HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 pro 2024, 20:45.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3531 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 142  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 03 pro 2020, 09:40 

Kaftanzoglio je napisao/la:
Nije Velebit blesav, ne prave zgrade i kuće djecu nego ljudi. Nisu krivi ovi što imaju 1-2 za niski natalitet , nego oni što nemaju uopće partnera i obitelj. A što bi sad dobili da te single preselimo u neko predgrađe bez sadržaja ? Pjevali bi serenadu ženama pod prozorom?

Ovako u gradu imaju šanse da nekoga upoznaju kroz klubove, teretane i šta ja znam.

Krivi su i jedni i drugi, ali kak orekoh, od singlia nema ništa, to je prirodan selekciaj da se nedruštveni, tromi, usporeni i sl. lmuškarci + ove ludače od žena s mačkama izuzmu iz genotipa populacije. To je 20% populacije koja se uviejk škartala.

Važno je da onih 80% ima po 2-3 i sve je rješeno. Resurse treba ulagati u zdravo tkivo, a ne bolesno. Iako i ova korona pokazuje da radimo suprotno.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 10:55 

divizija je napisao/la:
Krivi su i jedni i drugi

Možda ali, muškarac je pokretni spermij a žena je nepokretna jajna stanica. Muškarac je daleko odgovorniji i više kriv za svaku situaciju. Dakle, situacija je takva kakva jeste upravo zbog loših muškaraca koji ne znaju preuzeti inicijativu.

Ako kurva baš hoće u grad, pa dovedi si ženu iz Ukrajine, Brazila, eno iz Venecuele pola misica bilo, ili ovisno o ukusu Azija stoji na raspolaganju. Neće ona, ima druga.

Uglavnom, nešto raditi za domovinu a ne kmečati.

1048 of 2558 - 40.97%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 12:07 

divizija je napisao/la:
Nije Velebit blesav, ne prave zgrade i kuće djecu nego ljudi. Nisu krivi ovi što imaju 1-2 za niski natalitet , nego oni što nemaju uopće partnera i obitelj. A što bi sad dobili da te single preselimo u neko predgrađe bez sadržaja ? Pjevali bi serenadu ženama pod prozorom?

Ovako u gradu imaju šanse da nekoga upoznaju kroz klubove, teretane i šta ja znam.

Krivi su i jedni i drugi, ali kak orekoh, od singlia nema ništa, to je prirodan selekciaj da se nedruštveni, tromi, usporeni i sl. lmuškarci + ove ludače od žena s mačkama izuzmu iz genotipa populacije. To je 20% populacije koja se uviejk škartala.

Važno je da onih 80% ima po 2-3 i sve je rješeno. Resurse treba ulagati u zdravo tkivo, a ne bolesno. Iako i ova korona pokazuje da radimo suprotno.

Da je 80% zdravo tkivo , mi sad ne bi pisali na ovoj temi. Nije sve tako crno - bijelo da su na jednoj strani ljudi s djecom, a na drugoj ludače sa 14 mačaka. Zapravo većina ljudi koje znam sa životinjama su 50+ koji su djecu othranili i poslali iz kuće. Iako je životinja u gradu svakako previše. Ludače karijeristice rijetko imaju životinje jer i to je obaveza.

Znam recimo 5 parova koji se razvlače desetljećima i još nisu napravili djecu, znači nisu gay I nemaju životinje, jesu oni na tvojoj skali zdravi ili bolesni?

Po meni baš ljudi koji znaju da žele djecu i rade aktivno na tome nema više od 50% a onda se ne može tih 50 još dodatno opterećivati , a da se ovih 50 zajebava. To onda ispadne kao ono u socijalizmu, 1 radi a trojica gledaju. Neki dan sam baš gledao radnike Čistoće kako skupljaju lišće, 1 sjedi u kamionu, 2 gledaju a 2 rade.

A kad smo već kod socijalizma , 1948. se 3 milijuna ljudi popisalo kao Hrvati a 1991. 3 700 000 . Znači unatoč komunističkim stanovima i svemu što je bilo u tom sistemu, bilanca je povećanje od 20%. To ovi mladi desničari kao RsV vjerojatno ne znaju.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 12:20 

Naša Kvačica je napisao/la:
Možda ali, muškarac je pokretni spermij a žena je nepokretna jajna stanica. Muškarac je daleko odgovorniji i više kriv za svaku situaciju. Dakle, situacija je takva kakva jeste upravo zbog loših muškaraca koji ne znaju preuzeti inicijativu.

Ako kurva baš hoće u grad, pa dovedi si ženu iz Ukrajine, Brazila, eno iz Venecuele pola misica bilo, ili ovisno o ukusu Azija stoji na raspolaganju. Neće ona, ima druga.

