|
|
Stranica: 2/2.
|
[ 35 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
novem
|
Naslov: Re: Commodore 64 Postano: 21 pro 2019, 15:19 |
|
|
bumbar92 je napisao/la: Zagreb je također imao nešto u vezi kompova ne mogu se sjetiti, ali bio je prije BUG-a sigurno, također tropa.
Trend (specijalno izdanje SAM-a), izdavao Vjesnik. Imam jedan primjerak iz 1986.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Commodore 64 Postano: 21 pro 2019, 15:24 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
bumbar92 je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Postavlja se pitanje kakvi su modeli bili dostupni u YU? Meni je Commodore kupila stara 1989. u nekom Duty Free shopu, kad se sve počelo liberalizirati. Bio sam glavni baja, u neboderu mom mislim niko drugi nije imao C64, ali zato kad sam otišao kod nekih kućnih prijatelja, na dupe pao kad sam vidio da je imao diskete. Ne sjećam se 100%, ali sam uvjeren da je to dobio iz inozemstva. Mada, moguće je da su Begej i Zegej imali bolju robu od nas u SA. Uostalom, svi oni "računarski" magazini su bili iz Begeja, tako da se daje dojam da je Begej bio epicentar informatike. Na koncu, od tamo sam poručivao i sve igrice na tim kazetama. Bilo je dosta tzv. "kućni računala" YU modela, imena su prozaična: Galeb, Orao, Pecom, Ivel,... sve žešći krš na 8bit procesorima, nekompatibilan sa bilo kim, dakle uđi u editor i sam pravi programe. Ti bi se mogao sjećati IRIS računala, klonovi Apple II i IBM PC, a oba u PC kućištu, sarajevska informatička scena, dobri ali zakasnili. Beograd je imao najjaču scenu kako za nas piratluk i šverc, tako i ovu nazovi "ozbiljnu". Iako su slovenci nosili štafetu kao i u mnogim drugim stvarima, BG je imao primat u masovnosti i medijima. Oko časopisa Galaksija/Računari je bila dosta jaka ekipa studenata i profesora koji su pisali članke, recenzije, programe..., a kao projekt su imali izradu kućnog kompjutera Galaksija, po sistemu sam svoj majstor, kupi ovo-ono, lemilicu u ruke i eto ga imaš komp. Kultna imena Zoran Životić, Dejan Ristanović, Dušan Savić..., mogu se slobodno nazvati narodni prosvjetitelji. U Sarajevu je bilo pokušaja oko časopisa, ali mislim da je samo zaiskrio i tropnuo. Zagreb je također imao nešto u vezi kompova ne mogu se sjetiti, ali bio je prije BUG-a sigurno, također tropa. Nabavka je bila uglavnom preko grane/šverc jer te yu carina zakolje ko crva, a sve zbog ove šaka jada čiju su proizvodnju htjeli zaštititi. Ne sjećam se tih IRIS računala, sjećam se samo reklama za Iskra Delta kompjutere (mislim na dresovima Partizana). Ako je sve to strano bilo samo kroz šverc, onda se za moj C64 valjda mogu zahvaliti Anti Markoviću i onoj liberalizaciji uvoza 1989-1990.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
novem
|
Naslov: Re: Commodore 64 Postano: 21 pro 2019, 15:40 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: bumbar92 je napisao/la: Bilo je dosta tzv. "kućni računala" YU modela, imena su prozaična: Galeb, Orao, Pecom, Ivel,... sve žešći krš na 8bit procesorima, nekompatibilan sa bilo kim, dakle uđi u editor i sam pravi programe. Ti bi se mogao sjećati IRIS računala, klonovi Apple II i IBM PC, a oba u PC kućištu, sarajevska informatička scena, dobri ali zakasnili.
Beograd je imao najjaču scenu kako za nas piratluk i šverc, tako i ovu nazovi "ozbiljnu". Iako su slovenci nosili štafetu kao i u mnogim drugim stvarima, BG je imao primat u masovnosti i medijima. Oko časopisa Galaksija/Računari je bila dosta jaka ekipa studenata i profesora koji su pisali članke, recenzije, programe..., a kao projekt su imali izradu kućnog kompjutera Galaksija, po sistemu sam svoj majstor, kupi ovo-ono, lemilicu u ruke i eto ga imaš komp. Kultna imena Zoran Životić, Dejan Ristanović, Dušan Savić..., mogu se slobodno nazvati narodni prosvjetitelji.
U Sarajevu je bilo pokušaja oko časopisa, ali mislim da je samo zaiskrio i tropnuo. Zagreb je također imao nešto u vezi kompova ne mogu se sjetiti, ali bio je prije BUG-a sigurno, također tropa.
Nabavka je bila uglavnom preko grane/šverc jer te yu carina zakolje ko crva, a sve zbog ove šaka jada čiju su proizvodnju htjeli zaštititi.
Ne sjećam se tih IRIS računala, sjećam se samo reklama za Iskra Delta kompjutere (mislim na dresovima Partizana). Ako je sve to strano bilo samo kroz šverc, onda se za moj C64 valjda mogu zahvaliti Anti Markoviću i onoj liberalizaciji uvoza 1989-1990. Sijećam se kad su uveli onaj restriktivni zakon o uvezu pc-a iz 1985. Praktički si morao platiti dva.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
bumbar92
|
Naslov: Re: Commodore 64 Postano: 21 pro 2019, 16:05 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: bumbar92 je napisao/la: Bilo je dosta tzv. "kućni računala" YU modela, imena su prozaična: Galeb, Orao, Pecom, Ivel,... sve žešći krš na 8bit procesorima, nekompatibilan sa bilo kim, dakle uđi u editor i sam pravi programe. Ti bi se mogao sjećati IRIS računala, klonovi Apple II i IBM PC, a oba u PC kućištu, sarajevska informatička scena, dobri ali zakasnili.
Beograd je imao najjaču scenu kako za nas piratluk i šverc, tako i ovu nazovi "ozbiljnu". Iako su slovenci nosili štafetu kao i u mnogim drugim stvarima, BG je imao primat u masovnosti i medijima. Oko časopisa Galaksija/Računari je bila dosta jaka ekipa studenata i profesora koji su pisali članke, recenzije, programe..., a kao projekt su imali izradu kućnog kompjutera Galaksija, po sistemu sam svoj majstor, kupi ovo-ono, lemilicu u ruke i eto ga imaš komp. Kultna imena Zoran Životić, Dejan Ristanović, Dušan Savić..., mogu se slobodno nazvati narodni prosvjetitelji.
U Sarajevu je bilo pokušaja oko časopisa, ali mislim da je samo zaiskrio i tropnuo. Zagreb je također imao nešto u vezi kompova ne mogu se sjetiti, ali bio je prije BUG-a sigurno, također tropa.
Nabavka je bila uglavnom preko grane/šverc jer te yu carina zakolje ko crva, a sve zbog ove šaka jada čiju su proizvodnju htjeli zaštititi.
Ne sjećam se tih IRIS računala, sjećam se samo reklama za Iskra Delta kompjutere (mislim na dresovima Partizana). Ako je sve to strano bilo samo kroz šverc, onda se za moj C64 valjda mogu zahvaliti Anti Markoviću i onoj liberalizaciji uvoza 1989-1990. To je baš ekipa iz Energoinvesta uglavnom,... evo imaju i imena, morebiti ti je koji komšija međunjima, tada zbog sklonosti prema računalaima proglašavani ludima. https://www.bev.ba/REFERENCE/computers/iris8/index.htmlIRIS 8 - BRANISLAV STUPAR ANDREJA MARKOVIĆ RUDOLF BOŠNJAK MLADEN STUPAR EDIN GRAPČANOVIĆ BRANKO MILIČEVIĆ ![slika](https://www.bev.ba/REFERENCE/computers/iris8/images/IRIS8_OPIS_U_BOJI.jpg) Citat: Branislav Stupar je idejni tvorac i on je napravio IRIS 8, ustvari njegova firma SPE Electronic u Sarajevu.. Ovdje je dio slika o tom radu, koje su sačuvane, većina dokumenata je u ratu uništena iako je firma SPE ELECTRONIC radila cijelo vrijeme rata (moj brat je bio invalid i oslodjen vojne obaveze) i firma je zatvorena je 1999.
IRIS 8 je baziran na APPLE II računaru. U to doba je bilo zabranjeno uvoziti računare u Jugosaviju pa smo se mi dovijali. Bio je cilj da se djeca imaju na čemu učiti, tada su učili programske jezike bez računara što je bila ordinarna glupost.
Taj računar smo napravili ja Stupar Branislav, Andreja Marković (tada student, sada u Australiji), moj brat Mladen Stupar (umro 2004), moj brat Joe (Dr. Milorad Stupar, Dept. of Astronomy, University of Sidney), Rudolf Bosnjak (u Sarajevu, bavi se elektro automobilima), i Edin Grapčanović (u Sarajevu, bio zaposlen kod nas).
Veliku pomoć i podršku smo dobili of Energoinvest Institut za Računarske Sisteme (IRIS), Marko Zirojević direktor IRIS, Zoran Salčić moj školski drug i tada Dekan Elektrotehničkog Fakulteta Sarajevo, sada prof. University of Auckland i Nebojša Rajačić, Šef Customer Support IRIS (umro 1992) i mnogi drugi uključujići i Dragutin Braco Kosovac, predsjednik Upravnog Odobora Energoinvest.
Poseban osvrt na ono podebljano i riječ "dovijali",... kako riješiti problem zaostale države po tadašnjem principu "snađi se druže!", evo ovako napraviš sam sebi klon-računalo. Bilo je dosta tzv. "kućni računala" YU modela, imena su prozaična: Galeb, Orao, Pecom, Ivel,... sve žešći krš na 8bit procesorima, nekompatibilan sa bilo kim, dakle uđi u editor i sam pravi programe. novem je napisao/la: Sijećam se kad su uveli onaj restriktivni zakon o uvezu pc-a iz 1985. Praktički si morao platiti dva. Zlatno doba Jugoslavije kojeg se nostalgičari ne sjećaju. Al samo da kruha i goriva ne nestane..., jbo PC, šta će nam?!?! ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif)
_________________ Je l' moguće da ste zaspali na straži?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Commodore 64 Postano: 21 pro 2019, 16:08 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Malo sam guglao, i ispada da to u Energoinvestu nije bilo autohtono, nego podružnica Delta Iskra iz Slovenije. No, ni oni nisu bili inovativni, nego su bila jedina "istočna" firma koja je imala licencu za sklapanje američkih DEC (Digital Equipment Corporation).
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
bumbar92
|
Naslov: Re: Commodore 64 Postano: 21 pro 2019, 16:14 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Malo sam guglao, i ispada da to u Energoinvestu nije bilo autohtono, nego podružnica Delta Iskra iz Slovenije. No, ni oni nisu bili inovativni, nego su bila jedina "istočna" firma koja je imala licencu za sklapanje američkih DEC (Digital Equipment Corporation). Možda su petljali nešto oko firme IRIS kasnije kad se počelo masovnije proizvoditi, ali računalo IRIS 8 su konstruirale sarajlijice, tj. klonirale Apple II. Kasnije su počeli klonirati PC, pa je bio IRIS 16 (8086- 16bitni proc), tu su možda uletili slovenci. https://www.bev.ba/REFERENCE/computers/iris8/index.html
_________________ Je l' moguće da ste zaspali na straži?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
šukrija
|
Naslov: Re: Commodore 64 Postano: 22 pro 2019, 09:49 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2013, 22:35 Postovi: 1356 Lokacija: u prolazu
|
novem je napisao/la: bumbar92 je napisao/la: Zagreb je također imao nešto u vezi kompova ne mogu se sjetiti, ali bio je prije BUG-a sigurno, također tropa.
Trend (specijalno izdanje SAM-a), izdavao Vjesnik. Imam jedan primjerak iz 1986. Izlazio je i časopis Moj mikro, izdavali ga slovenci ali i na hrvatskom jeziku: https://hr.wikipedia.org/wiki/Moj_mikro
_________________ When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace - Jimi Hendrix
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
novem
|
Naslov: Re: Commodore 64 Postano: 22 pro 2019, 12:26 |
|
|
šukrija je napisao/la: novem je napisao/la: Trend (specijalno izdanje SAM-a), izdavao Vjesnik. Imam jedan primjerak iz 1986.
Izlazio je i časopis Moj mikro, izdavali ga slovenci ali i na hrvatskom jeziku: https://hr.wikipedia.org/wiki/Moj_mikroDa, ali to je bio doslovice samo prijevod.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
šukrija
|
Naslov: Re: Commodore 64 Postano: 22 pro 2019, 13:36 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2013, 22:35 Postovi: 1356 Lokacija: u prolazu
|
novem je napisao/la: šukrija je napisao/la: Izlazio je i časopis Moj mikro, izdavali ga slovenci ali i na hrvatskom jeziku: https://hr.wikipedia.org/wiki/Moj_mikroDa, ali to je bio doslovice samo prijevod. jeste, ali slovenci su u to vrijeme bili zapad za ostatak tadašnje države (ne mislim samo geografski).
_________________ When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace - Jimi Hendrix
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Genuine
|
Naslov: Re: Commodore 64 Postano: 27 pro 2019, 07:44 |
|
|
Greškom sam obrisao poveći post. Molim moderaciju da vrati ako može.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|