HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 vel 2026, 09:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 150 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6

Rezultat izbora?
1. Kontinuitet HDZ vlasti 55%  55%  [ 6 ]
2. Dolazak ljeve koalicije na vlast 18%  18%  [ 2 ]
3. Neizvjestan rezultat/novi izbori 27%  27%  [ 3 ]
Ukupno glasova : 11
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Parlamentarni Izbori 2028. Godine
PostPostano: 11 vel 2026, 13:37 

Problem? Problem je što su malo manje od pola Hrvata od centra nalijevo.a krkansko-desničarskih 5% Rvata misli da su samo oni pravi, drugi ne valjaju.

Evo, sad sam stigao iz okolice Zagreba na mjesta gdje se branila Hrvatska, na toim mjestima i standardno živiim..
Idemo busom, pričamo gdje je koga što pogodilo, gdje je tko poginuo, čovjek rodom odatle samo što ne povrati kad netko uleti sa "gnjusnim" detaljima stradanj

Nikome živom nije na pamet propitkivati nečiju pol. opredjeljenost, kamoli ga suditi kao izdajnika po tome,

Sreća da itko živi na tim prostorima, još veća da posjećuje, a ni to ni to nije dugotočno održivo.

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 13:42 

novosve je napisao/la:
Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Ne, u Južnoj Koreji plaće nisu 700 eura mjesečno. Nije to nikad bio glavni problem. .

korejska brodogradilišta su ti u ogromnim problemima baš zbog toga, barem ona kakve smo mi imali.

Postali su ovisni o uvozu JEFTINIH stranih radnika da ih održe. Kina ih brutalno gazi.

To im je itekako postao problem otkad su Kinezi uletili u tu priču

Nisam bio u Koreji desetak godina, ali prema dostupnim podacima nisam dobio dojam da im ide loše, brojevi su solidni:

slika

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 13:46 

weasel je napisao/la:
UDbaška duboka država je rasprodala skoro sve i tom istom zapadom kapitalu omogućila da radi što im se prohtje, no nema veze da ne zaseremo izbornu temu s ovim
Znači, kriva je Babaroga Udba i imperijalistički kapital koji su porobili naše napaćene radnke, seljake i poštenu inteligenciju?

Ima li i jedan društveni proces iza kojeg ne stoje mračne sile, nego za kojeg su odgovorni sami Hrvati?

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 13:52 

Industrija je propala jer je morala propasti, stajala je na krivim nogama i kao drustveno vlasnistvo i kao nerentabilna. Lisica barata jugonostalgicarskim bajkama koju oni pricaju.

Industrija je bila svrha sama sebi, ta prica o industrijaliziaciji pa ovi novi sve prodali unistili kme, to je jugonostalgicni mit. YU industrija je bila proizvodjac gubitaka, to je jedina istina. Da, mogla se ribrendirat smanjiti broj zaposlenih ukinuti neke djelatnosti itd ali mozda je i ovo sto pisem mit. Industrija je propala u svim eks komunistickim drzavama, pa nije bas da su svi pljackali.

Sad imas svrsishodnu i samoodrzivu industriju u svojim kapacitetima, logicno da Vox nece imati 14 proizvodnih pogona na 65 hektara zemljista jer nema te potrebe pored svih tih kineza i koreanaca. Mala inudstrija je sasvim ok.

I sto inkvizitor pise, jedina je steta i kriminal INA, ali to su vec talovi.

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 13:55 

weasel je napisao/la:
UDbaška duboka država je rasprodala skoro sve i tom istom zapadom kapitalu omogućila da radi što im se prohtje, no nema veze da ne zaseremo izbornu temu s ovim
Znači, kriva je Babaroga Udba i imperijalistički kapital koji su porobili naše napaćene radnke, seljake i poštenu inteligenciju?

Ima li i jedan društveni proces iza kojeg ne stoje mračne sile, nego za kojeg su odgovorni sami Hrvati?

A tko su navedeni udbaši nego Hrvati? Nisu sa Marsa. Sami smo potpisali prodaju INE, prodaju Plive, Hrvatskog telekoma itd itd.

🟥⬜🟥⬜🟥
⠀⠀🟥⬜🟥

Znamo što je bilo

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 14:05 

Republička udba je većinom prisegnula na vjernost Tuđmanu, prema Perkovića i 90%

A glavni rovatori su bili jugoslavenski KOS i udba koja nije republički lojalna.

I ta srpska djelatnost je nastojala Hrvate prikazati ustašama, potaknuti ono što je radio HOS i današnja desnica.