Uglavnom, nešto raditi za domovinu a ne kmečati.

ja se s tobom slažem, ali objasni to Ikmanu. Ekipa ne shvaća da je tromi muškarac uzrok svekolike propasti.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 12:24 

[
Da je 80% zdravo tkivo , mi sad ne bi pisali na ovoj temi. Nije sve tako crno - bijelo da su na jednoj strani ljudi s djecom, a na drugoj ludače sa 14 mačaka. Zapravo većina ljudi koje znam sa životinjama su 50+ koji su djecu othranili i poslali iz kuće. Iako je životinja u gradu svakako previše. Ludače karijeristice rijetko imaju životinje jer i to je obaveza.

Znam recimo 5 parova koji se razvlače desetljećima i još nisu napravili djecu, znači nisu gay I nemaju životinje, jesu oni na tvojoj skali zdravi ili bolesni?

Po meni baš ljudi koji znaju da žele djecu i rade aktivno na tome nema više od 50% a onda se ne može tih 50 još dodatno opterećivati , a da se ovih 50 zajebava. To onda ispadne kao ono u socijalizmu, 1 radi a trojica gledaju. Neki dan sam baš gledao radnike Čistoće kako skupljaju lišće, 1 sjedi u kamionu, 2 gledaju a 2 rade.

A kad smo već kod socijalizma , 1948. se 3 milijuna ljudi popisalo kao Hrvati a 1991. 3 700 000 . Znači unatoč komunističkim stanovima i svemu što je bilo u tom sistemu, bilanca je povećanje od 20%. To ovi mladi desničari kao RsV vjerojatno ne znaju.

Danas je i zdravi dio populacije pod lošim utjecajem medija, života u konzervama i sl., i zanemaren. Ali njega se može popraviti, ovih ekstremno loših 20% se ne može.

A 1948. je gro našeg stanovništva bilo ruralno katotalibansko ognjištarsko, kad je socijalizam preselio sve u gradove do kraja šezdesetih smo pali ispod 2.1.

Bilanca socijalizma se ne vidi u pedesetima i šezdesetima, to je naslijeđe prošlih vrmeena, bilanca socijalizma se vidi nakon njega, a to je propolovljen broj rođenih u odnosu na poslijeratne ili prijeratne godine.
S time da se na to samo nadovezao ovaj konzumerističko-globalitički ******** koji će nas dotući do kraja.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 15:09 

Znači unatoč komunističkim stanovima i svemu što je bilo u tom sistemu, bilanca je povećanje od 20%. To ovi mladi desničari kao RsV vjerojatno ne znaju.

Prije komunizma je natalitet bio ogroman. Prosječno 5 djece su imali parovi. Moj jedan did 10 braći i sestara(11 ih je bilo s tim da još jedno umrlo na porodu), drugi did 7 braći i sestara, jedna baba 6 braći i sestara, druga 3 ali samo zato što joj otac ubijen u drugom svjetskom ratu i majka ostala udovica do kraja života relativno mlada.
Moj otac troje braće i sestara, doselio on grad s 20. Majka rođena u gradu, u komunističkom stanu, ima samo jednu sestru.
U komunizmu, nakon poslijeratnog babybooma, natalitet pocinje opadat konstanto, U Hrvatskoj od 1957 je konstatni pad rođenih i iako je još natalitet ukupno u plusu zbog starosne strukture i malog mortaliteta, rođenih je bilo sve manje i to je sve dolaskom u komunističke stanove.
Moji roditelji zadrti katolici, rekli bi neki katolibani, majka se borila da odem u svećenike, mrko me gledali kad izlazim s djevojkom van sa 16 god i oni su imali samo dvoje djece jer nisu imali krevet treći gdje stavit. Da su živili u kući imali bi minimalno 5 djece.
Takvih primjera ima mnogo. Više od dvoje djece je ogromna rijetkost u komunističkim stanovima. Danas u mom naselju ni jedan jedini primjer para sa 3 djece u komunističkim stanovima i češći su ovi sa jednim nego s dvoje, zato ima mnogo pasa, dok u dijelu naselja gdje su kuće ih ima parova i sa po 4 djece.
Statistika je neoboriva + moje osobno iskustvo mi to potvđuje. Komunistički stanovi od 60 kvadrata su smrt za natalitet.
I ponovo ponavljam dvoje djece nije dovoljno za održavat populaciju na nuli.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 19:25 

Neki ljudi vamo imaju relapse ja vidin. Prica o tome kako se jednostavno 'mora' ovo ili 'mora' ono a govore o 'primjerenom prostoru'... 'autu'... ovom i onom standardu. Opet hedonisticko razmisljanje.

Velebit je napisao/la:
Vecina ljudi ne razumi osnovne stvari u vezi demografije.

1) ljudi nisu jednaki pa ni clanovi iste nacije. Sta ovo znaci? Znaci da ima sustav psihologije baziran na trajnim osobinama, danas je to najkoristeniji sustav i zove se big five personality traits. Necu ulazit u detalje o ovom vec samo sta se odnosi na demografiju tj reprodukciju. Dvi od ovih znacajno doprinose reprodukciji a to su ekstravertiranost i niska neuroticnost. Primjera radi, neuroticni ljudi se previse brinu, treba im mnogo da se osjecaju ugodno i imaju tendenciju negativnom razmisljanju. Ekstroverti dobivaju duboko osobno zadovoljstvo sta su okruzeni s ljudima, pogotovo bliskim ljudima te su skloniji osjecaju usamljenosti i skloniji da urade nesto po tom pitanju. Sve osobine iz big five su visoko nasljedne oko 50%. Samim time ovi ljudi koji su visoko neuroticni (inace visoko neuroticnost predvida neuspjeh braka sama po sebi) ili introverti smanjuje im se udio u populaciji pa tako i gena koje uticu da ljudi budu takvi.

