HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 sij 2026, 01:15.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Treći blok: Koalicija HSS - HSP Ante Starčević - HSLS
PostPostano: 11 srp 2012, 10:14 

Koalicija je dogovorena u jednoj županiji, ali mislim da ima potencijala za koaliranje i na državnom nivou. Iako bi se reklo da su stranke ideološki udaljene, ko da su je krojili po mom ukusu.

HSS RH - Teško je ne imati barem neke simpatije prema stranci hrvatskih velikana Radića i Mačeka, a kad se tome doda činjenica da mi se sviđa nastup HSS-a BiH, onda im želim sve najbolje.
HSLS - Progresivna, ali opet dovoljno nacionalno osviještena stranka, za koju sam se 90ih nadao da bi mogli naslijediti HDZ, i sa Budišom na čelu nas spasiti od Mesića i inih, ali nažalost ćorak. Njihov ekonomski program mi se najviše i svidio, ali su za birače bili očito previše "iskreni", a znamo da izbore dobivaju oni sa što uvjerljivijim lažnim obećanjima.
HSP Ante Starčević - Puno sam puta rekao da ne volim pravaštvo kao ideologiju, ali mi se sviđa Ruža, i mislim da može skrojiti neku verziju pravaštva za 21 stoljeće (dok su ostali u 19 i 20 stoljeću).

Kako stvari stoje, ta grandiozna koalicija ima samo 2 saborska zastupnika, ali, ukoliko Ruža konsolidira pravaše, mogla bi i sama do 10-ak zastupnika. Za HSS i HSLS i nisam siguran, ali mislim da 5-6 i nije toliko luda prognoza. Kao blok sa 15 ili više zastupnika bi mogli biti dobar korektor vlasti, ili bi čak eventualno mogli i sami sudjelovati u vlasti ukoliko se ne isprofilira dominantna većina u saboru nakon sljedećih izbora.

Vrh

Naslov: Re: Treći blok: Koalicija HSS - HSP Ante Starčević - HSLS
PostPostano: 11 srp 2012, 10:27 

Tesko, HSLS je u tezoj banani, a da ne govorim da su se pokazali kukavicama kao Sanader tu stranku vise ni ne zelim vidjeti na pol. sceni . HSS je naprotiv dobra stranka i nadam se da ce se obnoviti i postici staru snagu(izbaci Maceka iz ekvivalente kao velikana). Za HSP AS imam slicno misljenje kao i za HSS.

P.S. U kojoj zupaniji?

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 11 srp 2012, 10:31 

Zadar1993 je napisao/la:
Tesko, HSLS je u tezoj banani, a da ne govorim da su se pokazali kukavicama kao Sanader tu stranku vise ni ne zelim vidjeti na pol. sceni . HSS je naprotiv dobra stranka i nadam se da ce se obnoviti i postici staru snagu(izbaci Maceka iz ekvivalente kao velikana). Za HSP AS imam slicno misljenje kao i za HSS.

P.S. U kojoj zupaniji?

Vukovarsko-srijemska županija.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2012, 10:35 

HSLSovci su teže ljige (Srića i slično).
HSS, ne znam, percepcija prodane stranke.
Ruža Tomašić :zivili

Vrh

PostPostano: 11 srp 2012, 10:38 

Zadar1993 je napisao/la:

P.S. U kojoj zupaniji?

Maček će uvijek Hrvatima BiH biti heroj (barem onim koji se razumiju u povijest) jer je mudrom politikom isposlovao banovinu Hrvatsku. Meni osobno je i heroj jer je principijelno odbio biti marionetom u projektu koji je skoro uništio Hrvate.

No, da ne idemo previše u povijest...želim im sve najbolje, mada se slažem sa tobom da je teško očekivati neki veliki povratak HSLS-a.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2012, 10:54 

Macek je bio dobra licnost pred rat. Za vrijeme rata pak pasivac koji nije imao viziju sto je u konacnici kostalo Hrvate kroz novu komunisticku Jugu.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 11 srp 2012, 11:38 

Zadar1993 je napisao/la:
Macek je bio dobra licnost pred rat. Za vrijeme rata pak pasivac koji nije imao viziju sto je u konacnici kostalo Hrvate kroz novu komunisticku Jugu.

Nije baš Maček bio toliki pasivac kako ga se prikazuje. Ja ga također smatram HR velikanom, možda ne ranga Radić, Starčević ili Tuđman, ali svejedno velikan.

Što se koalicije tiče nije to koalicija već suradnja, koalicija je moguća ali se još dosta toga treba posložiti.

Što se tiče ujedinjenja pravaša rekao bih da od toga neće biti ništa. HSP AS neće koalirati niti se spajati s Srbovim HSPom, dokle god je Srb unutra, a Srb neće iz HSPa, tako da mi je realnija opcija da HSP AS postane "novi HSP", a Srbov HSP postane kao Paragin HSP.

Što se koalicija tiče ja navijam za HDZ-HDSSB-HSP AS - HSS.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2012, 11:41 

Svejedno propustio je idealnu povijesnu priliku da povede antifa borbu i ostvari slobodnu Hrvatsku.

Za HSP imam slicno misljenje.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 11 srp 2012, 12:04 

Zadar1993 je napisao/la:

Za HSP imam slicno misljenje.

Great minds think alike. :zubati

Vrh

PostPostano: 11 srp 2012, 12:05 

Ova koalicija je definitivno potrebna i dobra je stvar. Mislim da bi rezultat bio dobar, jer od "mi možemo sami" dispergiranja glasova na kraju bude - čista NULA.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2012, 12:57 

Tocno PCM ovu suradnju i ja kao HDZovac podupirem u potpunosti, mada bi mi bila draza bez HSLSa. Inace sto se tice grada Vukovara tu predvidjam da ce SDP ponovno pobijediti za godinu dana.

Limpus ,ofcourse great minds do think alike :zubati .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 11 srp 2012, 13:37 

Ministry of Sound je napisao/la:
Maček će uvijek Hrvatima BiH biti heroj (barem onim koji se razumiju u povijest) jer je mudrom politikom isposlovao banovinu Hrvatsku. Meni osobno je i heroj jer je principijelno odbio biti marionetom u projektu koji je skoro uništio Hrvate.

Mačeka prije Drugog svjetskog rata može se ocijeniti dobrim političarem, koji je nastavio utabanim stazama na temeljima koje mu je ostavio Radić. Uspio je pregovorima doći do Banovine Hrvatske, koja je trebala postati početni impuls za daljnju etničku federalizaciju države i početak rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja, premda njezine ovlasti, granice i mnoge druge stvari nisu bile do kraja i jasno definirane. Njihova konačna uspostava i definiranje trebale su tek uslijediti, no ubrzo je izbio rat pa ne znamo što bi bilo od toga svega. Maček je Banovinu Hrvatsku smatrao svojim najvećim političkim uspjehom i stoga je vjerovao u njezin opstanak i mogućnost rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja isključivo unutar Kraljevine Jugoslavije i nikakvih drugih državnopravnih okvira. U to je nastavio vjerovati i tijekom Drugog svjetskog rata.

Međutim, Maček je u Drugom svjetskom ratu najtragičnija ličnost u hrvatskom narodu, koja je svojim potezima, odnosno pasivnošću, omogućila nastanak i uspjeh komunističke NOB. Ukratko, na sceni su zavladali marginalci i kvislinzi s jedne i druge ideološke strane, bez ikakva legitimiteta u narodu. Maček je imao svu stranačku i organizacijsku infrastrukturu, te potreban legitimitet naroda da organizira nekomunistički osolobodilački pokret, koji bi se borio za hrvatsku državu, a protiv ustaškog režima. Zbog njegove politike i davanja legitimiteta izbjegličkoj vladi u Londonu, uspio je razbiti jedinstvo hrvatskog naroda i moćna stranka rasula mu se u tri frakcije, a poslije rata su njegovi suradnici dodatnom naivnošću omogućili apsolutističko pozicioniranje komunista u novoj vlasti. Osim toga, tip je skoro do smrti vjerovao u mogućnost rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja unutar jugoslavenskih okvira. Nevjerojatna količina političkog sljepila i naivnosti.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2012, 15:51 

Pessimus dux je napisao/la:
Ministry of Sound je napisao/la:

Mačeka prije Drugog svjetskog rata može se ocijeniti dobrim političarem, koji je nastavio utabanim stazama na temeljima koje mu je ostavio Radić. Uspio je pregovorima doći do Banovine Hrvatske, koja je trebala postati početni impuls za daljnju etničku federalizaciju države i početak rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja, premda njezine ovlasti, granice i mnoge druge stvari nisu bile do kraja i jasno definirane. Njihova konačna uspostava i definiranje trebale su tek uslijediti, no ubrzo je izbio rat pa ne znamo što bi bilo od toga svega. Maček je Banovinu Hrvatsku smatrao svojim najvećim političkim uspjehom i stoga je vjerovao u njezin opstanak i mogućnost rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja isključivo unutar Kraljevine Jugoslavije i nikakvih drugih državnopravnih okvira. U to je nastavio vjerovati i tijekom Drugog svjetskog rata.

Međutim, Maček je u Drugom svjetskom ratu najtragičnija ličnost u hrvatskom narodu, koja je svojim potezima, odnosno pasivnošću, omogućila nastanak i uspjeh komunističke NOB. Ukratko, na sceni su zavladali marginalci i kvislinzi s jedne i druge ideološke strane, bez ikakva legitimiteta u narodu. Maček je imao svu stranačku i organizacijsku infrastrukturu, te potreban legitimitet naroda da organizira nekomunistički osolobodilački pokret, koji bi se borio za hrvatsku državu, a protiv ustaškog režima. Zbog njegove politike i davanja legitimiteta izbjegličkoj vladi u Londonu, uspio je razbiti jedinstvo hrvatskog naroda i moćna stranka rasula mu se u tri frakcije, a poslije rata su njegovi suradnici dodatnom naivnošću omogućili apsolutističko pozicioniranje komunista u novoj vlasti. Osim toga, tip je skoro do smrti vjerovao u mogućnost rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja unutar jugoslavenskih okvira. Nevjerojatna količina političkog sljepila i naivnosti.

Ovo potpisujem, u cijelosti, kao što sam gore napisao.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 11 srp 2012, 16:50 

Neki ljudi naprosto nisu stvoreni za ratove, nego za "mirove".

E nama sad trenutno fali baš tih, rođenih za "mirove".

Vrh

PostPostano: 11 srp 2012, 16:57 

Ne postoji mir ako druga strana vodi rat na svim poljima. Postoji samo kapitulacija.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2012, 19:45 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Neki ljudi naprosto nisu stvoreni za ratove, nego za "mirove".

E nama sad trenutno fali baš tih, rođenih za "mirove".

Istina.

Kamo sreće da se kao opreka HDZ-u pozicionirao i isprofilirao onaj HSLS iz 90-ih, s ljudima poput Gotovca, Budiše, Antića i sl., a ne ovi neojugoslaveni, nacionalni renegati, apologeti NOB-a i latentni poklonici Titove SFRJ iz SDP-a.

Nažalost, danas je taj HSLS interesna skupina, s hrpom tehnomenadžera i političkih oportunista bez boje, okusa i mirisa. S tim tipom ljudi nikad ne pronalazim zajednički jezik, bez obzira kojoj svjetonazorskoj ili ideološkoj grani, odnosno političkoj organizaciji pripadali. Čini mi se da su danas razmjerno najdominantniji u HNS-u i HSLS-u.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2012, 19:52 

limpus je napisao/la:
HSP AS neće koalirati niti se spajati s Srbovim HSPom, dokle god je Srb unutra, a Srb neće iz HSPa, tako da mi je realnija opcija da HSP AS postane "novi HSP", a Srbov HSP postane kao Paragin HSP.

Nije stvar u Srbu. Stvar je u tomu što se HSP ne želi riješiti Đapića. Iako Đapić de iure nije više na čelu HSP-a, Srb i co. su zapravo lutke na koncima kojima Đapić upravlja. Dokle god ih se HSP ne riješi ujedinjenja neće biti. Pošto u vrhuški nema interesa da ih se riješi, vrlo je teško da će i doći do ujedinjenja. Nažalost, protiv toga se bune i sami HSP-ovci pa napuštaju stranku i/ili prelaze u HSP dr. Ante Starčević. Već je nekoliko stranačkih podružnica i ogranaka doslovce nestalo zbog toga, a neupitno je da će se taj trend nastaviti.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2012, 20:26 

NoviSeer je napisao/la:
limpus je napisao/la:
HSP AS neće koalirati niti se spajati s Srbovim HSPom, dokle god je Srb unutra, a Srb neće iz HSPa, tako da mi je realnija opcija da HSP AS postane "novi HSP", a Srbov HSP postane kao Paragin HSP.

Nije stvar u Srbu. Stvar je u tomu što se HSP ne želi riješiti Đapića. Iako Đapić de iure nije više na čelu HSP-a, Srb i co. su zapravo lutke na koncima kojima Đapić upravlja. Dokle god ih se HSP ne riješi ujedinjenja neće biti. Pošto u vrhuški nema interesa da ih se riješi, vrlo je teško da će i doći do ujedinjenja. Nažalost, protiv toga se bune i sami HSP-ovci pa napuštaju stranku i/ili prelaze u HSP dr. Ante Starčević. Već je nekoliko stranačkih podružnica i ogranaka doslovce nestalo zbog toga, a neupitno je da će se taj trend nastaviti.

Bilo je volje i vrhu HSPa da se Srba makne, ali su jednostavno namjestili izbore i sada imaju to što imaju-stranku u raspadu . Ti ljudi koji su to pokušali su danas izbačeni iz stranke .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 12 srp 2012, 07:41 

Izgleda da od te koalicije ipak ništa:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/hdz- ... 25294.aspx

Vrh

PostPostano: 12 srp 2012, 09:57 

Neprincipijelna koalicija, očito s ciljem borbe za fotelje. Mislim da su se birači koji su glasovali za HSS i HSLS dovoljno opekli i da neće ponoviti svoje greške.

Vrh

PostPostano: 12 srp 2012, 09:59 

Istina.

Kamo sreće da se kao opreka HDZ-u pozicionirao i isprofilirao onaj HSLS iz 90-ih, s ljudima poput Gotovca, Budiše, Antića i sl., a ne ovi neojugoslaveni, nacionalni renegati, apologeti NOB-a i latentni poklonici Titove SFRJ iz SDP-a.

Nažalost, danas je taj HSLS interesna skupina, s hrpom tehnomenadžera i političkih oportunista bez boje, okusa i mirisa. S tim tipom ljudi nikad ne pronalazim zajednički jezik, bez obzira kojoj svjetonazorskoj ili ideološkoj grani, odnosno političkoj organizaciji pripadali. Čini mi se da su danas razmjerno najdominantniji u HNS-u i HSLS-u.

Treba reći i da su 90-ih u toj stranci bili Godstein, Banac i slični. Oni dakle ni sami nisu bili načisto kakvu politiku trebaju voditi, zato su i propali.

Vrh

PostPostano: 12 srp 2012, 10:19 

Divlja svinja5 je napisao/la:
Neprincipijelna koalicija, očito s ciljem borbe za fotelje. Mislim da su se birači koji su glasovali za HSS i HSLS dovoljno opeklii da neće ponoviti svoje greške.

Mislite glasači HDZ-a!?

Vrh

PostPostano: 12 srp 2012, 12:22 

Crvena Sonja je napisao/la:
Neprincipijelna koalicija, očito s ciljem borbe za fotelje. Mislim da su se birači koji su glasovali za HSS i HSLS dovoljno opeklii da neće ponoviti svoje greške.

Mislite glasači HDZ-a!?

Ne nego misli na način ponašanja tih dvaju stranaka, osobito HSLSa za vrijeme Đurđe Adlešić kada bi dali i majku za poziciju u NO, sada majku HSLSovci ne bi dali za poziciju, ali bježe čim vide da slijede teža vremena, dakle iz stranke tipa HNS (uhljebljivačke stranke) pretvorili su se u stranku kukavica.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 12 srp 2012, 14:27 

Treba reći i da su 90-ih u toj stranci bili Godstein, Banac i slični.

Banac je antikomunist, kao i svi navedeni, a drugi je par opanaka što je plaćeni bošnjački lobist.

Slavko Goldstein bio je među osnivačima HSLS-a, ali kasnije nije zauzimao neke bitnije pozicije unutar stranke.

Vrh

PostPostano: 12 srp 2012, 14:43 

Treba reći i da su 90-ih u toj stranci bili Godstein, Banac i slični.

Banac je antikomunist, kao i svi navedeni, a drugi je par opanaka što je plaćeni bošnjački lobist.

Slavko Goldstein bio je među osnivačima HSLS-a, ali kasnije nije zauzimao neke bitnije pozicije unutar stranke.

Slavko se uvijek nešto motao, imao je on tu prste u mnogim potezima, ne brini. Banac je u usporedbi sa Slavkom bio sjajna točka HSLSa kao zvijezda Danica .

Kako god bilo držim se dalje od Goldsteina i njemu slične jugonostalgičarske bagre (Banca ne računam u ovo da se razumijemo, mada jest bošnjački lobist).

To moj je, moj je dom!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: zalutala i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: