i instruktor specijalne policije Avi Navija, pripadnik Britanskih kraljevskih marinaca Toby Cowern i domaći akcijski heroj Vedran Bađun podučavali su četiri dana grupu sastavljenu većinom od muškaraca željnih avanture i testiranja vlastitih granica, te jednu djevojku, tehnikama snalaženja u prostoru, kako se obraniti od napada i svladati protivnika, te vještinama sumo borbe. Braća Stipe i Krešo Glavica, veliki ljubitelji borilačkih vještina, zajedno sa skupinom entuzijasta, pokrenuli su prošle godine ovaj avanturistički kamp za koji se zanima sve veći broj stranih turista.

Jedinstven, aktivan godišnji odmor

- Sve više stranaca je zainteresirano za ovakav oblik ljetovanja. To su ljudi koji umjesto pasivnog odmora žele avanturu, čak i u vojničkom stilu. Ovaj oblik turizma ima veliku perspektivu jer su naši gosti mahom dobrostojeći - rekao nam je Stipe Glavica. Njegov je kaže punac 1996. godine pod koncesiju uzeo otočić Mrčaru za razvoj robinzonskog turizma.

- Budući da otočić ima dosta neiskorištenih objekata još od JNA palo nam je na pamet proširiti turističku ponudu i ponuditi turistima nešto sasvim novo, tako da mogu provesti jedinstven, aktivan godišnji odmor - rekao je Glavica.

Svoje programe kaže, planiraju i do šest mjeseci unaprijed. Tako su već organizirali boot camp, air soft (extremnija verzija paintballa) kao i sam paintball, a sve se osmišljava i odvija prema točno određenom scenariju.

Imaju tako igru koju su nazvali Call to Duty 3, a inspiracija im je najpopularnija video svih vremena Call of Duty 3. Uglavnom njihovi se gosti, kaže Glavica, igraju rata po otoku, spavaju u šatorima i time su oduševljeni. Gostiju ima sa svih strana svijeta, od Australije, SAD-a pa do Europe.

Vrh

Naslov: Re: Call of Duty u Hrvatskoj: Turisti zaratili u divljini napuštene baze JNA na Lastovu
PostPostano: 14 srp 2012, 14:19 

Sada izlazi Black Ops 2 uskoro ako se ne varam .

Inače lijepo da se i ovakva vrst turizma razvija, mogao bih i ja skoknuti tamo.

To moj je, moj je dom!

Vrh

Naslov: Re: Call of Duty u Hrvatskoj: Turisti zaratili u divljini napuštene baze JNA na Lastovu
PostPostano: 14 srp 2012, 14:24 

Svaka čast, Hrvatska je stvarno turističku ponudu uzdigla u visine, mislio sam da će se ograničiti na masovni soc-turizam tipa EX-YU, ali gledajući Hvar, Zrće (i kopije), pa i ovo u razvaljenoj vukojebini Lastovu - take a bow Dalmatia.

Vrh

PostPostano: 14 srp 2012, 19:26 

u Hrvatskoj je jedna od najjačih grana turizma, a i najbrže rastuća, nautika. Hrvatska je pravi nautički raj i ne vjerujem da joj ijedna zemlja može parirati u ponudi.

Vrh

PostPostano: 14 srp 2012, 19:38 

Radio sam jedno izvjesno vrijeme u Dalmaciji, moraju oni riješiti mnogo banalnih stvari tijekom turističke sezone, npr javni prijevoz je katastrofa što se tiče vozila i reda vožnje, koji ruralne turističke destinacije slabo povezuje. Tijekom sezone autobuski promet bi morao raditi 24 sata non stop. O drugim stvarima da ne pričam.

Stavio sam danas na face sliku sa tog članka uz popratnu zajebanciju :)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: