|
Projekt osnivanja Tesla banke vodio je Milorad Pupovac. Vjerovao sam mu, pa sam za osnivanje banke dao dva milijuna kuna. Sada žalim, jer banka nema projekata, a gubici se gomilaju. Priča se da je novac išao i u stranku Borisa Tadića. Krivce za upropaštavanje banke trebalo bi strpati u zatvor – ističe Marinko Zadro, vlasnik Sladorane. Autor: Damir Kramarić Photo: Pixsell/Patrik Maček Ponedjeljak, 06 Svibanj 2013 22:00 Mnogi hrvatski gospodarstvenici itekako su požalili što su se dali udobrovoljiti i nagovoriti od Milorada Pupovca i njegovih suradnika, odnosno što su pristali dati milijune kuna za osnivanje ‘Tesla štedne banke’, banke koja je trebala pomoći izbjeglicama iz Hrvatske da se vrate i pokrenu vlastiti proizvodnju u Hrvatskoj...
Jer milijune kuna osnivačkog kapitala dali su prije dvije godine, a banka već grca u višemilijunskim gubicima i čini se da joj nema spasa, Biljana Jovanović, članica NO-a Tesla banke nedavno je završila u srbijanskom pritvoru, a Zoran Pavlović, drugi član NO-a banke, prije nekoliko dana je dao neopozivu ostavku! U Nadzornom odobru ‘Tesla štedne banke’ ostao je jedino dr. Milorad Pupovac, političar u kojega razočarani dioničari najčešće upiru prstom kao u jednog od glavnih krivaca za promašen bankarski projekt, projekt koji je, prema jednoj verziji, samo poslužio pojedinim političarima da izvuku novac iz banke.
Osim Pupovca, dioničari prozivaju i Upravu Tesla banke
Druge dvije osobe koje ljutiti dioničari prozivaju su Zvonko Agičić, predsjednik Uprave i Dubravka Filipčić, članica Uprave Tesla štedne banke. Dioničari, naime, tvrde da su nedovoljno stručni članovi Uprave odgovorni za loše poslovne rezultate banke jer su sebi i suradnicima dodijelili vrlo visoke plaće, koje su u kombinaciji s lošim plasmanom kredita i niskim temeljnim kapitalom doveli do višemilijunskih gubitaka u samo dvije godine. Predsjednik Uprava Tesla banke navodno je mjesečno primao 25.000 kuna neto plaće, premda banka od prvog dana posluje neuspješno i s velikim gubicima. Dioničari, osim toga, ističu da se krediti Tesla banke odobravaju po političkoj liniji (Milorad Pupovac) uz odobrenje Agičića i Dubravke Filipčić, ili se odobravaju bez potrebnih ekonomskih i bankarskih kriterija.
Zadro: Tražili su novac, a poslije nitko nit' zove, nit' kaže što se događa
‘Predsjednik Uprave TŠB Zvonko Agičić predaje u visokoj poslovnoj školi Libertas, a radno vrijeme u banci koristi kako bi rješavao obaveze prema školi, predavanjima i studentima. Agičić je radio u Upravi PBZ-a, odakle su ga, ne po nagradi, premjestili u PBZ card, odakle je otišao u ZABU. Ni u Zagrebačkoj banci se nije dugo zadržao. Pitamo se kako je takav čovjek završio na čelu Uprave nove banke’, ističu naši izvori koji su nas molili da im imena, zbog mogućih posljedica, zasad ne objavljujemo.
Vlasnik županjske Sladorane i jedan od većih dioničara Tesla štedne banke, Marinko Zadro, ne krije, međutim, što misli o projektu pokretanja i brze propasti nove banke.
- Strašno je to! Isprva sam mislio da je osnivanje Tesla banke dobra ideja, jer se tako trebalo pomoći srpskim povratnicima da pokrenu svoj posao i da se, s druge strane, poboljšaju odnosi Hrvatske i Srbije. Cijeli projekt vodio je Milorad Pupovac. Vjerovao sam mu, pa sam za osnivanje banke dao dva milijuna kuna, a nagovorio sam i kolegu iz Baranje, pa je i on dao dodatnih 250.000 eura. No, nakon toga, nitko me više nikada nije zvao ni infomirao o tome što se događa s bankom. Sada žalim zbog svega, jer banka posluje dvije godine, a nema nikakvih projekata, dok se gubici strahovito brzo gomilaju. Nešto tu nije u redu. Priča se da je novac išao i u Demokratsku srpsku stranku Borisa Tadića. Ne znam zbog čega je članica NO-a banke završila u pritvoru, ni zbog čega je drugi član Nadzornog odbora banke nedavno dao neopozivu ostavku. Znam samo da je ulaganje u tu banku bio promašaj. Kad bi barem uspjeli vratiti uložen novac, bila bi to dobra stvar. Ako ne uspijemo, krivce za upropaštavanje banke trebalo bi strpati u zatvor – ljutito je, u razgovoru za Dnevno.hr, istaknuo Marinko Zadro, vlasnik županjske Sladorane.
Agičić: Pupovac mi nikad nije naređivao odobravanje kredita
Jesu li istinite tvrdnje da je 'Tesla štedna banka' u kratko vrijeme završila u milijunskim gubicima zato što su se krediti odobravali po političkoj liniji uz posredovanje Milorada Pupovca i uz odobrenje direktora Agičića, zato jer se krediti odobravaju bez ispunjenih ekonomskih i bankarskih kriterija, te jesu li istinite tvrdnje da predsjednik Uprave TŠB-a Zvonko Agičić predaje u visokoj poslovnoj školi Libertas, te da radno vrijeme u banci koristi kako bi rješavao obaveze prema školi, predavanjima i studentima, upitali smo pismeno Zvonka Agičića predsjednika Uprave Tesla štedne banke, ali i Milorada Pupovca, predsjednika Nadzornog odbora banke.
Ubrzo nakon što smo poslali e-mail, Zvonko Agičić nas je nazvao.
- Kakva su to provokativna pitanja? Ne znam otkud vam to. Milorad Pupovac nikad mi nije naređivao da kredit odobrim ni po kojoj liniji, a gubici su nastali jer banka ima malu bilancu od svega 30 milijuna kuna. Fiksni troškovi banke su, u isto vrijeme, 600 tisuća kuna mjesečno, pa nam otplata kredita uz kamatu od 7 posto ne pokriva gubitke. Banka bi trebala imati bar oko 150 do 200 milijuna kuna bilance, da bi poslovala pozitivno. Jer banka je skupa institucija, mora imati barem 15 zaposlenih, što znači da je trošak od oko 600.000 kuna mjesečno fiksni iznos, kojega je uz ovakvu bilancu teško nadoknaditi – rekao nam je Agičić, koji se začudio kada smo ga upitali je li istina da i uz vrlo negativne rezultate prima plaću od 25 tisuća kuna neto.
'Netočno je da smo novac davali Tadićevoj stranci'
- Moja plaća je poslovna tajna. Uostalom Nadzorni odbor mi je odredio plaću, a ona sada ne iznosi 25 tisuća, već je, zbog gubitaka, niža od tog iznosa. Svi smo mi htjeli da banka uspije. Osobno imam mnogo iskustva u bankama. Raspitajte se o meni. Navodno odobravanje kredita po političkim kriterijima su gluposti, kao i glasine da smo novac davali Demokratskoj stranci u Srbiji. Nas, uostalom, kontrolira Hrvatska narodna banka i Nadzorni odbor Tesla štedne banke. Imali smo par uspješnih programa poput proizvodnje meda za stočarstvo, no nemamo dovoljno novca da to iskreditiramo do kraja. Nedavno smo saznali da je Biljana Jovanović, članica Nadzornog odbora Tesla banke, završila u pritvoru, no to nema veze s Tesla bankom. Zoran Pavlović, drugi član NO-a banke, rekao je nedavno da više ne može obavljati tu funkciju. Zašto, doista ne znam. No to nema veze sa zbivanjima u Tesla štednoj banci. Predložit ćemo na Skupštini dioničara druga dva člana Nadzornog odbora i to će biti riješeno – kazao nam je Agičić uz napomenu da ga čudi što smo nasjeli na glasine, te što podižemo prašinu bez razloga.
'Zlonamjerne objede štete Tesla banci' A na pitanje ‘Zar misli da uz ogorčene dioničare koji smatraju da su prevareni, te uz činjenicu da je jedna članica Nadzornog odbora banke nedavno završila u pritvoru, a drugi član je dao nepozivu ostavku, doista smatra da ne postoji opravdani interes javnosti za ovu priču, Agičić je odgovorio da je on čista obraza, te da svi dioničari mogu dobiti na uvid sve poslovne rezultate banke.
- Istina je da predajem na Libertasu, no to znaju i u Hrvatskoj narodnoj banci, kao i u Nadzornom odboru banke. Radim to par puta tjedno, ali predvečer. Nisam jedini član uprave neke banke koji to radi i u tome ne vidim nikakav problem. I nije istina da sam dobio otkaz u Zagrebačkoj banci. Otišao sam jer sam dobio drugu ponudu. Raspitajte se o meni u Privrednoj i Zagrebačkoj banci, pa ćete vidjeti da sam ostao čist. A sve ovo su zlonamjerne objede koje ne pridonose Tesla banci. Ne treba nam stvaranje afera – zaključio je Agičić. Milorad Pupovac., predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a, te predsjednik i jedini preostali član Nadzornog odbora Tesla štedne banke, nije do objavljivanja ovog teksta odgovorio na naš pismeni upit, niti smo do njega uspjeli doći nazivajući više puta SDSS i Srpsko narodno vijeće.
Rodić: Ovo je srspka Fimi medija, Pupovac: Nek' nam pomogne država Hrvatska Prije dva tjedna o propalom projektu Tesla štedne banke, Hrvatska televizija objavila je opširan prilog u emisiji Spektar. U tom prilogu i predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj vrlo kritično su govorili o 'još jednom propalom političkom projektu'. Tako je Milan Rodić, predsjednik Srpske narodne stranke, rekao da je od početka bio skeptičan prema cijelom projektu, ne zato što se ne slaže s poticanjem povratka izbjeglih Srba, već zato što iza cijelog projekta stoji Milorad Pupovac. - Neka mi netko pokaže koji su to povratnici dobili kredit i koji su postali uspješni. Nema ih, a gdje su novci završili? Ne može novac tek tako nestati. Ljudi koji dobivaju kredit su dužni ispuniti uvjete za taj kredit, što znači da su dužni ispunjavati i obveze iz tog kreditnog ugovora. Uvjeravam vas da se ovdje radi o srpskoj 'Fimi mediji' – istaknuo je, između ostalog, Milan Rodić, dok je Nikola Lunić, predsjednik 'Privrednika' kazao da je Tesla banka 'još jedan megalomanski politički projekt koji nije dao rezultate'. - Milorad Pupovac u istom je televizijskom prilogu tada naglasio da Tesla banka nije pred bankrotom, iako je u dvije godine nagomilala oko 15 milijuna kuna gubitka uz aktivu od svega 25 do 30 milijuna kuna, te da se vode razgovori s Hrvatskom vladom oko održivog povratka Srba. - Razmatra se mogućnost da se Tesla banka financijski pomogne, a da Vlada RH u tome ne sudjeluje. HBOR daje kredite i drugim bankama – kazao je Pupovac, ne skrivajući pri tom želju da hrvatska država financijski pomogne posrnuloj banci u većinskom vlasništvu srbijanskim fondova.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|