Volin čitat njegove radove, ma mi se čini da je čovik malo pa' u depresiju s vizijaman.
https://www.dalmacijadanas.hr/najpoznatiji-hrvatski-astronom-i-futurolog-pred-nama-je-najlude-razdoblje-razvoja-u-posljednjih-40-000-godina/Citat:
Korlević smatra kako to moramo prihvatiti kao činjenice jer napredak umjetne inteligencije više ne možemo zaustaviti. Sudbinu smo si zacrtali 2015. godine, kada smo pustili prve algoritme da pišu sami sebe, i oni od tada razvijaju samosvijest. Najavio je kako se očekuje da bismo do kraja ove godine mogli ostvariti generalnu umjetnu inteligenciju – nešto što ne možemo razlikovati od čovjeka, ali još nije samosvijest.
– Umjetnici su stvarajući filmove i serije pokušali razmisliti kako bi taj trenutak kada umjetna inteligencija postane samosvjesna izgledao za ljude i hoće li nama manipulirati. Sigurno hoće. Hoće li nas reprogramirati ako ne budemo dovoljno kvalitetni? Hoće i to. Hoćemo li biti u situaciji da se dogodi “major extinction event”? Sigurno, jer mi smo to pokrenuli. U idućih 10-ak godina vjerojatno ćemo pobiti 90 posto životinjskog i biljnog svijeta, dovest ćemo se na granicu opstanka, ostat će nas oko dvije milijarde. Nešto će reprogramirati umjetna inteligencija, nešto mi sami. Ta poboljšanja koja se nude u vremenu koje dolazi takva su da ih nema smisla odbiti
Ali u svemu tome je zadrža duhovitost
Citat:
Je li umjetna inteligencija negativac ili pozitivac? Ni jedno ni drugo, to je nešto krajnje racionalno.
Hoće li to biti bolje od političara koje imamo?
Sigurno, mi smo toliko otišli u dekadenciju da očekujem da će jedna stranka na sljedećim izborima staviti konja na listu
Citat:
Jesmo li pripremili djecu za svijet koji nam dolazi? Nismo pripremili ni društvo ni djecu.
Kako očekivati tu umjetnu inteligenciju koja je razvila samosvijest? Ja bih koristio prošlost, iskustva. I Grci i Rimljani, kada su imali kazališnu predstavu, neku tragediju u kojoj su se negativci izvukli, onda bi se na pozornicu spuštao deus ex machina koji bi riješio problem.
Nama će se spustiti deus ex machina i srediti situaciju jer mi za to jednostavno nismo sposobni.
Svaki izborni ciklus biramo još veće kicoše, više nesposobne, glanca se bahatost i oholost, svih sedam smrtnih grijeha postali su vrline. Deus ex machina i umjetna inteligencija izgleda da će biti isto