|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 34 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Cort0 Maltese
|
Naslov: Epske narodne pjesme Postano: 04 lip 2009, 21:59 |
|
Pridružen/a: 30 svi 2009, 15:48 Postovi: 3256 Lokacija: Lost Continent of Mu
|
Bog se dragi na Srbe razljuti za njihova smrtna sagrešenja. Naši cari zakon pogaziše, počeše se krvnički goniti, jedan drugom vadit oči žive; zabaciše vladu i državu, za pravilo ludost izabraše. Nevjerne im sluge postadoše i carskom se krvlju okupaše. Velikaši, proklete im duše, na komate razdrobiše carstvo, srpske sile grdno satriješe; velikaši, trag im se utro, raspre sjeme posijaše grko, te s njim pleme srpsko otrovaše; velikaši, grdne kukavice, postadoše roda izdajice. O prokleta kosovska večero, kud ta sreća da grdne glavare sve potrova i trag im utrije; sam da Miloš osta na srijedi sa njegova oba pobratima, te bi Srbin danas Srbom bio! Brankoviću, pogano koljeno, tako li se služi otačastvu, tako li se cijeni poštenje? O Miloše, ko ti ne zavidi? Ti si žertva blagorodnog čuvstva, voinstveni genij svemogući, grom stravični te krune razdraba! Veličastvo viteške ti duše nadmašuje besmrtne podvige divne Sparte i velikog Rima; sva viteštva njina blistatelna tvoja gorda mišca pomračuje. Šta Leonid oće i Scevola kad Obilić stane na poprište? Ova mišca jednijem udarom prestol sruši a tartar uzdrma. Pade Miloš, čudo vitezovah, žertvom na tron biča svijetskoga. Gordo leži veliki vojvoda pod ključevma krvi blagorodne, ka malopred što gordo iđaše, strasnom mišlju prsih nadutijeh, kroz divjačne tmuše azijatske, gutajuć ih vatrenim očima; ka malopred što gordo iđaše k svetom grobu besmrtnog života, prezirući ljudsko ništavilo i pletenje bezumne skupštine. Bog se dragi na Srbe razljuti: sedmoglava izide aždaja i satrije Srpstvo svekoliko, klevetnike grdne i klevetu. Na razvale carstva junačkoga zasja sveta Miloševa pravda, okruni se slava vjekovječno Miloševa oba pobratima i lijepe kite Jugovićah. Srpskoj kapi svud ime pogibe. Postadoše lafi ratarima, isturči se plahi i lakomi - mlijeko ih srpsko razgubalo! Što uteče ispod sablje turske, što na vjeru pravu ne pohuli, što se ne hće u lance vezati, to se zbježa u ove planine da ginemo i krv prolivamo, da junački amanet čuvamo, divno ime i svetu svobodu. Sve su naše glave izabrane! Momci divni, isto ka zvijezde; što su dosad ove gore dale, svi padali u krvave borbe, pali za čest, ime i svobodu. I naše su utirali suze vješti zvuci divnijeh gusalah. Proste naše žertve svekolike kad je naša tvrda postojbina sile turske nesita grobnica. Što je ovo evo neko doba te su naše gore umučale, ne razležu ratnijem klicima? Počinu ni rđa na oružje, ostade ni zemlja bez glavarah. Nekršću se fore usmrđeše... Ujedno su ovce i kurjaci, združio se Turčin s Crnogorcem, odža riče na ravnom Cetinju! Smrad uhvati lafa u kljusama, zatrije se ime crnogorsko, ne ostade krsta od tri prsta!
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: Čega se sjećate iz književnosti? Postano: 05 lip 2009, 10:29 |
|
|
Cort0 Maltese je napisao/la: Bog se dragi na Srbe razljuti za njihova smrtna sagrešenja. Naši cari zakon pogaziše, počeše se krvnički goniti, jedan drugom vadit oči žive; zabaciše vladu i državu, za pravilo ludost izabraše. Nevjerne im sluge postadoše i carskom se krvlju okupaše. Velikaši, proklete im duše, na komate razdrobiše carstvo, srpske sile grdno satriješe; velikaši, trag im se utro, raspre sjeme posijaše grko, te s njim pleme srpsko otrovaše; velikaši, grdne kukavice, postadoše roda izdajice. O prokleta kosovska večero, kud ta sreća da grdne glavare sve potrova i trag im utrije; sam da Miloš osta na srijedi sa njegova oba pobratima, te bi Srbin danas Srbom bio! Brankoviću, pogano koljeno, tako li se služi otačastvu, tako li se cijeni poštenje? O Miloše, ko ti ne zavidi? Ti si žertva blagorodnog čuvstva, voinstveni genij svemogući, grom stravični te krune razdraba! Veličastvo viteške ti duše nadmašuje besmrtne podvige divne Sparte i velikog Rima; sva viteštva njina blistatelna tvoja gorda mišca pomračuje. Šta Leonid oće i Scevola kad Obilić stane na poprište? Ova mišca jednijem udarom prestol sruši a tartar uzdrma. Pade Miloš, čudo vitezovah, žertvom na tron biča svijetskoga. Gordo leži veliki vojvoda pod ključevma krvi blagorodne, ka malopred što gordo iđaše, strasnom mišlju prsih nadutijeh, kroz divjačne tmuše azijatske, gutajuć ih vatrenim očima; ka malopred što gordo iđaše k svetom grobu besmrtnog života, prezirući ljudsko ništavilo i pletenje bezumne skupštine. Bog se dragi na Srbe razljuti: sedmoglava izide aždaja i satrije Srpstvo svekoliko, klevetnike grdne i klevetu. Na razvale carstva junačkoga zasja sveta Miloševa pravda, okruni se slava vjekovječno Miloševa oba pobratima i lijepe kite Jugovićah. Srpskoj kapi svud ime pogibe. Postadoše lafi ratarima, isturči se plahi i lakomi - mlijeko ih srpsko razgubalo! Što uteče ispod sablje turske, što na vjeru pravu ne pohuli, što se ne hće u lance vezati, to se zbježa u ove planine da ginemo i krv prolivamo, da junački amanet čuvamo, divno ime i svetu svobodu. Sve su naše glave izabrane! Momci divni, isto ka zvijezde; što su dosad ove gore dale, svi padali u krvave borbe, pali za čest, ime i svobodu. I naše su utirali suze vješti zvuci divnijeh gusalah. Proste naše žertve svekolike kad je naša tvrda postojbina sile turske nesita grobnica. Što je ovo evo neko doba te su naše gore umučale, ne razležu ratnijem klicima? Počinu ni rđa na oružje, ostade ni zemlja bez glavarah. Nekršću se fore usmrđeše... Ujedno su ovce i kurjaci, združio se Turčin s Crnogorcem, odža riče na ravnom Cetinju! Smrad uhvati lafa u kljusama, zatrije se ime crnogorsko, ne ostade krsta od tri prsta! Mićo Jelić Grnović Naricanje srpskog pjesnika za zrtvenim janjetom, Krajinom, avgusta po Hristu hiljadudevetstotinadevedesetpete godine u koloni izgnanih Srba krajinskih Krajino moja moja sudbino ko li mi te iz njedara ote Ko li mi te odade Ko li mi te izdade Ko li mi te predade 0 Boze preveliki li se u Tvoje Ime vatre loze sa praga svoga sa praga srpskoga Sa praga svakoga Traze nekoga Pa makar i jedinoga Jedinice sestrice Krajinice ljepotice od sestara tebe iz njedara uzet hoce Premlada si u petoj si Gresni jesmo ni Bogu te ne damo Al' i Gospod ponajljepse voli Jos neumrloj sprovod se pripremi Zbog ljepote i tvog stasa Zemlju kuglu Narod tvoj Pet-put opasa Nema cvijeca sem suzice Za kicenje tvoje U Srbiju tebe nose A u pratnji u pretucnoj Prvi Medak a Pocitelj zatim u koloni dugoj srpski barjak kao Arsenije tuzni Carnojevic ne na ********* vec na tenku nose Municiju Plaski vuce Korenica sa Plitvica vodu grabi da umije suzne oci da ustasa negdje ne zaskoci Ni Knin ptice grabljivice ne sprecice da zaplace u koloni tuznoj moga roda srpskog naroda Nosimo ti milodare Na nas oltar srpski tuzni Mislec pritom Da je sanak rucni Neko vuce prikolicu i u njoj djecicu neko prase a neko psetance uza se neko lonac neko kosu a svi Srbi u ocima rosu neko zamrzivac a neko pokrivac niko ne zna zasto uze u ocima stalno suze
Kud idemo kamo cemo Jos si ziva nasa milaO vidari, o ljekari Specijalci srpski gdje steOndud turci, otud vuci sami ljuti krvoloci nacinju ti zivo tijelo u Topuskom pripremice opelo A u Srbu i u Dvoru jos drzimo casne straze neprijatelji nasi da nas ne pregaze Al nemaju srca oni zasuce nas avioni Nije steta ljepotice sveta jer je zrtva nasa strasna i kolona nasa casna Vec smo dali sto imali neko sina neko svata neko oca neko brata svako dao sto imao neko majku neko snajku o sestrice Krajinice samo da nam ti prezivis Ponijeti nismo nekretnine mogli ni grobove ni casne krstove ni volove ni slavske stolove od preteskog naseg jada sestrice premlada Ne stizemo ni krajputas ni umrlim niti poginulim podignuti ce svanuti ce li omrknuti Teska puta rano ljuta Zaguseni,zatrpani zivi Nit stanice nit bolnice Niti vode niti hlada Ljepotice nasa mlada sto imali za te dali uzdali se da odrastes uzdali se u te rane ljute Ti stasati mi imati mi plakati a tebi pjevati Ko te dade ko li te predade Nas da uze a tebe ostavi taj u vjecnoj zivio bi slavi Od Obrovca, od Benkovca zbog daljine zbog mrkline da l ce iko moci stici Od Drnisa olovna nam kisa Od Gracaca ljuta bola od topova a od Gline ljute psine haubice iznad Kostajnice od Petrinje divlje svinje uzorace preorace a u sela cuju se opela Sve dok puska metak puca cujem tvoje srce kuca ce si sada vilo Ravijojlo da naberes po Mirocu trave da ozivis prepukla nam srca iz paprati beri vlati dusu joj povrati Krajinici miloj nam sestrici ZAMRLA JE SAMO - ZNAMO O Krajino nasa poputbino nit stigosmo nit ostadosmo BOZE SIDJI PA NAS VIDI
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
Samo u njoj počivat ću u miru. Samo u njoj počivat ću mirno...
Isus će mi postelju prostrijeti Isus će mi prostrijet odar smrti.
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 05 lip 2009, 14:18 |
|
|
Maro, neprikladno je ovako odgovarati na Njegoša. Radi se o velikanu svjetske književnosti. Kosovska djevojka: Uranila Kosovka devojka, Uranila rano u nedelju, U nedelju prije jarka sunca, Zasukala bijele rukave, Zasukala do beli lakata, Na plećima nosi leba bela, U rukama dva kondira zlatna, U jednome lađane vodice, U drugome rumenoga vina; Ona ide na Kosovo ravno, Pa se šeće po razboju mlada, Po razboju čestitoga kneza, Te prevrće po krvi junake; Kog junaka u životu nađe, Umiva ga lađanom vodicom, Pričešćuje vinom crvenijem I zalaže lebom bijelijem. Namera je namerila bila Na junaka Orlovića Pavla, Na kneževa mlada barjaktara, I njega je našla u životu, Desna mu je ruka osečena I lijeva noga do kolena, Vita su mu rebra izlomljena, Vide mu se džigerice bele; Izmiče ga iz te mloge krvce, Umiva ga lađanom vodicom, Pričešćuje vinom crvenijem I zalaže lebom bijelijem; Kad junaku srce zaigralo, Progovara Orloviću Pavle: "Sestro draga, Kosovko devojko! "Koja ti je golema nevolja, "Te prevrćeš po krvi junake? "Koga tražiš po razboju mlada? "Ili brata, ili bratučeda? "Al' po greku stara roditelja" * Progovara Kosovka devojka: "Dragi brato, delijo neznana! "Ja od roda nikoga ne tražim: "Niti brata niti bratučeda, "Ni po greku stara roditelja; "Mož' li znati, delijo neznana, "Kad knez Laza pričešćiva vojsku "Kod prekrasne Samodreže crkve "Tri nedelje tridest kaluđera? "Sva se Srpska pričestila vojska, "Najposlije tri vojvode bojne' "Jedno jeste Milošu vojvoda, "A drugo je Kosančić Ivane, "A treće je Toplica Milane; "Ja se onde desi na vratima, "Kad se šeta vojvoda Milošu, "Krasan junak pa ovome svetu, "Sablja mu se po kaldrmi vuče, "Svilen kalpak, okovano perje, "Na junaku kolasta azdija, "Oko vrata svilena marama, "Obazre se i pogleda na me, "S' sebe skide kolastu azdiju, "S' sebe skide, pa je meni dade ""Na, Devojko, kolastu azdiju, ""Po čemu ćeš mene spomenuti, ""Po azdiji po imenu mome: ""Evo t' idem poginuti, dušo, ""U taboru čestitoga kneza; ""Moli Boga, draga dušo moja, ""Da ti s' zdravo iz tabora vratim ""A i tebe dobra sreća nađe, ""Uzeću te za Milana moga, ""Za Milana Bogom pobratima, ""koj' je mene Bogom pobratio, ""Višnjim Bogom i svetim Jovanom; ""Ja ću tebi kum venčani biti."" "Za njim ide Kosančić Ivane, "Krasan junak na ovome svetu, "Sablja mu se po kaldrmi vuče, "Svilen kalpak, okovano perje, "Na junaku kolasta azdija, "Oko vrata svilena marama, "Na ruci mu burma pozlaćena, "Obazre se i pogleda na me, "S ruke skide burmu pozlaćenu, "S ruke skide, pa je meni dade: ""Na, devojko, burmu pozlaćenu, ""Po čemu ćeš mene spomenuti, ""A po burmi po imenu mome: ""Evo t' idem poginuti, dušo, ""U taboru čestitoga kneza; ""Moli Boga, moja dušo draga, ""Da ti s' zdravo iz tabora vratim, ""A i tebe dobra sreća nađe, ""Uzeću te za Milana moga, ""Za Milana Bogom pobratima, ""koj' je mene Bogom pobratio, ""Višnjim Bogom i svetim Jovanom, ""Ja ću tebi ručni dever biti." " "Za njim ide Toplica Milane, "Krasan junak na ovome svetu, "Sablja mu se po kaldrmi vuče, "Svilen kalpak, okovano perje, "Na junaku kolasta azdija, "Oko vrata svilena marama, "Na ruci mu koprena od zlata, "Obazre se i pogleda na me, "S ruke skide koprenu od zlata, "S ruke skide, pa je meni dade. ""Na, devojko, koprenu od zlata, ""Po čemu ćeš mene spomenuti, ""Po kopreni po imenu mome: ""Evo t' idem poginuti, dušo, "U taboru čestitoga tasta; ""Moli Boga, moja dušo draga, ""Da ti s' zdravo iz tabora vratim, ""Tebe, dušo, dobra sreća nađe, ""Uzeću te za vernu ljubovcu."" "I odoše tri vojvode bojne. "Nji ja danas po razboju tražim." Al' besedi Orloviću Pavle: "Sestro draga, Kosovko devojko! "Vidiš, dušo, ona koplja bojna "Ponajviša a i ponajgušća, "Onde j' pala krvca od Junaka "Ta dobrome ********* do stremena, "Do stremena i do uzenđije, "A junaku do svilena pasa, "Onde su ti sva tri poginula, "Već ti idi dvoru bijelome, "Ne krvavi skuta ni rukava." Kad devojka saslušala reči, Proli suze niz bijelo lice, Ona ode svom bijelu dvoru Kukajući iz bijela grla: "Jao jadna! ude ti sam sreće! "Da se, jadna, za zelen bor vatim, "I on bi se zelen osušio."
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 05 lip 2009, 14:20 |
|
|
Cort0 Maltese je napisao/la: Maro, neprikladno je ovako odgovarati na Njegoša. Radi se o velikanu svjetske književnosti. Pa i ovaj je velikan srpske poezije, pesnik u dusi! Mogu ti reci da mu ide!
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 05 lip 2009, 14:29 |
|
|
mara99 je napisao/la: Cort0 Maltese je napisao/la: Maro, neprikladno je ovako odgovarati na Njegoša. Radi se o velikanu svjetske književnosti. Pa i ovaj je velikan srpske poezije, pesnik u dusi! Mogu ti reci da mu ide! Stavljanje tog pjesnika u istu rečenicu s Njegošem je kao stavljanje nekog kome je hobi prčkanje po elektrotehničkim uređajima u istu rečenicu s Teslom. Stavi nešto zanimljivo od hrvatske epske poezije, umjesto trećerazrednih kvazipjesnika. Evo još jedna narodna, Smrt Dušanova: Pobolje se srpski car Stjepane u Prizrenu, mjestu pitomome, pobolje se, umrijeti hoće. Kad to viđe carica Roksanda, perom piše, kako muška strana, ona piše tri-četiri knjige, pošilje ih na četiri strane po svoj njinoj redom carevini, svu gospodu po redu poziva: „Čujete li, sva naša gospodo, teško bolan srpski car Stjepane, bolanjeste, umrijeti hoće; no hajdete u Prizrena grada, ne bi l' cara u životu našli, da čujete šta će naručiti, i na kom' će carstvo ostaviti. Kad se take knjite rasturiše, sva gospoda redom razumjela, hitro idu kako koji može, svi odoše u Prizrena grada kod silnoga srpskog car-Stjepana. Zatekoše cara u životu. Kod njega se sva gospoda sasta. I tu dođe Vukašnne kralje, diže cara sa svil'na dušeka, prisloni ga u naručje sil'no, pa nad njime grozne suze roni. Pogleduje srpski car-Stjepane, pogleduje svu redom gospodu, pogleduje, pake progovara: „Mili kume, Vukašine kralje, amanet ti moja carevina! I amanet svi moji gradovi! I amanet sve moje vojvode po svoj mojoj redom carevini! I amanet moj nejak Urošu u kol'jevci od četr'est dana! Caruj, kume, za sedam godina, osme podaj mojemu Urošu!" Al' govori Vukašine kralje: „Mili kume, srpski car-Stjepane, nije za me tvoja carevina, ja ne mogu, kume, carovati: jer ja imam sina samovoljna, sina moga, Kraljevića Marka; kud gođ ide, nikoga ne pita, đe gođ sjedne, svuđe pije vino, a sve radi kavgu da ogradi." Reče njemu srpski car Stjepane: „Mili kume, Vukašine kralje, kad ja zactih sve moje vojvode po svoj mojoj redom carevini, a ti ne mo'š koga si rodio! No amanet moja carevina! I amanet svi moji gradovi! I amanet sve moje vojvode po svoj mojoj redom carevini! Amanet ti nejaki Urošu u kol'jevci od četr'est dana! Caruj kume, za sedam godina, osme podaj mojemu Urošu!" To govori srpski car Stjepane, to govori, a s dušom se bori; to izusti, laku dušu pusti. on carova šesnaest godina; koliko je zulum postavio: što nošaše raja sirotinja, što nošaše od svile haljine, tad obuče suknene haljine. Mladi Uroš soja gospodskoga dovati se snage i pameti, pa doziva svoju staru majku: „Mati moja, carice Roksanda, daj mi, majko, komad ljeba babov!" Stara njemu majka govorila: „Čuješ li me, moj mladi Urošu, ima ljeba, no je u drugoga, baš u kuma Vukašina kralja: kade ti je babo počinuo, na samrti carstvo naručio baš na kuma Vukašina kralja, da caruje za sedam godina, osme tebe da predade carstvo; on caruje šesnaest godina."
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 05 lip 2009, 14:33 |
|
|
Cort0 Maltese je napisao/la: mara99 je napisao/la: Pa i ovaj je velikan srpske poezije, pesnik u dusi! Mogu ti reci da mu ide! Stavljanje tog pjesnika u istu rečenicu s Njegošem je kao stavljanje nekog kome je hobi prčkanje po elektrotehničkim uređajima u istu rečenicu s Teslom. Stavi nešto zanimljivo od hrvatske epske poezije, umjesto trećerazrednih kvazipjesnika. Da netko ne bi krivo shvatio, ovaj M.J Grnovic je Srbenda, tako da ne stavljas njega u istu recenicu sa hrvatskom epskom poezijom!
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 05 lip 2009, 14:40 |
|
|
mara99 je napisao/la: Cort0 Maltese je napisao/la: Stavljanje tog pjesnika u istu rečenicu s Njegošem je kao stavljanje nekog kome je hobi prčkanje po elektrotehničkim uređajima u istu rečenicu s Teslom. Stavi nešto zanimljivo od hrvatske epske poezije, umjesto trećerazrednih kvazipjesnika. Da netko ne bi krivo shvatio, ovaj M.J Grnovic je Srbenda, tako da ne stavljas njega u istu recenicu sa hrvatskom epskom poezijom! Napisao sam da je riječ o trećerazrednom "pjesniku", kojem uopće nije mjesto na ovoj temi i pozvao te da staviš nešto iz hrvatske epske poezije, ako nisi shvatila.
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 05 lip 2009, 14:42 |
|
|
Cort0 Maltese je napisao/la: mara99 je napisao/la:
Da netko ne bi krivo shvatio, ovaj M.J Grnovic je Srbenda, tako da ne stavljas njega u istu recenicu sa hrvatskom epskom poezijom!
Napisao sam da je riječ o trećerazrednom "pjesniku", kojem uopće nije mjesto na ovoj temi i pozvao te da staviš nešto iz hrvatske epske poezije, ako nisi shvatila. Ne brini ti za moje shvacanje, sam te upozoravam da ne stavljas jedno i drugo u istu recenicu!
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 05 lip 2009, 14:44 |
|
|
mara99 je napisao/la: Cort0 Maltese je napisao/la: Napisao sam da je riječ o trećerazrednom "pjesniku", kojem uopće nije mjesto na ovoj temi i pozvao te da staviš nešto iz hrvatske epske poezije, ako nisi shvatila. Ne brini ti za moje shvacanje, sam te upozoravam da ne stavljas jedno i drugo u istu recenicu! Hoćeš li ti staviti neku epsku narodnu ili nećeš?
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 05 lip 2009, 14:47 |
|
|
Cort0 Maltese je napisao/la: mara99 je napisao/la: Ne brini ti za moje shvacanje, sam te upozoravam da ne stavljas jedno i drugo u istu recenicu! Hoćeš li ti staviti neku epsku narodnu ili nećeš? Pri Svetom KraljuProzor Stjepanovog Doma Priča gotski san; Modri tamjan i aroma Puni sveti stan. Stanac kamen, hrabri Toma Erded, Bakač ban, Heroj sisačkoga sloma Sja ko onaj dan. U katedralu, kad su teške noći, Na Banov grob zna neka žena doći S teškim križem cijele jedne nacije, A kip joj veli: Majko, audiant reges: Regnum regno non praescribit leges, I dok je srca, bit će i Kroacije!
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 05 lip 2009, 14:49 |
|
|
Domovini iz Tudjine
Došla jesen! Hladan vjetar duva, Jad me bije pustoj u tuđini, Sve mi osta tamo za oblacim, Tamo, tamo, ah u domovini! Tamo gdje se grad pod brdom diže, Naše slave znamen pomlađeni Tamo mi je sreća omrknula, Da ne grane više nikad meni.
Zbogom, oče, i ti, majko zbogom! Vaše dijete muči jad i bijeda, Srce mu je bolom otrovano, Već je puklo od golemog jeda! Zbogom i ti, čija divna slika Duh mi prati kao slatka sjena, Zbogom, Branko! Uvelo nam cvijeće, Nesta sreće, osta uspomena!
Zbogom, raju! Oj, da ovaj vijor Suze moje do tebe ponese, Da ih stvori bisernim pozdravom I u tvoja čarna njedra strese! Zbogom, Branko! Dušo! Bez tebe mi Smrt je ovo grozno grobovanje, A sloboda u toj tuđoj zemlji Teža mi je nego robovanje!
Zbogom da ste, polja i doline, Župni humci i vrletne gore, Guste šume, grozdni vinogradi! Zbogom i ti, Jadrijansko more!
Bože! Kad će moje žedne grudi Napiti se zraka hrvatskoga?! Domovino! Kad će tvoje sunce Ogrijati vjernog sina tvoga?
Dan će doći, oj, pred dušom mojom Sinu sablje Zvonimira blijesak, Puške bruje, barjaci vijore, Kanda čujem topa grom i trijesak! Dan će doći! Oh, i ja ću tada Pohrliti kući hrabrom nogom, Al do onda zbogom, mili dome, Hrvatska, oj, divna majko, zbogom!
