|
|
Stranica: 2/12.
|
[ 281 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Brane
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 08 srp 2020, 16:40 |
|
|
dudu je napisao/la: O čemu ti, 1 euro je vrijedio 1,955 DM. I dan danas imaš taj stari omjer u vidu bh. valute KM. Zanima me kako je talijanska lira bila slabija od kune i onda talijanski €uro postane jači i od njemačke marke...na koji način to funkcionira? Jeli €uro nova valuta? Jeli €uro njemačka ili europska valuta Zašto je 1 €uro = 7 kn - na temelju čega su došli do te vrijednosti, ako su sve zemlje €uro zone bile daleko ispod njemačke marke 1 DM = 3,7 kn
| Privitak/ci: |

Screenshot_2020-07-08 Povijesne tečajne liste i tečajevi svjetskih valuta.png [ 16.16 KiB | Pogledano 2591 put/a. ]
|
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 08 srp 2020, 16:47 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 64456 Lokacija: DAZP HQ
|
|
napravili su hibridni tečaj svih 12 valuta zemalja koje su se odlučile za euro i fiksirali svaku valutu uz novi euro i na taj način ga uveli.
kako je HRK bio vezana uz DM praktički se HRK tečaj prema EUR formirao na temelju odnosa DM-a prema EUR.
1 €= 40.3399 Belgian franc 340.750 Greek drachma 6.55957 French franc 1936.27 Italian lira 2.20371 Dutch guilder 200.482 Portuguese escudo 1.95583 Deutsche mark 166.386 Spanish peseta 0.787564 Irish punt 40.3399 Luxembourg franc 13.7603 Austrian schilling 5.94573 Finnish markka
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 08 srp 2020, 16:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43709 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Naša Kvačica je napisao/la: Ako pređe na Euro, hoće Hrvatska dobiti dio novog novca koji se isprinta svake godine? Lik ti odgovorio kao da si pitao na izgled novčanica a ne na novac koji ECB tiska i ubrizgava kroz razne programe. Odgovor glede ulaska je DA, DA, DA. Evo jednog primjera koji odgovara na tvoje pitanje (ako sam razumio suštinu): Citat: The European Central Bank announced Thursday it will increase its Pandemic Emergency Purchase Programme by 600 billion euros ($672 billion) as it attempts to bolster the economy following the coronavirus crisis.
The amount comes on top of 750 billion euros of government bond purchases the ECB announced in March, taking the total to 1.35 trillion euros. The central bank also said Thursday that the duration of the program will be extended from the end of 2020 until June 2021, or until the bank believes the crisis is over. Istog dana kada je objavljen drugi dio ovoga programa, kamata na talijanskim obveznicama je pala za 0.16%. Evo jedne brze kalkulacije, ne zamjerite ako nije 100% točna. Hrvatska servisira 39 milijardi EUR javnoga duga. Da je RH dio eurozone, samo zbog drugog dijela ove odluke bi godišnje servisiranje duga države palo za 62 milijuna EUR. Dakle, za par minuta smo zaradili 20% one eskadrile aviona. Ulaskom u eurozonu bih očekivao pad troškova zaduživanja za cirka 0.5%, odnosno od te uštede bi dobili onu eskadrilu aviona za tri godine. A ovo je samo jedan od ECB programa (fokus na državne obveznice najvećim dijelom), ima ih i hrpa koji pomažu banke u kreditiranju građana i privrednih subjekata.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 08 srp 2020, 17:03 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Ako pređe na Euro, hoće Hrvatska dobiti dio novog novca koji se isprinta svake godine? Lik ti odgovorio kao da si pitao na izgled novčanica a ne na novac koji ECB tiska i ubrizgava kroz razne programe. Odgovor glede ulaska je DA, DA, DA. Evo jednog primjera koji odgovara na tvoje pitanje (ako sam razumio suštinu): Citat: The European Central Bank announced Thursday it will increase its Pandemic Emergency Purchase Programme by 600 billion euros ($672 billion) as it attempts to bolster the economy following the coronavirus crisis.
The amount comes on top of 750 billion euros of government bond purchases the ECB announced in March, taking the total to 1.35 trillion euros. The central bank also said Thursday that the duration of the program will be extended from the end of 2020 until June 2021, or until the bank believes the crisis is over. Istog dana kada je objavljen drugi dio ovoga programa, kamata na talijanskim obveznicama je pala za 0.16%. Evo jedne brze kalkulacije, ne zamjerite ako nije 100% točna. Hrvatska servisira 39 milijardi EUR javnoga duga. Da je RH dio eurozone, samo zbog drugog dijela ove odluke bi godišnje servisiranje duga države palo za 62 milijuna EUR. Dakle, za par minuta smo zaradili 20% one eskadrile aviona. Ulaskom u eurozonu bih očekivao pad troškova zaduživanja za cirka 0.5%, odnosno od te uštede bi dobili onu eskadrilu aviona za tri godine. A ovo je samo jedan od ECB programa (fokus na državne obveznice najvećim dijelom), ima ih i hrpa koji pomažu banke u kreditiranju građana i privrednih subjekata. Što je to točno javni dug? - to mi je širok pojam...jeli to dug RH ili dug privatnog sektora Jeli dug RH 300 milijardi ili 140 milijardi kuna - ako je 140 milijardi zašto bi država plaćala nečije privatne kredite...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 08 srp 2020, 17:03 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 18:35 Postovi: 9998 Lokacija: No Country for White Men
|
|
Đabe svaka ušteda kad će vladajući preusmjerit podobnima.
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 08 srp 2020, 17:06 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43709 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Brane je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la:
Lik ti odgovorio kao da si pitao na izgled novčanica a ne na novac koji ECB tiska i ubrizgava kroz razne programe. Odgovor glede ulaska je DA, DA, DA.
Evo jednog primjera koji odgovara na tvoje pitanje (ako sam razumio suštinu):
Istog dana kada je objavljen drugi dio ovoga programa, kamata na talijanskim obveznicama je pala za 0.16%.
Evo jedne brze kalkulacije, ne zamjerite ako nije 100% točna. Hrvatska servisira 39 milijardi EUR javnoga duga. Da je RH dio eurozone, samo zbog drugog dijela ove odluke bi godišnje servisiranje duga države palo za 62 milijuna EUR. Dakle, za par minuta smo zaradili 20% one eskadrile aviona. Ulaskom u eurozonu bih očekivao pad troškova zaduživanja za cirka 0.5%, odnosno od te uštede bi dobili onu eskadrilu aviona za tri godine.
A ovo je samo jedan od ECB programa (fokus na državne obveznice najvećim dijelom), ima ih i hrpa koji pomažu banke u kreditiranju građana i privrednih subjekata.
Što je to točno javni dug? - to mi je širok pojam...jeli to dug RH ili dug privatnog sektora Jeli dug RH 300 milijardi ili 140 milijardi kuna - ako je 140 milijardi zašto bi država plaćala nečije privatne kredite... Ja sam spomenuo samo javni/državni dug (300 milijardi KN), strani izvori kažu da je taj iznos baš državni dug. Privatni dug isto tako ima svoju važnost, svako smanjenje troškova zaduženja i za privatne subjekte pomaže ekonomiji da prodiše.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 08 srp 2020, 17:17 |
|
|
dudu je napisao/la: napravili su hibridni tečaj svih 12 valuta zemalja koje su se odlučile za euro i fiksirali svaku valutu uz novi euro i na taj način ga uveli.
kako je HRK bio vezana uz DM praktički se HRK tečaj prema EUR formirao na temelju odnosa DM-a prema EUR.
1 €= 40.3399 Belgian franc 340.750 Greek drachma 6.55957 French franc 1936.27 Italian lira 2.20371 Dutch guilder 200.482 Portuguese escudo 1.95583 Deutsche mark 166.386 Spanish peseta 0.787564 Irish punt 40.3399 Luxembourg franc 13.7603 Austrian schilling 5.94573 Finnish markka OK Mislim nisam ekonomist! niti ljubitelj teorija zavjere... al ne mogu se otet dojmu da nas je EU opljačkala, možda ne ciljano, ali posljedično manipulirajući svojim tečajevima bez neke stvarne osnove. Neka me neko uvjeri da su osnivanjem jedinstvenog valutnog €U tržišta oni svi toliko skočili, a mi završili na 7kn = 1€ - pa tu pričamo o Portugalu, Grčkoj, Italiji (pogotovo južni dio), Španjolskoj...ne znam....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 08 srp 2020, 17:22 |
|
|
|
S obzirom da je naša narodna banka prespavala krizu iz 2008. i da se zadužujemo svi u Eurima mislim da će to samo biti formalnost kada ga jednog dana uvedemo. Pored Eura važan je i šengen bez to dvoje nismo punokrvna članica Europske Unije. Također vidim kako ovdje mnogi spominju Švedsku i Dansku, Danska kad se pridružila EU izuzela se od obveze preuzimanja eura dok je Švedska odbila na referendumu uvođenje Eura ali ga mora također jednom u buučnosti uvesti. Mislim ,svi smo znali što dobivamo ulaskom u EU a euro je dio te priče.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 08 srp 2020, 17:44 |
|
|
weasel je napisao/la: S obzirom da je naša narodna banka prespavala krizu iz 2008. i da se zadužujemo svi u Eurima mislim da će to samo biti formalnost kada ga jednog dana uvedemo. Pored Eura važan je i šengen bez to dvoje nismo punokrvna članica Europske Unije. Također vidim kako ovdje mnogi spominju Švedsku i Dansku, Danska kad se pridružila EU izuzela se od obveze preuzimanja eura dok je Švedska odbila na referendumu uvođenje Eura ali ga mora također jednom u buučnosti uvesti. Mislim ,svi smo znali što dobivamo ulaskom u EU a euro je dio te priče. Nemam ja problema s €urom, sve 5...barem kad dobiješ sitniš-kusur znaš da nešto vrijedi, ali jednostavno kuna mi je prvi izbor. Uostalom kakva je to država bez nacionalne valute ili svog službenog jezika. Na kraju krajeva šta ako naša djeca jednog dana odluče istupit iz EU... Jednostavno ono što mi smeta je taj komunistički mentalitet MI MORAMO samo malo majstore, polako...di su javne rasprave o tome, di su debate, di su istraživanja, di su projekcije budućnosti €ura itd. Recimo Schengen, da nije bilo šege mi bi imali situaciju ko talijani s kineskom gripom, od kud ti znaš koje došo vlakom il busom iz EU u RH...ovako točno znaš kad je ušo i di i s kim... Šta da ti neki pedofil otme dijete, di će ga oni nać u Austriji, Italiji, pa i Sloveniji...mi imamo skoro 20 mil. turista, pa jel vi znate koja je to anti-reklama...da ne pričamo o osobnoj tragediji... Svi ti "doktori" koji su po zapadnoj Europi normalno bi šetali i kod nas...ovako kad imaš granu mogu se slikat, ipak je to VELIKA sigurnost! Opet kažem nema ni jedne javne rasprave i očekivo sam da će sad na izborima DP i MOST otvorit te teme, kad tamo neka "kamilica" da ne kažem šta... Jednostavno želim da mi neko objasni faktima zašto bi ja (mi) trebali podržat šegu il €uro...a ne neke šuplje spike za djecu "mi moramo"....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 08 srp 2020, 21:26 |
|
|
|
Uvođenjem eura koje će se neminovno dogoditi slijedi novi udar na malog čovjeka. Sjetite se kako su nekad Slovenija i Austrija bile jeftine, a sad su skuplje od Hrvatske.
Poljskim, češkim, mađarskim itd. poduzetnicima i izvoznicima ne smeta monetarna suverenost i neuvođenje eura, dapače.
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 10 srp 2020, 17:20 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 18:35 Postovi: 9998 Lokacija: No Country for White Men
|
|
Ušli smo u tečajni mehanizam ERM2. Defacto čekaonica za euro. 2-3 godine do uvođenja eura.
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 10 srp 2020, 18:26 |
|
|
HHerceg je napisao/la: Ušli smo u tečajni mehanizam ERM2. Defacto čekaonica za euro. 2-3 godine do uvođenja eura. Možda i prije s obzirom da će Plenki i ekipa baš zagristi čvrsto oko toga. Dva tri poziva šarl-mišelu i eto nas... 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 10 srp 2020, 20:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 25439 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
|
Kad se očekuje Schengen?
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 10 srp 2020, 21:18 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Ministry of Sound je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Ako pređe na Euro, hoće Hrvatska dobiti dio novog novca koji se isprinta svake godine? Lik ti odgovorio kao da si pitao na izgled novčanica a ne na novac koji ECB tiska i ubrizgava kroz razne programe. Odgovor glede ulaska je DA, DA, DA. Evo jednog primjera koji odgovara na tvoje pitanje (ako sam razumio suštinu): Citat: The European Central Bank announced Thursday it will increase its Pandemic Emergency Purchase Programme by 600 billion euros ($672 billion) as it attempts to bolster the economy following the coronavirus crisis.
The amount comes on top of 750 billion euros of government bond purchases the ECB announced in March, taking the total to 1.35 trillion euros. The central bank also said Thursday that the duration of the program will be extended from the end of 2020 until June 2021, or until the bank believes the crisis is over. Istog dana kada je objavljen drugi dio ovoga programa, kamata na talijanskim obveznicama je pala za 0.16%. Evo jedne brze kalkulacije, ne zamjerite ako nije 100% točna. Hrvatska servisira 39 milijardi EUR javnoga duga. Da je RH dio eurozone, samo zbog drugog dijela ove odluke bi godišnje servisiranje duga države palo za 62 milijuna EUR. Dakle, za par minuta smo zaradili 20% one eskadrile aviona. Ulaskom u eurozonu bih očekivao pad troškova zaduživanja za cirka 0.5%, odnosno od te uštede bi dobili onu eskadrilu aviona za tri godine. A ovo je samo jedan od ECB programa (fokus na državne obveznice najvećim dijelom), ima ih i hrpa koji pomažu banke u kreditiranju građana i privrednih subjekata. Ovo zvuci zanimljivo.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 10 srp 2020, 21:43 |
|
|
|
Baš talijane ne bi trebalo uzimat za primjer u uvođenju eura.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
master_mind_
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 10 srp 2020, 23:08 |
|
|
HHerceg je napisao/la: Ušli smo u tečajni mehanizam ERM2. Defacto čekaonica za euro. 2-3 godine do uvođenja eura. Jel ima nekog tko bi nas mogao blokirati iz eura? Jel Slovenija tu moze nesto napraviti?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
master_mind_
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 10 srp 2020, 23:16 |
|
|
|
Nakon schengena i eura bio bi red i da se Sabor ukine pa da europski parlamenment prihvatimo kao zakonodavno tijelo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 11 srp 2020, 10:37 |
|
|
master_mind_ je napisao/la: HHerceg je napisao/la: Ušli smo u tečajni mehanizam ERM2. Defacto čekaonica za euro. 2-3 godine do uvođenja eura. Jel ima nekog tko bi nas mogao blokirati iz eura? Jel Slovenija tu moze nesto napraviti? Nema. Sve političke odluke su završile. Sad ostaje samo držat se kriterija i odluka je na vladi. Osim ako ne skupe potpisi za referendum.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 11 srp 2020, 10:59 |
|
|
|
ECB je preuzeo kontrolu nad bankama u RH...
Hoće li se uvođenjem €ura zatvorit HNB i hoće li svih 200 -300 zaposlenih u HNB-u dobiti otkaze..??
