|
|
Stranica: 2/11.
|
[ 268 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
hawk
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 25 srp 2012, 11:07 |
|
|
Pozdrav, novi sam ovdje i ne znam je li vec bilo sta napisano u vezi onih koji su nastradali poslije 96., tocnije koji su kao pripadnici deminera nastradali. Konkretno se ovdje radi o slučaju da je čovjek izgubio nogu kao deminer i nema nikakvu naknadu za to, pa me zanima jel postoji kakav zakon koji to regulira.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 25 srp 2012, 11:11 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Zar je moguće da član OS (predpostavljam da je kao deminer radio za OS BiH) mogu ostati bez invalidnine? Je li dobio odbijenicu ili nije probao ni izganjati kako treba?
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 25 srp 2012, 11:34 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Moj savjet za ovakve slučajeve su oni lokalni odvjetnici koji potpišu da ti neće ništa naplatiti u slučaju da izgubiš parnicu. Ako dobiješ daš mu po dogovoru % od odštete. Fer i pošteno.
Znam osobno slučajeve gdje su takvi ljudima dobili parnice protiv državnih tvrtki u BiH.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
hawk
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 25 srp 2012, 13:47 |
|
|
Radi se o mom starom, jel. Čovjek prošao sve i svašta, te nakon rata aktivno sudjelovao u razminiravanju. Do završetka Oluje je bio pripadnik 3.GMTBR Jastrebovi/Vitez, poslije ne znam jel se to rasformiralo u OS BiH. Pokušao je on to izganjat, uvjek su ga slali na petsto različitih adresa. Nedavno na ovoj reviziji je izgubio i pravo na trolist, jer je kasno pristupio revizij, što je još veći apsurd sve legalne papire i dokumente posjeduje. Živimo u RH pa je teško pratit te natječaje koji se objavljuju u BH medijima, dok je na internetu ponekad i ograničeno po pitanju informiranja. Dajte ako znate nekog odvjetnika koji se bavi tom problematikom bio bih zahvalan, jer dosadašnji skojima sam kontaktirao nisu se htjeli baviti stim.(Nisu bili preko preporuke, već sam ih našao na komori BiH)
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 25 srp 2012, 15:12 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Na Internetu pronađi brojeve telefona i maileve hrvatskih udruga vezano uz HVO. Oni će te najbolje uputiti dalje.
Ako ne budeš mogao naći njihove brojeve, na službenim stranicama oba HDZ-a imaš brojeve telefona pa nazovi. Oni znaju sve te udruge u Mostaru, što i gdje, pa će te sigurno znati uputiti dalje.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 26 srp 2012, 10:51 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Forumaš zomby se izgleda najbolje razumije u sve te udruge.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 26 srp 2012, 11:47 |
|
|
hawk je napisao/la: Radi se o mom starom, jel. Čovjek prošao sve i svašta, te nakon rata aktivno sudjelovao u razminiravanju. Do završetka Oluje je bio pripadnik 3.GMTBR Jastrebovi/Vitez, poslije ne znam jel se to rasformiralo u OS BiH. Pokušao je on to izganjat, uvjek su ga slali na petsto različitih adresa. Nedavno na ovoj reviziji je izgubio i pravo na trolist, jer je kasno pristupio revizij, što je još veći apsurd sve legalne papire i dokumente posjeduje. Živimo u RH pa je teško pratit te natječaje koji se objavljuju u BH medijima, dok je na internetu ponekad i ograničeno po pitanju informiranja. Dajte ako znate nekog odvjetnika koji se bavi tom problematikom bio bih zahvalan, jer dosadašnji skojima sam kontaktirao nisu se htjeli baviti stim.(Nisu bili preko preporuke, već sam ih našao na komori BiH) Tip iz Kiseljaka se bavi tim,poslaću ti pp dok saznam podatke.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 26 srp 2012, 12:03 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25677 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
hawk je napisao/la: Radi se o mom starom, jel. Čovjek prošao sve i svašta, te nakon rata aktivno sudjelovao u razminiravanju. Do završetka Oluje je bio pripadnik 3.GMTBR Jastrebovi/Vitez, poslije ne znam jel se to rasformiralo u OS BiH. Pokušao je on to izganjat, uvjek su ga slali na petsto različitih adresa. Nedavno na ovoj reviziji je izgubio i pravo na trolist, jer je kasno pristupio revizij, što je još veći apsurd sve legalne papire i dokumente posjeduje. Živimo u RH pa je teško pratit te natječaje koji se objavljuju u BH medijima, dok je na internetu ponekad i ograničeno po pitanju informiranja. Dajte ako znate nekog odvjetnika koji se bavi tom problematikom bio bih zahvalan, jer dosadašnji skojima sam kontaktirao nisu se htjeli baviti stim.(Nisu bili preko preporuke, već sam ih našao na komori BiH) Teško je išta reći na temelju ovako oskudnih i proturječnih informacija. Do kada je bio u Jastrebovima - zajebi ti to do završetka Oluje. Do kojeg je datuma bio pripadnik HVO ili HV. Je li kao deminer bio pripadnik neke privatne tvrtke ili oružanih snaga? Je li primao ikakvu vojnu mirovinu, da li na temelju trolista? Ne znam da se revizijom može "izgubiti trolist" osim ako je krivotvoren, tj može se jedino izgubiti pravo iz trolista - nekih 180 eura. mjesečno čini mi se. Koliko sam ja skontao tvoj otac je imao pravo na temelju trolista na vojnu mirovinu ali je nije realizirao pa je čak nedavno i izgubio pravo na mirovinu po tom temelju zbog izvršene revizije kojom mu je, kako ti kažeš konkretno oduzet trolist kao temelj za ostvarivanje tog prava??? Je li griješim ili...???
