HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 vel 2026, 20:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Jačanje lijevog ekstremizma: Treba li zabraniti osnivanje Komunističke partije Hrvatske?
PostPostano: 07 svi 2013, 14:15 

Na obljetnici smrti Josipa Broza Tita obilježenoj u subotu u Kumrovcu 73-godišnji Radoslav Ilić najavio je osnivanje Komunističke partije Hrvatske. Iako je riječ o političkom marginalcu, mi smo se pozabavili načelnim pitanjem – treba li zakonom zabraniti ponovno osnivanje Komunističke partije? Primjerice, Češka je prije sedam godina zabranila rad Komunističkog saveza mladih jer program saveza nije bio u skladu s temeljnim demokratskim principima – tražio je ukidanje privatnog vlasništva. Poljaci su 2009. zabranili komunističke simbole kako bi oslobodili Poljsku ostataka komunizma. Mađarski parlament ove je godine usvojio zabranu javnog pokazivanja komunističke simbolike.

'Nekolicina pogubljenih ljudi'

- Radi se o inicijativi jednog ili nekolicine pogubljenih ljudi koji nisu u suglasnosti s današnjim vremenom. Veliki problem društva su različite inicijative koje nisu u stanju sagledati situaciju u kojoj jesmo, nisu u stanju pogledati naprijed. Umjesto toga traže rješenja u prošlosti. I to u onom vremenu kada je njima bilo dobro – rekao nam je dr.sc. Ivo Lučić, povjesničar sa Hrvatskog instituta za povijest.

Lučić smatra da bi Hrvatska trebala 'posjeći' svaki totalitarizam u startu, iako nije ljubitelj zabrana.

- Svaka vlast mora voditi računa da zabrani ono što nije u skladu s Ustavom. Totalitarna stranka kao što je Komunistička partija, ako ćemo gledati u skladu s onim što je ona ranije bila, ne bi bila parlamentarna stranka koja bi se borila demokratskim putem za vlast nego bi bila revolucionarna organizacija koja bi na vlast htjela doći revolucionarnim sredstvima. Bilo bi logično da se to onemogući. Inače nisam za zabrane, pogotovo zato što bi to bila marginalna stranka, ali nikad ne znamo. Bila je marginalna i nekad ranije. Hrvatska bi zbog trauma iz prošlosti trebala biti osjetljiva na svaki totalitarizam i na svaki način u startu ga onemogućiti, ali vodeći računa da se to ne pretvori u neki novi totalitarizam – kaže Lučić.

'Socijaldemokracija je zakazala'

- Osnivanje ove stranke je indikator da u krizi parlamentarne demokracije jačaju lijeve i desne radikalne tendencije. Neka se premijer Milanović i predsjednik Josipović zapitaju jesu li i oni suodgovorni za urušavanje demokracije. Socijaldemokracija je zakazala – govori nam prof.dr.sc. Anđelko Milardović, politolog. On se protivi zabrani Komunističke partije.

- Mi smo se 90-ih godina opredijelili za politički pluralizam koji podrazumijeva višestranačje. Unutar tog višestranačja dopušteno je osnivanje svih političkih stranaka svih orijentacija, uključujući i Komunističku partiju Hrvatske. Ja nemam ništa protiv da se takva partija osnuje, ali osnivanje mora biti u skladu sa Zakonom o političkim strankama, Ustavom RH i Zakonom o izborima. Bolje je da lijevi ekstremi budu pod ustavnom kontrolom, to se naziva protektivna demokracija. Oni moraju prihvatiti sva pravila demokratske igre i svojim političkim programom i djelovanjem ne smiju ugroziti pravni, demokratski i ustavni poredak RH. Ne mogu zagovarati nikakvu diktaturu proletarijata, nikakav tip nasilja, nego moraju prihvatiti demokratski oblik političke borbe i natjecanja – kaže Milardović.

Osnivanje obnovljene KPH najavljeno je za 25. svibanj, nekadašnji Dan mladosti, ujedno i 'Maršalov' rođendan.

Vrh

Naslov: Re: Jačanje lijevog ekstremizma: Treba li zabraniti osnivanje Komunističke partije Hrvatske?
PostPostano: 07 svi 2013, 14:16 

Pereci za vas ovo povećano. Koja je razlika između Češke, Poljske, Mađarske i Hrvatske ?

Vrh

Naslov: Re: Jačanje lijevog ekstremizma: Treba li zabraniti osnivanje Komunističke partije Hrvatske?
PostPostano: 08 svi 2013, 10:50 

Iskreno ne znam.

Šta bi bilo bolje. S jedne strane sam za slobodu, pa tako da i oni laprdaju šta hoće. S druge strane to je zločinačka ideologija koja je najveća zla u ljudskoj povijesti učinila.

I opet nekako mi se čini da im se zabranom daje veće značenje. Pogotovo je to za mlade koji su skloni buntu primamljivo. Mislim da je te ekstremiste bolje dovoći u javnu arenu i sprdati ih i dekonstruirati njihove budalaštine i pokazati svu ružnoću njihovih stavova. Kad su izvan i zabranjeni imaju neku romantičarsku notu. A i narodu sklonom populizmu u vremenima krize se mogu učiniti pametnijima nego što jesu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: