|
|
Stranica: 19/21.
|
[ 521 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Kronos
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 03 lis 2024, 13:47 |
|
|
|
Moja kreditna sposobnost veze nema sa tom dozvolom, nego sa mojim kapitalom, zaradom, poslom i financijskom prošlosti. (kockanje, nezaposlenost itd.) Ako ovo gore paše za banku, kreditna garancija je u roku tri dana na stolu, a papirologija može trajat i nakon prebačenog novca na povjerenički račun kod zapisničara.
_________________ Živjela naša sveta Hrvatska! Gubici Rusije i Ukrajine su 1:4. [str. 85]
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 03 lis 2024, 14:02 |
|
|
Kronos je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Iz napisanog se vidi da ti nikad ne samo da nisi ni kupio novogradnju u Hrvatskoj, nego da se nikad nisi ni ozbiljno interesirao za takvu kupnju.
Ti zamišljaš da developer dovrši zgradu od 100 stanova, potroši 15-ak milijuna eura, dobije uporabnu i tek onda počne prodavati stanove?
Ajde mi objasni u kojoj državi je kupac stana odgovoran za uporabnu dozvolu? Valjda znaš na osnovu čega se izdaje takva dozvola? I reci mi zašto je samo u Hr. ta dozvola preduvijet za kredit ako bi trebala biti preduvijet za prodaju? U normalnoj državi to ide ovako: 1. Devloper prezentira projekt kupcima bez da je iskopao temelj. 2. Potencijalni kupac sklapa predugovor i daje dogovoreno učešće koje ide na povjerenički račun, ne na račun devlopera!! 3. Nakon što je projekt gotov, prodavač mora (NE kupac) se pobrinut za uporabnu dozvolu koju dobije nakon određene inspekcije i provjere cijelog projekta. 4. Kad nakon provjere dobije dozvolu može krenuti u prodaju stanova, prije toga nemože ništa!! 5. Kupci iz točke 2. sada mogu odlučiti dali ostaju pri kupnji ili odustaju, ako odustaju onda jedan dogovoreni postotak učešće gube. U koliko prodavač ne dobije uporabnu dozvolu, kupci iz točke 2. imaju pravo na odustajanje kupnje sa punim povratom učešća. Drugih kupaca od sada više nemože ni biti jer objekt nemože niti ići na prodaju bez uporabne dozvole. Ako je objekt na prodaji onda se podrazumjeva da je dozvola tu, barem u normalnim dražvama. Eto ga, još jedan autistični dijasporac sa spikama kod nas u Dojčland ovako, kod vas u Švajcarsku onako... Ili to ili još živiš kod mame i zamišljaš "kako je to u normalnim državama"... Pišeš o nekakvoj svojoj fantaziji koja je potpuno odlijepljena od trenutne realnosti, potpuno si nekompetentan za temu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kronos
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 03 lis 2024, 14:09 |
|
|
|
Molim bez vrijeđanja dječače moj. Odgovori na jednostavno na moje pitanje i argumentiraj, ovako dokazuješ svoju maloumnost.
_________________ Živjela naša sveta Hrvatska! Gubici Rusije i Ukrajine su 1:4. [str. 85]
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 03 lis 2024, 14:11 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
Pao je drastično broj transakcija, znači ne prodaje se ništa. Bar ne starogradnja.
A čujem puno oko sebe kako ljudi govore kako im se ne da zaj. s porezom, i kako bi prodali. Krenut će sad. Ako se tko sjeća 2008. Sad smo u nečemu sličnom, vrijeme je za pucanje balona.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kronos
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 03 lis 2024, 14:15 |
|
|
Slovenija: Uporabna dozvola je i uvjet za dobivanje kućnog broja, koji je nužan za prijavu stalnog boravka u novoizgrađenoj nekretnini. Bez upotrebljive dozvole prema novom građevinskom zakonodavstvu više nije moguće upisati zgradu u zemljišnu knjigo i srediti priključak na elektroenergetsku mrežu. Zakonom o gradnji zabranjena je prodaja nekretnina (kuća i stanova) za koje vlasnici nemaju uporabnu dozvolu, također se zabranjuje certificiranje kupoprodajnih ugovora i upis u zemljišno knjigo. Zakon predviđa i iznimke za koje se smatra da imaju po zakonu važeću uporabnu dozvolu. Dr. Van Nostrand: To su autističke fantazije.... 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 03 lis 2024, 14:17 |
|
|
Kronos je napisao/la: Molim bez vrijeđanja dječače moj. Odgovori na jednostavno na moje pitanje i argumentiraj, ovako dokazuješ svoju maloumnost. Otkud tebi da je kupac odgovoran za uporabnu, odgovoran je prodavač. Escrow account nisam vidio da se koristi u nekretninskim transakcijama u Hrvatskoj, tvoja fantazija. Zašto kupac ne bi mogao kupiti nekretninu prije uporabne dozvole, zašto bi se to branilo? Sad ti meni napiši koliko si nekretnina u Hrvatskoj kupio, te koliko su od toga bile novogradnje? Ako je odgovor na oba pitanja nula, moraš i sam priznati da nisi nimalo kompetentan.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kronos
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 03 lis 2024, 14:50 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Kronos je napisao/la: Molim bez vrijeđanja dječače moj. Odgovori na jednostavno na moje pitanje i argumentiraj, ovako dokazuješ svoju maloumnost. Otkud tebi da je kupac odgovoran za uporabnu, odgovoran je prodavač. Escrow account nisam vidio da se koristi u nekretninskim transakcijama u Hrvatskoj, tvoja fantazija. Zašto kupac ne bi mogao kupiti nekretninu prije uporabne dozvole, zašto bi se to branilo? Sad ti meni napiši koliko si nekretnina u Hrvatskoj kupio, te koliko su od toga bile novogradnje? Ako je odgovor na oba pitanja nula, moraš i sam priznati da nisi nimalo kompetentan. Jesam, jedan stan, kupio i sa minimalnom zaradom prodao. (prije 18 god. u Rijeci) Znam oduvijek da je odgovoran prodavač, jesi li i ti? Zašto ste se uhvatili te točke pa je stavljate kao preduvijet za kredit? Povjerenički račun se uvijek koristi kad vlasnik kredita ne smije raspolagati tim novcem, dali kod zapisničara ili od tvoje banke. U Hr. vjerojatno od banke. Ako ti kupuješ stan, koji je još u fazi izgradnje, i prebaciš 20 ili 30% učešća (svog kapitala) na račun prodavača, onda si ili hrabar ili glup. U slučaju bankrota prodavača ostaješ na nuli uz dugotrajni sudski proces. Tu ti ne pomaže ni predugovor ako je on odlijepio. Obrnuto ni jedna Banka neće dozvolit da se njeni novci, tvoj kredit, prebacuje na tuđi račun kao učešće, toliko valjda i ti kapiraš. Zbog toga postoje povjerenički računi svugdje na svijetu. Dr. Van Nostrand je napisao/la: Zašto kupac ne bi mogao kupiti nekretninu prije uporabne dozvole, zašto bi se to branilo? Kronos je napisao/la: 2. Potencijalni kupac sklapa predugovor i daje dogovoreno učešće koje ide na povjerenički račun, ne na račun devlopera!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 03 lis 2024, 15:01 |
|
|
|
Jesi li ti probao nazvati nekog developera koji prodaje novogradnju i izložiti mu svoju ideju pod kojim uvjetima bi ti plaćao kaparu i potpisivao ugovor?
Ako nisi, svakako probaj, obavezno nam javi kako je prošlo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kronos
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 03 lis 2024, 15:15 |
|
|
Svaki prodavač i kupac sa kojima sam poslovao dosad su pristali isključivo na takav način kupnje. Sigurnost za obe strane. Ako ti vjeruješ prodavaču i plaćaš mu unaprijed veću svotu kapare, bez da je počela izgradnja, onda neka ti je sa srećom. Još ako si uspio svoju banku nagovorit da njen novac prebaciš kao kaparu na tuđi račun, bez ikakve garancije, e onda si sjebo i Matana https://www.youtube.com/watch?v=QjmzqSaUxR0Pitanje je samo dali si ti saloma ili matan.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kronos
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 03 lis 2024, 15:31 |
|
|
Ovde je to definirano predugovorom6. POLAGANJE KAPARE (zadnja rečenica) ... U uobičajenoj praksi, ukoliko kupac odustane od zaključenja Predugovora / Ugovora u definiranom roku, on gubi kaparu. A ukoliko prodavatelj odustane od zaključenja Predugovora / Ugovora u definiranom roku, obvezan je vratiti kupcu duplu kaparu.U ovom slucaju bi pitao banku, koje sigurnosti ona u tom slučaju traži od prodavača. Tko jamči ako prodavač rikne ili jednostavno prekalkulira se sa troškovima, s obzirom da banka više može izvuć iz njega nego iz mene.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 03 lis 2024, 16:00 |
|
|
|
U pravu je Van. Nemaš ti pojma kako to tu ide.
Ali cijela priča o tome je u biti nebitna.
Novogradnje se prodaju kao lude. Ljudi štede u stanovima a očito imamo ljudi koji imaju love.
E sad te koji gomilaju stanove nitko ne rebne po prstima.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kronos
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 03 lis 2024, 16:14 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: U pravu je Van. Nemaš ti pojma kako to tu ide.
Ali cijela priča o tome je u biti nebitna.
Novogradnje se prodaju kao lude. Ljudi štede u stanovima a očito imamo ljudi koji imaju love.
E sad te koji gomilaju stanove nitko ne rebne po prstima. Nije u pravu, jer hvatao se bezvezne točke koja nema veze sa kreditima pa postao djetinjast kad je nestalo argumenata. A ti si nas ubjeđivao prethodnu stranicu da je kvadrat preskup, sto je živa budalaština. Ako dvojica ponavljaju istu gluposto, onda to ne znači da glupost postaje manja. Moj savjet svima, kupujte dok je jeftino.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kronos
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 03 lis 2024, 19:03 |
|
|
Izvinjavam se ovim putem Van Nostrandu, u Hr je očito problem oko naše teme još veći nego što sam mislio. Ako je ovo istina onda stvarno neznam => https://www.youtube.com/watch?v=AZdQ0I9hcHQČovjek opisao sve ono od kojeg sam mislio da postoji u Hr. ali očito je Hr. daleko od nekog standarda.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 03 lis 2024, 19:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63580 Lokacija: DAZP HQ
|
Jedna od jačih poruka na mail koju sam dobio od renomirane stanogradnje prije tipa dvije godine. Prodaja još nije počela, čekamo građevinsku dozvolu, a većina stanova je rezervirana. Ili ovo, zgrada još nije ni izbliza gotova, kasni barem godinu, ali tražili su samo 30%. Citat: Cijena trazenih stanova na 2 katu zgrade iznosi 3.000,00 EUR/m2.
Cijene garazno parkirnih mjesta ovisno o velicini istih i etazi na kojoj se nalaze krece se od 12.000,00-20.000,00 EUR/komad.
Ukoliko se odlucite za kupnju stana potpisuje se predugovor. Plaćanje po predugovoru iznosi 30 % kupoprodajne cijene, te ostatak ide nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora. Planiramo sa predugovorima krenuti nakon 15.02.2024.
Također moguće je i plaćanje po fazama gradnje.
Predviđeni rok završetka gradnje je 06/2024. godine nakon čega ide upis zgrade u zemljišne knjige i sklapanje kupoprodajnih ugovora ( najrealnije je očekivati da to bude u 9-10/2024. zbog godišnjih odmora).
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 03 lis 2024, 20:31 |
|
|
dudu je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Ja imam >50 i nekoliko kupoprodaja iza sebe. Puno je. Nekretnine u Zagrebu su napumpane za trećinu bar.
Nisu napumpane, Zagreb je i dalje najjeftiniji ili među 3 najjeftinija glavna grada u EU po cijeni kvadrata. Neće doći do pada cijena, može doći samo do stagnacije, ali dugoročno će opet rasti. Svaki trenutak dosad je najbolji trenutak za kupnju nekretnine, pogotovo novogradnje, sad je najbolje, sutra je gore.  Ma rast će i ovako. Svaka vladina mjera je dovela do efekta suprotnog najavljivanom, od APNa, pa nadalje. Uz inflaciju, nekretnine su najsigurnija štednja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 03 lis 2024, 20:34 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Kronos je napisao/la: https://www.njuskalo.hr/nekretnine/sesvete-sesvetski-kraljevec-trosobni-stan-novogradnja-oglas-35460320 Valjda ste sposobni za njuškalo? Rata za taj stan je 800 € na 30 g. Nije baš malo. Teško ćeš naći manji stan po 2.200. Naveo sam da je granica 120. Čak nije problem novogradnji nego stari stanovi drže cijenu što je nelogično. Prazni stoje, nikom korist od njih. Cijene mogu samo gore ići. Zašto bi netko prodao, ako mu nije sila?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 03 lis 2024, 20:38 |
|
|
Bakić to fino raščlanio ... Uskoro na tržištu više stanova - hoće li cijene pasti? https://pandemijskirealizam.net/blog/tr ... xYrhsS0pPQCitat: Ovdje ćemo razmotriti kako na cijene nekretnina utječu ključni temeljni faktori:
Ponuda
Cijena i dostupnost stanova
Potražnja, posebno demografija
Dostupnost kredita, aktivnost banaka i kamatne stope
Isplati li se ulaganje u stanove
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 04 lis 2024, 00:38 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kronos
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 04 lis 2024, 11:13 |
|
|
Ceha je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Rata za taj stan je 800 € na 30 g. Nije baš malo.
Teško ćeš naći manji stan po 2.200. Naveo sam da je granica 120. Čak nije problem novogradnji nego stari stanovi drže cijenu što je nelogično. Prazni stoje, nikom korist od njih.
Cijene mogu samo gore ići. Zašto bi netko prodao, ako mu nije sila? Dugoročno, da. Rast plaća i poskupljenja energije ne pojeftinjuju gradnju pa ni prodaju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 18 lis 2024, 19:51 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 19 lis 2024, 00:21 |
|
|
Junuze nemoj ljudima davat lažnu nadu Kronos ovo što ti pričaš ima smisla, al u praksi to tako ne funkcionira odnosno funkcionira više-manje kao što su Doktor i dudu rekli. Ja se pokušavam sjetit i ne mogu nikoga koje kupio novogradnju na kredit, osim jednog momka prije ovih kriza 4-5 god. - platio je kaparu oko 20.000€ (kasnije je digao kredit i platio stan) - parking 12.000€ (mene je začudilo tada da je parking tako poskupio jer je većinom bio 5000€ - 6000€) - riječ je o manjem stanu (za mene kao bivšeg bauštelca sve ispod 90-100m2 je manji stan) u zapadnom dijelu ZG Sad pretpostavljam da je sve otišlo dosta gore - kapara vjerovatno 30.000€ il više - parking 15.000€ - 20.000€
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Originals
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 19 lis 2024, 08:27 |
|
|
Napokon da i ostali gradovi dobivaju moderne kvartove sa popratnim sadržajem. Varaždin je jak, tamo se školuju budući ITovci i puno ih nakon završenog školovanja ostaje u Varaždinu. Ovakve stvari mogu biti privlačne mladim ljudima da se isele iz centra Zagreba. Petrinja i Sisak su super lokacije za izgradnju novih modernih gradova, sat vremena od Zagreba i u nekakvom "centru" države. https://baustela.hr/gradiliste/moderni- ... an-pogled/
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 24 lis 2024, 13:54 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: weasel je napisao/la: Čekaj ti zaista pokušavaš prodavati ora et labora a baviš se rentijerstvom?
Vas Modus operandi i nacin zivota je difinicija niske produktivnosti.
Da bi ti 9 mjeseci prst u uvo Švabo mora radit u tvornici da bi zaradio pare koje kod vas potrosi.
Hrvati imaju medu najvecim brojem radnih sati u tjednu, vise od bogatih zapadnih drzava pa zivimo daleko losije. Kako sam ja došao do svega što imam, misliš da mi je poklonio Tito (ili Tuđman, Plenki, tko god)? Svaki euro koji imam zaradio sam sa svojih deset prstiju, dok ti i tebi slični provodite godine kujući planove kako oteti "višak" od kulaka i narodnih neprijatelja. Kako ti to zamišljaš? Apartmani su se sami izgradili, gosti sami dođu i odu, pospreme i počiste za sobom? Da ne kažem za slične poslove, čarter brodica i jahti, tu gosti sami još i naprave servis i poprave sve što su razbili. Moj posao je samo brojati novčanice, a i to mi se ne da ručno, nego samo ubacujem iz vreće u brojač novčanica, te prebrojene snopove slažem u kutije.  Ovo mi je najdraza izlika, samo ste vi stvorili sve s radom a ostali su valjda upotrebom carobnog stapica?! Drzava vam je godinama i godinama pogodovala poreznim olaksicama gdje su se placale smjesne cjene. Turizam je i dalje najmanje oporezivana grana djelatnosti. Da je to tako tesko ne bi masovno svake godine svaki Hrvat s viskom kapitala pokusavo uskocit u vas apartmandijski vagon. Zato je na drzavi da popravi nered koja je sama napravila. No svakako HDZ je shvatio da vise ne ide ovako, pa makar ti porezi bili simoblicno povecanje duh je pusten iz boce i kod prve sljedece smjene vlasti idu radikalnije promjene i jos veci porezi.
_________________ ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⠀⠀🟥⬜🟥
Znamo što je bilo
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 28 lis 2024, 15:34 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Priča mi prijatelj u Njemačkoj plati skoro 9000 € godišnje za kuću. Svake godine. Daleko od mene, oni i njihova "socijalna" država.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
horus
|
Naslov: Re: Plenković najavljuje porez na nekretnine Postano: 28 lis 2024, 17:20 |
|
|
BBC je napisao/la: Priča mi prijatelj u Njemačkoj plati skoro 9000 € godišnje za kuću. Svake godine. Daleko od mene, oni i njihova "socijalna" država. Laže, prosječni plaćeni porez na nekretnine je 600€ godišnje u njemačkoj. Ako gledaš u postotku, onda ispadne 0,05-0,1% vrijednosti nekretnine godišnje ovisno o gradu/općini.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|