A oni se uprli pokazat " komunjare" kao srbijanske plaćenike.

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 14:07 

weasel je napisao/la:

ma opet glupost, gro industrije koja je propala iti je rasprodana uopće, a četo je prodana našim tajkunima.

Propalo je jer je bilo staro i nevaljalo, to je ko pitanje zašto je deda od 93 godine umro.

Nije strani kapital kriv za to što je socijalizam ostavio za sobom ruine. Strani kapital ih je ponekad i podignuo, kao ENT

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 14:09 

weasel je napisao/la:
A tko su navedeni udbaši nego Hrvati? Nisu sa Marsa. Sami smo potpisali prodaju INE, prodaju Plive, Hrvatskog telekoma itd itd.

od te tri samo je INA šteta, Pliva je nakon isteka licencije za sumamed bila ovisila o HZZO, a HT isto bio tehnološki zaostao

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 14:10 

Samo treba Aluminij uzet za primjer što je i kako trebalo sa jugo industrijom, otpustit 80% zaposlenih, dio ugasit i modernizirat dio koji može biti isplativ, ali nije bilo političkog kapitala, volje, pa ni doslovnog kapitala.

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 14:11 

Zviezda Granda je napisao/la:
Republička udba je većinom prisegnula na vjernost Tuđmanu, prema Perkovića i 90%

A glavni rovatori su bili jugoslavenski KOS i udba koja nije republički lojalna.

I ta srpska djelatnost je nastojala Hrvate prikazati ustašama, potaknuti ono što je radio HOS i današnja desnica.

UDBa je prisegla Tuđmanu, ali se svojski potrudila da spriječi ulazak "ustaškog" kapitala iz dijaspore

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 14:16 

novosve je napisao/la:

UDBa je prisegla Tuđmanu, ali se svojski potrudila da spriječi ulazak "ustaškog" kapitala iz dijaspore
Te bajke o silnom kapitalu iz dijaspore su kao Alijine priče o zlatnim kašikama, je li ono Šime Đodan najavljivao da će biti kao u Švicarskoj?
Tko su ti superbogati dijasporci koji su imali kapital, ali ih je Udba spriječila? Imaš li bar nekoliko imena?

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 14:46 

Te bajke o silnom kapitalu iz dijaspore su kao Alijine priče o zlatnim kašikama, je li ono Šime Đodan najavljivao da će biti kao u Švicarskoj?
Tko su ti superbogati dijasporci koji su imali kapital, ali ih je Udba spriječila? Imaš li bar nekoliko imena?

Imam, ali nisu za javnost, jer su to privatni prijatelji, Nisu nužno bili superbogati, ali su dolazi u HR, ulagali i namjerno ih se uništavalo, po obrascu onog slučaja hotela iz Čapljine s druge teme.

To se radi nekad i danas, primjer di je državna represija satrala jednog od najvećih domaćih proizvođača jaja.

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 14:50 

Nije se samo opstruiralo dijasporu, nego i strane investitiore općenito.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 14:51 

novosve je napisao/la:
weasel je napisao/la:

ma opet glupost, gro industrije koja je propala iti je rasprodana uopće, a četo je prodana našim tajkunima.

Propalo je jer je bilo staro i nevaljalo, to je ko pitanje zašto je deda od 93 godine umro.

Nije strani kapital kriv za to što je socijalizam ostavio za sobom ruine. Strani kapital ih je ponekad i podignuo, kao ENT

Samo iz vlastite općine znam više firmi koje su doslovno satrane da nisu ostali dugmići a dobro su radile.
Novi vlasnici su rasprodali imovinu, strojeve, zemlju itd .

Nisu sve jugotvornice i poduzeća poput onog iz Benkovca ili gdje je već bilo di su ulupali pare a nije jedan dan radilo.

🟥⬜🟥⬜🟥
⠀⠀🟥⬜🟥

Znamo što je bilo

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 14:54 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/cac ... ostalo_d_0

Vratimo se na temu...

Čačić: Milanović je apsolutno premijerski kandidat

Citat:
Čačić je komentirao potencijalni ulazak predsjednika Zorana Milanovića u izbornu utrku. "Milanović je uvijek netko tko donosi dodatni zamah i snagu. Matematika nije složena, naravno da bi uzeo dio glasova SDP-u i Možemo, ali bi puno više donio jer je njegov prostor znatno širi", rekao je Čačić.

"Njegov se prostor vidio na predsjedničkim izborima, cijela ljevica, cijeli centar i dio desnog centra kojima je dosta nesposobnosti i kriminala. Jandrokovićeva izjava 'pobijedili smo pa ćemo pobijediti opet' je bedastoća. To nije argument. Moj je dojam da je vrijeme da odu", dodao je.

Prema njegovim riječima, Milanović je najsnažniji kandidat. "Nijedan lider nije ispred Milanovića po karizmi, vidljivosti, elokvenciji i ukupnom znanju. On je apsolutno premijerski kandidat", ustvrdio je.

Mislim da nas čekaju vesele dvije godine do izbora :zubati

🟥⬜🟥⬜🟥
⠀⠀🟥⬜🟥

Znamo što je bilo

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 14:54 

weasel je napisao/la:
novosve je napisao/la:

Samo iz vlastite općine znam više firmi koje su doslovno satrane da nisu ostali dugmići a dobro su radile.

Nisu sve jugotvornice i poduzeća poput onog iz Benkovca ili gdje je već bilo di su ulupali pare a nije jedan dan radilo.
Eto ja sam kapitalist i nije mi jasno zašto bi neki vlasnik rasprodao strojeve ako donose dobru zaradu? Misliš da kapitalisti ne znaju matematiku?

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 14:55 

Udba je opstruirala, ali bez nje ne bi bilo ničega.

Da nije bilo pomirbe, nego sukob pravije rvata protiv komunjara, pisali bi mi iz Buenos Airesa.

To jest, vi bi pisali, ja bi bio gdje sam i sada..

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 15:00 

Udba je opstruirala, ali bez nje ne bi bilo ničega.

Da nije bilo pomirbe, nego sukob pravije rvata protiv komunjara, pisali bi mi iz Buenos Airesa.

To jest, vi bi pisali, ja bi bio gdje sam i sada..

Udba je mogla smao pomoć Srbima da dohvate komad Hrvatske i ništa više, ali da je stala na stranu Srba u ostatku Hvrtaske bili bi satrani, i o daleko gore nego 41.

Jugoslavija je 1990. umrla, samo je bilo pitanje hoće li nastati velika Srbija na njenim razvalinama.

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 15:03 

weasel je napisao/la:

daj mi primjer jedne takve uspješne, ali uzmi u obzir da mora preživjeti uzlet Kine, prestanak masovne devalvacije dinara i prelazak na tržišnu ekonomiju.

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 15:05 

Eto ja sam kapitalist i nije mi jasno zašto bi neki vlasnik rasprodao strojeve ako donose dobru zaradu? Misliš da kapitalisti ne znaju matematiku?

Zato što je lakše prodat zemlju i stroj sad i odmah pa spremit njemačke marke na račun nego se zajebavati sa proizvodnjom , tržištima, nabavkom materijala i rukovođenjem firme za kasnije potencijalnu megadobit..... da ne govorim o tome da je bijesnio rat i ne znaš hoće li ti četnik okupirat grad pa sve to što si uspješno privatizirao bude uzalud.

Nisu to firme u smislu zlatne koke da printa novac kao saudi aramco ili Apple, ali bi vlasnik sigurno imao pristojnu zaradu u normalnim uvjetima.

Dakle ne radi se o gubitašima ako si na to mislio, nego motorima lokalnog razvoja dugi niz godina.

🟥⬜🟥⬜🟥
⠀⠀🟥⬜🟥

Znamo što je bilo

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 15:06 

weasel je napisao/la:

Dakle ne radi se o gubitašima ako si na to mislio, nego motorima lokalnog razvoja dugi niz godina.

Jesi li ti provjerio koliko je puta takvim motorima na kraju mjeseca topčider isplatio plaće?'

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 15:10 

weasel je napisao/la:

Zato što je lakše prodat zemlju i stroj sad i odmah pa spremit njemačke marke na račun nego se zajebavati sa proizvodnjom , tržištima, nabavkom materijala i rukovođenjem firme za kasnije potencijalnu megadobit..... da ne govorim o tome da je bijesnio rat i ne znaš hoće li ti četnik okupirat grad pa sve to što si uspješno privatizirao bude uzalud.

Nisu to firme u smislu zlatne koke da printa novac kao saudi aramco ili Apple, ali bi vlasnik sigurno imao pristojnu zaradu u normalnim uvjetima.

Znači, firme su bile toliko "uspješne" da se moglo više novaca dobiti odvojenom prodajom strojeva i nekretnina, nego prodajom cijele firme novom kupcu ili nastavkom poslovanja?

Nije li onda ekonomski racionalno likvidirati takvu firmu i alocirati resurse (nekretnine, strojeve i radnu snagu) na druge poslove koji donose profit?

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 15:20 

Znači, firme su bile toliko "uspješne" da se moglo više novaca dobiti odvojenom prodajom strojeva i nekretnina, nego prodajom cijele firme novom kupcu ili nastavkom poslovanja?

Nije li onda ekonomski racionalno likvidirati takvu firmu i alocirati resurse (nekretnine, strojeve i radnu snagu) na druge poslove koji donose profit?

Kome bi ti prodao firmu dok gori rat na istoku? Ajde budi realan, misliš li da bi neki zapadnjak došao i uložio milijune a vidijeli su na TV-u što je JNA napravila od Vukovara. Ošlo sve u prah i pepel. Bi li ti kupio danas apartmane na moru u Odessi ?

Opcija je bila prodati domaćem udabšu, direktoru, gastarbajteru s markama iz njemačke i to ti je više manje to...

Zato i kažem da je rat jako puno toga posredno upropastio i da bi veoma drugačije bilo bez toga...

Isto tako, zašto apriori imaš stav da je svaka firma koja je nestala bila loša? Zar nemaš jedan pozitivan primjer iz svoje okoline ?

🟥⬜🟥⬜🟥
⠀⠀🟥⬜🟥

Znamo što je bilo

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 15:53 

weasel je napisao/la:

Kome bi ti prodao firmu dok gori rat na istoku? Ajde budi realan, misliš li da bi neki zapadnjak došao i uložio milijune a vidijeli su na TV-u što je JNA napravila od Vukovara. Ošlo sve u prah i pepel. Bi li ti kupio danas apartmane na moru u Odessi ?

Opcija je bila prodati domaćem udabšu, direktoru, gastarbajteru s markama iz njemačke i to ti je više manje to...

Zato i kažem da je rat jako puno toga posredno upropastio i da bi veoma drugačije bilo bez toga...

Isto tako, zašto apriori imaš stav da je svaka firma koja je nestala bila loša? Zar nemaš jedan pozitivan primjer iz svoje okoline ?
Ništa mi nije jasno, niti je cijela Hrvatska Vukovar, niti ovo drugo: nekretnine su u ratno doba slabo vrijedne i slabo likvidne, nije li kapitalistu bolje na sitno poslovati s firmom dok ne dođu bolja vremena i bolje cijene za rasprodaju?

Ti uopće ne možeš ništa precipirati izvan nekoliko uvijek istih floskula koje se svode na kukanje i opravdavanje.

Vrh

PostPostano: 11 vel 2026, 16:33 

novosve je napisao/la:
weasel je napisao/la:

od te tri samo je INA šteta, Pliva je nakon isteka licencije za sumamed bila ovisila o HZZO, a HT isto bio tehnološki zaostao

HT nije bio tehnološki zaostao, daleko od toga, dapače bio je moderniji od Njemačkog Telecoma. Malo ranije su položeni optički kabeli. Njemačka to nije imala jer nije još bila provela rekonstrukciju mreže. Brat mi je radio tamo. To je isto užasno loš posao bio.

Za primjer DT je kupio mađarski telekom i morao je uložiti silne milijarde da ga dovede na neku razinu a platio ga više od hrvatskog..a u HT nije morao ulagati ništa, čak su prodavali HT ove poslovne prostore i kasnije iznajmljivali od drugih.

To i INA su bili najveći promašaj. INA pogotovo. MOL je za INu bio prčvarnica obična. INA je bila najjača tvrtka od Crnog mora do Alpi. Njezin INA Naftaplin je bio bolji od zapadnih istraživačkih kompanija.

Shell je odusto od mjesta u Siriji i još nekoliko tvrtki jakih zapadnih..INA je na tom istom mjestu našla bogata naftna polja. Bijele noći u Sibiru su kupljene za 7 milijuna dolara prodane za 70 a danas se iz njih crpi nafte za milijardu možda i dvi milijarde dolara na godišnjoj razini.

jedina je stvar je li ih Putin natjerao na prodaju inače, Bijele noći znalo se koliko vrijede..

I jedna stvar i početak prodaje INE i Bijele noći prodala je SDP-ova vlast.

INA je iznijela rat u Hrvatskoj, koja je to moćna tvrtka bila pogotovo INA Naftaplin ako je negdje bila kap nafte oni bi je našli..vrhunska ekipa..

INU prežalit ne mogu, to je najveća nacionalna veleizdaja od stvaranja RH.

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 150 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: