HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 14 vel 2025, 17:09.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: win i linux na istom računaru
PostPostano: 26 svi 2011, 10:24 

Sada koristim Win XP sp3, mogu li instalirati i Linux na isti comp i kako?
I kada instaliram, mogu li u Linuxu koristiti postojeće programe, prije svega one iz Office-a (2007) ili da odmah ubacim i Open Office?
kakve sve nevolje mogu očekivati?

Poanta je u tome što hoću da se riješim Microsofta as much as possible, ali nisam siguran je li mi to pametna ideja. Pa ću polako.

Može li Adobe na Linuxu? A Corel?
Mogu li se umrežiti Linux i Win os?

Ajmo, pametni narode

Vrh

Naslov: Re: win i linux na istom računaru
PostPostano: 26 svi 2011, 15:00 

Na http://wiki.open.hr imaš većinu odgovora. Već par godina imam dual boot i ne sjećam se kad sam zadnji put pokrenuo Windows. Moja preporuka Linux Mint.

Vrh

PostPostano: 26 svi 2011, 18:21 

super. zahvaljujem :)

Vrh

PostPostano: 26 svi 2011, 19:53 

bik u podznaku je napisao/la:
Sada koristim Win XP sp3, mogu li instalirati i Linux na isti comp i kako?
I kada instaliram, mogu li u Linuxu koristiti postojeće programe, prije svega one iz Office-a (2007) ili da odmah ubacim i Open Office?
kakve sve nevolje mogu očekivati?

Poanta je u tome što hoću da se riješim Microsofta as much as possible, ali nisam siguran je li mi to pametna ideja. Pa ću polako.

Može li Adobe na Linuxu? A Corel?
Mogu li se umrežiti Linux i Win os?

Ajmo, pametni narode

1.možeš, na dva načina, ako imaš 1 hard disk, podijeliš ga na dvije particije, na jednoj ostaviš win a na drugu instaliraš neku od linux distribucija. Ako imaš dva i više HD, C, D,.. Na C ostaviš Win, a na drugi HD instaliraš linux. Prilikom instalacije linux će odabranu particiju ili HD formatirati i podijeliti na tri particije, najmanja služi kao privremeno radno spremište, druga veća služi za smještaj aplikacija i obično je zaštićena lozinkom, treća najveća služi za spremanje tvojih datoteka, slike, filmovi, dokumenti itd. U slučaju da želiš preko postojećeg linuxa instalirati novu verziju, tada se obično brišu prve dvije particije, a ova zadnja velika ostaje ne promijenjena, kao i sačuvani tvoji podatci.

Ako radiš dualboot (dva OS na jednom PC-u) linux će ti instalisati i bootloader skriptu pomoću koje ćeš po startanju računara odabrati koji OS želiš dignuti.
Kada si na linuxu, možeš vidjeti kompletnu win particiju sa sa svim datotekama i iste dohvatiti te učitati u linux aplikacije, kada si na windowsu ne možeš vidjeti linux particije, bez posebnog programa (nije preporučljivo koristiti ga)

2. OpenOffice/LibreOffice ti je na linuxu glavni uredski paket sa kojim bi trebao uredno uvesti sve što je pisano u m$ alatima. Kada nešto pišeš u Writeru, pametno je to i izvesti u pdf, te u tom formatu dijeliti sa korisnicima m$ platformi. Na ovaj način će tvoj dokument ostati vizualno isti na bilo kojemu računaru i OS i biti će spreman za ispis.

3. Adobe i Corel alate možda možeš koristiti preko posebnih emulatora, no nije preporučljivo, na koje točno alate misliš?
Dostojna zamjena za photoshop je gimp, za corel možda Inkscape...

4. Linux i win se mogu umrežiti kao i svaki drugi računar! Na linuxu postoji program 'samba' pomoću kojega se dijele datoteke između linux i win mašina.

5. probleme na koje možeš imati slični su onima koje si imao kada si prvi puta upalio komp sa windowsom, dakle ne poznavanje korisničkog okruženja i razumijevanja kako to sve radi. Tu su još možebitni problemi sa drajverima, no ja takvih problema nemam već 3-4 godine.

6. Linux ima nekoliko korisničkih sučelja, najpopularniji su KDE i Gnome. Ja sam dugogodišnji korisnik KDE, trenutno sam na verziji 4.6

7. Za početak skini sebi par live CD-a/dvd-a različitih i popularnijih distribucija (opensuse 11.4, Kubuntu (Kde okruženje), Ubuntu (Gnome okruženje), mint,.. I probaj ih botati sa diska bez da ih instaliras na komp. Ubaci medij (cd/dvd) u racunar, restartuj komp, u biosu namjesti da ti se prvo bota sa cd/dvd-a, restart, ako si snimio dobro dvd, trebalo bi krenuti učitavanje OS-a. Pošto se diže sa optičkog medija sve će ići sporije, tako da te ne buni, kada se učita OS možeš vidjeti kako se ponaša na tvom kompu. Postoji mogućnost da ti OS sa live cd-a neće raditi na tvom racunaru jer na disku nema odgovarajućih drivera, što ne znači da neće raditi kada instaliraš sa svim drajverima...

Meni sve uredno radi, kablovski mmodem/internet (txtv) se odmah detektuje pri instalaciji, bitno je da prije instalacije priključiš sve vanjske uređaje koje misliš koristiti (pisač, skener, web kamera, mic, miš,...).

Sretno

Vrh

PostPostano: 26 svi 2011, 20:59 

sve skontao. hvala.
ev' pa izaberite tko što voli

slika

Vrh

PostPostano: 26 svi 2011, 21:13 

Nema problema :)
Privitak: