|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 49 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Zapadni_Mostar
|
Naslov: 2. gardijska brigada HVO Postano: 07 lip 2009, 22:00 |
|
|
grb kapelica pripreme za akciju predah između borbi u Slanom kod Dubrovnika nakon oslobođenja postrojenje na stadionu Zrinjskog u Mostaru 1996. hrvatska trobojnica u oslobođenom Jajcu na HE Bočac, 23 km južno od Banja Luke u NATO-voj obuci u Turskoj 1998.
|
|
Vrh |
|
|
Zapadni_Mostar
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 07 lip 2009, 22:03 |
|
|
Za narod stvorena! (stih iz himne 2. g.br. HVO-a)
Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo čak pet tisuća gardista. Brigada je prošla mnoge bojišnice, od južnog, dubrovačkog, bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove ( Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo...), a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
|
|
Vrh |
|
|
Zapadni_Mostar
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 07 lip 2009, 22:04 |
|
|
Po nekima naša (barem što se tiče BiH) najbolja gardijska brigada, topic o njoj...
|
|
Vrh |
|
|
okobrb
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 07 lip 2009, 23:17 |
|
|
Ima li iko snimku postrojavanja na stadionu???
|
|
Vrh |
|
|
pjosip
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 07 lip 2009, 23:23 |
|
|
Gdje je podignuta kapelica ?
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
|
okobrb
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 08 lip 2009, 00:31 |
|
|
Kapelica je podignuta na Heliodromu. Možeš je vidjeti ako te put nanese u Soko ili na sajam . Nalazi se točno preko puta ulaska u isti.
|
|
Vrh |
|
|
Zapadni_Mostar
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 08 lip 2009, 11:44 |
|
|
okobrb je napisao/la: Ima li iko snimku postrojavanja na stadionu??? Koliko znam ne, ali bilo je na HTV-u Mostar u sklopu njihova dnevnika na dan HVO-a ono pokazivali malo isječke iz operacija Zima '94., Ljeto '95., dva Skoka, Maestral i isječke sa postrojenja na stadionu. Volio bi pogledat to postrojenje na stadionu čitavo, mada sam bio na njemu kol'ko se sjećam!
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 08 lip 2009, 16:05 |
|
|
Zapadni_Mostar je napisao/la: Za narod stvorena! (stih iz himne 2. g.br. HVO-a)
Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo čak pet tisuća gardista. Brigada je prošla mnoge bojišnice, od južnog, dubrovačkog, bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove ( Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo...), a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade. Zato su nas zvali "šumska" brigada , niti jednog grada ne vidjesmo osim sa brda i čuka
|
|
Vrh |
|
|
okobrb
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 08 lip 2009, 20:12 |
|
|
Zapadni_Mostar je napisao/la: okobrb je napisao/la: Ima li iko snimku postrojavanja na stadionu??? Koliko znam ne, ali bilo je na HTV-u Mostar u sklopu njihova dnevnika na dan HVO-a ono pokazivali malo isječke iz operacija Zima '94., Ljeto '95., dva Skoka, Maestral i isječke sa postrojenja na stadionu. Volio bi pogledat to postrojenje na stadionu čitavo, mada sam bio na njemu kol'ko se sjećam! Mene zanima radi snimke koja je prikazivana u 60 minuta gdje su nas prestavili kao 4. gbr HV-a iz 1993. Iako je politički glupo još uvijek se naježim kad se sjetim "pjesmice" iz svih tih grla.
|
|
Vrh |
|
|
Ultras1986
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 11 lip 2009, 00:56 |
|
|
Ima ovdje slika za He Bočac . E sada zanima me ko je normalan DAO elektranu srbima koja vrijedi milione i milione maraka ?!
Čuo sam da je i Salakovac "predan" ali nisam sigur, pa jesu ti ljudi razmišljali o budućnosti ?
|
|
Vrh |
|
|
Zapadni_Mostar
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 11 lip 2009, 11:22 |
|
|
Ultras1986 je napisao/la: Ima ovdje slika za He Bočac . E sada zanima me ko je normalan DAO elektranu srbima koja vrijedi milione i milione maraka ?!
Čuo sam da je i Salakovac "predan" ali nisam sigur, pa jesu ti ljudi razmišljali o budućnosti ? E neznam, onu kod Vrapčića smo uspjeli zadržati, a za Salakovac ne bi rek'o da je predan nego su ga zauzeli munđosi! HE Bočac je 23 km južno od BLuke, neznam šta se tu moglo drugo napraviti. Moga se napraviti samo bolja razmjena teritorija, a ne Mrkonjićgradsko-šipovački džep za Odžak i deblokadu Sarajeva. Moglo se tu još Posavine uzet, barem Šamac i dio brodske općine!
|
|
Vrh |
|
|
DaNi
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 03 pro 2009, 08:25 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Zato su nas zvali "šumska" brigada , niti jednog grada ne vidjesmo osim sa brda i čuka :-top Znaci jedno vrijeme smo bilii kolege u istoj jedinici Pa veliki pozdrav prijatelju!
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 03 pro 2009, 08:42 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3827 Lokacija: Nanya Lakes
|
Navrati malo češće DaNi, kućo stara, pa da nekako pokrenemo potencijal ovih naših "=U=jka" i "=U=jni" u Sydneyu, za dobrobit Herceg-Bosne!
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
Vrh |
|
|
DaNi
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 03 pro 2009, 08:45 |
|
|
RajvoSa je napisao/la: Navrati malo češće DaNi, kućo stara, pa da nekako pokrenemo potencijal ovih naših "=U=jka" i "=U=jni" u Sydneyu, za dobrobit Herceg-Bosne! Ma navratim kad uvatim vremena "zemo" znas da smo ovdje u Oztrelijama na sve strane, poso-kuca a nema birtije :).
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 03 pro 2009, 08:47 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3827 Lokacija: Nanya Lakes
|
DaNi je napisao/la: RajvoSa je napisao/la: Navrati malo češće DaNi, kućo stara, pa da nekako pokrenemo potencijal ovih naših "=U=jka" i "=U=jni" u Sydneyu, za dobrobit Herceg-Bosne! Ma navratim kad uvatim vremena "zemo" znas da smo ovdje u Oztrelijama na sve strane, poso-kuca a nema birtije :). Ma ajde, nije niko besposlen, aj navrati bar jednom tjedno ovdje, ljude zanima sve to, Konjic, dijaspora i tako to, forum ide punom parom
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 03 pro 2009, 09:31 |
|
|
DaNi je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Zato su nas zvali "šumska" brigada , niti jednog grada ne vidjesmo osim sa brda i čuka :-top Znaci jedno vrijeme smo bilii kolege u istoj jedinici Pa veliki pozdrav prijatelju! Jesi bio u 2.GB ili 3.GB? Ja sam bio u 3.GB
|
|
Vrh |
|
|
DaNi
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 03 pro 2009, 10:20 |
|
|
A oke, ja sam te skontao da si bio u 2. Moj bed, svejedno pozdrav suborcu
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 03 pro 2009, 10:25 |
|
|
DaNi je napisao/la: A oke, ja sam te skontao da si bio u 2. Moj bed, svejedno pozdrav suborcu Malo se šalio na račun gradova 3.GB uglavnom po šumama bila.
|
|
Vrh |
|
|
DaNi
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 03 pro 2009, 10:35 |
|
|
I 2. je sve do Jajca samo orala po sumama i chukama
|
|
Vrh |
|
|
hercegovac
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 08 sij 2010, 16:12 |
|
|
Zapadni_Mostar je napisao/la: na HE Bočac, 23 km južno od Banja Luke A vidi vučića hahah,a otkuda ti ove slike jebemu. Imas li ih jos da vidim imali mene tu. Mada nezelim jos da se zna tko sam, ali moja ste ekipa heheheeheh. Posalji mi slike na PP tko god ih imao
|
|
Vrh |
|
|
Zapadni_Mostar
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 11 sij 2010, 20:35 |
|
|
hercegovac je napisao/la: Zapadni_Mostar je napisao/la: na HE Bočac, 23 km južno od Banja Luke A vidi vučića hahah,a otkuda ti ove slike jebemu. Imas li ih jos da vidim imali mene tu. Mada nezelim jos da se zna tko sam, ali moja ste ekipa heheheeheh. Posalji mi slike na PP tko god ih imao Prijatelju to ti je sa portala hercegovina.info, tu sam je ugledao.
|
|
Vrh |
|
|
Zapadni_Mostar
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 11 sij 2010, 20:53 |
|
|
2. gardijska brigada HVO-a Izvor: Wikipedija
Aktivna 1993. – 2005. Država Bosna i Hercegovina Odanost Hrvatska Republika Herceg-Bosna Grana Hrvatsko vijeće obrane Vrsta mehanizirana brigada Vojarna Mostar Zaštitnik sv. Ivan Krstitelj Sudjelovanje u borbama: Bošnjačko-hrvatski sukob Operacija Cincar Operacija Zima '94. Operacija Ljeto '95. Operacija Maestral Istaknuti zapovjednici brigadir Stanko Sopta
2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini. Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista. Sjedište brigade je bilo u vojarni "Stanislav Baja Kraljević" u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara.
Povijest
Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo ...) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade. Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.
Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom 1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.
Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi. Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne. Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.
Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.
Sastav
U prosincu 1993. godine u sastav 2. gardijske brigade HVO-a ušle su:
* Kažnjenička bojna * Lakojurišna bojna * Hrvatska legija časti * 60. gardijsko-desantna bojna "Ludvig Pavlović" * Postrojba za posebne namjene "Gavran"
|
|
Vrh |
|
|
Zapadni_Mostar
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 11 sij 2010, 20:55 |
|
|
Pripadnici 2. gardijske brigade HVO-a pucaju iz strojnice 12.7mm, na borbenom tenku T-55, tijekom vojne vježbe od 9. do 12. siječnja 1998. godine na vojnom poligonu "Odlučna Barbara" u Glamoču, Bosna i Hercegovina.
|
|
Vrh |
|
|
Zapadni_Mostar
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 11 sij 2010, 20:56 |
|
|
Pripadnici 2. gardijske brigade HVO-a pucaju iz strojnice 12.7mm na tenku T-55, tijekom vojne vježbe.
|
|
Vrh |
|
|
Zapadni_Mostar
|
Naslov: Re: 2. gardijska brigada HVO Postano: 11 sij 2010, 20:56 |
|
|
Pripadnik 2. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane ispaljuje projektil iz 122mm haubice D-30J, tijekom trodnevne vojne vježbe na vojnom poligonu "Odlučna Barbara" u Glamoču, Bosna i Hercegovina.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|