|
|
Stranica: 2/2.
|
[ 49 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 24 stu 2022, 22:29 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
Kad to napravimo diktiramo koliko će vlasti Bošnje imat u BiH i koje stranke mogu kod Bošnji vladat.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
OptimisticniVeSeljak
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 25 stu 2022, 13:09 |
|
|
Za sudjelovanje RH u IAP-u najzaslužniji je predsjednik Milanović koji je bio premijer kada smo aplicirali za sudjelovanje u tom projektu. Trebalo bi upitati "kancelara" šta je radio zadnjih 7 godina. Da je nastavio gurati projekt koji je započeo Milanović RH bi u ovoj energetskoj krizi masovno profitirala. Da nije došlo do ove situacije u Ukrajini taj plinovod bi ostao mrtvo slovo na papiru.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 25 stu 2022, 16:54 |
|
|
Velebit je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Imamo s jedne strane USA zainteresiranu za prodaju ovog plina, i sa druge strane Sloveniju, Mađarsku, Austriju i Njemačku zainteresiranu za kupovinu.
U središtu svega, Hrvatska.
Ovo je jedan argument koji nam može pomoći u brojnim slučajevima. Npr. vjerojatno je i Austrija spremnija popustiti oko Shengena zbog ovog. O BiH da ne govorim.
Schengen je redukcija suvereniteta nad kontrolom vlastitih granica. Zahvalan sam Austriji sta blokira ka i Sloveniji sta je bar nakratko odgodila ulazak u EU. Sa druge strane Sarajevo nece popustit zbog plina isto ka sta ni Kijev nije. A tko je spomenuo popuštanje Sarajeva? Više sam za nametanje.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1062 of 2558 - 41.52%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 25 stu 2022, 19:21 |
|
|
Clint Eastwood je napisao/la: Ne trebaju ti šumadijski trol-botovi, ovdje ima dovoljno "Hrvata" koji su protiv LNG-a i kojima su ruski interesi ispred hrvatskih. U vrijeme izgradnje (dok LNG još nije bio gotov), na Hrvatskom radiju emisija sa gostima na temu LNG-a. Pa su rekli, obzirom kako će taj (LNG) plin biti znatno skuplji, tj. stvarati gubitak, već je zbog toga (znači još nije pušten u pogon), unaprijed, za hrvatske potrošače poskupljen plin. Budalasto, ali truć, bruć, sigurnost dobave, drugi pravac, potpora SAD-a... Mađari tada traže udio u LNG-u, ali traže od RH garanciju kako cijena LGN plina neće biti veća od onog ruskog iz plinovoda. Suludo, ali ne znam je li RH pristala. Moguće i je, jer su na slične ludosti pristali kod stranih vlasnika autoceste (tzv. "garancija profita"). Možda su to tako "prijatelji" predvidjeli ili ne, ali stvari su se po nas i svijet, odigrale tako, da na kraju ispada kako je bolje da LNG-a ima, nego nema. Makar nekakav plin odnekud stiže... Biti će neke zarade na transportu plina, ali obzirom na cijenu, za Hrvate će to u konačnici biti gore nego nego prije, jer zaradu će "pojesti" visoka cijena LNG plina. Slično kao i kada se HDZ hvali povišenjem mirovina, a u realnosti, mirovine su (zbog poskupljenja i inflacije) realno - pale. Tu hrvatskog interesa nema, a cijela politika vladajućih ("Slava Ukrajini") u biti je antihrvatska. Ne trebaju nam "šumadijski botovi", ali sito važi za buzinske i HDZ botove iz središnjice. Ako je LNG baš prava stvar, pa što je plin poskupio?
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 29 stu 2022, 14:52 |
|
|
LNG Krk. Trenutačno 2,9 mlrd. m³ kapaciteta. S planiranom nadogradnjom na 6,1 mlrd. m³, to bi odgovaralo 3,93%, koliko je EU 2021. uvezla plina iz Rusije.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 29 stu 2022, 15:06 |
|
|
novem je napisao/la: LNG Krk. Trenutačno 2,9 mlrd. m³ kapaciteta. S planiranom nadogradnjom na 6,1 mlrd. m³, to bi odgovaralo 3,93%, koliko je EU 2021. uvezla plina iz Rusije. Rat u Ukrajini naglo je katapultirao energetsku ulogu Hrvatske u snabdijevanju EU s plinom s refleksijom na poboljšani položaj Hrvata u BiH. Mi imamo što ponuditi, oni samo kmeku. Nakon plina, kad-tad u skorijoj budućnosti, će se ovim postrojenjima prenositi vodik.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 29 stu 2022, 17:57 |
|
|
novem je napisao/la: LNG Krk. Trenutačno 2,9 mlrd. m³ kapaciteta. S planiranom nadogradnjom na 6,1 mlrd. m³, to bi odgovaralo 3,93%, koliko je EU 2021. uvezla plina iz Rusije. Citat: 155 milijardi kubnih metara plina iz Rusije:
LNG Krk - 6,1 milijarda - 3,93%
Novi plutajući LNG 9,6 milijardi - 6,19%
Novi kopneni LNG 15 milijardi - 9,67% Hrvatska bi mogla pokrivati između 10,1% i 13,6% ruskog uvoznog plina u EU.
_________________ HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.
Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 29 stu 2022, 19:46 |
|
|
Reconquista je napisao/la: novem je napisao/la: LNG Krk. Trenutačno 2,9 mlrd. m³ kapaciteta. S planiranom nadogradnjom na 6,1 mlrd. m³, to bi odgovaralo 3,93%, koliko je EU 2021. uvezla plina iz Rusije. Citat: 155 milijardi kubnih metara plina iz Rusije:
LNG Krk - 6,1 milijarda - 3,93%
Novi plutajući LNG 9,6 milijardi - 6,19%
Novi kopneni LNG 15 milijardi - 9,67% Hrvatska bi mogla pokrivati između 10,1% i 13,6% ruskog uvoznog plina u EU. Po nižoj cijeni od ruskog plina? Istoj cijeni? Malo višoj ili 300% višoj?
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 29 stu 2022, 22:01 |
|
|
Ne zanima me Gorane. Po onoj cijeni po kojoj Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Mađari hoće kupovati. A kažu da hoće.
_________________ HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.
Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 29 stu 2022, 22:34 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
Tko ono naplaćuje pretovar i transport? Glupih ljudi na ovom forumu tko nigdje. Sreća manje-više su u opoziciji.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 29 stu 2022, 22:51 |
|
|
goran2hr je napisao/la: Reconquista je napisao/la:
Hrvatska bi mogla pokrivati između 10,1% i 13,6% ruskog uvoznog plina u EU.
