|
|
Stranica: 131/142.
|
[ 3546 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 30 lip 2023, 22:09 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Zadnjih dana stjecajem okolnosti imam jako puno kontakata sa Podravcima i Međimurcima ali obrazovanim inženjerima i inženjerkama. Nevjerojatno je koliko ih ima da su očito pomiješani sa cigićima.
Mada mislim da toga nisu ni svjesni. Mi smo dobar primjer asimilacije čak i naroda za kojeg forumaš Velebit tvrdi da imaju hipernizak IQ.
Sve sam više uvjeren da rasa i genetika nemaju presudnu ulogu.
Uzmeš cigane, odgojiš ih kao Hrvate i imaš Hrvate. I gotovo.
Mislim da je problem i na zapadu što se ne 'love' ljudi od malena. Kad nekog npr. islam odgoji onda je kasno...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
NSOS
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 30 lip 2023, 22:53 |
|
|
Jedino neki obrnuti danak u krvi da prave. Nesto takvo su radili sa Indijancima u Kanadi pa se sada izvinjavaju.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
pakovic
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 01 srp 2023, 00:45 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la:
Sve sam više uvjeren da rasa i genetika nemaju presudnu ulogu.
Uzmeš cigane, odgojiš ih kao Hrvate i imaš Hrvate. I gotovo.
Mislim da je problem i na zapadu što se ne 'love' ljudi od malena. Kad nekog npr. islam odgoji onda je kasno...
Od kada bi ih trebalo lovit? Djeca su od 5. godine u državnim vrtićima i školama. I koju ulogu islam igra među američkim crncima? A da neki 1/8 ili 1/4 cigan može ispast više hrvat nego cigan, pa to je logično iz takvog razlomka, posebno kad se uzme obzir da će cigan koji napusti svoju zajednicu biti poprilično neobičan i uglavnom debelo natprosječan.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Jiv
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 04 srp 2023, 19:48 |
|
Pridružen/a: 20 svi 2021, 01:54 Postovi: 2103 Lokacija: Južna Bosna
|
Evolucijski promašaji da nemaju pravo glasa. Dok ne dokažu suprotno. Privitak:
IMG_20230704_184455.jpg [ 205.68 KiB | Pogledano 1371 put/a. ]
_________________ Volim sve Hrvatice, bez obzira na zavičaj, podrijetlo i rasu. _________________ Romska i dalmatinska glazba liječe dušu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Bobovac
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 04 srp 2023, 20:02 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25890 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Dobra ideja. Da aktivno i pasivno biračko pravo imaju samo oni koji imaju djecu. I to bar dvoje.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Jiv
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 04 srp 2023, 20:04 |
|
|
Koliko djece toliko glasova. Nula djece, nula glasova.
_________________ Volim sve Hrvatice, bez obzira na zavičaj, podrijetlo i rasu. _________________ Romska i dalmatinska glazba liječe dušu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Harezm
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 04 srp 2023, 20:14 |
|
|
Jiv je napisao/la: Koliko djece toliko glasova. Nula djece, nula glasova. Na prvu mi se sviđa. No, ne bi li to samo pojačalo utjecaj umirovljenika?
_________________ Hrvatska Hrvatom!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Jiv
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 04 srp 2023, 20:42 |
|
|
Harezm je napisao/la: Jiv je napisao/la: Koliko djece toliko glasova. Nula djece, nula glasova. Na prvu mi se sviđa. No, ne bi li to samo pojačalo utjecaj umirovljenika? Umirovljenicima s 3+ djece bi odgovaralo ukidanje demografskog socijalizma. Isplatilo bi im se. Najkancerogenija grupa su prijevremeno umirovljeni. S prosjekom jedno dijete.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 14 srp 2023, 10:03 |
|
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 14 srp 2023, 11:27 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8417 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
Napokon jedan dobar članak na ovu temu. https://hrcak.srce.hr/clanak/441641Citat: Rad istražuje varijabilnost stope nataliteta stanovništva Hrvatske u prostoru i vremenu od 2001. do 2020. godine. Korišteni su podatci na lokalnoj razini, obuhvaćajući 556 gradova i općina. Dodatno su formirane analitičke jedinice prema tipu i veličini grada/općine te po regijama. Istraživanje je temeljeno na deskriptivnoj statistici i prostornoj statistici (globalni i lokalni Moranov indeks prostorne autokorelacije). Rezultati otkrivaju dva glavna procesa u dugoročnim trendovima nataliteta u Hrvatskoj – konvergenciju na niskoj razini nataliteta i izrazito smanjenje prostorne autokorelacije. Najintenzivnija konvergencija odvijala se između 2009. i 2017. godine, što se uglavnom preklapa s vremenom ekonomske krize. Proces je vidljiv i među regijama. Prostorna autokorelacija smanjivala se od 2001. do 2016. godine nakon čega je blago porasla. U početnim godinama kao glavni uzrok promjena u prostornom obrascu nataliteta nameće se modernizacija, a kasnije ekonomska kriza i iseljenički val. Iz podataka prema veličini lokalnih jedinica razvidan je nastavak polarizacije između centra i periferije.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
weasel
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 14 srp 2023, 13:35 |
|
|
Nema tu neke velike pameti, ruralni prostori na izdisaju, bez poslova i prilika za mlađe generacije, veliki gradovi prenatrpani uz manjak novogradnje što ponovno otežava poboljšanje demografije.
Previše smo centralizirani kao država, ne samo na državnom nego i na regionalnom i lokalnom nivou.
Za 50 godina će svi biti nabijeni u top 20 gradova a ovo između pustinja.
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Novdan
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 14 srp 2023, 14:06 |
|
|
weasel je napisao/la: Nema tu neke velike pameti, ruralni prostori na izdisaju, bez poslova i prilika za mlađe generacije, veliki gradovi prenatrpani uz manjak novogradnje što ponovno otežava poboljšanje demografije.
Previše smo centralizirani kao država, ne samo na državnom nego i na regionalnom i lokalnom nivou.
Za 50 godina će svi biti nabijeni u top 20 gradova a ovo između pustinja. Ja mislim da decentralizacija nije rješenje. Zapravo, mislim da je priča o prekomjernoj centraliziranosti floskula kojom se lokalni šerifovi peru od odgovornoti + traže još veću moć. Mislim da su upravo općinski šerifovi najveći kočničari napretka. Taman posla da dobiju još veću moć.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
weasel
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 14 srp 2023, 14:26 |
|
|
Novdan je napisao/la: weasel je napisao/la: Nema tu neke velike pameti, ruralni prostori na izdisaju, bez poslova i prilika za mlađe generacije, veliki gradovi prenatrpani uz manjak novogradnje što ponovno otežava poboljšanje demografije.
Za 50 godina će svi biti nabijeni u top 20 gradova a ovo između pustinja. Ja mislim da decentralizacija nije rješenje. Zapravo, mislim da je priča o prekomjernoj centraliziranosti floskula kojom se lokalni šerifovi peru od odgovornoti + traže još veću moć. Mislim da su upravo općinski šerifovi najveći kočničari napretka. Taman posla da dobiju još veću moć. Decentralizacija je jednino rješenje ako ne mislimo za 100 godina živjeti svi u Zagrebu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 14 srp 2023, 14:48 |
|
|
Meni rad od kuće, koji i sam prakticiram, bi trebao bit poticaj za maksimalnu decentralizaciju, kad ono, nekretnine u Zagrebu i velikim gradovima još više podivljale. I ne samo kod nas nego u cijeloj EU.
Zar nije logično da je manja potreba za životom u gradu. Možeš kao nekad živjeti negdje u p.m. s hrpom djece koju možeš i čuvat i kuhat im a istovremeno imat slične prihode.
Neke stvari ne razumijem. Ja ako ikako mognem prebacujem se u Bosnu i radim od kuće non-stop. Mir, tišina, priroda...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
NSOS
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 14 srp 2023, 16:10 |
|
|
weasel je napisao/la: Nema tu neke velike pameti, ruralni prostori na izdisaju, bez poslova i prilika za mlađe generacije, veliki gradovi prenatrpani uz manjak novogradnje što ponovno otežava poboljšanje demografije.
Sto se novogradnje tice to je smrt za natalitet. Ko ce normalan ziveti u stanu od 60 kvadrata sa muzem/zenom i troje dece? Nemaju kod vas dzabe Hercegovci koji zive po kucama najvisi natalitet.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
pakovic
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 14 srp 2023, 17:26 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Meni rad od kuće, koji i sam prakticiram, bi trebao bit poticaj za maksimalnu decentralizaciju, kad ono, nekretnine u Zagrebu i velikim gradovima još više podivljale. I ne samo kod nas nego u cijeloj EU.
Zar nije logično da je manja potreba za životom u gradu. Možeš kao nekad živjeti negdje u p.m. s hrpom djece koju možeš i čuvat i kuhat im a istovremeno imat slične prihode.
Neke stvari ne razumijem. Ja ako ikako mognem prebacujem se u Bosnu i radim od kuće non-stop. Mir, tišina, priroda... Za napredovati poslovno često moraš biti blizu moći. Moć je velikim dijelom u rukama države. Da bi napredovao u političkim strukturama moraš biti dobar s onima koji su već zauzeli neku poziciju. Znači da moraš i fizički biti u društvu s njima. Ako si nekakav direktor i želiš da tvoja firma radi s državom opet moraš bit blizak s ljudima koji donose te odluke. Ako želiš napredovat u menadžmentu, opet moraš bit u kontaktu s nadređenima i biti dobar s njima. Čak i oni koji nisu ni u jednoj od tih kategorija opet žele bit okruženi takvim ljudima a ne seljacima. Tako da postotak ekipe kojoj je sve to nebitno i mogu radit od doma neće bit veći od 5%
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
weasel
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 14 srp 2023, 19:15 |
|
|
NSOS je napisao/la: weasel je napisao/la: Nema tu neke velike pameti, ruralni prostori na izdisaju, bez poslova i prilika za mlađe generacije, veliki gradovi prenatrpani uz manjak novogradnje što ponovno otežava poboljšanje demografije.
Sto se novogradnje tice to je smrt za natalitet. Ko ce normalan ziveti u stanu od 60 kvadrata sa muzem/zenom i troje dece? Nemaju kod vas dzabe Hercegovci koji zive po kucama najvisi natalitet. Zato su komunistički kokošinjci i ludo visoke cjene najma su super za natalitet...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 14 srp 2023, 22:19 |
|
|
Tričarije na starnu- kakvi god bili, Hrvati su tupani u usporedbi s Bugarima, Česima i Slovacima. https://qr.ae/pyU055
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
divizija
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 15 srp 2023, 10:09 |
|
|
weasel je napisao/la: Decentralizacija je jednino rješenje ako ne mislimo za 100 godina živjeti svi u Zagrebu. bez brige, nećemo, za 30 godina će nas imigranti sve istjerati iz gradova
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
estoyAqui
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 15 srp 2023, 10:18 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Meni rad od kuće, koji i sam prakticiram, bi trebao bit poticaj za maksimalnu decentralizaciju, kad ono, nekretnine u Zagrebu i velikim gradovima još više podivljale. I ne samo kod nas nego u cijeloj EU.
Neke stvari ne razumijem. Ja ako ikako mognem prebacujem se u Bosnu i radim od kuće non-stop. Mir, tišina, priroda... Čuj to Junuze. Mislio si u Zenicu nazad il?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Lucho
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 15 srp 2023, 16:33 |
|
|
Koliko prosečno dece imaju žene rođene 1940-ih, 1950-ih, 1960-ih i 1970-ih u Hrvatskoj po popisu 2021. godine. ![slika](https://pbs.twimg.com/media/F1FKOVCWYAAvryA?format=jpg&name=4096x4096) ![slika](https://pbs.twimg.com/media/F1FKOVCWYAEyWc-?format=jpg&name=4096x4096) Kada su u pitanju žene koje imaju decu tu nema bitnih promena, na nivou je 2,1-2,2. Ono što je najveći problem i što dovodi do pada fertiliteta jeste sve veći broj žena koje uopšte nemaju decu. Npr. kod žena rođenih 1940-ih je svega 7,8% bez dece, a kod onih rođenih 1970-ih njih 16,9% nema decu. Treba naglasiti da kod žena rođenih 1970-ih ove cifre još nisu konačne (biće na sledećem popisu) s obzirom da pre svega žene od 40-44 godina i dalje rađaju decu pa će verovatno udeo žena bez dece kod njih blago opasti, a takođe će blago porasti prosečan broj dece.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
divizija
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 15 srp 2023, 17:07 |
|
|
i u Hrvatskoj je izrazita korelacija sekularizacije, liberlizacije i niskog fertiliteta.
ali, migracija ide u tom smjeru, i tu pomoći nema
također, iz ovog izgleda da je još za rođene sedamdesetih CFR negdje oko 1.8, stvarna demografska katastorfa je još uvije pretežno posljedica emigracije
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 15 srp 2023, 23:45 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Meni rad od kuće, koji i sam prakticiram, bi trebao bit poticaj za maksimalnu decentralizaciju, kad ono, nekretnine u Zagrebu i velikim gradovima još više podivljale. I ne samo kod nas nego u cijeloj EU.
Neke stvari ne razumijem. Ja ako ikako mognem prebacujem se u Bosnu i radim od kuće non-stop. Mir, tišina, priroda... Čuj to Junuze. Mislio si u Zenicu nazad il? Planina blizu. Dosta mi je gradova.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
estoyAqui
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 16 srp 2023, 00:16 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: estoyAqui je napisao/la: Čuj to Junuze. Mislio si u Zenicu nazad il? Planina blizu. Dosta mi je gradova. Ajde neka Nek te samo Oliver obiđe koji put kao ovu gospodu s Čajdraša da vidimo jesi li nam živ
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Lucho
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 16 srp 2023, 01:39 |
|
|
divizija je napisao/la: i u Hrvatskoj je izrazita korelacija sekularizacije, liberlizacije i niskog fertiliteta.
ali, migracija ide u tom smjeru, i tu pomoći nema
također, iz ovog izgleda da je još za rođene sedamdesetih CFR negdje oko 1.8, stvarna demografska katastorfa je još uvije pretežno posljedica emigracije Meni je jedna od luđih stvari to što konzervativne i desne stranke koje dobijaju većinu glasova iz manjih i ruralnih oblasti ne rade apsolutno ništa po pitanju razvijanja tih oblasti i smanjivanja iseljavanja iz istih kada su na vlasti. Oni zapravo često potenciraju njihovu migraciju u velike gradove gde politički stoje znatno lošije i na neki način tako sebi pucaju u nogu. Ne kažem naravno da na silu treba terati ljude da ostanu u svojim mestima, ali se sigurno može učiniti nešto po pitanju poboljšanja kvaliteta života u istim. Tu ne mislim na neka zabačena mesta koja realno nemaju perspektivu već na mesta koja imaju sve uslove za sasvim dobar život. Meni je npr. jako lep podatak to što Beograd ima duplo manji plus na unutrašnjim migracijama nego pre par godina, a dosta tog plusa je u prigradskim opštinama što je takođe dobro. Pretpostavljam da je glavni razlog za to povećana cena stanova, tako da danas ako neko ima mogućnost za isti posao u rodnom mestu gde nema troškove stana bolje prolazi tamo sa platom od 100-200 eura manje nego u Beogradu. Ovde malo karikiram, ali poenta je jasna. Razvijanje gradova manje i srednje veličine, kao i sela koja su infrastrukturno dobro povezana, imaju dobre prirodne uslove itd. je po meni jedan od recepta za bolje demografske performanse. Popis u Srbiji je npr. pokazao da su najvitalnija upravo gore opisana sela i manji gradovi. Slična stvar je i u većini evropskih država, mala mesta često imaju koliko toliko pristojan fertilitet dok je u velikim gradovima prava katastrofa.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|