|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 10 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Bišćanin
|
Naslov: Bosansko selo Korca Postano: 27 ruj 2010, 15:15 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Bosansko selo Korca Postano: 27 ruj 2010, 15:27 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25681 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Lijepo je, lijepo... liči malo na one video igrice Setllers folovi, samo još fale oni mali čovječuljci da sjeku drva, vade rudu, obrađuju vrt... :)
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Neretva73
|
Naslov: Re: Bosansko selo Korca Postano: 27 ruj 2010, 15:30 |
|
Pridružen/a: 13 vel 2010, 19:53 Postovi: 781 Lokacija: iza kantuna
|
nema 7 djamija
_________________ ujeo vuk magarca
|
|
Vrh |
|
|
Bišćanin
|
Naslov: Re: Bosansko selo Korca Postano: 27 ruj 2010, 15:44 |
|
|
Lokacija bosanskoga sela Korca
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Bosansko selo Korca Postano: 27 ruj 2010, 15:56 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
Prekjučer vidjeh jednu staru panoramsku fotografiju naselja sjevernog dijela Zagreba, naselja koja su danas u Zagrebu a tad su bila zasebna mjesta: Gračani, Markuševac, Mlinovi... Anyway, fotka je negdje bila oko 1950. Gotovo sve kuće su imale krovove na četiri vode što je i meni iznenađujuće, i s obzirom da je to brežuljkast kraj, sve zajedno je ličilo baš na ovo "bosansko" naselje, doduše fotka je crnobijela a ovaj fimić je u koloru. Problem je što sve što je "autohtono bosansko" zapravo i nije autohtono, ćevapi, bureci, jezik, sve to nije originalno ni autohtono za Bosnu, zapravo je autohtono samo ono što Hrvati Bosne imaju u tradiciji, od jela do arhitekture. Haćbi, pogledaj, ne da mi se tražit a možda neko od nazočnih je iz Vareša neka postavi fotku autohtone bosanske kuće, koliko znam ta je najstarija u Bosni. Nije ni nalik ovima. Evo je, nije Vareš nego K.S. http://www.turistickivodic-rcbih.com/kh_resursi.php
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Bišćanin
|
Naslov: Re: Bosansko selo Korca Postano: 27 ruj 2010, 16:58 |
|
|
Pozderac - kuca
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Bosansko selo Korca Postano: 27 ruj 2010, 19:17 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25681 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Ta Pozderac kuća, je li još uvijek uvakva iznutra? E moji "štovatelji bosanske kulture i povijest"... lijepo li se brinete...
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Bosansko selo Korca Postano: 27 ruj 2010, 20:40 |
|
|
Korća je selo kod Tarćina pod Bijelašnicom
_________________ Neki Fadil
|
|
Vrh |
|
|
bezdan
|
Naslov: Re: Bosansko selo Korca Postano: 21 stu 2013, 20:55 |
|
|
Ovo etno selo sa duhom i stilom Bosanske tradici je preljep!!!!! Jako mi se dopada kombinacija stare Bosanske arhitekture sa prirodom, a sta Junuz kaze neka zaboravi .Samo kad je rekao jezik da nije autohtono bosankis LAZE .Da barem malo zna historije, zna se da je bosanski jezik jedan od naj starijih na balkanu i da su Bosanska plamena medju naj starijim u evropi( I SAM VUK KARADJIC KAD JE PISAO RIJECI JE KAZAO DA JE SAM UZEO VISE OD POLA BOSANSKIH RIJECI I PRIZNAO DA JE BOSANSKI STARIJI JEZIK OD SRPSKOG)sama cinjica je da je Bosanski Rijecnik izisao 1818 a 50 god polsije je izisao je srbski i hrvatski rijecnik .Drugo sto kaze za hranu slazem se da neka jela nisu Bosanak ali ni Hrvatska ni Srbska nego su ih na nase prostore donijele Osmanlije ,ali postoje stara bosanska jela ko CEVAPI koje nisu donjeli osmanlije .A trece sto kaze za one kuce dragi moj Bosanska arhitektura ja identicna i specificna a ne ko kod vasa, kad je Austro -Ugraska zavladala vama donijela svoju arhitektura sa Austrije i Madjarske a i pravile kuce po svojoj arhitekturi , svi znamo da oni isto imaju krovove na cetiri vode ali to je samo konstrukcija krova i to radi snijega da lakse ide sa krova..Bosanska arhitektura je skorz druga ona ima sto one nemaju onaj stil gradnje ,dizajn prozora , nema onih veliki bijelih zidova koji upeknu kad sunce ugrije,nemaju one avlije pune cvijeca , nemaju stare halke na vratim,nemaju onaj ulaz u kucu i one topline sto ta kuca ima i ima krov na cetiri vode i ti krovovi kod nas su ravniji a kod vas u hrvackoj ostriji i vidis opet razliku i NEMOJ SEBI DAVATI PRAVO KAD NISI U PRAVU!!!!!! I SELO JE PRELJEPO I IMATE PUNU PODRSKU OD MENE I TREBA DA SE IZGRADI TAJ SEHER BOSANSKI DDDD
|
|
Vrh |
|
|
bezdan
|
Naslov: Re: Bosansko selo Korca Postano: 21 stu 2013, 23:54 |
|
|
A ta slika sa tom starom kucom bila je nasa kultura i povjest sve dok nije dosla prokleta HVO i JNA i sve poruslila,popalila,unistila i gazila .Ali to ce se sve obnoviti i praviti ko ovo selo i bice ljepse nego sto je bilo !!!!!!!
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 10 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|