2) religiozni i nacionalisticki nastrojeni ljudi (opet, politicki stavovi su takoder znacajno nasljedni izmedu 40 i 60% i to genetski, postoje studije oko ovog. Sta ovo znaci? Znaci da recimo jedno cilo stoljece sekularno i prozapadnjacko drustvo poput Turske se pretvori demografskom unutarnjom zamjenom u neosultanat jer ljudi koji su zbog genetskih razloga usmjereni desno jednostavno nadmnozavaju ove koji su kozmopolitske tendencije, ovo je trend u svim analiziranim zemljama. Dalje, primjeri su Izrael koji je od skoro jednopartijske ljevicarske zemlje s eksperimentalnom kulturom decentraliziranih kolektiva Kibutza postao prakticki iskljucivo desnicarska zemlja jer nacionalisti i ortodoksni imaju u prosjeku duplo vise dice od kozmopolitskih. Primjer je Indija koja je od Ghandija i njemu slicnih postala bliza Orbanovoj Madarskoj... tu je jednopartijski sustav hiperdominantne stranke Hindu nacionalizma, i to je, kao u Madarskoj, Izraelu i u Indiju relativno nova pojava. Ima brojnih drugih primjera.

3) glavni razlog odumiranja je hedonizam kao zivotna filozofija i kozmopolitanizam kao stav. Ovo su ljudi koji u prosjeku imaju najmanje dice, najizbirljiviji su, instinkti (visoko genetski) im nalazu da su prilike posvuda i da ne valja da se obavezu i usidre previse jer mogu propustiti veliku priliku za zabavu i osobni rast, oni vole biti 'where the action is'... ugl takvi ljudi osim ako su postali self made biznismeni i obogatili ugl nemaju mnogo dice, cesto i nista. Hedonisti kozmopoliti ugl imaju politicku orjentaciju liberalno i blago livo ili su apoliticni.

Ono sta CE SE DESIT eventualno je da genetika odgovorna za kozmopolitsku hedonisticku orjentaciju ce se smanjit dovoljno da kriticna masa okrene drustvo u drugi smjer. Religija je svo ovo vrime, stoljecima zadrzavala genetiku zaduzenu za kozmopolitanizam tako sta je svih forsirala da se mnoze... sada toga nema i nositelji gena hedonista sebe micu iz populacije. To je ono sta mi gledamo a ne linearni kolaps koji ce se nastavljat do nule.

Kmecanje oko demografskog suzavanja i urlanje za potrebu uvoza stranaca je odrzavano od elemenata drustva poput nekretninskog lobija kojem je u interesu da je sta vise stanovnistva tako da je sta veca potraznja za nekretninama tako da oni odrze sebe. To su dakle rentlijerski elementi. Rentlijerski element je najveci neprijatelj svakog drustva jer mu se interesi nikad ne poklapaju s najvecim djelom stanovnistva. Da je netko poput Marksa roden danas nebi pisa o vlasnicima tvornica nego o vlasnicima nekretnina, pogotovo o razaranju obitelji i nemogucnosti mladih da zasnuju obitelj jer su neki bjelosvjetski stranci kao turisti digli cijene nekretnina.

Demografsko suzavanje ako uklonimo invazivne strane elemente ce samo sebe korigirati kao u Estoniji di je nakon zabrane useljavanja iz Rusije te iseljavanja liberalnih Estonaca sa svojim otrovnim idejama na zapad se pocea dizat tft i sad je na 1.9

Naravno da realno materijali uvjeti imaju ulogu no i specificni su ta svaku kulturu. Recimo u Hrvatskoj, Francuskoj, Estoniji i Madarskoj... zene koje su zaposlene imaju vise dice od onih koje nisu. Dok u vecini drugih zemalja postoji housewife kultura i tamo zene koje ne rade imaju znacajno vise dice a ove koje rade aktivno izbjegavaju uopce imat dicu jer idu na 'sve ili nista'. Turizam je opcenito najgora grana za roditeljstvo jer dize cijene nekretnina i stvara nelojalnu konkurenciju u sektoru di je lako zaradit ekstra (napojnice i na crno) ili izbjeci platiti porez ili cak prati novac... zato jer opterecuje infrastrukturu i dize poslove ovim granama koje srazmjerno vise pune proracun i zato jer stvara golem radni sloj vezan uz turizam a sam turizam promovira hedonisticki kozmopolitski nacin razmisljanja i ponasanja cak i u konzervativnim sredinama i medu ljudima koji bi po svojoj prirodi imali drukcije nahodenje.

Dokaz toga je kako sve najlosije demografski zemlje su turisticke velesile poput Portugala, Spanjolske, Italije, Malte (najgori tft u Europi), Grcke, evo i Turska, tradicionalno hiperproduktivna po pitanju dice je s pojavom masovnog turizma i sama naglo pocela padati.

Ne mozete biti okruzeni ljudima u bikinijima a dici objasnjavat da trebaju se pokrivati i cuvati do braka e ali nakon zavrsenkog studija turistockog menadmenta isl sa 25 i neznan sta

Dakle nece stanovnistvo ici do nule... hedonisticki elementi ce sami sebe unistit i maknit iz populacije, svaka iduca generacija ce bit genetski konzervativnija, bit ce veci broj ljudi kojima se ne cini samima po sebi ka fantasticna ideja putovat, manje onih koji su vrlo otvorenoumni i osjecaju FOMO ili fear of missing out... sve veci udio onih koji si nalik na Amiše po mentalnom sklopu i bez nekog uticaja okoline stovise UNATOC uticaju okoline. Mnogima se ovo nece svidit ali takoder ljudi koji imaju najvise dice su i oni koji su prirodni optimisti, ocekuju pozitivno. Dakle skromni, ekstrovertirani, nesvjetovno orjentirani i pomalo dosadni ljudi neskloni promjenama a skloni vjeri i naciji.

Izvor ovog su mi znanstvenici Michael Woodley of Menie, Edward Dutton te brojne knjige s Ulsterskog Instituta za Drustveno Istrazivanje. Oni prate brojne ove teme.

Moj prvi post na ovu temu. Znaci daj ljudi nemojte relapsirat na stare spekulacije.

U vecini Hrvatskih zupanija i BiH takoder, broj kucanstava odnosno stambenih cestica s jednim domacinstvom je znacajno porasta u nekim pa i duplo. Dakle ne radi se tu o nikakvim urbanim ucincima, prije su ljudi zivili tako da je 3 generacije i vise skupa, nitko nije bia 'neovistan pojedinac sam svoj sef', nije se prioretiziralo privatnost, nije se trcalo za osobnom autonomijom niti se inzistiralo na svim i svakakvim sadrzajima tj zabavama. Moglo je bit par dice u istoj sobi.

Ne idu ljudi iz Zavrsja ca u Split, Zagreb i Minhen jer su ih 'liberalizirale' metropole Livno i Tomislavgrad vec zato jer vec u startu u sebi nose glad za svim i svacim, aspirativnost, kozmopolitanizam. Imaju FOMO tj fear of missing out i ne mogu podnit da se nesto mozda odvija a oni to propstaju jer su na seli ili zabacenoj regiji. Nema nista niti od nataliteta 2.2 ako svaki treci mladi ode. A natalitet 2.2 nasa sela nemaju, nemaju niti regije s najboljim i najugodnijim uvjetima.

ALO ISTRA IMA 1.27
Zagrebacka Zupanija ima 1.39

Cak i unutar razvikane Zapadne Hercegovine se stanovnistvo prerazmistilo iz zaseoka i sela u gradice koji postoje u ZH. Dakle koji se drustveni procesi odvijaju?

http://www.dgt.uns.ac.rs/dokumentacija/ ... s/01sr.pdf

EKONOMSKI:
-promjene u strukturi biznisa farmi:
--- tradicionalne biljke i namirnice nisu probitacne
--- mora se ici ili na organsku prehranu
--- ili na mehaniziranu masovnu proizvodnju
- promjene u ekonomiji sela znace da tradicionalna znanja prenosena generacijama vise nisu korisna, triba se ili ucit skroz nova (agronomski fakulteti isl) ili uvodit mehanizaciju, ove stvari eliminiraju isplativost rodene dice ko radne snage...

KULTURNO:
- uredski poslovi (white collar jobs) dobijaju apsolutni prestiz
- lov, ribolov, kolinje, ubijanje kokoske da se pojede, gnjojidba, zvukovi i mirisi sela i zivota na selu postaju demode
- individualizam s naglaskom na osobni prostor (svatko mora imat svoju sobu), osobnu autonomiju, privatnost i moralni relativizam (svatko ima svoju istinu i zna za sebe najbolje)
- religioznost gubi na vaznosti, popularnosti ali i sama crkva objerucke integrira individualisticku paradigmu pa i preostala religioznost gubi na svrsishodnosti

Osobno znan par parova koji su u tridesetim, imaju dosta nekretnina koje iznajmljuju turistima (jer su im i didovi i ocevi imali malo dice)... i ne razmisljaju o dici. Razmisljaju da ustede za novo auto... ovo je vec staro... pa kako da opreme apartman... pa ovi razvija s prikon neku idiotsku aplikaciju... ona pak radi u skoli, potrosila je vec 8 godina na tudu dicu a ne pada joj na pamet da je to vrime bolje ulozit na vlastitu dicu koju bi napravila. Btw prioritet im je otputovat svake godine bar 2 puta. To apsolutno uvik se desi. Kad god san isa uc u tu temu bas vidin kako neugoda raste jer krsin individualisticke tabue. Ma kako se ti trudia da to oblikujes, upakujes izreces, sta neizravnije i tako...

Individualisticka paradigma je jedan zid koji brani da se tim ljudima ude u zivot i organizira nabolje. To je zid koji brani ovoj jednoj baki da im se 'uplice', meni da se ne 'uplicem', sveceniku da se ne 'uplice', drzavi da in 'ne soli pamet' itd.

To je individualizam. To je anatomija individualizma.

Zive u predivnoj kamenoj kuci koja je imala 4 sobe a onda su preuredili to da je u jednoj kucna teretana a druga 'office'.

Pored njih zivi jedan drugi par koji je na pragu 50 i imaju jedno jedino dite koje svako pola godine upisuje novi sport i ima uvik novi playstation i kupili su mu tablet u nadi da ce citat na njemu 'jer ne voli knjige'. Btw skoro svake veceri naruce glovo hranu i cesto jedu egzoticne skupe gluposti. Vole castit i imaju brodic.

slika

mUh s0cIyaLyStyCkI sTaNoVi
Evo van period najzesceg gradenja usrane suburbije u SADu. Svugdi je palo od urbanog New Yorka i New Jerseya, suburbanog Colorada i Connecticuta do ruralne Aljaske i Idaho.

Prestanite vise klapat HDZove memeove mUh CaPyTaLiSm...

slika

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 19:35 

Ljudi koji nemaju nekakve aspiracije u životu su zakurac i društveno i osobno bezvrijedni. Ne razumin tu gongulu da je zamisli opasno jer neki ljudi imaju ambicije. Tribali bi valjda ko begovi po cili dan ispijat kahvu i ničem ne težit u zivotu.

Svalit problem depopulacije nekog mista na ljude koji odlaze je poput okrivljavanja židova za nacisticke konc logore. Totalno krivo detektiranje problema.

Očekujem još samo da neko predloži uvođenje feudalizma. Lipo kmeta vežeš za zemlju i on ne može selit. Još isključit ljudima struju, namnozit će se dica sve u 16.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 19:57 

Burbon je napisao/la:
Ljudi koji nemaju nekakve aspiracije u životu su zakurac i društveno i osobno bezvrijedni. Ne razumin tu gongulu da je zamisli opasno jer neki ljudi imaju ambicije. Tribali bi valjda ko begovi po cili dan ispijat kahvu i ničem ne težit u zivotu.

Svalit problem depopulacije nekog mista na ljude koji odlaze je poput okrivljavanja židova za nacisticke konc logore. Totalno krivo detektiranje problema.

Očekujem još samo da neko predloži uvođenje feudalizma. Lipo kmeta vežeš za zemlju i on ne može selit. Još isključit ljudima struju, namnozit će se dica sve u 16.

Također, koristiti kao argument "u 17. stoljeu ovo, u 18. ono" je posve nebitno i deplasirano.

Sve stvari treba stavljati u kontekst sadašnjeg vremena.

Staovi od 55 kvadrata su problem za fertilitet. Statistika je jasna,

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 20:07 

divizija je napisao/la:
Burbon je napisao/la:

Također, koristiti kao argument "u 17. stoljeu ovo, u 18. ono" je posve nebitno i deplasirano.

Sve stvari treba stavljati u kontekst sadašnjeg vremena.

Staovi od 55 kvadrata su problem za fertilitet. Statistika je jasna,

Slažem se, u kontekstu danasnjeg vrimena a ne izigravat nekakve vèhabije pa tražit povratak nekim sretnijim praiskonskim vremenima. Ljude ne možes vezat niti nekog krivit jer je šta ja znam u potrazi za boljim poslom odselio. Zapitaš se a zasto taj posa nema tu? Il bar a zašto se netko ne doseli tu?

Veliki dio problema bi se riješio kada bi bili u stanju razviti jači privatni sektor, i pri tom mislim na sitne obiteljske biznise. To više motivira ljude i za dicu i opcenito u zivotu. U nas je još javni sektor glavni poslodavac a privatni se svodi na crncenje za drugog. Imamo slab poduzetnički duh i ne radimo nista da bi to minjali.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 20:07 

Velebit je napisao/la:
Neki ljudi vamo imaju relapse ja vidin. Prica o tome kako se jednostavno 'mora' ovo ili 'mora' ono a govore o 'primjerenom prostoru'... 'autu'... ovom i onom standardu. Opet hedonisticko razmisljanje.

I ti si među njima. Npr. kažeš:

Velebit je napisao/la:
3) glavni razlog odumiranja je hedonizam kao zivotna filozofija i kozmopolitanizam kao stav.

Kad to kažeš, to je kao da kažeš da je kuća izgorila zbog požara.

Time ništa nisi rekao. Ništa. Nisi utvrdio uzrok požara.

Hedonizam ima svoje uzroke, ali ti ih izbjegavaš utvrditi.

Velebit je napisao/la:
Ono sta CE SE DESIT eventualno je da genetika odgovorna za kozmopolitsku hedonisticku orjentaciju ce se smanjit dovoljno da kriticna masa okrene drustvo u drugi smjer.

Neće ako okolina u kojoj ljudi žive degenerira i kvalitetnu genetiku.[/b] Shvati da genetika nije u kamenu upisana, mi smo 25cm viši od naših predaka, a imamo ISTU genetiku.

Ako živimo u nezdravoj okolini, nezdravo se hranimo, nezdravo dišemo, mi ćemo biološki degenerirat usprkos kvalitetnoj genetici i čak ćemo je epigenetskim utjecajem syebat.

Velebit je napisao/la:
Cak i unutar razvikane Zapadne Hercegovine se stanovnistvo prerazmistilo iz zaseoka i sela u gradice koji postoje u ZH.

To je sasvim ok, mali gradići, prostrani, su adekvatna zamjena za nekadašnje selo.

Evo van period najzesceg gradenja usrane suburbije u SADu. Svugdi je palo od urbanog New Yorka i New Jerseya, suburbanog Colorada i Connecticuta do ruralne Aljaske i Idaho.[/quote]

Ali nije svugdje jednako pao, ruralni i suburbani prostori su prošli bolje.

Pad fertiliteta je dijelom logičan i normalan, jer više nema nekadašnje smrtnosti. Lobično je da TR više nij 5 prosječno.

Ali velika je razlika 1.97 na Aljasci i 1.67 u New Yorku, s tim da u obje države suburbani i ruralni dio populacije diže prosjek.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 21:30 

Nitko ne predlaže da se svi vratimo na selo kopat njive i štancat djecu dokle ide u mraku bez struje.
Stalno izvrćete stvari i ponavljate neke svoje konstrukcije.

Da ponovimo neke činjenice, urbanizacija nije dobra za fertilitet, komunistički stanovi nisu dobri za fertilitet.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 21:44 

Planina je napisao/la:
Nitko ne predlaže da se svi vratimo na selo kopat njive i štancat djecu dokle ide u mraku bez struje.
Stalno izvrćete stvari i ponavljate neke svoje konstrukcije.

Da ponovimo neke činjenice, urbanizacija nije dobra za fertilitet, komunistički stanovi nisu dobri za fertilitet.

Što naravno ne osporava činjenicu da je fertilitet opao i na selu, ali nije TOLIKO OPAO.

Također, ni sama urbanizacija nije katastrofa pod određenim uvjetima, Veliki stanovi, puno parkova, zelenila, igrališta, prostor.
Ili niska gradnja, kuće, dvorište...

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 21:52 

Bojim se da ćemo dobit još jedan Betmenov šamar.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2020, 23:04 

Velebit ne zna šta je fertilitet a šta natalitet.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 02:58 

slika
Aljaska nema 1.9... to je statistika iz 80ih a tamo je malo kasnila libtardizacija... plus sta ti vridi i 2.2 ako iti 10% mladih ode ca
Danas na Aljaski:
Bilci imaju 1.7 a u New Yorku 1.6

Team kuČćice: tješenje

Osin toga koliko mentalne gimnastike mora netko radit da druge (i sebe) uvjeri da je njegova osobna preference rjesenje i da samo drugi donesu odluke ka on bilo bi puno bolje. Planina doslovno prezentira Haredi settlements ko zelena predgrada =))
Divizija ocajnicki vadi podatčić iz 80e van konteksta i govori eh heh vidi kako hardcore Aljaska stvara based ljude. Daj kralju dosta aj. Vec smo van rekli ja i Kvacica da je do mozga. I ti divizija se pravite ka da u enciklopediji koju san napisa tu nema traga ZASTO se hedonizam desava i KAKO to sredit. Jbt napisa san to al vi ste se investirali u kuČćise i sad van ego ne da da kapitulirate.

Jbt proucia san detaljno demografske statistike od Brazila, Indije, Amerike, UK, Estonije, Hrvatske, Madarske, Izraela, BiH... dajen statistike svega i izvadke iz strucnih kniga, citiran autore i sve a vi se izmotavate.

'E al nisi u pravu, kucice su fora i tocka'

U Brazilu i Indiji su sapunice o karijeristicama satrale natalitet u doslovno par godina u regijama u kojima su se prikazivale a u ovima u kojima nisu je osta ista.
https://qz.com/93756/the-secret-to-brin ... ap-operas/

Psiha, propaganda i edukacija su najbitniji faktori. To dali je netko u urbanom/suburbanom/ruralnom je 10ak% no tu je opet vasa mentalna gimnastika ignoriranja uzroka i poslidice. Dokaz toga je kako su sve regije krenile nizbrdo otprilike u isto vrime. Jedino sta je donekle stitilo su rezimi poput Desnicarskih Junti u Por, Spa, Gre i slicnih 'ljevicarskih' rezima u Sj. Koreji i Vijetnamu... ili holisticki pristup Izraela di je cool da se cure slikavaju s mitraljezima (opet jedan oblik neceg sta ce hedonistu pacifistu bit 'krajnost').