Po nižoj cijeni od ruskog plina? Istoj cijeni? Malo višoj ili 300% višoj? Ako te baš zanima, UZP je trenutačno u HR skuplji za cca. 63%, iako prirodni naravno nije sve ruski. https://bit.ly/3gSDXg2https://bit.ly/3ONxVdt
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 29 stu 2022, 22:58 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Mačak
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 29 stu 2022, 22:59 |
|
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 30 stu 2022, 14:18 |
|
|
Reconquista je napisao/la: Ne zanima me Gorane. Po onoj cijeni po kojoj Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Mađari hoće kupovati. A kažu da hoće. Ne bi Vas trebalo zanimati kao EUropljanina, ali kao Hrvata bi Vas trebalo zanimati. Mene pak ne zanima po kojoj cijeni će ga kupovati Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Mađari. Što se mene tiče, neka ih gule kao krumpire. Inače, moje pitanje je bilo retoričko. Američki plin (lako moguće i preprodani ruski) koštati će nas više 300% ( https://www.vecernji.hr/vijesti/energij ... ve-1637664). Naravno, RH će nešto zaraditi na istovaru i transportu plina, ali RH nije jedina vlasnica LNG (znači neće dobiti 100% zarade), a drugo, ta zarada neće biti ništa u odnosu na razliku u cijeni, prema plinu nekad uvoženom iz Rusije. Također, po EU ima dosta takvih terminala, pa nije isključeno kako će plin putovati i mino nas. U konačnici Hrvat će plin plaćati daleko skuplje. Također plin se koristi i u industriji. Pa će zbog toga npr. poskupjeti umjetno gnojivo, što znači skuplju hranu, inflacija, realan pad mirovina i plaća.... I što tu onda Vas veseli? Slava! Slava! Može HDZ i gore. Prije 2-3 mjeseca, vijest. Kako je zbog ukrajinske krize i bumerang sankcija poskupio plin, ponovno je postao aktualan plin u hrvatskom podzemlju - podmorju. I da je naša vlada, žurno bi osnovala poduzeće (državno), kupila po svijetu rabljene platforme i krenula ka tome da hrvatski potrošači dobiju povoljno plin. Ono, naš je, možemo mu staviti i nisku cijenu (za nas). Ali "naša" vlada daje ta nalazišta osim INA-i (koja je upitno naša), sve redom - strancima. Da to jeftino crpe, a onda nam prodaju po visokim EU cijenama. Kao sve ide na "jednu EU gomilu", pa kao svima jednako. Zašto bi mi plaćali jeftinije od Austrijanca ili Luksemburžanina?!
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 30 stu 2022, 14:28 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Tko ono naplaćuje pretovar i transport? Glupih ljudi na ovom forumu tko nigdje. Sreća manje-više su u opoziciji. Pored što me Vaše pisanje potaklo da o Vama steknem dojam da se radi o liberalnoj komunjari, antihrvatu i Jugoslavenu, to nepovezano pisanje, besmislice i glumatanje nadri psihologa navodi me i na misao kako imate i nekih mentalnih problema. Nije mi problem diskutirati i sa neistomišljenicima, na pristojan način i argumentima. Ali ovo Vaše baljezganje i lupetanje izgleda mi kao neki uradak redikula i neinteligentne osobe. Na IQ testovima rezultati su mi između 135 i 145. U šahu sam prvokategornik. Imam i poduzeće koje nema duga, a nije niti primilo poticaje ili Covid odštete. I tko ste Vi da me etiketirate?
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 30 stu 2022, 14:30 |
|
|
Clint Eastwood je napisao/la: Ne trebaju ti šumadijski trol-botovi, ovdje ima dovoljno "Hrvata" koji su protiv LNG-a i kojima su ruski interesi ispred hrvatskih. ..takve kod nas nazivaju izdajnicima jebiga uvik ih je bilo..
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 30 stu 2022, 14:31 |
|
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 30 stu 2022, 14:37 |
|
|
novem je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Po nižoj cijeni od ruskog plina? Istoj cijeni? Malo višoj ili 300% višoj?
Ako te baš zanima, UZP je trenutačno u HR skuplji za cca. 63%, iako prirodni naravno nije sve ruski. https://bit.ly/3gSDXg2https://bit.ly/3ONxVdtMoje pitanje je bilo jasno. Dakle cijena plina (?), koji će stizati preko LNG, umjesto onog ruskog iz plinovoda. I odgovor bi bio 300 % viša cijena od ruskog. Hvala "prijateljima" ("partnerima", "saveznicima", "strateškim saveznicima")! Slava! Slava!
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 30 stu 2022, 14:45 |
|
|
goran2hr je napisao/la: novem je napisao/la: Ako te baš zanima, UZP je trenutačno u HR skuplji za cca. 63%, iako prirodni naravno nije sve ruski. https://bit.ly/3gSDXg2https://bit.ly/3ONxVdtMoje pitanje je bilo jasno. Dakle cijena plina (?), koji će stizati preko LNG, umjesto onog ruskog iz plinovoda. I odgovor bi bio 300 % viša cijena od ruskog. Hvala "prijateljima" ("partnerima", "saveznicima", "strateškim saveznicima")! Slava! Slava! Otkud 300% ako ti je napisano da je trenutno 63%?!
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 30 stu 2022, 15:06 |
|
|
PCM je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Moje pitanje je bilo jasno. Dakle cijena plina (?), koji će stizati preko LNG, umjesto onog ruskog iz plinovoda. I odgovor bi bio 300 % viša cijena od ruskog. Hvala "prijateljima" ("partnerima", "saveznicima", "strateškim saveznicima")! Slava! Slava!
Otkud 300% ako ti je napisano da je trenutno 63%?! Cijena plina za Hrvate nekakav je mix cijene ruskog, domaćeg (iz naših nalazišta) i onog koji stiže preko LNG-a. To je trenutno tih 63% poskupljenja. Plin koji stiže (stizati će) preko LNG-a skuplji je 300% ( https://www.vecernji.hr/vijesti/energij ... ve-1637664). Kako smo se doveli ili su nas doveli, u ovu budalastu situaciju (bumerang sankcije, guranje na listu neprijatelja), za LNG je bolje da ga imamo, nego da ga nemamo. Ali, za nas je bilo bolje onako kako je nekad bilo. U tom smislu LNG je više nužno zlo, nego nešto čemu se mi trebamo radovati. Bez tih ludorija, LNG bi bio nešto nepotrebno i neisplativo.
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 30 stu 2022, 16:29 |
|
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 30 stu 2022, 18:34 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59913 Lokacija: DAZP HQ
|
goran2hr je napisao/la: PCM je napisao/la: Otkud 300% ako ti je napisano da je trenutno 63%?!
Cijena plina za Hrvate nekakav je mix cijene ruskog, domaćeg (iz naših nalazišta) i onog koji stiže preko LNG-a. To je trenutno tih 63% poskupljenja. Plin koji stiže (stizati će) preko LNG-a skuplji je 300% ( https://www.vecernji.hr/vijesti/energij ... ve-1637664). Kako smo se doveli ili su nas doveli, u ovu budalastu situaciju (bumerang sankcije, guranje na listu neprijatelja), za LNG je bolje da ga imamo, nego da ga nemamo. Ali, za nas je bilo bolje onako kako je nekad bilo. U tom smislu LNG je više nužno zlo, nego nešto čemu se mi trebamo radovati. Bez tih ludorija, LNG bi bio nešto nepotrebno i neisplativo. zašto je za nas bolje da se Europa grije na ruski plin od hrvatskog? koja je to logika? osim Dudekova.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 30 stu 2022, 18:38 |
|
|
PCM je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Moje pitanje je bilo jasno. Dakle cijena plina (?), koji će stizati preko LNG, umjesto onog ruskog iz plinovoda. I odgovor bi bio 300 % viša cijena od ruskog. Hvala "prijateljima" ("partnerima", "saveznicima", "strateškim saveznicima")! Slava! Slava!
Otkud 300% ako ti je napisano da je trenutno 63%?! ..ruski izvor..
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Hrvatska postaje energetsko čvorište za Srednju Europu Postano: 01 pro 2022, 12:51 |
|
|
dudu je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Cijena plina za Hrvate nekakav je mix cijene ruskog, domaćeg (iz naših nalazišta) i onog koji stiže preko LNG-a. To je trenutno tih 63% poskupljenja. Plin koji stiže (stizati će) preko LNG-a skuplji je 300% ( https://www.vecernji.hr/vijesti/energij ... ve-1637664). Kako smo se doveli ili su nas doveli, u ovu budalastu situaciju (bumerang sankcije, guranje na listu neprijatelja), za LNG je bolje da ga imamo, nego da ga nemamo. Ali, za nas je bilo bolje onako kako je nekad bilo. U tom smislu LNG je više nužno zlo, nego nešto čemu se mi trebamo radovati. Bez tih ludorija, LNG bi bio nešto nepotrebno i neisplativo. zašto je za nas bolje da se Europa grije na ruski plin od hrvatskog? koja je to logika? osim Dudekova. Malo sendvičarenja iz središnjice i Buzina, začinjeno doskočicom o Dudeku.. Pogubili ste se u toj HDZ magli, ali ja sam tu da Vam pomognem. O kojem Vi to "hrvatskom plinu" fantazirate? Onome iz postojećih hrvatskih nalazišta, koja trenutno nisu dovoljna niti za nas ili LNG plinu (300% skupljem od ruskog) koji stiže od naših "saveznika" ( https://www.vecernji.hr/vijesti/energij ... ve-1637664)? Valjda mislite na plin iz LNG-a?! Pa ako ste zamislili (?) kako ćemo mi prvo kupiti taj "saveznički" (zapravo možda ruski) 300% skuplji plin, pa to pomnožiti sa npr. X2 +troškovi istovara i transporta i onda to preprodati EUropljanima, e pa to baš tako neće ići. LNG nije 100% hrvatski, pa niti profit neće biti 100% hrvatski. A drugo, taj plin kada stigne u naš LNG već će biti nečije vlasništvo (ne naše), a naša će biti zarada na transportu. Kao i kada ja platim namještaj, a kamiondžija koji mi ga doveze naplati samo svoju uslugu. Mađari su čak tražili da im RH garantira kako taj LNG plin neće biti skuplji od ruskog (prije početka sukoba, kako bi i oni uložili u LNG). Dio kapaciteta našeg podzemnog skladišta plina (Okoli) zakupila je Slovenija. I taj dio unutra uskladištenog plina - vlasništvo je Slovenije. Naša je samo cijena usluge skladištenja i transporta. Mislite li pak na plin iz budućih hrvatskih nalazišta? Navodno bi ga bilo dovoljno za nas?! Neka naša, suverenistička i domoljubna vlast, osnovala bi državno poduzeće, po svijetu kupila rabljene platforme i uz minimalnu maržu proslijedila taj plin do hrvatskih potrošača. Ukoliko bi bilo viška, izvesti ga po svjetskoj (EU) cijeni. Taj resurs bio bi tada po raznim osnovama na korist Hrvata. No takva vlada nije ova HDZ-SDSS-HSLS.. vlada. Oni su se dosjetili nečeg drugog. Nečeg što ne bi palo na pamet niti Dudeku, koji je bio HDZ-ovac starog kova i za ove Plenkovićeve magistar domoljublja ( https://www.braniteljski-portal.com/leg ... ki-glumac/). Pa tako, hrvatska buduća nalazišta u koncesiju idu - strancima (i INA-i koje je više strana nego naša). Hrvatski plin potom ide na neku EU "gomilu" sa koje svima jednako - po EUropskim cijenama. Po EU logici, zašto bi Luksemburžani (i ini) bili "diskriminirani" što nemaju plina u podzemlju, a Hrvati sebično uživali u svome?! U konačnici, suludom politikom služenja stranim interesima, doveli smo se u situaciju da nam LNG treba. Kao da netko pored vlastite kuće, kupi nepotreban stambeni kontejner, potom sam sebi zapali kuću i gle čuda, pa taj kontejner bila mu je baš prava investicija.. Kakav dobar ulagač i vizionar! Naravno, nešto će se zaraditi na pretovaru i transportu. Poveća li se kapacitet i zarada će biti veća. Sa druge strane Hrvate će taj plin koštati znatno više, odljev novca prema van biti će veći od profita LNG-a. Slijede (već tome svjedočimo) poskupljenja svega i svačega, inflacija, realan pad plaća i mirovina... Plus, eventualnim sklapanjem mira ili porazom Rusije ili Ukrajine, te vraćanjem na staro, LNG će opet biti - gubitaš. Zašto? Zbog profita SAD-a, Zelenskog? I "Slava! Slava!"?!
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|