HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 svi 2025, 07:49.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1474 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 59  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: HV se opasno naoružava: nabavljamo HIMARS-e, Bayraktare, korvete..., trošit će se milijarde
PostPostano: 02 ožu 2025, 22:23 

9. DIO

Citat:
Anušić se pohvalio brojkama, evo koliko je Hrvatska do sad donirala pomoći Ukrajini

Srećom, toliko otprilike treba i drugima?

Citat:
Da. Kada sam došao na ovu poziciju rekao sam premijeru pravo stanje stvari i da nam vojnik radi za plaću manju od 900 eura. Bili smo zajedničkog stava da treba nastaviti modernizaciju HV-a koja je započela nabavom borbenih aviona Rafalea. Naravno, moramo poticati i domaću vojnu proizvodnju. Uspjeli smo i ugovoriti nabavu moćnog raketnog sustava Himars M 142 te smo brzo dobili suglasnost američkog Kongresa. Ugovore smo potpisali pet do 12. Dakle, s nabavama se trebalo ići puno ranije, a oružje je sada višekratno poskupjelo zbog ruske agresije. Zato tražimo i nove partnere, nedavno smo bili u Turskoj s kojom želimo intenzivirati suradnju na području obrambene industrije putem turskih ulaganja u vojnu proizvodnju u Hrvatskoj. Da se vratim na Himarse, nisu svi shvaćali da tim raketnim sustavom mijenjamo stratešku poziciju u regiji.

Jeste li bili iznenađeni kada su Francuzi potpisali i sa Srbijom ugovor o nabavci Rafalea?

Citat:
Bio sam iznenađen. Francusku stranu sam otvoreno pitao hoće li oni i njima isporučiti zrakoplove sa svim sposobnostima koje će imati i hrvatski, a odgovor je bio 'ne', odnosno da neće dobiti zrakoplove sa svim sposobnostima kao i mi. S francuskim partnerima potpisali smo ugovore prema kojima će i naši Rafalei imati jednake sposobnosti kao i francuski. Mogu najaviti da uskoro stiže i 10 Leoparda 1, koje nam posuđuju Švicarci kako bi mogla početi obuka na ovim tenkovima i ostat će kod nas sve dok nam ne stignu najmoderniji Leopardi 2A8. Hrvatska će nabaviti 44 Leoparda 2 A8, a prvi novi, najmoderniji Leopardi 2 A8 trebali bi stići 2027. godine.

Nakon što smo poslali u Ukrajinu dosta našeg naoružanja istočnog podrijetla, mnogi su zabrinuti da smo se razoružali, jer svi ti novi sustavi dolaze tek za dvije do tri godine?

Citat:
Nismo se razoružali. Mi se prebacujemo na zapadnu tehnologiju, a kada je o tenkovima riječ, da umirim zabrinute, nakon odlaska 30 naših tenkova M-84 zadržali smo dovoljan broj borbeno spremnih tenkova.

Dosta je ljudi zabrinuto jer nabavka novog oružja ide sporo, pa pitaju zašto ne nabavimo još ovo ili ono?

Citat:
Danas je teško nabaviti novo naoružanje jer se na isporuku prilično dugo čeka, za bilo koje naoružanje, ako ga je uopće i moguće nabaviti. Naoružanje je i poskupilo, i to višekratno od početka agresije na Ukrajinu. Spomenut ću samo jedan primjer, granate od 155 mm koje koristimo za naše haubice stajale su prije tri-četiri godine 600 eura po komadu, sada stoje 5 tisuća. To je ogromno poskupljenje, a tako je, nažalost, i s brojnim drugim sustavima. Šest besposadnih letjelica Bayraktar stiže nam uskoro, a ostalo naručeno naoružanje, Himarsi 2028., Leopardi u 2027. i 2028., osam novih Black Hawkova također stiže 2028.

Bradleyji nekako sporo izlaze s remonta iz hala Đure Đakovića?

Citat:
Istina, ima kašnjenja, isporučeno ih je osam i provodi se obuka mehaničara na četiri Bradleyja, a potom i posada na preostala četiri. U ovom se trenutku u Hrvatskoj nalaze 44 od 62 Bradleyja na kojima se treba provesti remont, a koji moraju biti spremni u 2026. Tražit ćemo od vlasnika da se poštuju ugovoreni rokovi i da se s isporukom više ne kasni.

Vrh

Naslov: Re: HV se opasno naoružava: nabavljamo HIMARS-e, Bayraktare, korvete..., trošit će se milijarde
PostPostano: 02 ožu 2025, 22:24 

10. DIO

Dok tako ne bude, bitna nam je renesansa HV-a do 2028., no onda bi bilo važno da i vi svoj posao do tada završite, premda vidimo da ova Vlada u trećem mandatu ima velikih problema, škripi?

Citat:
Važan je kontinuitet, presudno je ne stati u procesu naoružavanja HV-a, jer stanemo li, opet ćemo izgubiti zlatne godine i to govorim bez obzira na to tko će biti ministar obrane i tko će odraditi taj posao do kraja. Tko god bio sljedeći, nadam se da će biti svjestan svega ovoga o čemu razgovaramo. Ne znam što će biti sutra i nisam tu ja bitan, nego Oružane snage.

Hoće li biti i nekih novih "činova" u vašoj političkoj karijeri?

Citat:
Mnogi to od vas očekuju. Nisam čovjek koji je opterećen "činovima". Ministar sam obrane i potpredsjednik Vlade kao i potpredsjednik HDZ-a, to su dužnosti na koje sam fokusiran.

Kakav imate osjećaj, hoće li naš predsjednik Zoran Milanović biti vaš partner ili protivnik u tom poslu?

Citat:
Prvog dana kad sam došao na ovu poziciju rekao sam da poštujem hrvatske zakone i Ustav, koji točno definira položaj i ulogu predsjednika države. Neću biti taj koji će zatezati. Spreman sam surađivati s Predsjednikom unutar Ustava i zakona, ni više ni manje od toga, uvažavati njegovu poziciju i s njim kreirati ono što je i njegova ustavna ovlast. To uvažavanje mora biti obostrano i u istom cilju. Ako nismo na istom putu koji vodi jačanju našeg obrambenog sustava, onda nećemo moći surađivati. Moja je ruka uvijek bila pružena, ali očekujem korektnost i s druge strane.

Morat ćete s njim proraditi i strategiju, dugoročni plan razvoja Oružanih snaga, kao i zakon o povratku obveznog vojnog roka?

Citat:
Te je sve dokumente MORH dovršio i dostavljeni su Vladi, nakon svih usuglašavanja Vlada će ih uputiti u proceduru.

Što je s mimohodom za 30. godišnjicu Oluje?

Citat:
Hrvatska vojska sprema se za mimohod u kolovozu, još komuniciramo hoće li datum biti 4. ili 5. Održat će se u Zagrebu, postoji potpuno razrađen scenarij samog mimohoda, sve grane Oružanih snaga RH pripremaju tehniku, ljudstvo. Prikazat ćemo i najnovije naoružanje, pa i neko koje je u postupku dolaska. Razgovaramo i s nekim stranim partnerima i o njihovu sudjelovanju na našem mimohodu.

— KRAJ INTERVJUA —

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2025, 22:30 

Ukratko:

Leopard tenkovi
Uskoro stiže 10 tenkova Leopard 1 koje posuđuju Švicarci i služit će za početak obuke. Hrvatska je naručila 44 Leoparda 2 A8, a prvi bi trebali stići 2027. Nakon odlaska 30 naših tenkova M-84 u Ukrajinu, HV je zadržao dovoljan broj M-84.

Raketni sustav HIMARS
Hrvatska je nabavila raketni sustav HIMARS M 142 s dometom od 80 km i mogućnošću nabave raketa većeg dometa. Ovaj je sustav ocijenjen strateški važnim za regiju.

Bayraktar besposadne letjelice
Nabavlja se 6 besposadnih letjelica Bayraktar, a njihova je isporuka najavljena uskoro.

Black Hawk helikopteri
Dogovoreno je 8 novih helikoptera Black Hawk, čija se isporuka očekuje do 2028.

Bradley borbena vozila
Naručeno je 62 vozila Bradley, a remont provodi Đuro Đaković. Isporuka bi trebala biti dovršena do 2026. Jedan dio vozila već je isporučen i koristi se za obuku.

Ratna mornarica
Nastavit će se gradnja još triju ophodnih brodova (OOB) u Brodosplitu. U pripremi je i nabava dviju korveta, koje će imati protupodmorničko, protubrodsko i protuzračno djelovanje, a dio gradnje mogao bi se odvijati u hrvatskim brodogradilištima.

Borbeni zrakoplovi Rafale
Hrvatski Rafalei imat će iste sposobnosti kao francuski (uključujući potpuni paket mogućnosti). Air Policing hrvatskog zračnog prostora preuzimaju krajem 2025. ili početkom 2026. Za razliku od hrvatskih, srpski Rafalei ne bi imali sve sposobnosti jer su Francuzi najavili ograničen paket za Srbiju.

Streljivo i vojna industrija
Povećat će se skladištenje streljiva kalibara koje HV koristi. Najavljuje se gradnja nove tvornice streljiva, a pregovara se s turskim i europskim (poput Rheinmetalla) partnerima. Razvijaju se i domaći dronovi velikog dometa.

Vrijednost modernizacije
Planira se potpuno modernizirati HV do 2028., uključujući kopnene, zračne i pomorske sposobnosti, kao i besposadne sustave. Globalna potražnja za naoružanjem dovela je do višestrukog poskupljenja i sporijih isporuka, no unatoč tome nastavlja se ulaganje u opremu i tehnologije nužne za obranu.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2025, 22:42 

Važno je naglasiti i info o povećanju broja vojnika na 30.000.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2025, 23:00 

To je ključan info. 30.000 je zaista jedan pristojan minimum za zemlju poput Hrvatske.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2025, 23:03 

18. veljače napisao sam kako se razgovara sa nijemcima i turcima o ulaganju u vojnu industriju RH. post2326628.html#p2326628 i par sljedecih postova.

Danas potvrda kako je moj izvor pouzdan.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2025, 23:05 

Švicarci će nam posudit Leopard 2A4, nemaju oni Leopard 1.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2025, 23:07 

Za početak imati ćemo ultramodernu tvornicu streljiva od pješačkog do 30mm sa turcima, i sa nijemcima proizvodnju raketno-topničkih projektila i granata.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2025, 23:08 

dudu je napisao/la:
Švicarci će nam posudit Leopard 2A4, nemaju oni Leopard 1.

Da, to je greška u tekstu. to su dva različita tenka i nema smisla vršiti obuku na jedinici.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2025, 23:12 

MiB je napisao/la:
Za početak imati ćemo ultramodernu tvornicu streljiva od pješačkog do 30mm sa turcima, i sa nijemcima proizvodnju raketno-topničkih projektila i granata.

Ufajmo se u ovaj rasplet.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2025, 23:40 

slika

Vrh

PostPostano: 03 ožu 2025, 01:11 

Brane je napisao/la:

Banožić je bio u pravu Bradley je smeće, trebalo smo uzet nešto novo pričalo se o švedskoj 90-ki.
Anušić i Milanović nas uvalili u ***, a Kolinda dobila 200.000$ donacije iz nepoznati izvora.
.

Ne bih rekao da je Bradley smeće. U Ukrajini se pokazao iznenađujuće dobar. Dobro, možda je to zbog niskih očekivanja, ali ipak...

Vrh

PostPostano: 03 ožu 2025, 03:13 

pa cekaj ako se vako mala hrvatgska tolko naoruzava i industrijalizira sta bosnje rade?

Vrh

PostPostano: 03 ožu 2025, 04:26 

Eminencija je napisao/la:
pa cekaj ako se vako mala hrvatgska tolko naoruzava i industrijalizira sta bosnje rade?

Bježe/iseljavaju :D

Vrh

PostPostano: 03 ožu 2025, 09:42 

dudu je napisao/la:

To je glupost i greška. Povećati pričuvu a novce ulagati u infrastrukturu i tehniku. Ogromna greška Anušića...

Vrh

PostPostano: 03 ožu 2025, 10:51 

Originals je napisao/la:
dudu je napisao/la:

To je glupost i greška. Povećati pričuvu a novce ulagati u infrastrukturu i tehniku. Ogromna greška Anušića...

Ne možeš imati ozbiljnu vojsku sa 16000 dvo.

Vrh

PostPostano: 03 ožu 2025, 11:01 

Originals je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Nakon moje kritike upućene MORH-u na izgled i zastarjelost vojarni koje gutaju ogroman novac na održavanje, zagrijavanje i hlađenje, Anušić najavljuje ulaganje u infrastrukturu.

Što sam nedavno napisao.

Potrebno je umjesto starih objekata u vojarnama od koji pojedini potječu iz doba AU, KJ, te one iz SFRJ, izgraditi nove funkcionalne i energetski učinkovite. Sve te stare objekte porušiti jer donose samo trošak državi i na njihovom mjestu izgraditi nove.

Vrh

PostPostano: 03 ožu 2025, 11:02 

Originals je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Molim lijepo, ljudi su najvažniji potencijal.

Mada, ako doista misle ići na 30 tisuća to bi onda značilo bar duplanje izdvaranja za obranu.

U principu bih bio protiv tolikog naoružavanja ali ovu europsku paranoju naoružavanjem treba iskoristiti da bi se popravilo višedecenijsko zanemarivanje oružanih snaga. Koja godinica intezivnog ulaganja u vojsku je spas za HV.

Vrh

PostPostano: 03 ožu 2025, 11:03 

30.000 profesionalnih vojnika sa dobrim plaćama, stambenim zbrinjavanjem, to je u prosjeku 60.000 djece.

Vrh

PostPostano: 03 ožu 2025, 11:19 

Ne znam kako će iz sve manje baze izvući duplo više vojnika, to mora biti minimalno uduplavanje budžeta, i više jer nećeš ih privući s 1500 eura plaće.

Držim se toga da je uspjeh zadržati i postojeće brojke u budućnosti.

Vrh

PostPostano: 03 ožu 2025, 11:27 

Biti će novca dizanjem na 3-5% BDP za obranu.

Vrh

PostPostano: 03 ožu 2025, 12:05 

Robbie MO je napisao/la:
Korvete (najveći brodovi ikad za HRM), nabavlja se više od jedne, što omogućuje izlazak na Sredozemlje

slika

slika

Citat:
Hrvatska vlada uskoro će donijeti odluku o još jednoj velikoj vojnoj nabavci. Tiče se to napokon i Hrvatske ratne mornarice (HRM). To će biti višenamjenska korveta.

Višenamjenska bi značilo da posjeduje sposobnosti za gađanje ciljeva u zraku, na kopnu i protupodmorničku borbu. Prava višenamjenska korveta, a riječ je o brodu od 100-njak metara dužine, istisnine od 1000 do 2000 tona, posjeduje protuavionske, protubrodske rakete, po mogućnosti kojima se mogu gađati i ciljevi na kopnu, te torpeda za protupodmorničku borbu. Još se ne zna za koju vrst korvete će se Hrvatska odlučiti. Za našu ulogu u Jadranu s mogućnošću izlaska na Sredozemlje, u mornaričkim krugovima kažu potrebne su nam dvije do četiri korvete. Svaka stoji otprilike 400 milijuna eura.

Anušić je rekao kako ubrzo šalju upite potencijalnim ponuđačima za dvije korvete, koje bi se djelomično gradile u domaćim brodogradilištima.

Vrh

PostPostano: 04 ožu 2025, 11:42 

Plan EU je do 2028 godine dignuti izdvajanja na obranu u svim članicama na 3,5%, kako bi sve ukupni vojni budžet unutar unije bio 650 milijardi eura. Također EU će dati 150 milijardi eura u posudbu za vojne nabave, te otvoriti fondove za vojnu industriju.

Vrh

PostPostano: 04 ožu 2025, 13:15 

MiB je napisao/la:
Plan EU je do 2028 godine dignuti izdvajanja na obranu u svim članicama na 3,5%, kako bi sve ukupni vojni budžet unutar unije bio 650 milijardi eura. Također EU će dati 150 milijardi eura u posudbu za vojne nabave, te otvoriti fondove za vojnu industriju.

Citat:
Novi instrument od 150 milijardi eura zajmova za države članice, koji bi se koristio za nabavku protuzračnih i proturaketnih sustava, topničkih sustava, dronova i drugih vojnih kapaciteta.

Evo love za hrvatski PZO! Sad ili nikad!

Vrh

PostPostano: 04 ožu 2025, 13:21 

Korvete su potrebne, između ostalog, i da nas Italija više uvažava i poštuje.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1474 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 59  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: