HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 18:52.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 07 lip 2012, 13:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... senje.html

Načelnik Višegrada tražio da se sa spomen-obilježja ukloni riječ "genocid" ili će poslati inspektore

Autor Anadolija | Objavljeno 06.06.2012. u 09:22

Foto: Anadolija

Načelnik Općine Višegrad Tomislav Popović zatražio je od predstavnikaUdruženja"Ćuprija" da se sa spomen-obilježjažrtvama genocida na mezarju Stražište u Višegradu ukloni riječ "genocid", saznaje agencija Anadolija.

U suprotnom, načelnik Popović je nagovijestio mogućnost izlaska građevinskih inspektora na lokalitet mezarja Stražište, nakon čega bi bilo vjerovatno bilo doneseno rješenje da se on potpuno ukloni zbog "nepostojanja potrebnih dozvola".

Podsjetimo, na jednoj strani spomenika, koji je otkriven 26. maja kada je klanjana dženaza i obavljen ukop 66 žrtava ekshumiranih 2010. godine iz jezera Perućac, piše "Svjedoci istine", a na drugoj strani "Spomen-obilježje svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, djeci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu".

Spomen-obilježje predstavlja početak izgradnje Memorijalnog centra "Stražiste" koje je Udruženje "Ćuprija" iz Višegrada započelo u saradnji sa Medžlisom Islamske Zajednice Višegrad.

Predstavnici Udruženja "Ćuprija" iz Višegrada odbili su prijedlog Popovića o uklanjanju riječi "genocid" sa spomenika. Kazali su da je takav stav porodica žrtava i stav historije, te ne mogu pristati na uklanjanje riječi samo zato što ona smeta u Republici Srpskoj.

Popović se tokom sastanka pozivao na činjenicu da još uvijek ne postoji nijedna sudska presuda koja potvrđuje genocid u Višegradu.

PredstavniciUdruženja"Ćuprija" su Popoviću odgovorili da će u tom slučaju insistirati na postavljanju spomen-obilježja na svako mjesto gdje su počinjeni užasni zločini nad Bošnjacima u Višegradu, a koji su već sudski dokazani. Takvih mjesta, za sada je 15, što znači da bi širom Općine Višegrad bilo postavljeno isto toliko spomenika.

Takvo nešto, očekivano, nije bilo prihvatljivo Popoviću.

"On nije pristao ni na to da se riječ 'genocid' privremeno ukloni, ali da se sredstvima Općine Višegrad vrati kada se presudama protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića potvrdi da je na prostoru Višegrada, zaista, učinjen strašni genocid", kazali su agenciji Anadolija u Udruženju "Ćuprija".

Dok vlasti Višegrada prijete rušenjem spomenika žrtvama genocida, u povratničkim udruženjima ističu da dozvole nemaju ni spomenici ruskim dobrovoljcima, zloglasnom četničkom vođi Draži Mihailoviću, ali ni mnogi drugi. No, niko se ne usuđuje da ih osporava.

Povratnici i porodice žrtava su uplašene da bi situacija u Višegradu mogla eskalirati, jer se pitanje spomen-obilježja žrtvama genocida u Višegradu uzima kao centralna tema predizborne kampanje opozicionih stranaka u tom gradu za predstojeće lokalne izbore.

S tim u vezi, i načelnik Popović je proteklih dana pod velikim pritiskom opozicionih stranaka u Višegradu predvođenih Srpskom demokratskom strankom (SDS) i Srpskom radikalnom strankom Vojislav Šešelj. Spomenute stranke su proteklog vikenda u Višegradu organizirale i proteste zbog postavljanja spomenika i insistiraju da se riječ "genocid" ukloni po svaku cijenu.

Udruženje "Žena-žrtva rata" saopćilo je danasda je 20 godina nakon etničkog čišćenja i genocida, Višegrad je i dalje u raljama zločinaca.


Da nije tako, kažu, ne bi im smetalo spomen-obilježje postavljeno u znak sjećanja na one koji su imali pravo na život, a sada kad ih nema, imaju pravo na dostojanstven ukop i obilježje.