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 05 lip 2009, 15:06 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3739 Lokacija: Nanya Lakes
|
Cort0 Maltese je napisao/la: Maro, neprikladno je ovako odgovarati na Njegoša. Radi se o velikanu svjetske književnosti. Kosovska djevojka: Uranila Kosovka devojka, Uranila rano u nedelju, U nedelju prije jarka sunca, Zasukala bijele rukave, Zasukala do beli lakata, Na plećima nosi leba bela, U rukama dva kondira zlatna, U jednome lađane vodice, U drugome rumenoga vina; Ona ide na Kosovo ravno, Pa se šeće po razboju mlada, Po razboju čestitoga kneza, Te prevrće po krvi junake; Kog junaka u životu nađe, Umiva ga lađanom vodicom, Pričešćuje vinom crvenijem I zalaže lebom bijelijem. Namera je namerila bila Na junaka Orlovića Pavla, Na kneževa mlada barjaktara, I njega je našla u životu, Desna mu je ruka osečena I lijeva noga do kolena, Vita su mu rebra izlomljena, Vide mu se džigerice bele; Izmiče ga iz te mloge krvce, Umiva ga lađanom vodicom, Pričešćuje vinom crvenijem I zalaže lebom bijelijem; Kad junaku srce zaigralo, Progovara Orloviću Pavle: "Sestro draga, Kosovko devojko! "Koja ti je golema nevolja, "Te prevrćeš po krvi junake? "Koga tražiš po razboju mlada? "Ili brata, ili bratučeda? "Al' po greku stara roditelja" * Progovara Kosovka devojka: "Dragi brato, delijo neznana! "Ja od roda nikoga ne tražim: "Niti brata niti bratučeda, "Ni po greku stara roditelja; "Mož' li znati, delijo neznana, "Kad knez Laza pričešćiva vojsku "Kod prekrasne Samodreže crkve "Tri nedelje tridest kaluđera? "Sva se Srpska pričestila vojska, "Najposlije tri vojvode bojne' "Jedno jeste Milošu vojvoda, "A drugo je Kosančić Ivane, "A treće je Toplica Milane; "Ja se onde desi na vratima, "Kad se šeta vojvoda Milošu, "Krasan junak pa ovome svetu, "Sablja mu se po kaldrmi vuče, "Svilen kalpak, okovano perje, "Na junaku kolasta azdija, "Oko vrata svilena marama, "Obazre se i pogleda na me, "S' sebe skide kolastu azdiju, "S' sebe skide, pa je meni dade ""Na, Devojko, kolastu azdiju, ""Po čemu ćeš mene spomenuti, ""Po azdiji po imenu mome: ""Evo t' idem poginuti, dušo, ""U taboru čestitoga kneza; ""Moli Boga, draga dušo moja, ""Da ti s' zdravo iz tabora vratim ""A i tebe dobra sreća nađe, ""Uzeću te za Milana moga, ""Za Milana Bogom pobratima, ""koj' je mene Bogom pobratio, ""Višnjim Bogom i svetim Jovanom; ""Ja ću tebi kum venčani biti."" "Za njim ide Kosančić Ivane, "Krasan junak na ovome svetu, "Sablja mu se po kaldrmi vuče, "Svilen kalpak, okovano perje, "Na junaku kolasta azdija, "Oko vrata svilena marama, "Na ruci mu burma pozlaćena, "Obazre se i pogleda na me, "S ruke skide burmu pozlaćenu, "S ruke skide, pa je meni dade: ""Na, devojko, burmu pozlaćenu, ""Po čemu ćeš mene spomenuti, ""A po burmi po imenu mome: ""Evo t' idem poginuti, dušo, ""U taboru čestitoga kneza; ""Moli Boga, moja dušo draga, ""Da ti s' zdravo iz tabora vratim, ""A i tebe dobra sreća nađe, ""Uzeću te za Milana moga, ""Za Milana Bogom pobratima, ""koj' je mene Bogom pobratio, ""Višnjim Bogom i svetim Jovanom, ""Ja ću tebi ručni dever biti." " "Za njim ide Toplica Milane, "Krasan junak na ovome svetu, "Sablja mu se po kaldrmi vuče, "Svilen kalpak, okovano perje, "Na junaku kolasta azdija, "Oko vrata svilena marama, "Na ruci mu koprena od zlata, "Obazre se i pogleda na me, "S ruke skide koprenu od zlata, "S ruke skide, pa je meni dade. ""Na, devojko, koprenu od zlata, ""Po čemu ćeš mene spomenuti, ""Po kopreni po imenu mome: ""Evo t' idem poginuti, dušo, "U taboru čestitoga tasta; ""Moli Boga, moja dušo draga, ""Da ti s' zdravo iz tabora vratim, ""Tebe, dušo, dobra sreća nađe, ""Uzeću te za vernu ljubovcu."" "I odoše tri vojvode bojne. "Nji ja danas po razboju tražim." Al' besedi Orloviću Pavle: "Sestro draga, Kosovko devojko! "Vidiš, dušo, ona koplja bojna "Ponajviša a i ponajgušća, "Onde j' pala krvca od Junaka "Ta dobrome ********* do stremena, "Do stremena i do uzenđije, "A junaku do svilena pasa, "Onde su ti sva tri poginula, "Već ti idi dvoru bijelome, "Ne krvavi skuta ni rukava." Kad devojka saslušala reči, Proli suze niz bijelo lice, Ona ode svom bijelu dvoru Kukajući iz bijela grla: "Jao jadna! ude ti sam sreće! "Da se, jadna, za zelen bor vatim, "I on bi se zelen osušio." MOJ NA KOSOVU Mili Boze cuda velikoga VELIKOGA do krasnoga moga. Kad se vojska na Kosovu sjati ko ce koga ovde izjebati. S' jedne strane turski car Murate i sto hiljada vojske mu kurate na tovare rane i dzebane da ih jebeš gde im sve to stane i hiljade jebezljivih bula vranih konja, magaraca, mula. S druge strane srpski car Lazare krupnih muda i ogromne kare sa šacicom probranih junaka svakome je mudo kao šaka i spremljena junacka *** da nabije bar po tri turcina brojem ih je deset puta manje al su tako spremni za jebanje da murata sjebu na brzinu i kompletnu tursku carevinu. S desne strane Obilic Miloše od kurca mu mnogi izgiboše hodi svetom uzduz i popreko kuratijeg nema na daleko jebao je uoci poklada sultaniju usred carigrada naocigled ovog belog sveta u dzamiji usred minareta. Do njega je Toplica Milane ljut kuronja bez straha i mane muda su mu ko topovsko djule taj odjednom jebe po tri bule gledali ga na barjamu u zoru kako hladi muda u Bosforu. Uz njega su deset Jugovica strahovito kuratih mladica nisu ljudi nego prava cuda svaki ima bar po devet muda ponosito pored oca jašu svakim picka visi u unkasu perjanice od pickene dlake boze mili gledaj te junake. S leve strane Brankovicu Vuce *** mu po ušima tuce sa djavolom je na megdanu bio sjeb'o ga je nije se javio. Do njega je Srdja Zlopogledja drzi kitu vezanu za ledja sa vojskom je pregazio Drinu zajeban u picku materinu. Sa njima je Kosancic Ivane jebe Heftu i tad neprestane nego krka negde u zasedi taj ni muvu u letu neštedi. Išao je u carsku Rusiju pored dvorca zauzeo busiju i cekao je ko orao pticu da pojebe rusku caricu s njim je mnogo hrabrih hajducina nadrkanih i spremnih *** da iz neba picajzla padne šanse bi joj bile stvarno jadne nigde ne bi na zemljici pala negde bi se ko bog zadrzala jal na ********* jal na jataganu jal na kakvom polnome organu. Kosovo je tako izgledalo pre nego sto se stvarno zagovnalo polako su prolazili dani vec su ljudi bili nadrkani. Otekla im muda od cekanja pa poceše silna jebuckanja. Al' kad svanu na vidovdan zora viknu Murat ispred svog cadora: - Kaurine izlazi iz rupe, alaha mi raznecu ti dupe. Kad je cuo taj izazov Lazo brzo ku*ac lojem je namazo pa odreza kao sablja kad kosi: -U picku se materinu nosi, serem ti se ja na tvoju krunu i jebem ti u picku kadunu. To Muratu bilo je previše na ku*ac mu suze udariše tad jurnuše janjicari ljuti al' ih kurci docekaše kruti baciše ih nazad na boljište tu sad nasta pravo jebalište ciknu Miloš kao guja ljuta sve je kurcem smakao sa puta pa udari na Kosovo polje jebem li ga ko bi mog'o bolje koga kurcem dokaci po glavi taj ostaje na zelenoj travi cim mu neki buljak pridje blize po deset ih na ku*ac nanize ne oseti da je glava tvrda vec je stalno nabija na muda kako koju tursku glavu smakne calma mu se na ku*ac namakne i tako se uz put zajebav'o dok ne dodje pred Murata pravo pa povikne snazno turskom caru: -Aj' turcine popuši mi karu. Tad je Murat popizdio vrlo al mu ku*ac nabi se u grlo. Tek što rece: -Aferim Miloše, -na minder mu oci ispadoše. Šta tek Srdja od turaka cini boze mili o boze jedini tri baklje na ku*ac nabije pa ih onda po Kosovu vije mudima ih opizdi po licu pa ih onda baca u Sitnicu na ku*ac mu pena udarila al mu još ne popušta sila dve mu vile trce oko šarca da duvaju i hlade mu jajca. U turke se uvuce panika propade im sva ratna taktika postade im na megdanu vruce sad im zao što nisu kod kuce na levom se pojavili krilu pa im Bogdan jebe majku milu al gde Bogdan nemogaše stici ršum prave braca Jugovici goleme su kurce isukali i sve redom na njih nabijal i u junaka Jugovic Damjana na kurcu mu sedam ljutih rana muda mu otekla ko gajde pa od njih nema mnogo vajde pomaze mu Raviojla vila na glavic mu meleme stavila pa se ranjen bori kraj Sitnice jebe turke vrcaju varnice s desnog krila Toplica se dize iz kurca mu modar plamen lize postrojio pedeset derviša pojeba ih pa onda popiša. Kosancic mu odmah do ramena i sa njime probrana imena skupio je trideset vezira pa ih junak krupno maltretira guzice im pocepao grdno Mehmed paši na percin je prdno. I tako se odvijala bitka sevala su poljem muda britka kad na podne promeni se stanje Brankovic je napravio sranje borio se dugo svom zestinom s Bajazitom Muratovim sinom jeb'o ga je pet puta u dupe naterao Turke da odstupe vec su bili sa bitkom na kraju kad Bajazit rece u ocaju: -Bolan Vuce ne jebi mene pojebaceš sve turske hareme, pojebaceš i turskoga cara povuci se i izdaj Lazara. Brankoviæ se od cuda ukoci pakosno mu zasijaše oci jebacke se razbudiše strasti ko ce takve odbiti casti i bez mnogo galame i buke povuce se i propusti Turke. Bajazit se obradova grdno od srece je osam puta prdno pa se maši sablje i topuza pa udari po Srbima zguza planu zemlja otvori se nebo boga pitaj ko je koga jeb'o. Još je malo trajala galama pa Kosovo zavi crna tama. Kad osvanu dan po vidovdanu ovako je bilo na megdanu: Na sve strane razbacana muda koliko ih je da zineš od cuda po boljištu leze mrtvi Turci mlitavo im vise njini kurci sav ostatak silne turske vojske raznete im guzice gospodske do njih leze i srpski junaci zgazena im muda k'o opanci. Na ledini kraj vode Sitnice lezi telo Milana Toplice sve je bule na ku*ac nabio on se tako sa dušom rastavio. Nasred polja usred Kosova lezi Srda i vojska njegova na muda je zašto ne znam ni ja vezo mašnu od turskih dimija a do njega odma' s desne strane tu je pao Toplica Ivane na licu mu cudan izraz bola ku*ac mu je prebijen na pola. Malo dalje spava Juze stari Omer-paša visi mu na kari. Na obali kraj hladnoga Laba u središtu glavnog turskog štaba gde je nekad turski cador bio tu se Miloš k'o beg opruzio. Na tri mesta slomljena mu kita bezivotno vise muda vita još se drzi kao soko viti smrtno ranjen ali ipak zivi. Nad njime se devojka nadnela zalosno mu gleda muda bela sa ociju kapak mu pomace pa ga pita: -Bil' vode junace? Kad je Miloš otvorio oci *** mu iz momenta skoci pa kad vide Kosovku devojku ocajnicki zgrabi je za dojku kakva voda progovori zivo meni picka treba iskljucivo
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 05 lip 2009, 15:21 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Starfucker226
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 05 lip 2009, 17:33 |
|
|
Andrija Kačić Miošić
Slidi pisma prva od vitezova ungarski i hrvatski, koji u stara vrimena turske odsicaše glave, izvađena iz različiti istorija štampani, počamši od godišta gosp. 1441 do godišta gosp. 1641.
Prikazana prisvitloj gospodi zagrebskoj za srčene ljubavi vikovičnju uspomenu.
Rano rani starac Mjelovane, rano rani, bilu knjigu piše ter je šalje Vuku Ličaninu, od starine prijatelju svomu:
"Gaić Vuče, od starine kneže, glasoviti na sablji vjeteže! Od tebe se pjevaju popijevke, jer si mnoge pogubio Turke.
A čuo sam od babajka moga, da si, kneže, roda vjelinjega. Nuder pitaj vijelu posestrimu, ne bi li ti kazala junake
Slavonije, Like i Krbave, slavne Bosne, vjetežke države, srbske zemlje i od Ungarije, Dalmacije i od Bulgarije,
jer je meni korba dodijala od mojega draga pobratima, po imenu starca Radovana, barjaktara od Kotara ravna,
da junaka nisam izpjevao, kad sam od nji pjesmu zapjevao. Kaži mi ji, Vuče Ličanine, da junake pjevam od starine!"
Odpisuje Vuče Ličanine: "Čudim ti se, starče Mjelovane! Prošlo ti je sto godina dana, a junake ne znaš od mejdana.
Ta, čuo si Sibinjanin Janka, ungarskoga bana i junaka, od koga se pivaju popivke po svoj zemlji turskoj i slovinskoj,
jer je veće posika Turaka, nego imaš ti u bradi dlaka. Na boju je Janko ostario, Na 1441. trijest puta cara predobio.
A čuo si i njegova sina Matijaša, kralja ungarskoga, kako turske glave odsicaše i gradove bile uzimaše.
On porobi Bosnu, zemlju ravnu, Na 1458. i osvoji po Bosni gradove, punokrat je s Turcim bojak bio i vazda ji biše pridobio.
Boj je bio s nimačkim cesarom, dobi njega i Beč mu osvoji; još pridobi kralja poljačkoga i porobi njegove države.
Mnogi kralji na nj su udarali, ali su se brzo pokajali: bolji junak od babajka biše, pridobit ga nitko ne mogaše.
Di li ti je, starče Mjelovane, Franđipane, od Rvata bane, koji turske vojske razbijaše i junačke glave odsijecaše?
Kamo li ti Gereb đenerale, Kojino se pjeva na sve strane? Nu poslušaj sile od junaka, što učini bane od Turaka,
kad rvatsku zemlju porobiše, deset iljad robja zarobiše Na 1483. ter ji vode u Bosnu ponosnu pivajući, konje igrajući.
Ali Turkom loša sreća biše, jer Rvati na nje udariše, a prid njima Gereb đenerale i Brnardin bane Franđipane.
Udariše ter ji isjekoše, mlado robje natrag dovedoše: biše s pašom sileni Turaka sedamnajest iljada junaka.
Opet Turci vojsku sakupiše i rvatsku zemlju porobiše, al je njima loša sreća bila, dva su bana na nje udarila:
jedan biše Derenčiću bane, a drugi je Brno Franđipane. Isikoše careve delije ukraj Une, vodice studene.
Pet iljada glava odsjekoše izvan oni, što se potopiše; ufatiše iljadu Turaka, Na 1492. pet stotina suviše junaka.
Na glasu je Kolonić Nikola, vicebane Senja bijeloga, junaci ga u pjesmi spominju, kad goricom zelenom putuju,
jer je često na vojsku odio ter je tursku zemlju porobio: junaške je glave odsicao, Na 1494. u Senj tursko robje dovodio.
Još ti kažem dva silna junaka, kojino se ne boje Turaka, dva rvatska bana i plemića, koji bihu srca Kraljevića:
jedan biše Mišljenović Marko, Na 1505. a drugi je Karlović Ivane. Oba turske glave odsicaše, Na 1522. oba sablje krvce napojiše,
Ali poslušaj, starče Mjelovane, što učini Krste Franđipane: pod Jajcem je Turke isjekao, Na 1525. izpod bila grada iztirao.
Junak biše Krste Franđipane - viruj meni, starče Mjelovane - kano vjetez Marko Kraljeviću i delija Miloš Kobiliću.
Suleman je vojsku sakupio ter je tvrdi Kisek obsidnuo, Na 1532. bio ga je trinajest nedilja i učini trideset juriša.
Al ga care osvojit ne može, već izgubi silnu vojsku svoju, jer ga brani senjski kapetane, po imenu Jurćiću Nikola.
Ovo junak sileni bijaše, zlatno krilo na njem trepećaše, opošteni senjske vitezove, sve rvatske bane i knezove.
Kaže meni vijela posestrima ljuta zmija Petra Keglevića, od Rvata bana i plemića, da je sjeka Turke krajišnike,
prid junacim na vojsku odio i carevu zemlju porobio, Na 1538. dogonio plino nebrojeno, dovodio robje nekršćeno.
Čuo jesi, starče Mjelovane, što učini Bakić Petre, bane: prid ungarskom vojskom vojevaše ter Saksonu jade zadavaše.
Oslobodi bečkoga cesara od Saksona, duke velikoga, njegovu je vojsku isjekao podaleko u zemlji nimačkoj. Na 1547.
Mjelovane, zlo vino popio i u gusle mukle udario! Ta, kamo ti Zrinović Nikola, od Rvata bane i vjeteže,
koga slavi ravna Ungarija, Slavonija, Lika i Krbava, jer je turske vojske razbijao, na stotine glave odsijecao?
Kamo li ti Lenković Ivane, silni vitez, od Rvata bane, koji biše srca Jankovića, a desnice Marka Kraljevića?
Ko isiječe pod Segetom Turke, Ali-pašu i vojsku njegovu, nego bane Zrinović Nikola Na 1556. i delija Lenković Ivane?
Ko isiče kod Rakovca Turke za četiri i veće iljada nego junak Lenkoviću bane Na 1557. i delija Alapiću Janko?
Ko potira Turke krajišnike ter ji stiže blizu Vinodola Na 1558. nego vitez Alapiću Janko, ter ji siče bolje nego Marko?
Ko isiječe silene junake, krajišnike pješce i konjike od Bijaća i od Kostajnice Na 1565. nego vitez Alapović Janko?
Još ti, pobre, lipe glase kažem: podiže se Sokolović-paša z dvajest i šest iljada Turaka ter porobi Liku i Krbavu.
Ali mu je loša sreća bila: na nj udari Erdeljiću Petre, od Rvata bane i viteže, ter potira Sokolović-pašu
i njegovu vojsku silovitu. Tu gospoda mnoga izgiboše, Na 1565. mladi bezi, silni alaj-bezi, ine vojske ni broja se ne zna.
Al da znadeš, starče Mjelovane, što učini Panović Ivane: on malenu četu imadiše, ali često Turke razbijaše.
Pali turska sela i varoše, plino goni, mlado robje vodi; Na 1564. kud njegova sablja dopiraše, on'da crna krvca tecijaše.
Elek Vjede silni junak biše, kako vijela posestrima piše, od Rvata vjetez, đenerale, koji siječe Turke na sve strane.
Kupi bane svoje vjetezove ter osvoji po Lici gradove, Na 1579. pali sela i bile varoše, siče Turke, to je po nje loše.
Još ti kažem Juru Križanića, koji biše srca Smiljanića, jer na vojsku često odlazaše, robje fata, glave odsicaše.
U tursku je zemlju odlazio i varoše ognjem opalio, Drežnik tvrdi on je osvojio, Na 1578. krajišnike pod mač okrenuo.
Zmija biše Kislin đenerale, kojino se slavi na sve strane, jer je tursku zemlju porobio, bosanskoga pašu pridobio.
On isiče pod Ostrošcem Turke, do ramena okrvavi ruke; Na 1580. slaviće se do sudnjega danka od Rvata, sileni junaka.
Kada Sisak Turci podsidoše, osvojit ga oni ne mogoše, jer ga brani pope dom Nikola, Mikačića roda vitežkoga,
koji puno posiče Turaka krajišnika, najbolji junaka; svoje bile on posveti ruke, Na 1592. jer istira izpod grada Turke.
Opet Turci Sisak obsidoše, a prid njima Asan-paša biše, ali mu je loša sreća bila, na njega je vojska udarila
Edeljića, bana rvatskoga, kojino je roda junačkoga. Razbi pašu, isiče mu vojsku, Na 1593. opošteni svu zemlju rvatsku.
Što od sablje njemu uticaše, ono Kupa voda proždiraše: utopi se Asane vezire, još i njegov bratac kapetane
i mlad netjak cara silenoga Sinan-paša roda junačkoga. Poznadoše siloviti Turci, što će reći Rvati junaci!
Drugoga ti kažem Jankovića, po imenu Pavla Lenkovića, đenerala, rvatskoga kneza, na oružju silnoga viteza,
koji turske vojske razbijaše ter jim ruse glave odsicaše: Na 1594. Rvaćane podiže junake ter osvoji kule i čardake.
Petriniju biše osvojio i krajinu tursku porobio: robi zemlju cara silenoga sve do Jajca, grada bijeloga.
Ko osvoji bilu Kostajnicu nego vitez Lenkoviću Pavle? Ko upali varoš pod Biaćem? Upali ga Lenkoviću Pavle.
Ko isiče Turke krajišnike nego vitez Lenkoviću Pavle? Ko privede Vlahe u krstjane nego vjetez Lenkoviću Pavle?
Al poslušaj, starče Mjelovane, da ti kažem i druge mejdane! Kad Rvati naglo udariše, ter kod Kupe Turke isikoše,
tu se nađe vitez od krajine, knez i junak silni od starine, po imenu Mrnavčević Vuče, koji Turke oko Kupe tuče.
Namira ga biše namirila na junaka Badanković-Bega: z brijetkim se sabljam udariše, ali Vuče bolji junak biše,
jer pogubi konja i konjika jednim mahom, careva vojnika. Na 1627. Istim mahom dvi glave odsiče silni junak Mrnavčević Vuče.
Veliko je pleme Dražkovića, rvatskoga na glasu plemića, jer porodi bane i knezove, na oružju silne vitezove,
koji caru puno dodijaše i njegove vojske razbijaše, a najveće Dražković Ivane, slavni vitez, od Rvata bane,
koji robi Liku i Krbavu, u to vrime carevu državu. Na 1641. On isiče Turke na sve strane, a najveće mlade Kladušane.
Svoj gospodi od rvatske strane prekazuje starac Melovane ovu pjesmu na čast i poštenje, za njiovo veće uzvišenje!
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 06 lip 2009, 10:52 |
|
|
Da se sejtimo hrvatskog velikana Nikole Subica Zrinskog U boj, u boj! Mač iz toka, braćo, nek dušman zna kako mremo mi! Grad naš već gori, stiže do nas već žar: rik njihov ori, bijesan je njihov jar! K'o požar taj grudi naše plamte, utiša rik mača naših zvek! K'o bratac brata Zrinskog poljub'te svi! Zrinskom na vrata, vjerni junaci vi! Sad, braćo! Pun'mo puške, samokrese, naše grome, naše trijese, neka ore, ruše more! Brus'mo ljute naše mače, neka sijeku jače, jače! Sad zbogom bud', dome naš zauvijek, oj, zbogom, od svud i svud na te dušman ide prijek. I već u grob sveti trup sklada tvoj, al' neće! Za te sin svak u boj se kreće! Dome naš, ti vijekom stoj! Hajd' u boj, u boj! Za dom, za dom sad u boj! Ma paklena mnoš na nj diže svoj nož; Hajd' u boj! Nas mal, al' hrabar je broj! Tko, tko će ga strt'? Smrt vragu, smrt! Za domovinu mrijeti kolika slast! Prot dušmaninu! Mora on mora past'!
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 06 lip 2009, 11:11 |
|
|
mara99 je napisao/la: Da se sejtimo hrvatskog velikana Nikole Subica Zrinskog U boj, u boj! Mač iz toka, braćo, nek dušman zna kako mremo mi! Grad naš već gori, stiže do nas već žar: rik njihov ori, bijesan je njihov jar! K'o požar taj grudi naše plamte, utiša rik mača naših zvek! K'o bratac brata Zrinskog poljub'te svi! Zrinskom na vrata, vjerni junaci vi! Sad, braćo! Pun'mo puške, samokrese, naše grome, naše trijese, neka ore, ruše more! Brus'mo ljute naše mače, neka sijeku jače, jače! Sad zbogom bud', dome naš zauvijek, oj, zbogom, od svud i svud na te dušman ide prijek. I već u grob sveti trup sklada tvoj, al' neće! Za te sin svak u boj se kreće! Dome naš, ti vijekom stoj! Hajd' u boj, u boj! Za dom, za dom sad u boj! Ma paklena mnoš na nj diže svoj nož; Hajd' u boj! Nas mal, al' hrabar je broj! Tko, tko će ga strt'? Smrt vragu, smrt! Za domovinu mrijeti kolika slast! Prot dušmaninu! Mora on mora past'! Ovo mi je odlično. Evo jedna prava crnogorska: Onamo, 'namo... za brda ona, govore da je razoren dvor mojega cara; onamo vele, bio je negda junački zbor. Onamo, 'namo... da viđu Prizren! Ta to je moje - doma ću doć'! Starina mila tamo me zove, tu moram jednom oružan poć'. Onamo, 'namo... sa razvalina dvorova carskih vragu ću reć'! "S ognjišta milog bježi mi, kugo, zajam ti moram vraćati već'!" Onamo, 'namo... za brda ona kazuju da je zeleni gaj pod kim se dižu Dečani sveti: molitva u njih prisvaja raj. Onamo, 'namo... za brda ona đe nebo plavo savija svod; na srpska polja, na polja bojna onamo, braćo, spremajmo hod! Onamo, 'namo... za brda ona pogažen konj'ma klikuje Jug: "U pomoć, đeco, u pomoć, sinci, svetit' me starca, svet vam je dug! Onamo, 'namo... sablji za stara njegova rebra da tupim rez po turskim rebrim'; da b'jednoj raji njom istom s ruku res'jecam bez! Onamo, 'namo... za brda ona Milošev, kažu, prebiva grob! Onamo pokoj dobiću duši, kad Srbin više ne bude rob.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 06 lip 2009, 13:24 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 23964 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Pjesma (epska) nastala poslije održavanja queer festivala u Sarajevu. BOJ ******** I VEHABIJA I Šta se rozi u čaršiji sivoj, Sred mjeseca svetog ramazana? Jel to ćilim filmskog festivala, Jel to behar uz Miljacku grana, Il je obraz Sidran Abdulage? Neće biti ni ćilim ni grana, Nije vakat od tih čarolija Nit je obraz gazije Sidrana, On ne pije ovog Ramazana. Već se vidi s vrha Trebevića, Đe se kupi povorka homića. Stupa četa odabrana, mala Guzaranti kvirnog festivala. Među njima dične posestrime, Transvestiti i lezbijke silne. II Vrcka guza u ******** mlada Vehabiji sline da procure Zar da moral u Bošnjaka strada Da nateže jaran kamarada Ne da mladi Vehabija Bosne Ne da mlađan da se guza arči On je ponos zemlje preponosne Ne da da ga ******** namagarči Ne da Vehab toju kataklizmu Ko što ne da ni nacionalizmu Ko što klanja se antifašizmu I kaursku ne podnosi čizmu Ne daju im branitelji Bosne. Zaštitnici vjerske riječi čiste. Nogavice ko pamet im kratke Misli su im ko Miljacka bistre. Duga brada i brkovi kratki ponos pravi od multikulture najavljiva on nam džennet slatki i fašizmu broji zadnje ure Pomažu im braća po pameti, Navijači naše Bosne slavne, Branioci protiv svih fašista, I njihove agresije analne III Tu se razvi bojak legandarni Za Saraj'va svijet vaginalni Vehabija i zlotvor analni Svaki junak na svojoj je strani Vehab bradu kao mrežu baca A ******** uzeli lepeze Ču se jauk usred udaraca Nije Bosna država bezveze Prvi pade Imamović Pirke Pero silno roda bosanskoga Udari ga Vehabija Sirke Udari ga baš između noga Tad propiska junačina Pirke Kad prozrije četničku urotu - Pantole im nedovoljno plitke Pozna Pirke od četnika sortu «Nego braćo, pohitite vamo Nemojmo nam kvarit ramazana Nek ga meću i vamo i tamo Zajedničkog imamo dušmana Zato braćo, manimo se boja Ko je ******** a ko li Bosanac Sve je isto i od istog soja Nek je ******** Vehabiji znanac» Tad povika starina Sidrane «Stan' ********, jesi crna vrana Ako ćeš se karat s zadnje strane nije maslo ti za ramazana» Tada Pirke malčice se ljutnu «Nisam ******** već antifašista» Vehabija u glavu ga šutnu Pade Pirke poput suha lista IV Tad se diže ******** nahija Nape guze, raširi lepeze Bojak bije i mlad Vehabija Do iftara bez pića i meze Bi ******** deset puta više S lepezama, s karminima silnim Vehabije sve ih pomlatiše Bez lepeza, s pogledom umilnim Boj ne bije rastrta lepeza Boj ne bije puder na junaku Za pred bitku ne treba ti meza Čisto srce bitku dobi svaku Nek je geja ko u gori lista Nek je vala deset na jednoga Ne boji se mlad antifašista Sarajvo je kultura i sloga
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 06 lip 2009, 13:25 |
|
|
lider30 je napisao/la: Pjesma (epska) nastala poslije održavanja queer festivala u Sarajevu. BOJ ******** I VEHABIJA I Šta se rozi u čaršiji sivoj, Sred mjeseca svetog ramazana? Jel to ćilim filmskog festivala, Jel to behar uz Miljacku grana, Il je obraz Sidran Abdulage? Neće biti ni ćilim ni grana, Nije vakat od tih čarolija Nit je obraz gazije Sidrana, On ne pije ovog Ramazana. Već se vidi s vrha Trebevića, Đe se kupi povorka homića. Stupa četa odabrana, mala Guzaranti kvirnog festivala. Među njima dične posestrime, Transvestiti i lezbijke silne. II Vrcka guza u ******** mlada Vehabiji sline da procure Zar da moral u Bošnjaka strada Da nateže jaran kamarada Ne da mladi Vehabija Bosne Ne da mlađan da se guza arči On je ponos zemlje preponosne Ne da da ga ******** namagarči Ne da Vehab toju kataklizmu Ko što ne da ni nacionalizmu Ko što klanja se antifašizmu I kaursku ne podnosi čizmu Ne daju im branitelji Bosne. Zaštitnici vjerske riječi čiste. Nogavice ko pamet im kratke Misli su im ko Miljacka bistre. Duga brada i brkovi kratki ponos pravi od multikulture najavljiva on nam džennet slatki i fašizmu broji zadnje ure Pomažu im braća po pameti, Navijači naše Bosne slavne, Branioci protiv svih fašista, I njihove agresije analne III Tu se razvi bojak legandarni Za Saraj'va svijet vaginalni Vehabija i zlotvor analni Svaki junak na svojoj je strani Vehab bradu kao mrežu baca A ******** uzeli lepeze Ču se jauk usred udaraca Nije Bosna država bezveze Prvi pade Imamović Pirke Pero silno roda bosanskoga Udari ga Vehabija Sirke Udari ga baš između noga Tad propiska junačina Pirke Kad prozrije četničku urotu - Pantole im nedovoljno plitke Pozna Pirke od četnika sortu «Nego braćo, pohitite vamo Nemojmo nam kvarit ramazana Nek ga meću i vamo i tamo Zajedničkog imamo dušmana Zato braćo, manimo se boja Ko je ******** a ko li Bosanac Sve je isto i od istog soja Nek je ******** Vehabiji znanac» Tad povika starina Sidrane «Stan' ********, jesi crna vrana Ako ćeš se karat s zadnje strane nije maslo ti za ramazana» Tada Pirke malčice se ljutnu «Nisam ******** već antifašista» Vehabija u glavu ga šutnu Pade Pirke poput suha lista IV Tad se diže ******** nahija Nape guze, raširi lepeze Bojak bije i mlad Vehabija Do iftara bez pića i meze Bi ******** deset puta više S lepezama, s karminima silnim Vehabije sve ih pomlatiše Bez lepeza, s pogledom umilnim Boj ne bije rastrta lepeza Boj ne bije puder na junaku Za pred bitku ne treba ti meza Čisto srce bitku dobi svaku Nek je geja ko u gori lista Nek je vala deset na jednoga Ne boji se mlad antifašista Sarajvo je kultura i sloga
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 07 lip 2009, 20:07 |
|
|
Ova je jučer ispraćala poražene Austrijance s Marakane, kao i skandiranje Gavrilu Principu. U boj, krenite junaci svi Kren'te i ne žal'te život svoj Cer nek vidi stroj, Cer nek čuje boj A reka Drina slavu hrabrost I junačku ruku oca, sina. Poj, poj, Drino, vodo hladna ti Pamti, pričaj kad su padali Pamti hrabri stroj Koji je pun ognja, silne snage Proterao tudjina sa reke naše drage. Poj, poj, pričaj Drino rodu mi Kako smo se hrabro borili Pevao je stroj, vojev'o se boj Kraj hladne vode Krv je tekla Krv se lila Drinom zbog slobode.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 07 lip 2009, 21:10 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 23964 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Cort0 Maltese je napisao/la: Ova je jučer ispraćala poražene Austrijance s Marakane, kao i skandiranje Gavrilu Principu. U boj, krenite junaci svi Kren'te i ne žal'te život svoj Cer nek vidi stroj, Cer nek čuje boj A reka Drina slavu hrabrost I junačku ruku oca, sina. Poj, poj, Drino, vodo hladna ti Pamti, pričaj kad su padali Pamti hrabri stroj Koji je pun ognja, silne snage Proterao tudjina sa reke naše drage. Poj, poj, pričaj Drino rodu mi Kako smo se hrabro borili Pevao je stroj, vojev'o se boj Kraj hladne vode Krv je tekla Krv se lila Drinom zbog slobode. Ovo je jedina srpska domoljubna, koja mi je fenomenalna. http://www.youtube.com/watch?v=Z-s1gpeUgiY
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 08 lip 2009, 12:42 |
|
|
Himna kosovskih junaka (Hriste Bože): Hriste Bože raspeti i sveti, Srpska zemlja kroz oblake leti. Leti preko nebeskih visina, Krila su joj Morava i Drina Zbogom prvi nerođeni sine, Zbogom ružo, zbogom ruzmarine. Zbogom leto, jeseni i zimo, Odlazimo da se ne vratimo. Na tri sveto i na tri sastavno, Odlazimo na Kosovo ravno. Odlazimo na suđeno mesto Zbogom majko, sestro i nevesto. Zbogom prvi nerođeni sine, Zbogom ružo, zbogom ruzmarine. Zbogom leto, jeseni i zimo. Odlazimo da se ne vratimo. Kad je draga da odlazim čula, Za rever mi neven zadenula. Zbogom prvi nerođeni sine, Zbogom ružo, zbogom ruzmarine. Zbogom leto, jeseni i zimo. Odlazimo da se ne vratimo. Ovo je druga verzija, u prvoj se umjesto Drine spominje Ibar, umjesto revera kalpak, a zadnji stih glasi "Odlazimo da ih pobedimo". Svejedno, pjesma mi je prejaka u obje verzije.
|
|
Vrh |
|
|
boogyman
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 11 lip 2009, 20:43 |
|
|
...neznam dal je na ovoj temi dozvoljeno improvizirati,ali eto probat ću,pa obrišite post ako griješim.... mom pajdašu navrh čela izrastao prišt, u toj krčmi nasred sela popil sam gemišt sused pero iz inata razbil je klavir niži oblik je primata al je kavalir njega vole selske dekle zakaj bi to kril one su nam i to rekle s kojom je sve bil sused pero ni tak jak, sused pero je debil pajdaš s prištom ima rak al je peru zbil nakon kaj je peru stukel pajdaš si je sel prišt na čelu mam je pukel ni škrlaka mel
_________________ ....dosta sranja s potpisima
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 11 lip 2009, 20:53 |
|
|
boogyman je napisao/la: ...neznam dal je na ovoj temi dozvoljeno improvizirati,ali eto probat ću,pa obrišite post ako griješim.... mom pajdašu navrh čela izrastao prišt, u toj krčmi nasred sela popil sam gemišt sused pero iz inata razbil je klavir niži oblik je primata al je kavalir njega vole selske dekle zakaj bi to kril one su nam i to rekle s kojom je sve bil sused pero ni tak jak, sused pero je debil pajdaš s prištom ima rak al je peru zbil nakon kaj je peru stukel pajdaš si je sel prišt na čelu mam je pukel ni škrlaka mel Samo pitanje, što je epsko u ovoj pjesmi? Veličina prišta?
|
|
Vrh |
|
|
boogyman
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 11 lip 2009, 23:44 |
|
|
Cort0 Maltese je napisao/la: boogyman je napisao/la: ...neznam dal je na ovoj temi dozvoljeno improvizirati,ali eto probat ću,pa obrišite post ako griješim.... mom pajdašu navrh čela izrastao prišt, u toj krčmi nasred sela popil sam gemišt sused pero iz inata razbil je klavir niži oblik je primata al je kavalir njega vole selske dekle zakaj bi to kril one su nam i to rekle s kojom je sve bil sused pero ni tak jak, sused pero je debil pajdaš s prištom ima rak al je peru zbil nakon kaj je peru stukel pajdaš si je sel prišt na čelu mam je pukel ni škrlaka mel Samo pitanje, što je epsko u ovoj pjesmi? Veličina prišta? ...zar ne prepoznaješ epski razmjer bitke između teško oboljelog pravednika koji u očaju poseže za alkoholom i nasiljem....i lokalnog razvratnika i vucibatine? Mitska borba dobra i zla začinjena modernim porocima i stilom života....ko Akira Kurosava,spoj drevnog i modernog.....
_________________ ....dosta sranja s potpisima
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Epske narodne pjesme Postano: 12 lip 2009, 17:56 |
|
|
boogyman je napisao/la: ...zar ne prepoznaješ epski razmjer bitke između teško oboljelog pravednika koji u očaju poseže za alkoholom i nasiljem....i lokalnog razvratnika i vucibatine? Mitska borba dobra i zla začinjena modernim porocima i stilom života....ko Akira Kurosava,spoj drevnog i modernog..... Evo jedna prava epska narodna, Vuk ju je iskopao negdje u Hrvatskoj: Smrt majke Jugovića Mili bože, čuda velikoga! Kad se sleže na Kosovu vojska, U toj vojsci devet Jugovića, I deseti star Jug Bogdane. Boga moli Jugovića majka, Da joj Bog da oči sokolove I bijela krila labudova, Da odleti nad Kosovo ravno, I da vidi devet Jugovića I desetog starog Jug Bogdana. Što molila, Boga domolila: Bog joj dao oči sokolove I bijela krila labudova; Pa odletje na Kosovo ravno, Mrtvih nađe devet Jugovića I desetog starog Jug Bogdana, I više njih devet bojnih koplja, Na kopljima devet sokolova, Oko koplja devet dobrih konja, A pored njih devet ljutih lava. Tad zavrišta devet dobrih konja, I zalaja devet ljutih lava, I zaklikta devet sokolova; Al tu majka tvrda srca bila, Da od srca suze ne pustila, Već uzima devet dobrih konja, I uzima devet ljutih lava, I uzima devet sokolova, Pa se vrati dvoru bijelome. Daleko je snahe ugledale, Malo bliže pred nju išetale: zakukalo devet udovica, Zaplakalo devet sirotica, Zavrištalo devet dobrih konja, Zalajalo devet ljutih pasa, Zakliktalo devet sokolova; I tu majka tvrda srca bila, Da od srca suze nepustila. Kad je bilo noći u ponoći, Al' zavrišta Damjanov zelenko; Pita majka Damjanovu Ljubu: "Snaho moja, ljubo Damjanova, Što ono vrišti Damjanov zelenko? Il' je gladan pšenice bjelice, Il je žedan vode sa Zvečana?" Progovara ljuba Damjanova: Svekrvice, majko Damjanova, Nit' je gladan šenice bjelice, Nit je žedan vode sa Zvečana, Već je njega Damjan naučio Do po noći sitnu zob zobati, Od ponoći na drum putovati: Pa on žali svoga gospodara Što ga nije na sebi donio!" I tu majka tvrda srca bila, Da od srca suze ne pustila. Kad ujutru danak osvanuo, Doletješe dva vrana gavrana, Krvavijeh krila do ramena, I krvavih nogu do koljena, Oni nose ruku od junaka, A na ruci burma pozlaćena, Bacaju je u krioce majci. Uze ruku Jugovića majka, Okretala, prevrtala s njome, Pa dozivlje ljubu Damjanovu: "Snaho moja, ljubo Damjanova, Bi l' poznala čija j' ovo ruka?" Progovara ljuba Damjanova: "Svekrvice, majko Damjanova, Ovo j' ruka našega Damjana, Jera burmu ja poznajem, majko, Burma sa mnom na venčanju bila." Uze majka ruku Damjanovu, Okretala, prevrtala s njome, Pak je ruci tiho besjedila: "Moja ruko, zelena jabuko, Gdje si rasla, gdje l' si ustrgnuta! A rasla si na kriocu mome, Ustrgnuta na Kosovu ravnom!" Al' tu majka odoljet' ne mogla, Prepuče joj srce od žalosti Za svojijeh devet Jugovića I desetim starim-Jug Bogdanom.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|