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
hawk
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 26 srp 2012, 12:34 |
|
|
Iz datašnjeg HVO-a je prešao u 3. Gardijsku 14.8. 94., prvo ranjavanje je imao 6.6. 95. gdje ima invalidninu od 30% odnosno naknadu u iznosu od 44KM, dok je drugi put nastradao 1.7. 97. u mirnidopskim uvjetima kao deminer (pripadnik OS BIH, ne neke privatne organizacije) gdje je izgubio lijevu nogu i pretrpio znatno oštečenje desne noge i za to ima nekih 70%. Vodio se na bolovanju sve do 2000. godine kad je umirovljen na osnovu civilnog i vojnog staža. Regularno je dobio trolist, sa medaljom koji je bio na provjeri prije dvije godine kad je bila revizija. Trolist mu je ukinut, postupak je u još u procesu na kantonalnom sudu u Sarajevu, jer nije na vrijeme podnio zahtjev. Jedina stvar koju ja želim znat je po kojem zakonu on ima pravo na drugo ranjavanje gdje je nogu izgubio. Našao sam ovo na službenim stranicama federalnog ministarstva http://www.fmbi.gov.ba/hrvatski/zakoni/ ... ija-ok.php. Zanima me, što je najbitnije, neki odvjetnik koji se bavi tom problematikom. Jebiga, stvarno bi bila sramota da čovjek kojem već počinju geleri izlaziti van kad je promjena vremena i svake godine mu puca proteza jer nema love da uzme pravu, nema naknadu za to.
|
|
Vrh |
|
|
hawk
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 26 srp 2012, 12:41 |
|
|
Koliko sam ja skontao tvoj otac je imao pravo na temelju trolista na vojnu mirovinu ali je nije realizirao pa je čak nedavno i izgubio pravo na mirovinu po tom temelju zbog izvršene revizije kojom mu je, kako ti kažeš konkretno oduzet trolist kao temelj za ostvarivanje tog prava??? Je li griješim ili...??
Koliko sam ja upućen, Trolist je zasebna zasluga koja nema veze sa mirovinom, ispravi me ako griješim. Ima samo tu civilnu mirovinu i naknadu za prvo ranjavanje 30% odnosno 44KM, za izgubljenu nogu nema ništa
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 26 srp 2012, 12:49 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25677 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
hawk je napisao/la: Koliko sam ja skontao tvoj otac je imao pravo na temelju trolista na vojnu mirovinu ali je nije realizirao pa je čak nedavno i izgubio pravo na mirovinu po tom temelju zbog izvršene revizije kojom mu je, kako ti kažeš konkretno oduzet trolist kao temelj za ostvarivanje tog prava??? Je li griješim ili...??
Koliko sam ja upućen, Trolist je zasebna zasluga koja nema veze sa mirovinom, ispravi me ako griješim. Ima samo tu civilnu mirovinu i naknadu za prvo ranjavanje 30% odnosno 44KM, za izgubljenu nogu nema ništa Baš tako, to je odličje koje mu je dao valjda Tuđman... mislim da predsjednih Hrvatske to dodjeljuje. A ti kažeš - trolist mu ukinut?? ! A ovo za nogu me baš čudi kako niste to prije pokrenuli??
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
hawk
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 26 srp 2012, 13:40 |
|
|
Ma pokretano je to, al je sve zastalo u fazi pitaj boga kojoj. Kad je riječ o ganjanju papira šalju te na milju adresa, gdje se ispostavilo na kraju da nije bio donesen zakon o mirnodopskim stradalnicima u to doba pa je zbog toga i bio na bolovanju do 2000. godine. Ne znam u novije vrijeme jel se to konačno reguliralo, koliko vidim na ovoj stranici federalnog ministarstva postoji zakon, samo treba nać odvjetnika koji bi bio voljan sve to izganjat. VELIKA prednost je sto su svi papiri legalni i nema nikakvih muljaža. Trolist mu nije oduzet, ima medalju i spomenicu, al je ukinuta naknada, kako sam vec rekao, postupak je na sudu. Kad ce se rijesiti pitaj boga.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 26 srp 2012, 13:50 |
|
|
hawk je napisao/la: Iz datašnjeg HVO-a je prešao u 3. Gardijsku 14.8. 94., prvo ranjavanje je imao 6.6. 95. gdje ima invalidninu od 30% odnosno naknadu u iznosu od 44KM, dok je drugi put nastradao 1.7. 97. u mirnidopskim uvjetima kao deminer (pripadnik OS BIH, ne neke privatne organizacije) gdje je izgubio lijevu nogu i pretrpio znatno oštečenje desne noge i za to ima nekih 70%. Vodio se na bolovanju sve do 2000. godine kad je umirovljen na osnovu civilnog i vojnog staža. Regularno je dobio trolist, sa medaljom koji je bio na provjeri prije dvije godine kad je bila revizija. Trolist mu je ukinut, postupak je u još u procesu na kantonalnom sudu u Sarajevu, jer nije na vrijeme podnio zahtjev. Jedina stvar koju ja želim znat je po kojem zakonu on ima pravo na drugo ranjavanje gdje je nogu izgubio. Našao sam ovo na službenim stranicama federalnog ministarstva http://www.fmbi.gov.ba/hrvatski/zakoni/ ... ija-ok.php. Zanima me, što je najbitnije, neki odvjetnik koji se bavi tom problematikom. Jebiga, stvarno bi bila sramota da čovjek kojem već počinju geleri izlaziti van kad je promjena vremena i svake godine mu puca proteza jer nema love da uzme pravu, nema naknadu za to. Da ti stari nije slučajno nastradao u Zabilju kod Viteza,97.?
|
|
Vrh |
|
|
hawk
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 26 srp 2012, 14:07 |
|
|
Jest u Zabilju. Ne znam, možda ga i znaš.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 26 srp 2012, 14:17 |
|
|
hawk je napisao/la: Jest u Zabilju. Ne znam, možda ga i znaš. Ma kako neću znati,prelazio neku podzidu i stao na paštetu,tako mi je pričao ako se dobro sjećam,skupa smo bili na komisijama u Dragi dok sam bio u 3.gb.
|
|
Vrh |
|
|
hawk
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 26 srp 2012, 14:23 |
|
|
Eto, ko bi reko. Možda i on tebe zna, pošalji na pp. Kažeš da imaš nekog odvjetnika koji se bavi s tim
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 26 srp 2012, 14:40 |
|
|
hawk je napisao/la: Eto, ko bi reko. Možda i on tebe zna, pošalji na pp. Kažeš da imaš nekog odvjetnika koji se bavi s tim Zna,imam dobrog prijatelja iz deminera,Dragana,zna ga tvoj stari odlično,skupa su radili.Javiću ti dok nađem neke korisne info.
|
|
Vrh |
|
|
hawk
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 26 srp 2012, 15:18 |
|
|
Znam na kojeg Dragana misliš, Ajd ako uspiješ šta pronać bilo bi korisno.
|
|
Vrh |
|
|
zomby
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 26 srp 2012, 22:11 |
|
|
Korisno, otidi na razgovor kod odvjetnika, koji je izuzetno dobro informiran u svezi svih vrsta RVI http://www.hercegovina.info/firme/odvjetnik-advokat-bruno-boi-travnik-946 detane informacije ti mogu dati ne pp ako te zanima. Radi u suradnji sa odvjetnicom Praljak,koju ne treba posebno predstavljati! Slicni smo po struci, samo sto je kod mene bila obrnuta djelatnost u odnosu na tvoga starog
|
|
Vrh |
|
|
hawk
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 27 srp 2012, 11:39 |
|
|
Zahvaljujem na info, kontaktirat ću pa ćemo vidjet, pronašao sam mu podatke na komori. Svi ovi dosadašnji s kojima sam kontaktirao su odbili kad sam im objasnio o čemu je riječ, nemam pojma da je to toliko kompliciran proces.
|
|
Vrh |
|
|
zomby
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 07 lis 2012, 11:16 |
|
|
|
Vrh |
|
|
zomby
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 07 lis 2012, 12:08 |
|
|
U ovom clanku bitna stvar nije spomenuta, a to je da su isti ti pripadnici HVO-a na sve moguce nacine pokusavali da se izvan sudski nagode, ali su vlasti i ministri bili toliko indolentni da su bezuvjetno odbijali sve prjedloge i nisu cek htjeli niti da razgovaraju na tu temu.
Zaniljivo bi bilo svima a novinarima pogotovo dati na uvid silne dopise koji su vise licili na prjetnje. Vecina je bila spremna odreci se navedenih razlika,odreci se stambenog zbrinjavanja i preva koja proizilaze iz zakona sve do ulaska RH u EU, samo sa jednim uvjetom da ima se invalidnina pocne odmah isplacivati,prema rjesenjima koja su prvobitno napisana. Sve je odbijeno...
|
|
Vrh |
|
|
zomby
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 09 lis 2012, 22:06 |
|
|
Ponovo udari na pripadnike HVO-a! Nece udarati po tajkunima koji su i ovaj put, vise iznjeli nego unjeli u Remetinac,...o silnim menaderima njihovim ugovorima, isplatama,...nece govoriti o svojim mirovinama saborskim,...ovako moze u nedogled! Ali su spremni govoriti o onima koji su na ova ili onaj nacin branili svoju (a kako oni vole reci ) i tudu zemlju. Da danas, kada su napunili svoje drobove do mjere pucanja.
Bezobrazluku nema kraja, a niti gluposti HVIRDE HRHB, koja nije u stanju uraditi nista osim biti potrcko, na svaki "vapaj" iz Zagreba! Kada su, kako to sada vole reci odluke bile politicke tada se bez pogovora islo bilo gdje,...danas su iste te politicke odluke samo politicke pa neznace nista, e tu su se malo zaigrali.
Bivsi ministar Ivic a i sadasnji Matic, se nisu udostojili RAZGOVARATI niti se do njih moglo doci na silne upite onihg koji su trazili da se to stanje napokon rjesi IZVAN SUDSKOM NAGODBOM!
Ali su bili spremni UZIMATI NOVCE ZA DAVANJE KOPIRANIH RJESENJA,...I SVIH MOGUCIH I NEMOGUCIH! Danas kada su ih stigle presude, kada su isti ti dali crno ispod nokata odvjetnicima u sudskim procesima, sada bi da se nagode, sada bi da mjenjaju sve da do isplata ne dode... Dubokog sam uvjerenja, da bi i danas ti ljudi odustali od tuzbi, ali su u Ministarstvu Branitelja proizveli efekat poznat kako INAT pa bi islo teze, da ih pozovu u Ministarstvo i OTVORENO IM PONUDE STO SU U MOGUCNOSTI do dogovora bi doslo prije nego sto misle.
Ovo medisko plasenje im nije poomoglo kada je islo interno, pa sumnjam da ce i ovako javno imati nekog efekta. Na sudu nema termina "mi smo se salili" to bi valjda pravnici u Ministarstvu Branitelja trebali znati!
Za sve je kriva ova konstatacija bivseg i danasnjeg ministra; Oko toga nema zakonskog uporišta. Nekim političkim dogovorom iz 1998. godine napravljeno je da se ti ljudi unesu u sustav RH, iako nikad nisu bili hrvatski branitelji, nikad nisu ni ratovali u RH, a ostvarili su zakonska prava', rekao je ministar branitelja Predrag Matić.
Informacija ministru,koju vec zna da su presude vec donesene u korist tuzenih,nekoliko njih. Ispada smjesan, jer koja budala ide u sudski postupak ako zna da ce ga igubiti! Poslje skupljana papira i konsultacija sa odvjetnickim uredom - procjenom, ide se na Upravni Sud,...da ne objasnjavam postupak,ovo sto se sada desava je ono sto dode kasnije.
|
|
Vrh |
|
|
zomby
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 09 lis 2012, 22:12 |
|
|
Četiri aduta Vlade za spas proračuna:
1. Odluku o invalidninama pripadnicima HVO-a su na svoju ruku, bez zakonske podloge, donijeli Franjo Tuđman i Gojko Šušak
2. Do 1997. bilo je evidentirano 2000 ratnih invalida HVO-a, a do danas im je broj narastao na više od 10.000
3. Potpisana rješenja o invaliditetu tadašnja vlast nikada nije uručila braniteljima i njihovim obiteljima
4. Iz MORH-a je 2002. godine nestao dio rješenja o invalidnosti, a krivac još nije otkriven, što bi mogao biti važan adutAko se na ovome temelji vladina obrana na sudu, bolje im je da ne idu
|
|
Vrh |
|
|
Jopa
|
Naslov: Re: Invalidi bez invalidnina?! Postano: 09 lis 2012, 23:46 |
|
|
Postoji li ugovor između RH i HZHB...
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|