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 11 srp 2020, 12:07 |
|
|
Brane je napisao/la: ECB je preuzeo kontrolu nad bankama u RH...
Hoće li se uvođenjem €ura zatvorit HNB i hoće li svih 200 -300 zaposlenih u HNB-u dobiti otkaze..?? Centralna banka kao takva ostaje, neće nitko biti izbačen na ulicu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 11 srp 2020, 12:08 |
|
|
https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatsk ... ro-1416314Citat: ECB je ujedno odredio i središnji paritet – 7.53450 kuna za jedan euro. Valuta zemlje koja se nalazi u ERM-u II može oscilirati plus ili minus 15 posto, a bitno je da nema velikih tržišnih pritisaka. Zadržavanje tečaja unutar tih 15 posto uvijek se može braniti intervencijama, koje trebaju biti koordinirane između ECB-a i HNB-a. Istovremeno s ulaskom u ERM II, Hrvatska ulazi i u bankovnu uniju.
Citat: Ipak, uz podršku Europske komisije i ECB-a, sve je dovršeno na vrijeme, tako da Hrvatska može ciljati na 1. siječanj 2023. kao datum ulaska u euro zonu. Kašnjenja u ovom poslu, pa i mala kašnjenja od nekoliko mjeseci, vjerojatno bi značila da bi cilj bio 2024. ili 2025. godina. Bugarska je aplicirala za ulazak u ERM II godinu dana prije Hrvatske.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 11 srp 2020, 12:19 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 64456 Lokacija: DAZP HQ
|
|
Kad kreću usporedne cijene u kunama i eurima? Znam da mora minimalno godinu dana cijena svega biti u kunama i eurima da se ljudi naviknu na novu vrijednost, ali ne znam je li to po samom ulasku u ERM II ili u odnosu na određeni poznati datum uvođenja eura.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Purger111
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 11 srp 2020, 12:29 |
|
|
weasel je napisao/la: https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatska-je-usla-u-cekaonicu-za-euro-1416314 Citat: ECB je ujedno odredio i središnji paritet – 7.53450 kuna za jedan euro. Valuta zemlje koja se nalazi u ERM-u II može oscilirati plus ili minus 15 posto, a bitno je da nema velikih tržišnih pritisaka. Zadržavanje tečaja unutar tih 15 posto uvijek se može braniti intervencijama, koje trebaju biti koordinirane između ECB-a i HNB-a. Istovremeno s ulaskom u ERM II, Hrvatska ulazi i u bankovnu uniju.
Citat: Ipak, uz podršku Europske komisije i ECB-a, sve je dovršeno na vrijeme, tako da Hrvatska može ciljati na 1. siječanj 2023. kao datum ulaska u euro zonu. Kašnjenja u ovom poslu, pa i mala kašnjenja od nekoliko mjeseci, vjerojatno bi značila da bi cilj bio 2024. ili 2025. godina. Bugarska je aplicirala za ulazak u ERM II godinu dana prije Hrvatske.
Dok mi uvedemo taj Euro, raspast će nam se Eurozona 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 11 srp 2020, 12:32 |
|
|
dudu je napisao/la: Kad kreću usporedne cijene u kunama i eurima? Znam da mora minimalno godinu dana cijena svega biti u kunama i eurima da se ljudi naviknu na novu vrijednost, ali ne znam je li to po samom ulasku u ERM II ili u odnosu na određeni poznati datum uvođenja eura. Pa kreću od onog dana kada uvodimo Euro dakle valjda od 1.1.2023. Nakon toga nekih 6 mjeseci će još biti usporedno kuna i onda samo euro.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Uvođenje Eura u RH Postano: 11 srp 2020, 12:33 |
|
|
Purger111 je napisao/la: Dok mi uvedemo taj Euro, raspast će nam se Eurozona  Neće se ništa raspasti, u europski projekt je previše napora potrošeno da bi se raspali tek tako.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|