Aljaska ima 1.7 za Bilce
Najgusce naseljeni state New Jersey ima 1.7 za Bilce

Dakle nemojte vise o tome... ispisali ste 6 stranica daj dosta.

A te price 'necemo se vracat da se tiskamo u stanovima' je doslovno hedonizam i EVOLVING STANDARDS OF DECENCY.

nEcU iMaT DiTe JeR nEmA sV0jU s0bU

Ovaj potonji pojam je temelj, doslovno temelj progresivizma. Nemojte bit progresivni, ko burbon... tip na forumu kontra globo homo liberalizma je doslovno presretac protivnika globo homo i daje neke moralizacije i shameanje.

burbon je napisao/la:
grrr kako se usudujes pokazati podatke koji idu kontra libtardizmu

Tvoji podatci vriđaju moje osječajnike

slika

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 03:40 

Btw ne kazen ja 'triba bit ruzno i skuceno'. Nek ima parkova, urbani standard lipote i planiranje ko Pariz i Barcelona, nek svaka stambena zgrada ima ekstra zvucnu izolaciju te se unaprid gradi sa ekstra sobama i sa igralistima i tonom parking mista (ka u settlementima) no nije u tome stvar. Nije niti u kucicama.

Sve to je pozeljno i korisno no takva mista vec postoje i nisu rjesila problem i ukoliko je mainstream hedonizam i kozmopolitanizam prisutan nema koristi. On je prisutan i u Islandu, Aljasci, Norveskoj, Finskoj i drugin drzavama di 95% ljudi zivi u kucama s zelenilom daleeeko od velegradova. A kad nije prisutan onda natalitet ide i da su materijalni uvjeti ocajni. Dakle 6 stranica fetisizacije predgrada je i vise nego previse i ta tema je prezvakana.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 07:12 

Da, u Finskoj većina ima te kućice rijetko nabacane, kao prvu ili drugu nekretninu, i svi imaju prostora za petero djece pa im je natalitet krahirao.

Jedan Norvežanin mi je isto rekao kad smo bili siromašni ribari imali smo 5 djece a sad kad financijski možemo, onda imamo 1-2. Mjesta isto kao i Finci imaju koliko hoćeš.

Ali čak ako uzmemo i da je svakako pozitivno imati kuću i veliku okućnicu u predgrađu, ljudi koji žele imati 3+ djece moraju početi rađati sa 25-26 najkasnije, a i ranije. Sad moje pitanje je koliko ljudi sa 25 godina ima 150 000-200 000 eura u džepu da si kupi ili gradi kuću.

To rješenje neka sruše stanove i idu u kuće je kao ona kraljica što je izjavila ako nemaju kruha neka jedu kolače.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 08:10 

Nastupaš kao Hitler, sve si prostudira i prokužio, i tko nije 100% na liniji s tobom taj je glup. Iako smo u realnosti na istoj strani ali ti cijelo vrijeme prezentiraš stvari kao da smo na suprotnim polovima i nema pomaka dok svi ne istetoviramo hedonizam i kozmopolitanizam na čelo. Slika i prilika tvrde desnice i razlog zašto imamo 15 stranki HSPova i sličnih za koje ne glasa ni rođena mater. Samo su oni pravovjerni.

Nitko nigdje nije rekao da hedonizam i kozmopolitanizam valjaju, svi desno se slažemo da je takav način života i razmišljanja zlo za demografiju, ono o čemu govorimo je da u gradovima ljudi puno prije i puno više potpadaju pod utjecaj takvog načina života i razmišljanja.

Već sam naveo desetak fizičkih i psihičkih degeneracija koje uzrokuje gradski način života koje jasno utječu na demografiju, no čak i pojedinci koji se uspješno odupru takvom propadanju, su uglavnom isprana mozga na ovaj ili onaj način cijeloživotnim guranjem hedonizma i kozmopolitanizma u gradu sa svih strana i automatski ne žele štancati djecu i jebe ih se za demografiju i sve ostalo,
a oni koji se odupru i tome, imaju fizička ograničenja u štancanju djece (nedostatak prostora) o čemu i govorimo. Dakle ako već mora biti gradova, barem da se s te strane ljudima olakša.
A te prozivke da su ljudi koji ne žele 3-4 djece u kavezu sa 2 sobe, 1 wcom i 0 m2 okućnice u sred betonske džungle hedonisti su ludost. Ne možeš čovjeka svesti na životinju, na psa u kavezu i reći mu ako se tu ne razmnožavaš ti si hedonist. Čak se i životinje odbijaju razmnožavati u ZOO kavezima. Pretpostavljam da su i one hedonisti i kozmopoliti? Još njima daju malo zelenila i bazen.

Spominješ Pariz, nisam bio, niti mislim.

Što se tiče Amerike, koliko je ruralnog a koliko urbanog stanovništva u državama koje navodiš? Kakav fertilitet ima ruralna populacija vs urbana populacija određene države?
Te usporedbe cijela Aljaska vs cijeli Nju Džerzi ne znam koliko imaju smisla, kao da uspoređuješ 2 različite europske države.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 08:31 

I ovo sve pišem kao netko tko je proveo život na relaciji grad- selo točnije Split- Buško i vidio sve prednosti i mane i jednog i drugog, prema tome molim vas da prestanete slagati neke vlastite konstrukcije koje nigdje nisam rekao, pa naravno da je većina loših trendova prisutna i na selu, naravno da klasičnog sela više nema, naravno da su aslfat i internet došli i u najveće zabiti, naravno da je i tamo hedonizam i kozmopolitanizam uzeo maha, itd, itd.
No ipak, razlika i dalje postoji, itekakva razlika. Je li slučajno da gotovo svi bračni parovi gore imaju 3 i 3+ djece? Ili moooooooooožda ipak ima veze s time da isti ne žive u kavezima od 50 kvadarata?

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 08:57 

Još ponavljam da treba postojati balans između sela i grada ali konstantno radite polarizaciju ili grad ili selo jer ste se našli prozvanima na moje pljuvanje stanova.
Ako stvarno mislite da je totalna urbanizacija dobra stvar i to na takav sprčeni kavez način, i da će Hrvatska sa 80% urbanog stanovništva moći imati pozitivan fertilitet, onda šta da vam kažem. Dabogda vi bili u pravu, ali ne vidim ni jedne naznake i trenda da će biti tako.
Eventualno ako padnemo na 2 milijuna ljudi, pocrkaju svi hedonisti i oslobodi se dovoljno nekretnina za ove koji to nisu.
Ali već sad se ide sa masovnom imigracijom da se pokriju minusi. Tako da...

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 09:35 

Planina je napisao/la:
A te prozivke da su ljudi koji ne žele 3-4 djece u kavezu sa 2 sobe, 1 wcom i 0 m2 okućnice u sred betonske džungle hedonisti su ludost. Ne možeš čovjeka svesti na životinju, na psa u kavezu i reći mu ako se tu ne razmnožavaš ti si hedonist. Čak se i životinje odbijaju razmnožavati u ZOO kavezima. Pretpostavljam da su i one hedonisti i kozmopoliti? Još njima daju malo zelenila i bazene

Pazi @Planina, čovjek radi stvari po prioritetima. Onim što ima, ili nema, pokazuje okolici što mu je u glavi i što mu je važno. Vanjski svijet je 99% odraz unutarnjeg svijeta, i pogledom na čovjekov život izvana možemo sasvim lijepo vidjeti o čemu razmišlja mada čovjek misli da se ne zna što misli.

Djecu imaju oni kojima je to prioritet, i to je to. Ne dvosoban stan, nego čak i ako imaju samo jednu sobu i svi spavaju na jednom ležaju.

Obrati pozornost koji izraz si upotrijebio, nije to slučajno:

Citat:
Ne možeš čovjeka svesti na životinju

Dakle, poanta svega je da ti interno u svom umu degradiraš razmnožavanje. Predstavljaš ga kao ne-cool, kao primitivno, zaostalo. Oni koji to rade su lošiji kao osobe, prijestupnici i griješnici, u najboljem slučaju žrtve jer im se dijete dogodilo i dijete im upropaštava život, umjesto naravno da budu cool i imaju mačku kao sav pošten svijet, a ako im je dosadno neka nađu hobi.

Stan ili kuća je tu samo izgovor. Uvijek se može dodati neki novi razlog.

A probaj čisto ekperimenta radi, sebi reći nekoliko puta kao da to zaista misliš:

Citat:
Djeca su najveće blago koje čovjek može dobiti. Djeca su najvažnija i jedino zbog čega se isplati živjeti. Djeca su smisao i razlog življenja. Djeca su jedino što zaista vrijedi u životu, sve ostalo i kuće, i auta, i pare je bezvrijedno

Kako ti se čini situacija kada drugačije posložiš prioritete?

1048 of 2558 - 40.97%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 09:51 

Nešto si krivo razumio, pod tim svesti na životinju mislim na život u kavezu ne na razmnožavanje.

Činjenice su da u prosjeku bračni parovi na selima prave 3 i 3+ dok se u prosjeku parovi u kavezima od 50m2 zadrže na 1-2 i nema te mentalne gimnastike kojom to možete zaobići.

Rekao sam što sam imao. Ne mislim vam propovijedati, eto vam i grad i stan, više planine meni.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 09:55 

Stvar je u tome da sa sela otiđu oni kojima djeca nisu prioritet. Imaš i praznih kuća po selima koliko hoćeš.

Filtriraju se oni koji koji imaju druge prioritete, i onda prosjek na selu bude bolji.

1048 of 2558 - 40.97%

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 10:02 

Naravno da i to stoji ali bit je ta da će isti lik na selu imat 4 djece a u gradu 2.

Postoji tona parova u gradu koji izričito kažu da bi imali 3. dijete da su u mogućnosti prostorno i financijski.

Tih ograničenja na selu nema i apsolutno isti par će imati duplo više djece.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3531 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 142  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: