HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 30 lip 2026, 18:35.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 150 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: RIP dr. Franjo Tuđman
PostPostano: 11 pro 2012, 09:51 

DIDAK je napisao/la:
Najveći Hrvat u povijesti, laka mu Hrvatska zemlja !!!

:palacgore1

1609 of 2558 - 62.9%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 11 pro 2012, 11:21 

Što više vrijeme prolazi to ga više cijenim i divim se.

Naš dragi Franjo.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 11 pro 2012, 22:42 

Robbie MO je napisao/la:
Što više vrijeme prolazi to ga više cijenim i divim se.

Naš dragi Franjo.

+1

Vrh

PostPostano: 14 pro 2012, 21:51 

Citat:
Tuđman postaje “otac utemeljitelj”, Mesiću i Sanaderu ostaje sram

slika

Svaka nacija mora imati svoju simboliku i mitove jer bez njih nema održanja nacije. Oni služe da na pojednostavljen način na simboličkoj ravni povežu članove zajednice koja sebe smatra nacijom.

Piše: Zovnimir Despot-Večernji list

Da u njima vidi uzore zbog kojih se vrijedi boriti. Zajednički mitovi i simboli preduvjet su međusobne empatije, stvaranja zajedničke svijesti i sustava vrijednosti. Ili kako je to rekao Norman Davis, jedan od vodećih modernih istraživača nacionalnog pitanja: „Svatko treba mitove. Pojedinac treba mit. Nacije trebaju mitove. Mitovi su setovi pojednostavljenih vjerovanja, koji mogu ali i ne moraju biti blizu stvarnosti, ali koji nam daju osjećaj o našim korijenima, našem identitetu i našim ciljevima“.

Tako misli i piše zadarski povjesničar dr. sc. Ante Bralić, domaćin današnjeg znanstvenog skupa na Sveučilištu u Zadru na temu “Franjo Tuđman i stvaranje suvremene hrvatske države”. Jer danas je obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika. I kako vrijeme prolazi, pomalo se stvara konsenzus oko Tuđmana i njegove uloge u hrvatskoj povijesti i politici.

Da je tome tako, svjedoči i pismo potpore koje je zadarskom skupu poslao sadašnji predsjednik Ivo Josipović, u kojemu je napisao: “Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman nedvojbeno pripada najvažnijim osobama hrvatske povijesti.

Kao državnik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske te u njezinoj međunarodnoj afirmaciji. Zbog svega toga njegovo djelo čvrsto je ugrađeno u povijesno sjećanje hrvatskog naroda. Zadaća je povijesne znanosti objektivno osvijetliti i vrednovati njegov politički i državnički profil, čemu će, uvjeren sam, ovaj skup referatima i raspravama dati važan doprinos.”

Kako se čini, iz dana u dan svojim javnim istupima, prvo oko oslobođenih generala, pa prema Srbiji, a sada i prema Tuđmanu, Josipović, uz sve svoje slabosti, javno pokušava ne dijeliti hrvatski korpus. Takav trud kod njega posebice je postao vidljiv nakon njegova velikog gafa kad je išao na proslavu u Srb i kad je bio suočen s i te kako argumentiranim kritikama.

Štoviše, Josipović, uvjetno rečeno, danas pohvalno piše o Tuđmanu. U daljnjem nedijeljenju hrvatskog korpusa valja ga svakako podržati! Jer smo previše desetljećima i stoljećima bili podijeljeni.

Takvo okružje preduvjet je i da hrvatsko društvo postigne što širi konsenzus o suvremenoj hrvatskoj povijesti. Tuđman će pak s vremenom postati “otac utemeljitelj”, kako je to primjerice kod Amerikanaca. Jer takvi su zajednički simboli potrebni Hrvatima zbog zdravlja vlastite nacije.

Istina, ima onih kojima to nije drago, koji vide da njihova politika gubi, jer je bila promašena, politika koja je bila suprotna nacionalnim interesima... Glavni protivnik stvaranja konsenzusa oko Tuđmana i suvremene povijesti i danas je bivši šef države Stjepan Mesić koji nikako ne može prihvatiti nove okolnosti i činjenicu da je propala njegova politika detuđmanizacije kojoj se priklonio i Ivo Sanader, a pečat na propast dala je presuda generalima u Haagu. Zato Mesić u javnost pušta “informacije” o Vojvodini, generalima...

I svojim istupima širi mržnju, razdor, izaziva daljnje podjele, bijes ljudi... Njegov stav da umirovljeni hrvatski generali nisu smjeli biti primljeni na Pantovčaku nema veze s razumnim rasuđivanjem. Jer ako bi išli tom logikom, zašto onda Mesić kao umirovljenik cijelu naciju i dalje tlači svojim izljevima bijesa i mržnje, zašto i dalje radi na teret državnog proračuna, zašto nas sve skupa ne ostavi na miru?

On kao bivši vrhovni vojni zapovjednik morao bi znati da generali ostaju generali i nakon umirovljenja, i da svaki časnik i u mirovini ima pravo nositi svoju uniformu. Pa to mu je čast i ponos! Posebice pobjednicima u ratu!

No Mesić ne može podnijeti što je u sjeni i mrtvog Tuđmana. Kompleksi su jači. Ali badava. Jer Mesiću i Sanaderu samo ostaje sram zbog politike koju su vodili.

http://dnevnik.ba/novosti/svijet/kolumn ... staje-sram

Konačno i Despot shvaća neke stvari i prelazi sa sektaško desničarskog hrvatstva na ono istinsko hrvatstvo koje uključuje sve Hrvate bez obzira na političko opredjeljenje. Mada on je uvijek imao dobru namjeru i širio istinsko domoljublje, samo sada postaje svjestan da je hrvatstvo nešto više od odabira političke opcije...

Vrh

PostPostano: 14 pro 2012, 22:03 

Zapravo ja sam sve bliži ideji da uvedemo pojam "Oca utemeljitelja nacije" ili "Oca nacije" za Tuđmana, paralelno s Starčevićevom titulom "Oca domovine" , pozitivno bi utjecalo na primarnu i sekundarnu socijalizaciju Hrvata širom svijeta i svih hrvatskih građana te na njihovoj integraciji u hrvatsko društvo.

Sanader je već iza rešetaka, mislim da bi samo jedan lik bio njemu dostojan cimer.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 14 pro 2012, 22:33 

Ma kakve god im nazive davali, svakako treba isticati povijesnu ulogu Starčevića i Tuđmana. Iako su u mnogim stvarima bili različiti, ono što ih povezuje jest da je Starčević u doba nacionalnog romantizma među prvim govorio o uspostavi neovisne hrvatske države, iako je to tada bilo nerealno i neshvaćeno od mnogih, a Tuđman je onaj koji je tu ideju neovisne države Hrvatske sproveo u praksi. Mislim da će te činjenice biti isticane sve više kako vrijeme prolazi, već sada se lagano približavamo nacionalnom konsenzusu po tom pitanju.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2012, 22:34 

pozitivac je napisao/la:
Ma kakve god im nazive davali, svakako treba isticati povijesnu ulogu Starčevića i Tuđmana. Iako su u mnogim stvarima bili različiti, ono što ih povezuje jest da je Starčević u doba nacionalnog romantizma među prvim govorio o uspostavi neovisne hrvatske države, iako je to tada bilo nerealno i neshvaćeno od mnogih, a Tuđman je onaj koji je tu ideju neovisne države Hrvatske sproveo u praksi. Mislim da će te činjenice biti isticane sve više kako vrijeme prolazi, već sada se lagano približavamo nacionalnom konsenzusu po tom pitanju.

Apsolutno se slažem.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 14 pro 2012, 22:41 

Tuđman je bio bogomdani veliki državnik koji je uspio, protiv svega i svih.
Vidi se to po količini mržnje koju izaziva.

Koliko je hrv. društvo debilno vidi se po tom što obične nacionalne snage, nikakva strašna "desnica",
ne mogu dobiti praktički ništa od glasova, dok nekakvi lignje i slični s lakoćom, bez
imalo truda, proklize u vlast.

Ni Tuđman nije dobio prve izbore zbog velike politike, nego
zbog pečenih volova i općega ludiranja. Imali smo sreću da je uistinu
ozbiljan državnik imao tu pučku, meni ponekad iritantnu crtu populizma
i tamburašenja.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2012, 22:54 

Hroboatos je napisao/la:

Koliko je hrv. društvo debilno vidi se po tom što obične nacionalne snage, nikakva strašna "desnica",
ne mogu dobiti praktički ništa od glasova, dok nekakvi lignje i slični s lakoćom, bez

i tamburašenja.

Inače Henry Kissinger mu je par mjeseci prije smrti u telefonskom razgovoru rekao da ga ne će, kao i sve velikane, u jedno vrijeme poslije smrti prepoznati kao velikana, ali da kako vrijeme bude izmicalo da će biti sve veći u očima svoga naroda.
Samo dokaz da je Henry uistinu mag u svom poslu, a i da je Franjo bio.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 14 pro 2012, 22:58 

Zadar1993 je napisao/la:
Hroboatos je napisao/la:

i tamburašenja.

Inače Henry Kissinger mu je par mjeseci prije smrti u telefonskom razgovoru rekao da ga ne će, kao i sve velikane, u jedno vrijeme poslije smrti prepoznati kao velikana, ali da kako vrijeme bude izmicalo da će biti sve veći u očima svoga naroda.

Znam, samo to se još nije ostvarilo. No, budući da mi Hrvati- kao narod- često
toliko idu na živce svojom blesavošću, malograđanštinom, konformizmom, ljigavljenjem....
nisam objektivan, pa bolje da stanem na loptu.

I ponovim onu staru: Tuđman je bio najveći alkemičar u povijesti.
Od govana je napravio državu.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2012, 23:12 

Hroboatos je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Znam, samo to se još nije ostvarilo. No, budući da mi Hrvati- kao narod- često
toliko idu na živce svojom blesavošću, malograđanštinom, konformizmom, ljigavljenjem....
nisam objektivan, pa bolje da stanem na loptu.

I ponovim onu staru: Tuđman je bio najveći alkemičar u povijesti.
Od govana je napravio državu.

Slažem se .
Taj čudan odnos spram naroda imam i ja.
Voliš ga u jednu ruku i dao bi sve za nj, a u drugu ruku ti znaju nabrojanim glupostima dignuti tlak toliko da bi najradije promijenio ime i otišao u neku misiju u Afriku za stalno.

Ova potonja izreka je Rojsova? Ili barem malo promijenjena Rojsova?

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 15 pro 2012, 00:16 

Zadar1993 je napisao/la:

Ova potonja izreka je Rojsova? Ili barem malo promijenjena Rojsova?

Izreka je izvorno, mislim, Rojsova djelomice, a u ovom obliku- moja.

Vrh

PostPostano: 15 pro 2012, 17:16 

Orginalna Rojsova glasi, ako se ne varam:"Tuđmanu treba dati Nobelovu nagradu za kemiju s kojim je govnima državu stvorio"

Vrh

PostPostano: 15 pro 2012, 18:03 

limpus je napisao/la:
Orginalna Rojsova glasi, ako se ne varam:"Tuđmanu treba dati Nobelovu nagradu za kemiju s kojim je govnima državu stvorio"

Eh danke bila mi je poznata, zato pitam, mada mi Hrobijeva varijanta čak i bolja .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 15 pro 2012, 18:48 

Veliki vizionar, spremao se 40 godina da bude predsjednik...

Vrh

PostPostano: 15 pro 2012, 19:54 

Jel ima netko ovaj novi dokumentarac o njemu šta je išao na HRT-u prije možda 2 godine u par djelova.

Meni je bio dobar i točno Budiša i Tomac priznaju koliko je Tuđman bio dalekovidniji, kako su oni htjeli tada drugačije, a onda se pokazalo kako je Tuđmanova strategija bila superiorna.

Vrh

PostPostano: 15 pro 2012, 20:03 

Vrh

PostPostano: 15 pro 2012, 20:05 

Citat:
Citat:
Devedesete niti jedan ozbiljan politički analitičar u svijetu ne bi stavio jedan dolar na to da će pet godina kasnije Hrvatska biti međunarodno priznata u avnojskim granicama, da neće imati nikakvu srpsku državu u državi na svom teritoriju, i da niti jedan njen dio neće biti okupiran niti amputiran

Sve naravno napisano onako kako treba, međutim zaboravio si napisati da je u najvećoj mjeri Tuđmanova genijalnost zaslužna i za opstanak Hrvata u BiH, čisto sumnjam da bi ijedan drugi vođa uspio ili da bi se ijedan analitičar usudio i pomisliti da će narod bez ijedne institucije pod svojom kontrolom, bez ikakvog znanstvenog i stručnog kadra, bez ijednog obrazovanog vojnika i časnika,čak i bez ijednog bolničkog centra, bez ijednog grada većeg od destet tisuća, narod koji je bio većina na samo 12% teritorija, narod koji nije imao doslovno nikakva politička prava, čak nije imao službeno ni vlastiti jezik, trend iseljavanja je bio strahovit, narod na koga su izvršene 2 ratne agresije , a danas se vrše političke i to potpomognute svemoćnom mz..., taj narod je opstao u gotovo svim općinama gdje je bio većina(osim 2 u Posavini i u Varešu ),u 8 općina gdje je nije bio većina, Hrvati danas kontrolirju 24% teritorija BiH, imamo sve institucije nužne za funkcioniranje države i proizvodnju vlastitih kadrova, poitička prava su na daleko većoj razini nego 90. , Hrvati u BiH su jedini entittet u regiji i šire koji imaju više radnih mjesta nego devedesetih, ekonomski smo od beznačajnih postali najjači narod, trend iselljavanja je stao u zadnje dvije godine se i okrenuo, i sve više ima izgleda da postanemo potpuno ravnopravan narod u BiH...

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 17:16 

Nova web stranica:

http://www.tudjman.hr/

slika

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 19:48 

Ministry of Sound je napisao/la:
Nova web stranica:

slika

Odlično. :palacgore1 :palacgore1

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 19:53 

Na onoj fotki s Clintonom trebalo bi primijeniti staru Džugašvilijevu metodu retuširanja fotki. :zubati

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 20:58 

Ministry of Sound je napisao/la:
Nova web stranica:

slika

Ovo su mu unuci pokrenuli.
Odlično za homepage na drugom drugom međumrežnom pretražniku :D .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 22:32 

ova je nenadj.. nenadmašna!

slika

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 22:48 

Iskrile su mu oči od sreće u Kninu ko malom djetetu.

Ma Njofra je zakon. :001_cool

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 23:18 

slika

Ma jel ovo Ted Kennedy?

Mulac jedan.

Ima netko dobru sliku Franje na Oltaru domovine?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 150 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: mrnjav i 22 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: