HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 vel 2026, 21:10.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 110 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: HAC JE NAŠAO 1.3 milijarde eura za završetak cijele autoceste do Dubrovnika
PostPostano: 31 svi 2023, 17:06 

pakovic je napisao/la:
Brane je napisao/la:
Pelješki Most je napravljen za autocestu.

Bio je prijedlog još za vrijeme Sanadera da se radi uštede napravi obični most sa dvije trake, al je prijedlog odbijen kao neperspektivan (zbog autoceste do Grčke).
Nisam siguran, al mislim da je i EU uvjetovala sufinanciranje mosta isključivo kao dio JJ autoceste ??

:ucelo
Kakve ludosti. Za Sanadera se i pričalo o tome da bi autocesta išla preko Pelješkog mosta, ali to je naravno bilo neozbiljno, jer nije bilo love ni za obični dvotračni most a ne autocestovni.
EU je i odobrila financiranje tek kad je projekt sveden u realne okvire, a to je dvotračni most sa zaustavnim trakama. Niti bi se na Pelješcu gradila dvotračna cesta da se tu ikakva autocesta planira.
EU nikakva jadransko-jonska autocesta ne zanima, to je fantomski projekt. Gradit stotine kilometara autoceste kroz brda i planine C. Gore i Albanije, kroz ekonomski slabe i rijetko naseljene (i sve praznije) zemlje, to su fantazije. Crnogorcima je trebalo 10-ak godina da naprave 40 kilometara, pa ni to ne mogu otplaćivat i tko zna kad će ovu ac prema srbiji završit.

JJ će se napraviti, ali će ići kroz BiH, ne preko Pelješca.

Vrh

Naslov: Re: HAC JE NAŠAO 1.3 milijarde eura za završetak cijele autoceste do Dubrovnika
PostPostano: 31 svi 2023, 17:08 

estoyAqui je napisao/la:
Autocesta za Dubrovnik je bitna u kontekstu daljnje veze prema Crnoj Gori ili Albaniji
Ako mi dovučemo autocestu do Dubrovnika, onda će već tad tuda prolazit većina prometa za CG i Albaniju. Uz to će se sigurno pojačat turizam u Crnoj Gori, a to je dodatnih 300 km obale koja bi bila dohvatljiva AC, a uz to jeftinija od Hrvatske. Znači nekom iz Češke ili Njemačke će bit isplativo doć u Herceg Novi umjesto recimo Makarske. Nakon što skužimo kako su dobri efekti ovoga mogli bi provuć brzu cestu ili autocestu od Dubrovnika do Karasovića. S druge strane možda nama neće bit ovo isplativo jer će nam smanjit turizam. Tko zna...

Sad promet za Albaniju ide preko Vrgorca i onda na Stolac pa u Nikšić i onda do Podgorice
Nakon izgradnje AC bi umjesto toga išao s AC do Dubrovnika i onda bi prešli u Trebinje pa za Nikšić

To su strateška ulaganja, tako su pričali i da ne treba ac za Split, ili Rijeku.

Dok se ne napravi JJ sve postojeće autoceste su slijepi kutci.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2023, 17:09 

Imota je napisao/la:
Kako ce nas prestic uopce nismo u istim tržišnim nišama. Mi smo dosegnuli gornju granicu broja turista sad radimo na kvaliteti. Nismo odavno jeftina destinacija.

Albanci nemaju ni stare rimske gradove ni srednjovjekovne katedrale ni tvrđave ko recimo Šibenik. Nismo u istom biznisu uopce niti smo konkurencija. Plus šta smo mi našim gostima dvoriste prakticki, nema ni granica ni carina za dobar dio i ista valuta.

Uglavnom kolač je velik za sve, svak je u drugoj niši.

To je samo plus, ništa više.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2023, 17:11 

estoyAqui je napisao/la:
Prema planu za Jadransko-Jonsku autocestu je planirano da autocesta ide iz Bijače prema petlji Počitelj odakle bi se nastavila Popovim poljem prema Trebinju i Nikšiću.
https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr ... ja-1167239

Kako ćemo mi već izgradit autocestu do Dubrovnika, onda postoji mogućnost da će ta dionica postat glavna trasa Jadransko-Jonskog koridora umjesto preko Stoca i Trebinja. Još k tome treba pridodat činjenicu da se ništa po tom pitanju nije poduzelo u Republici Srpskoj, već oni pričaju o autocesti od Foče do Trebinja
https://ba.bloombergadria.com/ekonomija ... -foca/news

Ako mi u ovom periodu do 2030. izgradimo ovaj autoput, a s druge strane granice u RS i FBiH(HB) ništa ne naprave, to će nužno utjecati na skretanje trase cijelog J-J koridora. Kad dođe autocesta do Dubrovnika onda će se koridor nastavit dalje ili prema Trebinju ili Herceg Novom. Koridor nekuda mora ić svakako, za nas je svakako bolje da ide dolinom Neretve preko Pelješca za Dubrovnik i onda dalje negoli da ide kroz Hercegovinu. Nemojte me krivo shvatit, nemam ništa protiv toga da AC ide preko Počitelja i Stoca, ali bi radije da J-J koridor prelazi skroz preko našeg teritorija prije nego ode u CG. Sad, ovdje ovisi kako će se dogovoriti vodstvo Hrvatske s CG, RS i FBiH. Mogu ja mislit što god, ali će oni na kraju sjest i odlučit

Ne može ići preko Pelješca, fale trake.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2023, 17:12 

Južno od Dubrovnika neće ići AC kroz RH, Konavljani su se već bunili, a trebalo je tuda proć.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2023, 17:37 

Neće niko radit paralelnu cestu kad mi završimo do Dubrovniku. Koja bi to država radila i s kojim parama mi sigurno nećemo bih radit cestu.

Ovo je sad jadransko jonski koridor šta mi radimo.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2023, 19:22 

Imota je napisao/la:
Neće niko radit paralelnu cestu kad mi završimo do Dubrovniku. Koja bi to država radila i s kojim parama mi sigurno nećemo bih radit cestu.

Ovo je sad jadransko jonski koridor šta mi radimo.

:palacgore1

Milanović i Vesna Pusić su mislili gradit brzu cestu preko mosta, al Plenković se vratio Sanaderovu projektu sa autocestom preko mosta sa 4 trake.

Privitak/ci:
2 Novi Pelješki most bit će 20 metara niži uži i milijardu kuna jeftiniji od Sanaderovog!.png
2 Novi Pelješki most bit će 20 metara niži uži i milijardu kuna jeftiniji od Sanaderovog!.png [ 33.12 KiB | Pogledano 710 put/a. ]
Novi Pelješki most bit će 20 metara niži uži i milijardu kuna jeftiniji od Sanaderovog!.png
Novi Pelješki most bit će 20 metara niži uži i milijardu kuna jeftiniji od Sanaderovog!.png [ 61.25 KiB | Pogledano 710 put/a. ]

PostPostano: 31 svi 2023, 19:35 

Ceha je napisao/la:
Nije točno, Pelješki most je dio brze ceste, ne autoceste, ima samo dvije trake, ne četiri.

Ljudi pa slike i testiranja na mostu vam sve govore.
Zato most i nema biciklističku i pješačku stazu, jer ne možeš po autocesti pješačit ili biciklirat.
Kad se završi autocesta prema Dubrovniku, otvorit će se sve 4 trake, zasada se vozi samo po dvije, jer je s druge stane mosta brza cesta sa dvije trake.

slika

Vrh

PostPostano: 31 svi 2023, 19:37 

Ceha je napisao/la:
Ne može ići preko Pelješca, fale trake.

Trenutno ne postoji bolja prometnica koja se nalazi na tom mjestu na koridoru. I u ostalom se može nadogradit brza cesta na Pelješcu. Ovo bi bilo dosta skupo, ali realno za izvođenje u slučaju da ovo bude jedini dio koridora koji nije s 4 trake. Kompleksniji objekti mogli ostat s dvije trake dok se ne skupi novca: Pelješki most, tunel Debeli Brijeg i obilaznica Stona. Isto kao Karavanke, Učka ili most Mirna

Ceha je napisao/la:
Južno od Dubrovnika neće ići AC kroz RH, Konavljani su se već bunili, a trebalo je tuda proć.

Argumenti su validni, ali mislim da će ipak AC proć kroz Konavle. Imam dva argumenta za to.

Prvi je planirana brza cesta Dubrovnik-Zračna luka Ćilipi. Brza cesta bi bila dvotračna i vodila bi od čvora Dubrovnik zapad, iznad Mokošice, preko Omble vijaduktom, iznad Župe Dubrovačke, iznad Cavtata i sa sjeverne strane zračne luke te bi se spojila s magistralom iza zračne luke. U prilogu je članak koji detaljnije govori o ovoj brzoj cesti od prije dva mjeseca
https://www.zabranjeni.url/vijesti/hrvatsk ... i-15322709

Drugi razlog su stavovi župana Dobroslavića. Po izjavama u zadnjih par godina vidim da je on jako puno govorio o ovom projektu, možda najviše. Objava u novinama gdje prije mjesec dana govori o izgradnji autoceste do Dubrovnika
https://www.dubrovnikpress.hr/impressum ... -luke.html

Uz to je on najveći zagovaratelj da Jadransko-Jonski koridor prođe kroz DNŽ prema CG.
https://lokalni.vecernji.hr/zupanije/ja ... niju-24125

Ja ne znam ništa o ovom, ali mi ima smisla da bi ovo mogao postat J-J koridor

Vrh

PostPostano: 31 svi 2023, 20:13 

Niti jedan jedini milimetar Jadransko-Jonskog koridora neće ići kroz BiH, od Ploča do Crne Gore u potpunosti će ići kroz hrvatsku i to je riješena stvar.
Od Dubrovnika prema jugu ne može nikako kroz BiH, to bi značilo uspon od nekoliko stotina metara, besmislica teška, osim toga Dubrovniku treba brza cesta ili autocesta do Ćilipa tako da se to rješava sa u sklopu J-J koridora.
Cesta od Dola do Osojnika za prvu ruku, kasnije od Osojnika do Debelog Brijega.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 110 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: