|
|
Stranica: 56/56.
|
[ 1396 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Noname01
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 12:42 |
|
|
Revolucionar je napisao/la: Noname01 je napisao/la: Pa evo gore ti je navedeno u članku da ih pola nema.od te brojke u određenim mjestima,tj pola ne prezimi.Znači da su na prostoru Srbije.A po broju rođenih su vjerojatno na 1,5 trenutno. Sve u svemu ispod 3% ste sigurno.I naravno ovi što se ne odjavljuju,a otišli su van. Ja sam iz RH I prošao sam dosta terena od istoka prema jugu i imama bolji uvid. Ovakvi clanci i subjektivni utisci su nebitni u demografiji, uzimaju se u obzir podaci. Kako znas gde su ti ljudi zimi, mozda su u Kninu ili nekom drugom gradu u Hrvatskoj gde imaju grejanje. To je normalno za penzionere ( u tim selima zimi sigurno ima i manje Hrvata). Isti slucaj kao u Srbiji i ostatku Balkana. Noname01 je napisao/la: Druga stvar sad će 2024. Znači 3 godine.Isprati popis 01/11/21 koliki su padovi.Otprilike se prepolovilo u 20 godina+3 godine+ovi fiktivni što navode i vaše novosti+ovi koji su zapalili za Europu,a ne odjave se.Vjeruj mi veliki broj vaših bježi isto baš zato što živite većinom u nerazvijenim prostorima. Govorio si da je broj na popisu napuhan, pa ovo sto se sada desava nije relevantno. Imamo podatke sa popisa iz 2021. godine i vtalnu statistiku do 2020. godine. Nemam vitalnu statistiku po nacionalnosti za 2021 i 2022. godinu. DZS takve podatke naplacuje (ako neko ima ove podatke neka ih postavi). Noname01 je napisao/la: Sve i da je popis realan,a nije bili biste na oko 100k. Ako je na popisu zaista bilo 100.000 Srba (bez neizjasnjenih i nepoznatih), onda je cela Hrvatska imala samo 3,1 miliona stanovnika. Srbi cine 6,09% starijih od 65 godina na popisu i 6,59% umrlih u poslednjoj godini pre popisa. To znaci da popis pokazuje da je manje Srba nego sto pokazuje vitalna statistika, ali cak i ako kazemo da je popis bio tacan, ako se smanji broj Srba onda treba smanjiti i ostale narode u istoj proporciji. Noname01 je napisao/la: Ista stvar je I kod popisa u BiH bilo sa brojem Hrvata u RS-u.Gdje se navodi nekoliko tisuća na području Broda i Dervente,a nema ih sveukupno 400 na tom potezu. I da ne zaboravim imao si opciju samopopisivanja putem interneta.Tako te netko tvoj mogao popisati iako nisi tu. Upravo podaci za Brod i Derventu govore da nije isto. Brod: Hrvata na popisu (2013): 19,78% Zivorodjeni Hrvati (2013): 0,99% Umrli Hrvati (2013): 4,49% Derventa: Hrvata na popisu (2013): 9,39% Zivorodjeni Hrvati (2013): 1,35% Umrli Hrvati (2013): 2,19% Dakle, nekoliko puta vise popisanih nego stvarno prisutnih. Uporedimo sa Srbima u Hrvatskoj: Hrvatska: Srbi na popisu (2021): 3,20% Zivorodjeni Srbi (2020): 1,63% Umrli Srbi (2020): 6,59% * Sve kategorije bez neizjasnjenih i nepoznatih Ovo izgleda realno s obzirom na to da su Srbi u Hrvatskoj u proseku stariji. Tvrdio si da ce na sledecem popisu Srba biti "nekih 1,3% mahom starije populacie". Kako je to moguce kada se i danas radja veci udeo od toga a Srba je 4/5 puta vise od toga u starijim starosnim grupama? Kao što sam rekao i temeljem vaših članaka,a i upoznat sam sa stanjem na terenu.Jednostavno nema tih ljudi tamo.Popisani su kao i dosta ovih u RS-u. Ti misliš da se danas Srba rađa 1,63 % iako svake godine su starija i starija populacija,a referentna ti je godina 2020. Pa odi provjeri si pad stanovništva u RH od 20/23.Onda uzmi padove stanovništva od 20/23 u županijama gdje vas je najviše. Uzmi pad u gradu Rijeci i Zagrebu broja rođenih gdje vam je najveća grupacija ljudi.Onda isprati koliko svakih 10 godina raste starost stanovništva,a vi ste kako kažeš u prosjeku stariji što dovodi do logičnog zaključka da ćete u postotku još više izumirati i prije nego Hrvati. Isprati smanjenje broja stanovnika u županijama gdje je vaša populacija najviše koncentrirana. Nadodat ću i dalje na to na samopoposivanje i potres koji je pogodio područje isto gdje ste vi nekada bili većina. Kad je završena obnova? i gdje su ti ljudi bili smješteni?Jedan dio u kontejnerima,a drugi dio?Srbija?Njemačka?Koliko je predalo zahtjev za obnovu,a nije tamo i ne planira se vratiti?Dobiti nove kuće,a prije tog imali malo bolje od ruševnog stanja. Što se tiče ovih 100k.Mozda ne 100k,ali bar od te brojke 5-10k treba odvaditi.Masa ljudi kada ode van se ne odjavi jer nema novčanih kazni.Znaš li recimo da smo u 4-5 mjeseci skinuli 106 000 sa zdravstvenog(106 000/0,032=3392),a jedini uvjet je bio da se moraš javiti u zdravstveno i javljati se svaka 3 mjeseca.I još Uvijek mi je referentniji pokazatelj broj rođenih za procjenu stanovništva,a kako je najveći pad u županijama gdje ste nastanjeni mislim da ste već ispod tog 1,63. Uzmi si i ovo u promišljanje 01/11/21/31 vaše padove u postotku RH godišnje gubi cca 22-25 000 prirodnim priraštajem. Na kraju godine vjerojatno ćemo imati cca 3 830 000 22 500x7=- 157 500 bez negativne razlike useljeni/odseljeni.Koja je tu minimalna zadnjih godina i vjerojatno neće značajnije utjecati na razliku stanovništva. Procjena je da će RH imati 3 650 000 Vi samo prirodnim putem ćete izgubiiti nekih 35 000(razlika r/u),plus ovi odjavljeni sa zdravstvenog i bez ijednog odesljenog Srbina na rad u Sloveniju,Njemačku,Austriju,Švicarsku,Skandinaviju,Francusku,Irsku i studije u NS,Beograd.Većina vas studira u Srbiji,a ne na RH sveučilištima i ne vraćaju se,a naročito žene.Bez tog bili biste na idućem popisu 2,3%( i bez fiktivnih popisanih i oni koji se dovlače za vrijeme popisa,bojna Lasta).
|
|
Vrh |
|
 |
iprodano
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 13:08 |
|
|
Revolucionar je napisao/la: iprodano je napisao/la: Ono što je najbitnije više od pola tih rođenih od majki srpkinja je u braku sa hrvatima. Jer činjenica je da 2/3 srba u RH živi u urbanim područjima gdje su izrazita manjina. Asimilacija svakako postoji, ali nije na tom nivou. Razlika izmedju popisa i vitalne statistike za Srbe je nesto manja od 25%. Odnosno, vise je zivorodjenih Srba prema DZS nego Srba za te mlade starosne grupe na popisu (verovatno uglavnom deca iz srpsko-hrvatskih brakova). Ako Srbi imaju vece iseljavanje, to objasnjava manji deo te razlike, pa je stepen asimilacije verovatno blizi 20%. Naravno da je na velikoj razini asimilacija. 2/3 rođenih od majki srpkinja će završiti kao hrvati kad odrastu. Biti srbin u Htvatskoj je društveni nedostatak i stigma genocidnog naroda.
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 13:12 |
|
|
iprodano je napisao/la: Biti srbin u Htvatskoj je društveni nedostatak i stigma genocidnog naroda. Previše pratiš Vučića i Informer. Po Zagrebu pizze dostavljaju Muhamedi iz Afganistana, a ti misliš da će većina zamara pitanjima tko je Srbin, a tko nije.
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 13:27 |
|
|
iprodano je napisao/la: Noname01 je napisao/la: Pa evo gore ti je navedeno u članku da ih pola nema.od te brojke u određenim mjestima,tj pola ne prezimi.Znači da su na prostoru Srbije.A po broju rođenih su vjerojatno na 1,5 trenutno. Sve u svemu ispod 3% ste sigurno.I naravno ovi što se ne odjavljuju,a otišli su van. Ja sam iz RH I prošao sam dosta terena od istoka prema jugu i imama bolji uvid.Druga stvar sad će 2024. Znači 3 godine.Isprati popis 01/11/21 koliki su padovi.Otprilike se prepolovilo u 20 godina+3 godine+ovi fiktivni što navode i vaše novosti+ovi koji su zapalili za Europu,a ne odjave se.Vjeruj mi veliki broj vaših bježi isto baš zato što živite većinom u nerazvijenim prostorima. Sve i da je popis realan,a nije bili biste na oko 100k. Ista stvar je I kod popisa u BiH bilo sa brojem Hrvata u RS-u.Gdje se navodi nekoliko tisuća na području Broda i Dervente,a nema ih sveukupno 400 na tom potezu. I da ne zaboravim imao si opciju samopopisivanja putem interneta.Tako te netko tvoj mogao popisati iako nisi tu.
Ono što je najbitnije više od pola tih rođenih od majki srpkinja je u braku sa hrvatima. Jer činjenica je da 2/3 srba u RH živi u urbanim područjima gdje su izrazita manjina. Pa i djeca gdje je otac Srbin,a majka Hrvatica ukoliko nisu u zabitima ili istočnoj Slavoniji će biti upisana kao Hrvati. Tipa u Zagrebu,Osijeku,Rijeci,Istri itd.Kao što je navedeno u urbanim sredinama,a najviše ih je upravo u Zagrebu,Rijeci,Osijeku i Istri.
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 13:35 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Revolucionar
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 13:42 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Kao što sam rekao i temeljem vaših članaka,a i upoznat sam sa stanjem na terenu.Jednostavno nema tih ljudi tamo.Popisani su kao i dosta ovih u RS-u. Ti misliš da se danas Srba rađa 1,63 % iako svake godine su starija i starija populacija,a referentna ti je godina 2020. Pa odi provjeri si pad stanovništva u RH od 20/23.Onda uzmi padove stanovništva od 20/23 u županijama gdje vas je najviše. Uzmi pad u gradu Rijeci i Zagrebu broja rođenih gdje vam je najveća grupacija ljudi.Onda isprati koliko svakih 10 godina raste starost stanovništva,a vi ste kako kažeš u prosjeku stariji što dovodi do logičnog zaključka da ćete u postotku još više izumirati i prije nego Hrvati. Isprati smanjenje broja stanovnika u županijama gdje je vaša populacija najviše koncentrirana. Nadodat ću i dalje na to na samopoposivanje i potres koji je pogodio područje isto gdje ste vi nekada bili većina. Kad je završena obnova? i gdje su ti ljudi bili smješteni?Jedan dio u kontejnerima,a drugi dio?Srbija?Njemačka?Koliko je predalo zahtjev za obnovu,a nije tamo i ne planira se vratiti?Dobiti nove kuće,a prije tog imali malo bolje od ruševnog stanja. Što se tiče ovih 100k.Mozda ne 100k,ali bar od te brojke 5-10k treba odvaditi.Masa ljudi kada ode van se ne odjavi jer nema novčanih kazni.Znaš li recimo da smo u 4-5 mjeseci skinuli 106 000 sa zdravstvenog(106 000/0,032=3392),a jedini uvjet je bio da se moraš javiti u zdravstveno i javljati se svaka 3 mjeseca.I još Uvijek mi je referentniji pokazatelj broj rođenih za procjenu stanovništva,a kako je najveći pad u županijama gdje ste nastanjeni mislim da ste već ispod tog 1,63. Uzmi si i ovo u promišljanje 01/11/21/31 vaše padove u postotku RH godišnje gubi cca 22-25 000 prirodnim priraštajem. Na kraju godine vjerojatno ćemo imati cca 3 830 000 22 500x7=- 157 500 bez negativne razlike useljeni/odseljeni.Koja je tu minimalna zadnjih godina i vjerojatno neće značajnije utjecati na razliku stanovništva. Procjena je da će RH imati 3 650 000 Vi samo prirodnim putem ćete izgubiiti nekih 35 000(razlika r/u),plus ovi odjavljeni sa zdravstvenog i bez ijednog odesljenog Srbina na rad u Sloveniju,Njemačku,Austriju,Švicarsku,Skandinaviju,Francusku,Irsku i studije u NS,Beograd.Većina vas studira u Srbiji,a ne na RH sveučilištima i ne vraćaju se,a naročito žene.Bez tog bili biste na idućem popisu 2,3%( i bez fiktivnih popisanih i oni koji se dovlače za vrijeme popisa,bojna Lasta). Govorio si o popisu (referentni datum 31 Avgust 2021) tako da su rodjeni i umrli 2020. godine relevantni. Hrvatski zavod pokazuje veci udeo umrlih Srba godisnje nego sto popis pokazuje da ima Srba u starosnoj grupi 65+ (to nam govori da je udeo Srba na popisu neki minimum). Isti slucaj za mladje generacije na popisu i zivorodjenim Srbima. Dakle vitalna statistika nam govori da je udeo Srba veci nego na popisu a ne manji. Jer po tebi treba smanjiti broj Hrvata na popisu za isti procenat (ili vise) kao sto smanjujes Srbe? Nijedan demograf ne koristi samo rodjene za procenu stanovnistva, to ce ti reci svako ko se razume u demografiju. Broj umrlih kao i starostna struktura su veoma vazni za te procene. A ima Srba koji su medju nepoznatima i neizjasnjenima da nadoknade ovih nekoliko hiljada sto su se lazno popisali. Brojka od -35.000 na PP ti nije tacna a prica o zdravstvenom osiguranju nije relevantna za vitalnu statistiku.
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 13:52 |
|
|
Revolucionar je napisao/la: Noname01 je napisao/la: Kao što sam rekao i temeljem vaših članaka,a i upoznat sam sa stanjem na terenu.Jednostavno nema tih ljudi tamo.Popisani su kao i dosta ovih u RS-u. Ti misliš da se danas Srba rađa 1,63 % iako svake godine su starija i starija populacija,a referentna ti je godina 2020. Pa odi provjeri si pad stanovništva u RH od 20/23.Onda uzmi padove stanovništva od 20/23 u županijama gdje vas je najviše. Uzmi pad u gradu Rijeci i Zagrebu broja rođenih gdje vam je najveća grupacija ljudi.Onda isprati koliko svakih 10 godina raste starost stanovništva,a vi ste kako kažeš u prosjeku stariji što dovodi do logičnog zaključka da ćete u postotku još više izumirati i prije nego Hrvati. Isprati smanjenje broja stanovnika u županijama gdje je vaša populacija najviše koncentrirana. Nadodat ću i dalje na to na samopoposivanje i potres koji je pogodio područje isto gdje ste vi nekada bili većina. Kad je završena obnova? i gdje su ti ljudi bili smješteni?Jedan dio u kontejnerima,a drugi dio?Srbija?Njemačka?Koliko je predalo zahtjev za obnovu,a nije tamo i ne planira se vratiti?Dobiti nove kuće,a prije tog imali malo bolje od ruševnog stanja. Što se tiče ovih 100k.Mozda ne 100k,ali bar od te brojke 5-10k treba odvaditi.Masa ljudi kada ode van se ne odjavi jer nema novčanih kazni.Znaš li recimo da smo u 4-5 mjeseci skinuli 106 000 sa zdravstvenog(106 000/0,032=3392),a jedini uvjet je bio da se moraš javiti u zdravstveno i javljati se svaka 3 mjeseca.I još Uvijek mi je referentniji pokazatelj broj rođenih za procjenu stanovništva,a kako je najveći pad u županijama gdje ste nastanjeni mislim da ste već ispod tog 1,63. Uzmi si i ovo u promišljanje 01/11/21/31 vaše padove u postotku RH godišnje gubi cca 22-25 000 prirodnim priraštajem. Na kraju godine vjerojatno ćemo imati cca 3 830 000 22 500x7=- 157 500 bez negativne razlike useljeni/odseljeni.Koja je tu minimalna zadnjih godina i vjerojatno neće značajnije utjecati na razliku stanovništva. Procjena je da će RH imati 3 650 000 Vi samo prirodnim putem ćete izgubiiti nekih 35 000(razlika r/u),plus ovi odjavljeni sa zdravstvenog i bez ijednog odesljenog Srbina na rad u Sloveniju,Njemačku,Austriju,Švicarsku,Skandinaviju,Francusku,Irsku i studije u NS,Beograd.Većina vas studira u Srbiji,a ne na RH sveučilištima i ne vraćaju se,a naročito žene.Bez tog bili biste na idućem popisu 2,3%( i bez fiktivnih popisanih i oni koji se dovlače za vrijeme popisa,bojna Lasta). Govorio si o popisu (referentni datum 31 Avgust 2021) tako da su rodjeni i umrli 2020. godine relevantni. Hrvatski zavod pokazuje veci udeo umrlih Srba godisnje nego sto popis pokazuje da ima Srba u starosnoj grupi 65+ (to nam govori da je udeo Srba na popisu neki minimum). Isti slucaj za mladje generacije na popisu i zivorodjenim Srbima. Dakle vitalna statistika nam govori da je udeo Srba veci nego na popisu a ne manji. Jer po tebi treba smanjiti broj Hrvata na popisu za isti procenat (ili vise) kao sto smanjujes Srbe? Nijedan demograf ne koristi samo rodjene za procenu stanovnistva, to ce ti reci svako ko se razume u demografiju. Broj umrlih kao i starostna struktura su veoma vazni za te procene. A ima Srba koji su medju nepoznatima i neizjasnjenima da nadoknade ovih nekoliko hiljada sto su se lazno popisali. Brojka od -35.000 na PP ti nije tacna a prica o zdravstvenom osiguranju nije relevantna za vitalnu statistiku. Brojka o - 35 000 je okvirna.+/- 1000. Povecava se broj starijih i broj umrlih,a broj rođenih se smanjuje.Po tvom kako su Srbi stariji,znači i njihova veća smrtnost. Znam ja koji su parametri bitni,ali govorim šta ja gledam.Zato što ima dosta fiktivnih i ne odjavljenih koji utječu na starosna strukturu i na određene parametre. Ovo nije relevantno za vitalnu statistiku ali je jedan od pokazatelja nesrazmjera,kao i popis birača itd.
|
|
Vrh |
|
 |
Revolucionar
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 13:54 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Pa i djeca gdje je otac Srbin,a majka Hrvatica ukoliko nisu u zabitima ili istočnoj Slavoniji će biti upisana kao Hrvati. Tipa u Zagrebu,Osijeku,Rijeci,Istri itd.Kao što je navedeno u urbanim sredinama,a najviše ih je upravo u Zagrebu,Rijeci,Osijeku i Istri. Popis je najrelevantni jer pokazuje kako se ljudi osecaju. Oni koji su asimilovani u Hrvate ce se tako izjasniti i tako popisati svoju decu. Noname01 je napisao/la: Sto se jezika tice to je bilo tako i ranije. Slicna pojava kao u Srbiji za manjine. U Hrvatskoj je sve manje Srba, to je svima jasno (ne racunam tu sezonske radnike iz Srbije). Treba pratiti statistiku a ne bazirati analizu na nekim clancima ili na osnovu licnih utisaka.
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 14:03 |
|
|
Revolucionar je napisao/la: Noname01 je napisao/la: Pa i djeca gdje je otac Srbin,a majka Hrvatica ukoliko nisu u zabitima ili istočnoj Slavoniji će biti upisana kao Hrvati. Tipa u Zagrebu,Osijeku,Rijeci,Istri itd.Kao što je navedeno u urbanim sredinama,a najviše ih je upravo u Zagrebu,Rijeci,Osijeku i Istri. Popis je najrelevantni jer pokazuje kako se ljudi osecaju. Oni koji su asimilovani u Hrvate ce se tako izjasniti i tako popisati svoju decu. Noname01 je napisao/la: Sto se jezika tice to je bilo tako i ranije. Slicna pojava kao u Srbiji za manjine. U Hrvatskoj je sve manje Srba, to je svima jasno (ne racunam tu sezonske radnike iz Srbije). Treba pratiti statistiku a ne bazirati analizu na nekim clancima ili na osnovu licnih utisaka. Ne mogu se složiti.Jer znam ljude koji rade po određenim institucijama,koji su radili na propisima i pratili to,i kako se popis vršio,manjkavosti,i samopopisivanje. Isto kao što znam vezano za zdravstveno.Gledati samo statistiku koja ne mora biti točna ili pokazivati pravo stanje.Pogotovo nama koji smo živjeli,radili,studirali u nekim područjima,gradovima,a znamo dosta osoba koji se bave i rade u određenim institucijama. Evo vam primjer BiH.Jel i tu vjerujete u statistiku i službene brojke?? Pad govornika je jasan,ali se pojačava sve više i više.Što pojačava i asimilaciju. Jel vi vjerujete u potpunosti Vučiću i njegovim podacima i statistikama ili mislite da i tamo ima manjkavosti,a možda I friziranja određenih stvari? I za kraj "Statistika je kao bikini,pokazuje mnogo,ali ne otkriva sve. "
|
|
Vrh |
|
 |
Revolucionar
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 14:05 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Brojka o - 35 000 je okvirna.+/- 1000. Povecava se broj starijih i broj umrlih,a broj rođenih se smanjuje.Po tvom kako su Srbi stariji,znači i njihova veća smrtnost. Znam ja koji su parametri bitni,ali govorim šta ja gledam.Zato što ima dosta fiktivnih i ne odjavljenih koji utječu na starosna strukturu i na određene parametre. Ovo nije relevantno za vitalnu statistiku ali je jedan od pokazatelja nesrazmjera,kao i popis birača itd. Brojka je oko - 30.000 u 10 godina pre popisa 2021. Broj umrlih Srba se smanjuje a ne povecava jer te vece stare generacije izumiru. Trend od 2011 do 2020 to pokazuje. Ako treba proceniti udeo stanovnistva jedne etnicke grupe, a zna se da je medju rodjenima 1,63%, a medju umrlima 6,59%, skoro svi bi procenili da su 3% - 4% stanovnistva.
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 14:10 |
|
|
Revolucionar je napisao/la: Noname01 je napisao/la: Brojka o - 35 000 je okvirna.+/- 1000. Povecava se broj starijih i broj umrlih,a broj rođenih se smanjuje.Po tvom kako su Srbi stariji,znači i njihova veća smrtnost. Znam ja koji su parametri bitni,ali govorim šta ja gledam.Zato što ima dosta fiktivnih i ne odjavljenih koji utječu na starosna strukturu i na određene parametre. Ovo nije relevantno za vitalnu statistiku ali je jedan od pokazatelja nesrazmjera,kao i popis birača itd. Brojka je oko - 30.000 u 10 godina pre popisa 2021. Broj umrlih Srba se smanjuje a ne povecava jer te vece stare generacije izumiru. Trend od 2011 do 2020 to pokazuje. Ako treba proceniti udeo stanovnistva jedne etnicke grupe, a zna se da je medju rodjenima 1,63%, a medju umrlima 6,59%, skoro svi bi procenili da su 3% - 4% stanovnistva. A istodobno snažno pada broj rođenih. Šta misliš o useljenim Srbima.Jel to starija populacija koja je došla umrijeti u rodnom kraju??Ili mahom mladi?Čisto sumnjam. Ukoliko se uzmu ovi postoci razlika r/u će ići do 35 000,ako ne i više. Vitalno stanovništvo iseljava što zbog posla,što zbog studija i možda veće ljubavi prema majčici dok recimo ovo Srba što useli su metuzalemi koji su došli skončati kao i naši u RS.
|
|
Vrh |
|
 |
Revolucionar
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 14:16 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Ne mogu se složiti.Jer znam ljude koji rade po određenim institucijama,koji su radili na propisima i pratili to,i kako se popis vršio,manjkavosti,i samopopisivanje. Isto kao što znam vezano za zdravstveno.Gledati samo statistiku koja ne mora biti točna ili pokazivati pravo stanje.Pogotovo nama koji smo živjeli,radili,studirali u nekim područjima,gradovima,a znamo dosta osoba koji se bave i rade u određenim institucijama. Evo vam primjer BiH.Jel i tu vjerujete u statistiku i službene brojke?? Pad govornika je jasan,ali se pojačava sve više i više.Što pojačava i asimilaciju. Jel vi vjerujete u potpunosti Vučiću i njegovim podacima i statistikama ili mislite da i tamo ima manjkavosti,a možda I friziranja određenih stvari?
I za kraj "Statistika je kao bikini,pokazuje mnogo,ali ne otkriva sve. " Ne kazem da se svemu moze 100% verovati, samo sto u ovom slucaju popis pokazuje manji udeo Srba nego sto pokazuje vitalna statistika. Da je bilo masovnog laznog popisvanja, onda bi to bilo otkriveno u vitalnoj statistici. Nema nikakvog razloga da se, na primer, povecava broj umrlih Srba (pogotovo sto ovi podaci nisu javni i treba ih platiti). Ako popis nije tacan, onde je jos manje tacan za Hrvate.
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 14:24 |
|
|
Koliko Srba dolazi živjeti u Hrvatsku kad odu u mirovinu iz Srbije i iz drugih država? To bi moglo objasniti dio razlike zašto umire naizgled više Srba nego što bi ih trebalo biti u toj generaciji prema rezultatima prethodnih popisa.
|
|
Vrh |
|
 |
Revolucionar
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 14:27 |
|
|
Noname01 je napisao/la: A istodobno snažno pada broj rođenih. Šta misliš o useljenim Srbima.Jel to starija populacija koja je došla umrijeti u rodnom kraju??Ili mahom mladi?Čisto sumnjam. Ukoliko se uzmu ovi postoci razlika r/u će ići do 35 000,ako ne i više. Vitalno stanovništvo iseljava što zbog posla,što zbog studija i možda veće ljubavi prema majčici dok recimo ovo Srba što useli su metuzalemi koji su došli skončati kao i naši u RS. Nece, na popisu je 53k Srba starijih od 65 godina. Ako ih pola umre do sledeceg popisa to nije ni blizu 35k negativnog PP (plus ima i rodjenih). Broj umrlih ce padati i dalje. Srbi sa hrvatskim drzavljanstvom imaju negativan migracioni saldo ali sada ispod 1.000 godisnje. Vise je Srba iz Srbije koji se doseljavaju. Drzavjlanstvo --- 2022 Doseljeni iz Srbije / 2022 Odseljeni u Srbiju (Razlika) Hrvatsko --- 510 / 1.382 (- 872) Strano --- 4.005 / 2.277 (+ 1.728) ----------------------------------------- Ukupno -- 4.515 / 3.659 (+ 856)
|
|
Vrh |
|
 |
Revolucionar
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 14:28 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Koliko Srba dolazi živjeti u Hrvatsku kad odu u mirovinu iz Srbije i iz drugih država? To bi moglo objasniti dio razlike zašto umire naizgled više Srba nego što bi ih trebalo biti u toj generaciji prema rezultatima prethodnih popisa. Dobro pitanje. Bilo bi lepo videti podatke po starosnoj grupi i nacionalnosti za migracioni saldo.
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 15:18 |
|
|
Revolucionar je napisao/la: Noname01 je napisao/la: A istodobno snažno pada broj rođenih. Šta misliš o useljenim Srbima.Jel to starija populacija koja je došla umrijeti u rodnom kraju??Ili mahom mladi?Čisto sumnjam. Ukoliko se uzmu ovi postoci razlika r/u će ići do 35 000,ako ne i više. Vitalno stanovništvo iseljava što zbog posla,što zbog studija i možda veće ljubavi prema majčici dok recimo ovo Srba što useli su metuzalemi koji su došli skončati kao i naši u RS. Nece, na popisu je 53k Srba starijih od 65 godina. Ako ih pola umre do sledeceg popisa to nije ni blizu 35k negativnog PP (plus ima i rodjenih). Broj umrlih ce padati i dalje. Srbi sa hrvatskim drzavljanstvom imaju negativan migracioni saldo ali sada ispod 1.000 godisnje. Vise je Srba iz Srbije koji se doseljavaju. Drzavjlanstvo --- 2022 Doseljeni iz Srbije / 2022 Odseljeni u Srbiju (Razlika) Hrvatsko --- 510 / 1.382 (- 872) Strano --- 4.005 / 2.277 (+ 1.728) ----------------------------------------- Ukupno -- 4.515 / 3.659 (+ 856) Znači prema Srbiji mladi,a u RH stariji.Onda to objašnjava veći postotak umrlih i znači da taj udio onda i neće opadati u umrlima,a uz to povećava se starost Srba.Ukoliko mladi idu prema Srbiji,a ovi umirući nama. Dugoročno to je dupli minus.Ovi što su se vratili ukoliko i ne umru za 10godina budu za 20 godina,a ovi mladi koji odsele,odsele trajno. Na sve to odljev prema EU I Švici,a malo tko se od Srba vraća jer njih baš nešto ne veže previše za RH. Uzeti u obzir da je od recimo 2018do 2020 udio Srpkinja koje rađaju pao: 1,76 17 1,66 18 1,63 20 Uzeti u obzir da će se dio djece upisati kao Hrvati. Govornici s 1,23 na 1,16.Na idućem popisu možemo očekivati koliko?
|
|
Vrh |
|
 |
Snob
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 15:24 |
|
|
Revolucionar je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Koliko Srba dolazi živjeti u Hrvatsku kad odu u mirovinu iz Srbije i iz drugih država? To bi moglo objasniti dio razlike zašto umire naizgled više Srba nego što bi ih trebalo biti u toj generaciji prema rezultatima prethodnih popisa. Dobro pitanje. Bilo bi lepo videti podatke po starosnoj grupi i nacionalnosti za migracioni saldo. Zar nije logičnije da srpski umirovljenici ostaju u Srbiji ili odlaze iz Hrvatske u Srbiju zbog nižih troškova života?
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 15:32 |
|
|
Snob je napisao/la: Revolucionar je napisao/la: Dobro pitanje. Bilo bi lepo videti podatke po starosnoj grupi i nacionalnosti za migracioni saldo.
Zar nije logičnije da srpski umirovljenici ostaju u Srbiji ili odlaze iz Hrvatske u Srbiju zbog nižih troškova života? Povratnici u svoja sela vraćaju se iz drugih razloga,a ne ekonomskih.Što se tiče troškova života pa nije neka velika razlika sto se tiče osnovnih namirnica i režija ukoliko imas svoje.Pogotovo umirovljenicima koji žive na selu i nešto malo od sela.Bar je tako bilo prije za ove povratnike u RH. Da li se promijenila struktura povratnika,tj useljenika?Možda. Ali ovo su možda i zadnje generacije koje će se vraćati umrijeti na svom ognjištu.Mlađa populacija useljenika može ići eventualno prema Zagrebu I Istri.
|
|
Vrh |
|
 |
Revolucionar
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 16:00 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Znači prema Srbiji mladi,a u RH stariji.Onda to objašnjava veći postotak umrlih i znači da taj udio onda i neće opadati u umrlima,a uz to povećava se starost Srba.Ukoliko mladi idu prema Srbiji,a ovi umirući nama. Da sto se tice Srba koji su rodjeni u Hrvatskoj. Za Srbe iz Srbije postoji doseljavanje u Hrvasku (oni su mladji). Ali sve su to mali brojevi. To ne objasnjava veci procenat umrlih, jer je procenat umrlih veci od udela starih Srba koji su popisani (a ti povratnici ucestvuju u popisu). Udeo medju umrlima ce nastaviti da pada. Ne moramo da nagadjamo, pogledaj 10 godina pre popisa (7,62% 2011. - 6,59% 2020.) Penzioneri su se u poslednjoj deceniji takodje vracali. Noname01 je napisao/la: Dugoročno to je dupli minus.Ovi što su se vratili ukoliko i ne umru za 10godina budu za 20 godina,a ovi mladi koji odsele,odsele trajno. Na sve to odljev prema EU I Švici,a malo tko se od Srba vraća jer njih baš nešto ne veže previše za RH. Mozda ce se zauvek odseliti, a mozda ce se vratiti kad odu u penziju, kao ovi koji se sada vracaju. Noname01 je napisao/la: Uzeti u obzir da je od recimo 2018do 2020 udio Srpkinja koje rađaju pao: 1,76 17 1,66 18 1,63 20 Uzeti u obzir da će se dio djece upisati kao Hrvati. Tako se desilo na popisu. Asimilacija je vec uzeta u obzir. Noname01 je napisao/la: Govornici s 1,23 na 1,16.Na idućem popisu možemo očekivati koliko? Popis 2001.: 1,01% Pupovac i ekipa svi govore hrvatski.
|
|
Vrh |
|
 |
Snob
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 16:19 |
|
|
Revolucionar je napisao/la: Noname01 je napisao/la: Znači prema Srbiji mladi,a u RH stariji.Onda to objašnjava veći postotak umrlih i znači da taj udio onda i neće opadati u umrlima,a uz to povećava se starost Srba.Ukoliko mladi idu prema Srbiji,a ovi umirući nama. Da sto se tice Srba koji su rodjeni u Hrvatskoj. Za Srbe iz Srbije postoji doseljavanje u Hrvasku (oni su mladji). Ali sve su to mali brojevi. To ne objasnjava veci procenat umrlih, jer je procenat umrlih veci od udela starih Srba koji su popisani (a ti povratnici ucestvuju u popisu). Udeo medju umrlima ce nastaviti da pada. Ne moramo da nagadjamo, pogledaj 10 godina pre popisa (7,62% 2011. - 6,59% 2020.) Penzioneri su se u poslednjoj deceniji takodje vracali. Noname01 je napisao/la: Dugoročno to je dupli minus.Ovi što su se vratili ukoliko i ne umru za 10godina budu za 20 godina,a ovi mladi koji odsele,odsele trajno. Na sve to odljev prema EU I Švici,a malo tko se od Srba vraća jer njih baš nešto ne veže previše za RH. Mozda ce se zauvek odseliti, a mozda ce se vratiti kad odu u penziju, kao ovi koji se sada vracaju. Noname01 je napisao/la: Uzeti u obzir da je od recimo 2018do 2020 udio Srpkinja koje rađaju pao: 1,76 17 1,66 18 1,63 20 Uzeti u obzir da će se dio djece upisati kao Hrvati. Tako se desilo na popisu. Asimilacija je vec uzeta u obzir. Noname01 je napisao/la: Govornici s 1,23 na 1,16.Na idućem popisu možemo očekivati koliko? Popis 2001.: 1,01% Pupovac i ekipa svi govore hrvatski. Može se reći da u Hrvatskoj oni Srbi koji žive među Hrvatima govore hrvatski, a oni koji žive među svojim sunarodnjacima govore srpski.
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Popis broja stanovnika Hrvatske 2021. - opća tema Postano: 29 stu 2023, 17:22 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Ali ovo su možda i zadnje generacije koje će se vraćati umrijeti na svom ognjištu.Mlađa populacija useljenika može ići eventualno prema Zagrebu I Istri. Ne funkcionira to tako, možda bi i netko od ovih sadašnjih radije proveo starost u Rovinju, ali nemaju nekretninu u Rovinju, nego u selu pored Obrovca. Isto tako i ovi budući će moći pod stare dane seliti u Istru ako budu imali 200 tisuća eura za stan, ako ne izbor će im biti naslijeđena kuća u selu pored Obrovca ili Srbija.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|