HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 lis 2025, 20:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Koliko dobro iskorištavamo alternativne kanale informiranja (TikTok, Facebook, Instagram…)
PostPostano: 21 srp 2025, 15:05 

Rekao bi da smo mi najbolje iskoristili potencijal društvenih mreža, posebno popularnim među mladima.

Sigurno da je to dijelom zbog medijske blokade pa entuzijasti iskorištavaju laki pristup široj publici.

Šta vi mislite tko najbolje iskorištava moć mreža?

Koje hercegbosanske profile bi izdvojili da ih dodatno poguramo?

Koliko % javnog mišljenja oblikuju mreže, a koliko portali, televizije…?

Vrh

Naslov: Re: Koliko dobro iskorištavamo alternativne kanale informiranja (TikTok, Facebook, Instagram…)
PostPostano: 21 srp 2025, 16:24 

Mora to još jače, muslimani imaju po TikToku dosta svojih profila di kenjuckaju i seruckaju, isto kao i srbi. Ja osobno mislim da nam fali kvalitetnijeg sadržaja na YouTubeu i TikToku za širu publiku. Npr. šta se tiče hrvatske općenito ima nekoliko odličnih stručnih kanala, a i podcast scena nam je postala odlična (svaka epizoda Bujice se emitira i na YT). Meni osobno smeta šta npr Bujica i Velebit kao realno dva najpoznatija desna medija uopće ne obaziru na probleme BiH Hrvata, dok npr. Dujmović i Mrežnica daju prostora i tome. Na instagramu nisam aktivan pa stvarno neznam. Što se tiče Facebooka, bar iz mog osobnog iskustva Hrvati HB su tu najaktivniji. Ima jako puno lokalnih stranica i grupa koje su prilično aktivne i drže to aktualnih događanja, sjećanja na razne događaje itd... Najviše potencijalnog napretka ima na YouTubeu i TikToku. Kanali koji se bave sa povijesti i to rade stručno, uglavnom su monotoni i dosadni. Zamisli sad da ima neko tko ima karizme kao npr. onaj Ozbiljne Teme iz Srbije prepriča Bitku za Odžak ili za većinu nepoznate dijelove domovinskog rata u BiH i velike pobjede kao što su Zavrtaljka i Pješčara.

Meni se osobno sviđa ekipa iz HB Opreme, makar su mi neke njihove izjave bizarne i kao da žele pojačat svoju prodaju, tipa malo narudžbi dobivaju iz ZHŽ, pa govore da su manji Hrvati jer se iz Žepča više naruči, a zapravo u ZHŽ na svakom kantunu možeš kupit zastavu, majicu itd... Al sve u svemu dobro oni to duraju, uz FB stranicu sad otvaraju postrojenja po cijeloj državi plus radi se o mladosti, a ne o starosti.

Kod mladih (posebno žena) društvene mreže oblikuju najveći postotak mišljenja i ta brojka je ogromna, jednostavno jer oni rijetko čitaju portale, a tipa dnevnik uopće ne gledaju, tako da je kod mladih to sigurno 80-85% za društvene mreže, ostalo na portale i televiziju. Srednja populacije je uglavnom na portalima, i nešto na društvenim mrežama, a starci na televiziji.

Vrh

Naslov: Re: Koliko dobro iskorištavamo alternativne kanale informiranja (TikTok, Facebook, Instagram…)
PostPostano: 21 srp 2025, 16:29 

LeTdoS je napisao/la:
Srednja populacije je uglavnom na portalima, i nešto na društvenim mrežama, a starci na televiziji.
Starčeki su na fejsbuku, konzumiraju svaki fejk i AI generiran sadržaj koji im algoritam gurne pod nos.

Vrh

PostPostano: 21 srp 2025, 16:41 

To za HB opremu se slažem. Baš se vidi da na emocije nabijaju prodaju.

YouTube je blago pao, TikTok je centar. Subjektivni osjećaj je da ni jedna mreža nije dolazila do ovolikog broja ljudi kao TikTok. Ne znam za statistike.

Vrh

PostPostano: 21 srp 2025, 17:51 

Roko987 je napisao/la:
To za HB opremu se slažem. Baš se vidi da na emocije nabijaju prodaju.

YouTube je blago pao, TikTok je centar. Subjektivni osjećaj je da ni jedna mreža nije dolazila do ovolikog broja ljudi kao TikTok. Ne znam za statistike.

Ne bih se baš složio Youtube idalje koriste gotovo svi ispod 60, a znam dosta ljudi koji nemaju tiktok, evo ja ga prvi nemam, a target demographic sam ajmo rec. Možda za vijesti i takve stvari da, no ima i youtube shortove.

Vrh

PostPostano: 21 srp 2025, 18:21 

Zanimljiva tema!

Mislim da većina naših hrvatski profila su ili nekakvi štreberi koji su se probali okušat u tome jel im je Hi-Tech život.
Drugi dio su izkompleksirani likovi bez minimuma digniteta koji bi prodali guzu za 10€

Bujica na YT je dobra šema jer je proširila publiku i digla se sama produkcija a i Bujanec se ohrabrio pa zove u emisiju i "drugu stranu".
Velebit je imo hiper-produkciju, to je bilo neizdrživo, sad se vratio malo u neku novinarsko-komentatorsku šemu.

Ove druge nisam toliko pratio...

Vrh

PostPostano: 21 srp 2025, 23:46 

Imamo mi nekoliko političkih kanala na Tiktoku, čak i više za Herceg-Bosnu nego za samu Hrvatsku
Nismo jači od Bošnjaka i Srba, ali se dobro držimo i kompaktni smo
Najjači naš live na Tiktoku je svakako Ugarkov live, koji je evo danas imao čak 250 istovremenih gledatelja

https://www.tiktok.com/@ugarak3?_t=ZN-8yDtgvfRZSg&_r=1

Vrh

PostPostano: 21 srp 2025, 23:57 

estoyAqui je napisao/la:
Imamo mi nekoliko političkih kanala na Tiktoku, čak i više za Herceg-Bosnu nego za samu Hrvatsku
Najjači naš live na Tiktoku je svakako Ugarkov live, koji je evo danas imao čak 250 istovremenih gledatelja

Jedino naši liče na nešto i tolerantni su i ima mjesta za sve i najmanje vrijeđanja. Ove druge kao da su zbrda zgurali i pobacali po tiktoku. Sve polupismeno, glupo, zadrto. Teški krkanluk

Vrh

PostPostano: 22 srp 2025, 00:12 

estoyAqui je napisao/la:

Ma meni je to sve smiješno. Mislim da se potencijal društvenih mreža treba puno bolje iskoristit.

Vrh

PostPostano: 22 srp 2025, 00:27 

Noname01 je napisao/la:

Jedino naši liče na nešto i tolerantni su i ima mjesta za sve i najmanje vrijeđanja. Ove druge kao da su zbrda zgurali i pobacali po tiktoku. Sve polupismeno, glupo, zadrto. Teški krkanluk

To je istina, ali vidiš po gledanosti da jedan notorni Stršljen(muslimanski) uspije dobit duplo više ljudi u lajvu nego Ugarak ili Princ sa Neretve(srpski)

Stršljenov lajv je živa katastrofa di on mijenja mišljenja svaki mjesec, di pušta notornog psovača poput Senada Faraona te on sam kao osoba ima iza sebe grozne stvari

Prinčev lajv isto ima dosta ljudi, zabavniji je nego naši lajvovi, ali ne može se oku maknut to da je to lajv obojen velikosrpstvom i stalnim uvredama od strane njemu omiljenog “komandanta”(tj ratnog zlocinca)

To je dosta i do naših ljudi koji se ograde od rubnih ljudi te se drže kako takve pristojnosti

Ono što je šteta jest da nema puno kvalitetnih političkih lajvova iz same Hrvatske. To bi sigurno dalo dodatno nit vodilju našem političkom miljeu

Vrh

PostPostano: 22 srp 2025, 00:38 

estoyAqui je napisao/la:
Noname01 je napisao/la:

To je istina, ali vidiš po gledanosti da jedan notorni Stršljen(muslimanski) uspije dobit duplo više ljudi u lajvu nego Ugarak ili Princ sa Neretve(srpski)

Stršljenov lajv je živa katastrofa di on mijenja mišljenja svaki mjesec, di pušta notornog psovača poput Senada Faraona te on sam kao osoba ima iza sebe grozne stvari

Prinčev lajv isto ima dosta ljudi, zabavniji je nego naši lajvovi, ali ne može se oku maknut to da je to lajv obojen velikosrpstvom i stalnim uvredama od strane njemu omiljenog “komandanta”(tj ratnog zlocinca)

To je dosta i do naših ljudi koji se ograde od rubnih ljudi te se drže kako takve pristojnosti

Ono što je šteta jest da nema puno kvalitetnih političkih lajvova iz same Hrvatske. To bi sigurno dalo dodatno nit vodilju našem političkom miljeu

Gledaj to ovako. Pobjednici se najmanje bave tim temama i ljudi iz države koja ima bolji standard i koja je u EU. Da muslimani ne lažu, pljuju, negiraju žrtve, mislim da ni naši iz Herceg-Bosne ne bi o tom toliko pričali. Šteta da je Kraljevina Hrvatska stao s prijenosima. On im je svima odreda vadio mast :zubati

Vrh

PostPostano: 22 srp 2025, 00:40 

Npr. Ne znam koliko su BiH Hrvati, posebno ovi stariji svjesni inercije generacija rođenih iza rata u RH. Ja bi stavio ruku u vatru da 50% ekipe rođene u 21. Stoljeću uopće nema pojma da u BiH žive Hrvati, i to bi dugoročno mogao biti ogroman problem. Razlog tome je obrazovanje, nama se koliko se ja sjećam nigdje ne spominju Hrvati u BiH tijekom školovanja, a ako se spominju to je jako šturo. Više se sićan Moliških i Gradiscanskih (nama politicki totalno nebitni)… vise je za bildanje neke kulture. Evo meni sestra 2005. Godište nije mogla razumit kako Bosanci i Hercegovci mogu bit i Hrvati ako su bosanskohercegovačke nacionalnosti. I onda san ja mora držat dva sata predavanja o tome kako šta i di, pa je povezala da svaki put kad ide u Međugorje iza granice gleda samo hrvatske zastave, al da nije išla za tim. Ja isto tako nisam imao pojma što se u BiH događa dok sam nisam krenuo istraživat i educirat u tom smjeru. I onda kad sam došao do određene granice znanja krenem ćaću propitkivat malo o tome i normalno on zna svaku jebenu općinu, grad i selendru di ima naših. Pa ga ja pitam dobro zašto mi nikad nisi priča o tome, on me čudno i kaže pa to se podrazumjeva da znaš… jel vas išta uče u toj školi :D .

Imam još kišu isusovu bizarnih primjera, npr prijateljica iz srednje je živila ka student par godina u mostaru pa nije znala da je to Hercegovina, njoj je sve to Bosna, Al isto tako treba reć da svak ko se bar malo zanima za politiku zna da su npr Mostar, Neum, Ljubuški, Široki… naši gradovi. A oni koji idu dublje u sve to i imaju izraženu nacionalnu svijest i razume se u politiku (RH, BiH, Europa, Svijet), povijest i domovinski rat općenito dobro znaju da više nema hrvatskog cvića i na muslimane se postepeno gleda kao na Srbe, ako ne i gore.

Vrh

PostPostano: 22 srp 2025, 00:47 

LeTdoS je napisao/la:
Npr. Ne znam koliko su BiH Hrvati, posebno ovi stariji svjesni inercije generacija rođenih iza rata u RH. Ja bi stavio ruku u vatru da 50% ekipe rođene u 21. Stoljeću uopće nema pojma da u BiH žive Hrvati, i to bi dugoročno mogao biti ogroman problem. Razlog tome je obrazovanje, nama se koliko se ja sjećam nigdje ne spominju Hrvati u BiH tijekom školovanja, a ako se spominju to je jako šturo. Više se sićan Moliških i Gradiscanskih (nama politicki totalno nebitni… vise je za bildanje neke kulture. Evo meni sestra 2005. Godište nije mogla razumit kako Bosanci i Hercegovci mogu bit i Hrvati ako su bosanskohercegovačke nacionalnosti. I onda san ja mora držat dva sata predavanja o tome kako šta i di, pa je povezala da svaki put kad ide u Međugorje iza granice gleda samo hrvatske zastave, al da nije išla za tim. Ja isto tako nisam imao pojma što se u BiH događa dok sam nisam krenuo istraživat i educirat u tom smjeru. I onda kad sam došao do određene granice znanja krenem ćaću propitkivat malo o tome i normalno on zna svaku jebenu općinu, grad i selendru di ima naših. Pa ga ja pitam dobro zašto mi nikad nisi priča o tome, on me čudno i kaže pa to se podrazumjeva da znaš… jel vas išta uče u toj školi :D .

Imam još kišu isusovu bizarnih primjera, npr prijateljica iz srednje je živila ka student par godina u mostaru pa nije znala da je to Hercegovina, njoj je sve to Bosna, Al isto tako treba reć da svak ko se bar malo zanima za politiku zna da su npr Mostar, Neum, Ljubuški, Široki… naši gradovi. A oni koji idu dublje u sve to i imaju izraženu nacionalnu svijest i razume se u politiku (RH, BiH, Europa, Svijet), povijest i domovinski rat općenito dobro znaju da više nema hrvatskog cvića i na muslimane se postepeno gleda kao na Srbe, ako ne i gore.

Samo ispravka. Ne smijete nasjedati na muslimansku spiku o bosanskohercegovačkoj nacionalnosti. To oni na tiktoku stalno pokušavaju provući pa ih naši srežu. Postoji državljanstvo i etnonacionalno izjašnjavanje. Jer BiH je specifična i drugačije uređena i ima 3 konstitutivna naroda.
Evo i obrazac s popisa iz 2013. kada bude trebalo sasjeći muslimanske lažnjake i podvale.

Privitak/ci:
Popisnica_2013.jpg
Popisnica_2013.jpg [ 89.23 KiB | Pogledano 827 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 22 srp 2025, 00:56 

Pa logično da ne nasjedam, pročitaj sa razumijevanjem opet sve što sam napisao :D. Ne bi bio na ovom forumu da je tako. Samo šaljem upozorenje kako mladi RH Hrvati gledaju skroz inertno na BiH zbog manjka informacija i obrazovanja u tom segmentu. Zašto to pišem na ovoj temi,, zato jer mislim da je npr. TikTok najlakši način za targetirat tu demografsku kategoriju.

Vrh

PostPostano: 22 srp 2025, 01:01 

LeTdoS je napisao/la:
Pa logično da ne nasjedam, pročitaj sa razumijevanjem opet sve što sam napisao :D. Ne bi bio na ovom forumu da je tako. Samo šaljem upozorenje kako mladi RH Hrvati gledaju skroz inertno na BiH zbog manjka informacija i obrazovanja u tom segmentu. Zašto to pišem na ovoj temi,, zato jer mislim da je npr. TikTok najlakši način za targetirat tu demografsku kategoriju.

Ma jesam i vidio sam da si napisao da je sestra to rekla i mislila. Nego dosta naših Hrvata zna sve ovo o čemu si se ti raspitao i dalje misli da to postoji jer gleda s gledišta i s prostora Republike Hrvatske. Dosta se kod naših brka narod/nacija. Nacija je novijeg porijekla iako ima malo različitiju definiciju u ovom slučaju i na ovom prostoru je sinonim. I zbog pogleda naših s gledišta Republike Hrvatske i tog poimanja može im se prodati priča o toj nekoj tkz. "bosanskohercegovačkoj" nacionalnosti.

Vrh

PostPostano: 22 srp 2025, 08:46 

Ima ih podrijetlom iz BiH, roditelji im odselili u ZG, na granici se začudili kad sam ja izvadio hrvatsku putovnicu. Onda opet ide političko-povijesni sat.

Vrh

PostPostano: 22 srp 2025, 08:47 

Sve te teme možemo relativno lako obraditi.

Problem ostaju oni koji to uopće ne zanima, kojima neće iskočiti nigdje i da ode viral.

Vrh

PostPostano: 22 srp 2025, 11:10 

Roko987 je napisao/la:
Ima ih podrijetlom iz BiH, roditelji im odselili u ZG, na granici se začudili kad sam ja izvadio hrvatsku putovnicu. Onda opet ide političko-povijesni sat.

Ovi šta su po Splitu i okolici, a imaju BiH porijeklo(bar šta ih ja znam) čak dosta drže do svoga, često odu tamo itd... možda je to zbog blizine i konzervativnijeg/homogenijeg društva.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: