|
|
Stranica: 2/4.
|
[ 83 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Kevin Panter
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 21:20 |
|
|
poenta je da se na avionu ne pali radar, inace ce popiti raketu za manje od minute. Radi se umrezenom, viseslojnom radarskom zastitom, a to se do aviona salje putem datalinka, ne mora da pali radar. Mi smo 1999. prisluskivali AWACS.
Sto se tice ovog novog radara u VS, mi vidimo od Beca do Lavova. P14 koji je vama ostao je unisten nasom avijacijom, jer nije mogao da bude izvucen. On je dometa 450km, a imamo ga i mi. Ali ovaj novi je vrhunski, bice ih jos naravno. Ako mislis na ovaj civilni sto imate, to je druga prica.
|
|
Vrh |
|
|
Marko80
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 21:23 |
|
|
8 helikoptera za 0.5 mlrd $
Niti da su od zlata.
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 21:24 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2020, 17:12 Postovi: 4277 Lokacija: Granica je na Drini!
|
Kevin Panter je napisao/la: poenta je da se na avionu ne pali radar, inace ce popiti raketu za manje od minute. Radi se umrezenom, viseslojnom radarskom zastitom, a to se do aviona salje putem datalinka, ne mora da pali radar. Mi smo 1999. prisluskivali AWACS.
Sto se tice ovog novog radara u VS, mi vidimo od Beca do Lavova. P14 koji je vama ostao je unisten nasom avijacijom, jer nije mogao da bude izvucen. On je dometa 450km, a imamo ga i mi. Ali ovaj novi je vrhunski, bice ih jos naravno. Ako mislis na ovaj civilni sto imate, to je druga prica. Citat: Kad počinje modernizacija radara FPS-117?
Početkom iduće godine. Odnosi se na dovođenje radara na razinu Block 3, tu će naši senzori imati veću osjetljivost, detektirat će manje ciljeve na većim udaljenostima. Imat će i veće anti-spoofing, tj. sposobnosti prepoznavanja lažiranja podataka o snimanom objektu. Uključivat će i sekundarni radar koji će imati sposobnosti prepoznavanja prijatelj – neprijatelj (Identification Friend-or-Foe) u režimu Mode 5… Još jednom spominjem borbeni komunikacijski sustav koji u sebi sadrži komponente za Link 16 i sustave za sigurnu kriptiranu komunikaciju. Prema planu, modernizacija bi trebala biti završena 2026. i 2027. godine, i to u pogledu uvezivanja s Rafaleom, HRM-ovim plovilima… Još bih htio istaknuti da je HRZ završio svoju studiju o sustavu protuzračne obrane srednjeg dometa koji je u planu za nabavu za OSRH. Ta studija ima u vidu činjenicu da se i taj sustav mora integrirati u sustav zaštite hrvatskog zračnog prostora. U sustav integracije bit će uključen i PZO sustav kratkog dometa Mistral 3. Zajedno s modernizacijom, svi će pripadnici Bojne zračnog motrenja i navođenja dobiti nove sposobnosti za koje polaze ili će polaziti izobrazbu i obuku. https://en.wikipedia.org/wiki/AN/FPS-117
_________________ Hrvatska između hrpe Plenkovića i Milanovića
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 21:28 |
|
|
Marko80 je napisao/la: 8 helikoptera za 0.5 mlrd $
Niti da su od zlata. Nije samo helikopter kao stroj, nego čitav paket, od obuke, modula, simulatora, rezervnih dijelova ( kroz koje obično u dijelovima dobiješ min jedna helikopter), transport i održavanje.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 21:41 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25641 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Ma ja. Plus kapu i papuče.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Kevin Panter
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 21:43 |
|
|
Pa sve vreme smo mi imali P14, TPS 70 i druge radare, i zamenili P14 sa GM 400, koji je bolja opcija od oba. Prednost GM pre svega sto je mobialn i ima manju antenu. Vas je laksi cilj. Poenta je imati ih vise razlicitih mogucnosti. Nama je i ovo sada nedovoljno. I taj tekst sa tangosix nije zbog toga da se hvale da prate Hrvatsku, nego da moze do Beca.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 21:46 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59800 Lokacija: DAZP HQ
|
Kevin Panter je napisao/la: poenta je da se na avionu ne pali radar, inace ce popiti raketu za manje od minute. Radi se umrezenom, viseslojnom radarskom zastitom, a to se do aviona salje putem datalinka, ne mora da pali radar. Mi smo 1999. prisluskivali AWACS.
Sto se tice ovog novog radara u VS, mi vidimo od Beca do Lavova. P14 koji je vama ostao je unisten nasom avijacijom, jer nije mogao da bude izvucen. On je dometa 450km, a imamo ga i mi. Ali ovaj novi je vrhunski, bice ih jos naravno. Ako mislis na ovaj civilni sto imate, to je druga prica. o kojim ti radarima pričaš, mi smo iza rata uzeli AESA radare s kojima nadgledamo kroatosferu.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Kevin Panter
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 21:47 |
|
|
pa i GM400 je AESA, npr... nisam siguran da znas ista o tome o cemu pricas.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 21:48 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Ma ja. Plus kapu i papuče. evo što ide, nije teško za pronaći. Eight (8) UH-60M Black Hawk helicopters Nineteen (19) T700-GE 701D engines (16 installed, 3 spares) Twenty (20) AN/ARC-231A RT-1987 very high frequency (VHF) / ultra high frequency (UHF) / Line of Sight (LOS) satellite communications (SATCOM) radios Ten (10) AN/AAR-57 Counter Missile Warning Systems (CMWS) Twenty (20) H-764U Embedded Global Position Systems with Inertial Navigation (EGI) and Selective Availability Anti-Spoofing Module (SAASM) (or future replacement) Eighteen (18) M240H machine guns
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 21:50 |
|
|
Kevin Panter je napisao/la: pa i GM400 je AESA, npr... nisam siguran da znas ista o tome o cemu pricas. ne znam o čemu ti pričaš, spominješ da ste nam nešto u ratu polupali, a mi radare riješili prije 20 godina cca.
|
|
Vrh |
|
|
Kevin Panter
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 21:52 |
|
|
dudu je napisao/la: Kevin Panter je napisao/la: pa i GM400 je AESA, npr... nisam siguran da znas ista o tome o cemu pricas. ne znam o čemu ti pričaš, spominješ da ste nam nešto u ratu polupali, a mi radare riješili prije 20 godina cca. rekao je prvo domet 450km, a to odgovara radaru P14 koji je ostao u sisku, posto je fiskiran nije bilo moguce izvlacenje i polupan je avijacijom, posada sa Mi 8 prebacena na Zeljavu. AN/FPS-117 je 470km.
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 21:52 |
|
|
Kevin Panter je napisao/la: pa i GM400 je AESA, npr... nisam siguran da znas ista o tome o cemu pricas. Da, ali mi imamo taj radar od 2000 godine :), kasnite samo 24 godine
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 21:54 |
|
|
Kevin Panter je napisao/la: dudu je napisao/la: ne znam o čemu ti pričaš, spominješ da ste nam nešto u ratu polupali, a mi radare riješili prije 20 godina cca.
rekao je prvo domet 450km, a to odgovara radaru P14 koji je ostao u sisku, posto je fiskiran nije bilo moguce izvlacenje i polupan je avijacijom, posada sa Mi 8 prebacena na Zeljavu. AN/FPS-117 je 470km. Zašto bi se referirao na polupan radar? Kada sam lijepo napisao da vas godinama kvalitetno nadgledamo iz Slavonije i Dalmacije Priznaj htio si malo kakiti po Hrvatima.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 21:58 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Ma ja. Plus kapu i papuče. Život američkog vojnika je skuplji od ruskog. Nas nema kao Rusa, tako da bolje da uzmemo skuplje u čemu će dragocjeni vojnici ostati živi.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1052 of 2558 - 41.13%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Marko80
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 22:00 |
|
|
A Srbi... Valjda misle da RH ima radar koji lici na mjesalicu za beton. Da nista RH nema, jer joj nista od JNA za razliku od Srbije nije ostalo. Tako otisli svi aviona JAT-a u Srbiju, skoro svo brodovlje JRM, KUB i ostale stvari izvucene iz okolice ZD 1991. itd.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 23:09 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25641 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Naša Kvačica je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Ma ja. Plus kapu i papuče. Život američkog vojnika je skuplji od ruskog. Nas nema kao Rusa, tako da bolje da uzmemo skuplje u čemu će dragocjeni vojnici ostati živi. Slažem se. Samo ako se istrošiš na jednoj strani faliće love za druge stvari. Toliko toga nedostaje HV, PZO prije svega,.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 23:15 |
|
|
PZO je sljedeća stavka u nabavi vlade RH pod vodstvom Plenkovića, Očekujem kako će biti iskeširano oko pola milijarde eura nakon izbora u RH.
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 23:17 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 23:41 |
|
|
Kevin Panter je napisao/la: Mi smo 1999. prisluskivali AWACS.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 23:45 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76295 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
MiB je napisao/la: Crna kronika.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 23:54 |
|
|
leleču li bule?
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 23:56 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
Što sad točno tražit zauzvrat?
Ja bih Zenicu ali znam da vi nećete htjet.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
putnik83
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 27 sij 2024, 23:59 |
|
|
Neki u kometarima spominju PZO? Nije istina da se ništa ne nabavlja. Hrvatska je naručila značajan broj Mistrala 3. Uz FIM-92 Stinger,starije Strijela 2 sustave,40 vozila BOV 3 20/3 i Bofors 40 mm L/60 bliska obrana zračnog prostora je pristojna. Krenulo se s modernizacijom svih radarskih postrojenja u zemlji (AN/FPS-117 radari). Kupit će se i francuski samohodni radari dometa 250 i 400km. U planu je i kupnja sustava protuzračne obrane srednje daljine MICA VL iz Republike Francuske.Bit će operativni u roku 2 godine. Protuzračna obrana gradi se iz temelja,kao umrežen i interoperatibilan sustav. U proračunu za obranu u iduće dvije godine za tehniku uz Black Hawkov-e uključeno je i više od 230 milijuna eura za PZO sustav srednjeg dometa MICA VL. https://tangosix.rs/2022/08/11/hrvatska ... preporuku/Uskoro očekujte službenu objavu kupnje. Kad sve bude "poštimano" šlag na kraju bit će američki Patrioti!
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 28 sij 2024, 00:07 |
|
|
Čitam brutalan je paket opreme u tih 500 milijuna. Hrvatska tražila vanjske nosače na koje idu rezervoari za gorivo ili oružje, no također je tražili dodatne unutarnje spremnike, HUD i sl, što znači kako na krila ide oružje.
|
|
Vrh |
|
|
putnik83
|
Naslov: Re: Pola milijarde $: Amerika odobrila Hrvatskoj kupovinu 8 helikoptera Black Hawk Postano: 28 sij 2024, 00:11 |
|
|
Jedna ekskluziva: Kad se završi s opremanjem HRZ-a višenamjenskim helikopterima UH-60M Hrvatska će zrakoplovstvo opremiti punokrvnim jurišnim helikopterim. Razgovara se s SAD-om oko kupnje/djelomične donacije jurišnih vrtoleta AH-1Z Viper predstavljenih 2010. Ministar Anušić poslije izbora tj. na jesen putuje u Washington,gdje će se susrest s američkim kolegom i potpisat sporazum o kupnjih 8 helikoptera UH-60M kao i pismo namjere oko akvizicije jurišnog helikoptera AH-1Z Viper (poslije ide na odobrenje Kongresu) Ovaj vrtolet polako ulazi u sastav zrakoplovnih snaga Republike Češke (3+8),a ponuđen je i Slovacima kao "kompenzacija" za donirane Migove 29 koje su isporučili Ukrajini. Slovačka još nije odlučila da li će pristat na kompenzaciju u vidu helikoptera ili će novac vlade SAD-e potrošit u druge svrhe. Hrvatski piloti odavno lete na Bellovim aparatima (Bell 206,Subaru Bell 412EPX),HRZ već koristi rakete Hellfire (najmodernije inačice),Hidra 70 i strojnice M197,pa bi integracija tih letjelica bila brza i bezbolna. Velika promjena je i razdvajanje hitnog medicinskog transporta od vojnog zrakoplovstva.MUP je dobio svoju helikoptersku jedinicu opremljenu međuostalim vrtoletima Subaru Bell 412EPX,prvi u svijetu. https://www.zabranjeni.url/vijesti/hrvatsk ... e-15224315
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|