- Mezarja, masovne grobnice, silovanja preživjeli svjedoci, naša su najveća istina i neoboriv dokaz njihove zločinačke ideologije, koja je u smrt odvela naše najdraže, navedeno jeu saopćenju Udruženje "Žena-žrtva rata".

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 07 lip 2012, 13:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Srušiti normalno, dosta su se kurčili.
Avaz mora to "genocid" staviti u naslov. Inače teško aktivirati bošnjačke mozgove.

Bošnjačkim povratnicima u Podrinju će se vrlo brzo događati (i već je) ono što se događalo godinama hrvatskim povratnicima u bošnjačke općine.

Samo sa tom bitnom razlikom da su hrvatski povratnici bili mirni kao bubice, pa to sve doživljavali. Bošnjaci jednostavno kao manjina provociraju takav ishod.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 07 lip 2012, 19:22 
Offline

Pridružen/a: 06 lip 2012, 19:29
Postovi: 6
BBC je napisao/la:
Srušiti normalno, dosta su se kurčili.
Avaz mora to "genocid" staviti u naslov. Inače teško aktivirati bošnjačke mozgove.

Bošnjačkim povratnicima u Podrinju će se vrlo brzo događati (i već je) ono što se događalo godinama hrvatskim povratnicima u bošnjačke općine.

Samo sa tom bitnom razlikom da su hrvatski povratnici bili mirni kao bubice, pa to sve doživljavali. Bošnjaci jednostavno kao manjina provociraju takav ishod.




Visegrad je simbol stradanja Bosnjaka Podrinja mozda vise nego ijedno drugo mjesto u BiH (izuzevsi Srebrenicu), i u onom ratu i u ovom zadnjem. S obzirom da ti nemas nikakvih dodirnih tacka s tim gradom ili nekadasnjim ziteljima istoga, ne razumijem zasto se uopce mjesas u to.


Naravno da je istina "provokacija" za zlocince.


Ova tvoja tvrdnja kako je to obiljezavanje "provokacija", te kako se spomenik treba srusiti, je stvarno bolesno da bolesnije ne moze biti. U cemu ti vidis kurcenje kada na primjer jedna majka koja je izgubila citav muski rod zeli da se dostojanstveno prisjeti iste?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 07 lip 2012, 20:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Tvrtkovich je napisao/la:


Visegrad je simbol stradanja Bosnjaka Podrinja


Konjic je simbol stradanja Hrvata. Hoćete nam ga dati ?

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 28 lip 2012, 08:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 svi 2009, 09:57
Postovi: 9486
Lokacija: HR HB
Jezivo,...

Citat:
Višegrad: Na lomači na Bikavcu živo je spaljeno 70 žena, djece i staraca

U organizaciji udruženja "Žena žrtva rata", u avliji srušene kuće Mehe i Derviše Aljić, u višegradskom naselju Bikavac, okupilo se nekoliko desetina članova porodica poginulih i njihovih prijatelja kako bi obilježili 20. godišnjicu od stravičnog zločina tadašnje vojske i policije Republike Srpske potpomognute srbijanskim i crnogorskim jedinicama, koji su zarobili, a potom zapalili 70 djece, žena, starih i iznemoglih osoba, samo zato što su bili Bošnjaci.
Ovom prilikom je prezentirana kolekcija fotografija žrtava ovog zločina, kao i slike zlikovaca koji su napravili lomaču, koju je haški sud okarakterisao kao "najstrašnije djelo i najveću pojedinačnu povredu humanosti u ratu".

Nakon proučene Fatihe i polaganja cvijeća na temelje srušene kuće, predsjednica Udruženja Bakira Hasečić je kazala da ovo mjesto zločina i genocida ne smije ostati zaboravljeno. Ona je, uime žrtava i uime istine o ovoj lomači pozvala "poštene višegradske Srbe koji znaju za istinu o kostima spaljenih Bošnjaka u ovoj kući", da progovore.

Predsjedavajući Skupštine Općine Višegrad Bilal Memišević je napomenuo da je u ovoj lomači izgorjelo i nekoliko članova njegove porodice i poslao poruku da se ovakva zlodjela "ne smiju zaboravljati ukoliko se želi imati sigurna i duga budućnost".

"U kući je izgorjelo sedamdesetak žena, djece i ljudi. Kompletna porodica moje supruge, otac, mati, nena, tetke, izgorjeli su ovdje", kazao je Meho Aljić za agenciju Anadolija, dodajući da kosti spaljenih Bošnjaka nikada nisu pronađene, niti su pronađeni elementi zidova kuće, koji su zajedno sa kostima odvezeni na nepoznatu lokaciju.

Ni na obilježavanju 20. godišnjice lomače na Bikavcu nije bilo predstavnika vlasti i visokih funkcionera, no predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić poslali su svoje izaslanike koji su porodicama žrtava prenijeli poruku "da se ovakvo nešto više nikada i nigdje ne ponovi".

Obilježavanje 20. godišnjice žive lomače na Bikavcu je prošlo uz pojačane mjere sigurnosti i bez ikakvih incidenata, a po završetku programa okupljeni su otišli u višegradsku Carevu džamiju, gdje će se pred duše bosanskih šehida proučiti Jasin i dova.

Jedina preživjela žrtva žive lomače na Bikavcu, Zehra Turjačanin trenutno živi van BiH u koju nema hrabrosti da se vrati. Spaljeno lice i paralizirane ruke su svjedoci strave koju je preživjela.

Svjedoci ove lomače su na sudu svjedočili kako su srpski vojnici najprije strpali civile u kuću, potom kamenjem razbili prozore, a onda bacili granate u kuću. Mještane, od kojih su mnogi bili žene, djeca i starci, zapalili su na najsvirepiji način. Jedan od svjedoka zločina, čiji je identitet zaštićen, rekao je tokom svjedočenja u Haškom tribunalu u procesu protiv optuženih: "Ljudi su izgorjeli živi u toj kući, svi su plakali; jednostavno ne mogu opisati što sam tada čuo."

Slična tragedija i gnušan zločin se desio i 14. juna 1992. godine u višegradskoj Pionirskoj ulici, gdje je u kući Adema Omeragića također spaljeno više od 70 bošnjačkih žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva je bila beba starosti samo dva dana, a najstarija je imala 79 godina. Na mjestu izgorjele kuće u Pionirskoj ulici će, u organizaciji Islamske Zajednice Višegrad i udruženja "Žena žrtva rata", biti sagrađeno spomen obilježje na stravično stratište višegradskih Bošnjaka.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 02 lip 2013, 11:33 
Offline

Pridružen/a: 29 ožu 2013, 06:32
Postovi: 6304
To spaljivanje u kucama i nekad,pravoslavnim crkvama zivih ljudi zena i dece mi zvuci nekako poznato..Ko je to bese radio kome u IISv.Ratu.?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 02 lip 2013, 12:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
Divljaštvo. Ta sadistička narav mi nikad nije bila jasna. Šta ne možeš ubit čovjeka ko čovjek. Metkom da se ne pati. Nego ta mrcvarenja, spaljivanja, mučenja.

Smuči mi se kad to pročitam.

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 02 lip 2013, 12:44 
Offline

Pridružen/a: 29 ožu 2013, 06:32
Postovi: 6304
doc je napisao/la:
Divljaštvo. Ta sadistička narav mi nikad nije bila jasna. Šta ne možeš ubit čovjeka ko čovjek. Metkom da se ne pati. Nego ta mrcvarenja, spaljivanja, mučenja.

Smuči mi se kad to pročitam.

Da.To smo se mi Srbi nekad pitali...saznali odgovor,i sad....znamo.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 02 lip 2013, 12:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
Ma pitaj se ko čovjek. Odvratno.

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 02 lip 2013, 12:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 sij 2013, 13:46
Postovi: 8149
Lokacija: Republic of Srpska
ako smijem digresirati,nekome nije fetiš ubiti mušicu, nekome je fetiš otkinuti joj krila i pustiti je da se pati.

_________________
[img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 02 lip 2013, 13:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19704
Zasigurno jedan od najokrutnijih zločina iz rata u BiH 1992-1995, a takvih slučajeva je nažalost bilo puno i na svim stranama.

Nebitno ko je počinilac, a ko žrtva, pošto sam zločin dovoljno govori o brutalnosti pojedinih situacija u ratu.

U svakom slučaj žrtvama treba odati počast, a ovima koji politizuju zločine (a tu mislim na obje strane i na lokalne srpske političare u tom gradu i na lokalna bošnjačka udruženja žrtava rata) treba pridavati što manju pažnju.

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 02 lip 2013, 13:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 07 ruj 2012, 20:35
Postovi: 13033
Lokacija: Zagreb
Vladimir RUS je napisao/la:
Zasigurno jedan od najokrutnijih zločina iz rata u BiH 1992-1995, a takvih slučajeva je nažalost bilo puno i na svim stranama.

Nebitno ko je počinilac, a ko žrtva, pošto sam zločin dovoljno govori o brutalnosti pojedinih situacija u ratu.

U svakom slučaj žrtvama treba odati počast, a ovima koji politizuju zločine (a tu mislim na obje strane i na lokalne srpske političare u tom gradu i na lokalna bošnjačka udruženja žrtava rata) treba pridavati što manju pažnju.

Tko je još palio ljude?? Drugima su mačete vrhunac...

_________________
Summum ius, summa iniuria.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 02 lip 2013, 14:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
chat nick je napisao/la:
To spaljivanje u kucama i nekad,pravoslavnim crkvama zivih ljudi zena i dece mi zvuci nekako poznato..Ko je to bese radio kome u IISv.Ratu.?


četnici partizanima u Šekovićima

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 02 lip 2013, 14:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 sij 2013, 13:46
Postovi: 8149
Lokacija: Republic of Srpska
ManinBlack nemoj života ti više... I to Šekoviće navede.... Nema potrebe da se vraćamo na 2SR,naročito ne da postamo reda radi,ne poznajući činjenice,poput slučaja u tvom postu.

_________________
[img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 02 lip 2013, 14:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 sij 2012, 16:01
Postovi: 12319
http://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_u_Vi%C5%A1egradu

Srpski grad.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 02 lip 2013, 14:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 sij 2013, 13:46
Postovi: 8149
Lokacija: Republic of Srpska
e nek nam je vikipedija izvor i argument,pa makar... Mesi je u Partizanu.

_________________
[img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 02 lip 2013, 15:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
storaB je napisao/la:
ManinBlack nemoj života ti više... I to Šekoviće navede.... Nema potrebe da se vraćamo na 2SR,naročito ne da postamo reda radi,ne poznajući činjenice,poput slučaja u tvom postu.


U Šekovićima i na Majevici brat na brata udari, četnik na partizana.. No bilo je paljevine ljudi i okolo Kalesije, posebno je krvavo bilo u Jeginjevu lugu, gdje su lokalne ustaše (mujo, haso, muhamed, sulejman,..) popalili i pobili selo, silovali i klali one koji nisu uspjeli pobjeći. Srpske izbjeglice su spas od razuzdani kalesijkih zelenih ustaša našle u hrvatskim selima južno od Tuzle i Živinica.

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 02 lip 2013, 15:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 sij 2013, 13:46
Postovi: 8149
Lokacija: Republic of Srpska
Bilo je slučajeva brat na brata,ali daleko više je bilo slučajeva da su Partizani ubijali Četnike na tom području ;) Što se ostalog tiče,apsolutno tačno. Mnogi su sahranjivali najbliže bez dijelova kostura,što je zaista tužno. Jer su zlotvori smatrali da bacanjem jednog dijela mrtvaca bacaju dokaza o ubijenom...

_________________
[img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Spomeniku žrtvama genocida u Višegradu prijeti rušenje?
PostPostano: 02 lip 2013, 15:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19704
volvoks je napisao/la:
Vladimir RUS je napisao/la:
Zasigurno jedan od najokrutnijih zločina iz rata u BiH 1992-1995, a takvih slučajeva je nažalost bilo puno i na svim stranama.

Nebitno ko je počinilac, a ko žrtva, pošto sam zločin dovoljno govori o brutalnosti pojedinih situacija u ratu.

U svakom slučaj žrtvama treba odati počast, a ovima koji politizuju zločine (a tu mislim na obje strane i na lokalne srpske političare u tom gradu i na lokalna bošnjačka udruženja žrtava rata) treba pridavati što manju pažnju.

Tko je još palio ljude?? Drugima su mačete vrhunac...
Mislio sam generalno, ne konkretno.

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO